chemicalo Posted April 6, 2008 Posted April 6, 2008 mojemu zasmakowały puszki z animondy, ale dlaczego one muszą tak śmierdzieć? :crazyeye: Quote
zetka73 Posted April 6, 2008 Posted April 6, 2008 Animoda faktycznie śmierdzi. Evanger's pachną pysznie:) Quote
Kasiko Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 Mojemu Ofiemu zasmakowała w końcu sucha karma .....dla kotów :evil_lol: Walczyłam z nim przez pół roku, mam 3 różne otwarte karmy Royala, których nawet nie chciał powąchać i wczoraj przez przypadek zaczął wcinać suchą dla kotów :evil_lol: Czytałam kiedyś, że nie powinno podawać się karmy dla kotów psu bo jest zbyt energetyczna ale yorkom nie powinna chyba zaszkodzić ponieważ mówi się, że są to żywiołowe pieski, które przez całe życie powinny dostawać formułe "puppy" Co Wy na to? Quote
zetka73 Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Kasiko napisał(a):Mojemu Ofiemu zasmakowała w końcu sucha karma .....dla kotów :evil_lol: Walczyłam z nim przez pół roku, mam 3 różne otwarte karmy Royala, których nawet nie chciał powąchać i wczoraj przez przypadek zaczął wcinać suchą dla kotów :evil_lol: Czytałam kiedyś, że nie powinno podawać się karmy dla kotów psu bo jest zbyt energetyczna ale yorkom nie powinna chyba zaszkodzić ponieważ mówi się, że są to żywiołowe pieski, które przez całe życie powinny dostawać formułe "puppy" Co Wy na to? mojemu Nerowi tez smakuja kocie karmy szczegolnie te mokre czasem mu nawet kupuje raz na jakis czas jedna saszetke jak juz nic mu nie podchodzi teraz to mieszamy mokrymi karmami zeby bylo urozmaicone tak wiec animoda ,evangers, bozita - ma ciekawy jadlospis :)- i przepyszne dania z Cesara.co do suchych to równiez mam napoczetych ze 3 royale , eukanuby a najlepiej podchodzi mu ...pedigree pal ale teraz zasmakowal w pURINie Quote
g@l@xy Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 A ja moją Fibi od malucha karmię Orijenem. Czasami dostanie puszkę Animondy lub ugotuję coś specjalnie dla niej. Generalnie latem zostaję przy suchym. Mała jest niejadkiem i orijen ze względu na kaloryczność sprawdza się wyśmienicie. Jeszcze dla odmiany postanowiłam spróbować Taste of the Wild, poczekam aż Orijen mi się skończy :) Quote
Kasiko Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 Ofi tez jadał tylko mokre karmy Animondy ale wiem, że suche karmy markowych firm są bardziej zbilansowane i zdrowsze, ponieważ pieski nie mają min. kamienia nazębnego itd. Nie byłam pewna do co tej suchej karmy dla kotow którą Ofi zajadał się od piątku i napisałam za radą jednego dogomaniaka do http://zoologic.pl/ Oto jaką otrzymałam odpowiedz, aż zawstydziałm się swojej głupoty :oops: "Witam Pani Katarzyno Bardzo dziękuję za maila. Niestety nie dysponujemy próbkami karm marki Brit, jest to karma niskiej klasy ekonomicznej i dystrybutor nie dostarcza nam próbek ich produktów. Zdecydowanie przestrzegam przed podawaniem pieskowi karmy dla kotów. W dłuższej perspektywie czasowej doprowadzi to do uszkodzenia wątroby pieska. Psy mają zdecydowanie mniejsze zapotrzebowanie na białko od kotów stąd różnice między karmami dla psów i kotów są w tej mierze zasadnicze. Dodatkowo zachęcam do ujednolicenia diety pieska - albo podawanie karm mokrych dla psów (szczeniaków) wraz z wypełniaczem w postaci ryżu i warzyw albo karmy suchej. Zmienne pożywienie może doprowadzić do rozregulowania układu pokarmowego pieska i w następstwie wystąpienia uczuleń, alergii i/lub nietolerancji pokarmowych. W celu stabilizacji diety należy sie wykazać dużym stopniem konsekwencji i silnej woli co w wypadku tak małych i milutkich piesków nie jest dla właściciela łatwym wyzwaniem. Nauczenie pieska jedzenia jednego rodzaju pożywienia może trwać nawet kilka dni, podczas których z "uporem maniaka" należy podawać tylko i wyłącznie jeden rodzaj pożywienia, nie zważając na protesty i ostentacyjne "niejedzenie" zwierzaka. Proszę wybaczyć moje stwierdzenie ale jest ono oparte na wieloletnim doświadczeniu - nie ma piesków niejadków, występuje tylko brak konsekwencji ze strony właścicieli. Kilkudniowy post nie zaszkodzi pieskowi, wpajając mu jednocześnie jednoznaczną informację, iż to co podaje właściciel jest jedynym dostępnym pożywieniem. Być może brzmi to okrutnie ale służy jedynie dobru i pełnemu zdrowiu pieska. Proszę wziąć również pod uwagę, że Pani piesek jest naprawdę malutki i jego potrzeby żywieniowe są stosunkowo niewielkie. Ilość zjadanej suchej karmy dobrej klasy dziennie to zaledwie 50- 60 g, rozłożone na 2 trzy posiłki dziennie, może stwarzać wrażenie, że piesek praktycznie nic nie je lub je niechętnie. Karmy suche są produktami bardzo wysoko zbilansowanymi dającymi zwierzakowi w niewielkiej dawce odpowiednią ilość energii na cały dzień. Obecnie dysponuję próbkami dwóch mark karm, które mogę przesłać dla Pani pieska - jednak bez konsekwencji postępowania w żywieniu pieska może Pani próbować nawet tysiąc różnych produktów i efekt zawsze będzie ten sam - poszukiwanie kolejnego do spróbowania. Jeżeli będzie Pani sobie życzyć mogę przesłać próbkę karmy w klasie Premium Nutra Nuggets Puppy lub najlepszy produkt w naszej ofercie do czego szczególnie zachęcam Biomill Junior Mini Poniżej podaje linki do tych produktów. www.zoologic.pl/product_info.php?cPath=30_38_47_136&products_id=1541 www.zoologic.pl/product_info.php?cPath=30_38_47_84&products_id=90 Pozdrawiam Paweł Mróz" Quote
Kasiko Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 Kolejny sukces! Po tym mailu pojechałam do sklepu zooloicznego i kupiłam na próbę 10dkg karmy dla szczeniąt Purina Pro Plan jagnięcina-ryż i Purina Dog Show - kurczak. Ofi Purinę Pro Plan wcina aż uszy mu się trzęsą! :multi: Zauważyłam, że te karmy różnią się zawartością tłuszczu PPP ma 19% a Dog Show 15%. Ofi jest niejadkiem, je naprawdę małe ilości, więc chyba zostanę przy PPP o ile gust mu się nie zmieni ;-) Co myślicie o tych karmach? Quote
danani Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 Dog show to karma z niższej półki, Proplan jest całkiem ok. Ja stosuję zasadę-co worek to inna karma(oczywiście z tych lepszych). Pewnie znajdą się przeciwnicy tej zasady, ale Iwan lubi zmianę. Teraz właśnie wcina PURINA PROPLAN adult small breeds chicken&rice. Quote
Kasiko Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 Ofi testuje duże kulki PPP za szczeniaczków, kupię na próbe dla ras miniaturowych, zobaczę czy te mniejsze kuleczki też mu przypasują. Danami a które pozostałe karmy zaliczyłabys do tych z lepszych, z górnej półki? Quote
danani Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 Wiesz-ja nie jestem specjalistką od karm, ale powiem, jakie Iwan jadł i jakie mu smakowały oraz nie było po nich problemu. Do tej pory zaliczył: Royal Canin (niekoniecznie tylko dla yorków, ale również dla malych piesków i mini Beauty), Purinę Pro Plan, Bento Cronen, Biomilla i Hillsa. Eukanubę jadł krótko, jak był mały, ale nie bardzo mu spasowała oraz nieszczęsnego (jak dla niego ) Orijena, po którym miał straszne sensacje trawienne. A tak apropos-Ofi się już bardzo zmienił :lol: Quote
Kasiko Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 Wreszcie odrosły mu włoski i jutro idziemy do salonu założyć pierwsze papiloty :razz: a popołudniu idę z nim też pierwszy raz do psiego przedszkola. Chce wystawić go we wrześniu ale jest okropny dla innych piesków i ludzi. Ujada i kłapie jadaczką, myślę, że to ze strachu ale muszę opanować jego zachowanie bo na wystawie zdyskwalifikują go :lol: Quote
Luzia14 Posted July 11, 2008 Posted July 11, 2008 Mój York je tylko i wyłącznie gotowane żarełko. :lol: Podaję mu ryż, kurczaka i marchewkę. Wszystko ugotowane i pachnące. Oprócz tego podjada czasami suchą karmę firmy Royal Canin, którą polecam. Jest naprawdę dobra dla mojego psa. Pozdrawiam wszystkich. I mam prośbę. Powiedzcie mi, co robicie, że wasze psiaki lubią podróżować samochodem? Ja za nic nie mogę mojego włożyć do auta, bo zaraz zaczyna się ślinić i piszczy. Błagam o doradzenie mi w tej sprawie. :oops: Quote
zetka73 Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 Nero uwielbia jezdzic samochodem ale od poczatku wszedzie z nami jezdzil. Teraz sam wskakuje do samochodu i od razu oglada wszystko przez szybe, nie ma zadnych problemow z jazda samochodem . Trudno powiedziec czemu Twoj piesek nie lubi --moze nigdy nie jezdzil lub kojarzy my sie jazda z czyms nieprzyjemnym( moze z wizytami u weta )? Quote
g@l@xy Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 Orijen próbek jako takich nie ma, jedynie dostępne najmniejsze opakowanie to 400g koszt ok 12 złotych więc nie tak źle. Z puszek odkryłam jeszcze Rinti (ładnie pachnie), Bozita (mojej nie smakuje). Quote
tigrunia Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 PositiveThought napisał(a):ja też mam małe pytanko - czy ktoś może wie, gdzie można zamówić próbki dobrych karm? chciałabym spróbować Animodę i Orijena, ale nie mogę kupować od razu całych paczek, bo zazwyczaj są do wywalenia :shake: Atka w większych sklepach zoologicznych można kupować na kg karmę. Poszukaj - moze akurat. Możesz sobie wtedy w małe woreczki napakować po 50-100g np i próbować :cool3: No chyba, że chodzi o puszki ale puszki są akurat bardzo małe więc nie ma problemy ;) Quote
g@l@xy Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 Odrazu Ci mówię że nie dostaniesz Orijena na wagę w żadnym sklepie. Mają zakaz sprzedawania otwieranej karmy ze względu na bezpieczeństwo żywienia. Quote
koregra Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 PositiveThought napisał(a):ja też mam małe pytanko - czy ktoś może wie, gdzie można zamówić próbki dobrych karm? chciałabym spróbować Animodę i Orijena, ale nie mogę kupować od razu całych paczek, bo zazwyczaj są do wywalenia :shake: Może w gabinetach wet. Ja ostatnio poprosiłam o sprowadzenie próbki Royal Canin/Waltham Skin Support Canine bo nie wiedziałam jakie ma krokieciki. Pani poleciła mi tą karmę ze względu na te łysienie przy nosku oraz łysienie i łuszcznie skóry na uszkach. Zobaczymy czy to coś da. Jeśli nie to już nie mam pojęcia od czego to może być. Próbka Cori bardzo smakowała, a ja to mogę powiedzieć tyle nieźle wonie :eviltong: Co do próbek innych firm może warto popytać u weta. Może napisać do danej firmy i może coś podeślą Quote
martyska Posted August 9, 2008 Posted August 9, 2008 Intersuje mnie wasze zdanie na temat karmienia yorka Barf, ponieważ zawierzam karmić swojego yoreczka właśnie tym sposobem? Jest dobry dla yorków? Czy nic sobie nie zrobi tymi surowymi kościami z mięsem? Od jakiego wieku zacząć go tym karmić, bo w czasie gdy go odbiorę czyli w czawrtek 14.08.2008r. będzie miała 10tyg.wiem że na początku musi jeść to co w domku, ale później chcę wprowadzać Barf. Quote
g@l@xy Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 nie wyobrażam sobie yorka na tej diecie, tym bardziej że yorki to kanapowce nie psy pracujące. Poza tym żródło mięsa???? sklep mięsny????Szybko piesek rozstanie się ze zdrowiem. Jestem pewna że to nie przejdzie. Lepiej zainwestuj w dobrą karmę. Quote
Visenna Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 nie wyobrażam sobie yorka na tej diecie, tym bardziej że yorki to kanapowce nie psy pracujące. Yorki to terriery, a nie żadne kanapowce! To żywe, aktywne pieski, wymagające sporo ruchu i rozrywki umysłowej! York był stworzony jak najbardziej do pracy - miał łapać drobne gryzonie, co zresztą moje dwa psy same z siebie chętnie praktykują do dziś. Skazując Yorka na życie kanapowej zabawki która ma lezeć i ślicznie wyglądac, skazujesz go na nudę i depresję. Z tymi pieskami jak z fretkami - jesli ich nie wybiegać, nie zapewnić im jakiegoś zajęcia, to całymi dniami śpią, zaczynają byc apatyczne, osowiałe. Gdyby moje Yorki umiały mówić, dałyby Ci po uszach za tę opinię :mad: ;) - toz dla nich nie ma nic przyjemniejszego, jak spędzić ze mna cały dzień w stajni pomagając zaganiać konie...w chwilach gdy nie ma koni, zadowalają się kotem :lol: Quote
g@l@xy Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 he he ja to wiem, mam normalnego yorka w domu, chodzi na swoich łapkach na długie czasem ekstremalne spacery :) Jednakże pies pracujący to nie kilkugodzinny spacer ;) Barf się nie sprawdzi - takie jest moje zdanie. Quote
Visenna Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Barf się nie sprawdzi - zgadzam sie zdecydowanie. Pies za mały. Ale że nie pracujące - nie zgadzam się - Twoj nie pracuje bo mu z jakis powodów nie pozwoliłas. A normalnie mogą pracowac jak kazde inne psy, np świetnie potrafią tropić, jeśli je tego nauczyć :) Quote
g@l@xy Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Hah nie znasz mnie ani mojego psa. Mam psa napędzanego atomowo z rewelacyjną kondychą, ani grama tłuszczyku, charcia figura ;) wyrabia na rolkach, na trudnych lesnych szlakach, nie boi się błota, śniegu stworzona jest do ciągłego ruchu. Uczona jest komend, nie nudzi się w naszej rodzince, nie dostaje ochłapów ze stołu, nie chodzi po hipermarketach . Na koniki jedynie dlatego nie jest zabierana bo duża sunia która tam mieszka nie toleruje innych psów . Kotów nie gania bo nie była nigdy tego uczona ;) Myślę że jest bardzo szczęśliwym psem :) Wielkość psa nie ma znaczenia w tej diecie. Quote
sbimka i mimi Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 mam pytanie czy wy prubowaliście karmy "purina"??? bo ja mojej suni daję purine junior i wydaje mi sie ze jej smakuje Quote
tigrunia Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Ja karmie cały czas Royalem dla Yorków. Eukanuba się nie sprawdziła - Jess wymiotowała po niej pianą :roll: Teraz chce spróbować Puriny z jagnięciną. Quote
Recommended Posts