tigrunia Posted October 7, 2007 Posted October 7, 2007 Jessi też mało jadła jak do mnie przyjechała.. zmiana otoczenia, wlaścicieli - to robi swoje, napewno wkrótce zacznie normalnie jesc. Quote
chemicalo Posted October 7, 2007 Posted October 7, 2007 Szafir napisał(a):Dzisiaj to samo.Od rana nic nie jadł do 16tej,bo mama się złamała i mu mięska troche dała z ręki aż odszedł i nie chciał.Reszta stoi w misce i świeża ugotowana kostka z żeberkek i nawet nie podejdzie.Troche coś mi mało je. Co dajecie z przysmaków swoim pieskom ?Moj ma 5 miesięcy ale mam go od tygodnia i nie wiem czy nie przejmować się tym kiepskim jedzeniem. Mój na samym początku też nie chciał jeść. Wydaję mi się, że na razie nie ma co się martwić. A z przysmaków mój dostaje ciasteczka eukanuby i bardzo mu smakują ;] Quote
Ramona Posted October 8, 2007 Posted October 8, 2007 Skoro jada tylko z reki to moze narazie nie dawac mu smakołyków dopóki nienauczy sie jesc z miseczki Quote
Szafir Posted October 8, 2007 Posted October 8, 2007 No i dzisiaj wygrałem :lol:.Zanim w domu zakomunikowałem jak co dawać rano o 7.30 żona napasła Psa po spacerze baleronikiem:angryy:.Chyba zadużo się nachapał bo za pół godzinki 2 kule spore wogóle nie strawione zwymiotował.Więc później nic nie dostał.O 11tej sucha karma Royal dla szczeniaków i nic-miska na stół.Później spacery i o 16tej sucha karma-nic,dolałem łeskę wody i z ręki chciałem go zachęcic ale kilka trójkącików i koniec.Więc miska na stół.O 19tej spacer.P{otem widze już leci do miski a tam tylko woda.Zauważyłem że szuka co raz miski.O 21.30 spacer.Powrót-2 łyżeczki karmy i pół plasterka sera żółtego w kosteczke na wierzch.Opendzlował ,aż 3 razy sie wracał do miski.Zostawł 5 trójkącików suchego.Chyba zgłodniał i się złamał.Wogóle pierwszy raz sam z miski jadł.Oby tak dalej:lol: Quote
madziasto4 Posted October 8, 2007 Posted October 8, 2007 No widzisz, brawo :) Podstawa to konsekwencja, powodzenia :) Quote
koregra Posted October 8, 2007 Posted October 8, 2007 No duże postępy. Unikajcie teraz przez jakiś czas podawania mu czegokolwiek z ręki a będzie dobrze;) Quote
Ramona Posted October 9, 2007 Posted October 9, 2007 Brawo Szafir oby tak dalej tylko bądzcie konsekwentni i tak jak napisała Koregra nic z reki niech sam je z miseczki. Quote
Szafir Posted October 9, 2007 Posted October 9, 2007 Dzisiaj rano po spacerze śnidanie tzn. karma Royal 2 łyżeczki i 1/4 sera żółtego wciągnięta .Zobaczymy co będzie o 12-13tej.Dostanie samą karmę. Quote
tigrunia Posted October 9, 2007 Posted October 9, 2007 A co to jest 1/4 sera żółtego?? :crazyeye: plasterka, kilograma, czy jak ???? Quote
Szafir Posted October 9, 2007 Posted October 9, 2007 Plasterka dodałem 1/4 w kwadraciki pociętego.Sorki że pominałem. Teraz myśle co teraz mu dać,czy suche samo,czy kurczaczka z kaszą i marchewką.Czy zostawićto na 3 karmienie.Czy mu to danie z paroma trójkącikami suchego domieszać.Bo narazie z serkiem jadł suche,przełamał sie.Chciałbym żeby się najadł a i żeby później znowu suchego nie odrzucił. Quote
Ramona Posted October 9, 2007 Posted October 9, 2007 Ja bym mu dała suche jednak to jest karma zupełnie zbilansowana wiec uwazam ze mokre mu jest zbedne. Quote
koregra Posted October 9, 2007 Posted October 9, 2007 Jeśli chcesz aby piesek jadł karme to mu jej nie "przyprawiaj" smakołykami Piesek może zacząć grymasić. Trzeba być stanowczym. Ma jeść z miski - nie dawać z reki. Ma jeść karme jako posiłek to nie urozmaicać. Z czesem można łamać te zasady, dodać coś ale nie w tym czasie jak psiak się uczy zasad jakie panują w domu. Wszystko zalezy od właściciela. Dużo cierpliwości i powodzenia. (miałam swojego czasu chyba największego niejadka na dogo:razz:) Quote
Szafir Posted October 9, 2007 Posted October 9, 2007 To było dzis tak.na obiadek dałem jednak troszkę kurczaczka,marchewka,i Royal.Zostawił z 10 trójkątów royala i marchewki kilka kwadracików. o 20tej dostał royal to nawet nie ruszył wiec dodałem 1/8 plasterka sera żółtego i marchewki kapke.Wyjadł ser,a przy okazji karmy troche i marchewki,zostawił w sumie pół porcji royala.Jutro dostaje tylko suche i koniec.Ale z serkiem wcina bo widze ze strasznie lubi ser zółty a daje go tylko troszke poksiekanego na kwadraciki 1/8 plasterka.Czy meczyć go samym suchym? Quote
koregra Posted October 9, 2007 Posted October 9, 2007 Jak lubi serek to fajnie ale moze byc on smakolykiem. Teraz bedzie serek za jakis czas bedzie wymuszac w ten sposob inne smakolyki. Zacznie sie szyneczka serek biały itp Jeśli chcesz zeby psiak jadl karme to musi o tym wiedziec psiak ze obiadek to obiadek i taki on bedzie. Ja to radze z wlasnego doświadczenia Postaw na swoim ma jeść karme to niech je ma byc miesko to niech bedzie miesko ale nie urozmaicaj zwlaszcza maluchowi bo bedzie zawsze czekal na cos nowego. Z czasem jak sie juz sytuacja ustabilizuje będzie mozna cos dodać;) Zyczę powodzenia:lol: Quote
Szafir Posted October 9, 2007 Posted October 9, 2007 Ale ja oprócz karmy chciałem kilka razy w tygodniu dać mu serka białego z miodem,lub obiadek z kurczaka marchewki i kaszy lub ryzu,itp.Chce zeby jadł karme głownie a co jakis czas raz na dwa dni lub np. na obiadek cos gotowanego bo akurat jest zawsze cos w kuchni.Na przykład musze wyrzucić jutro chyba kostki bo zona na rzeberkach zupke gotowała i super kostki sa a i mięsa jak dla 3 Yorków.Zeby go nie przyzwyczajać do mieska to jutro ma sama karme cały dzień.Ale dzis mnie zadziwił,jak mu cos do karmy dawałem to 3 razy miał przez dzien porcje którą zjadł sam z miski.Aż zauważyłem że i kupe zaczął robić nie raz,dwa tylo dzisiaj normalną 3 razy zrobił.Własnie wrócił ze spacerku na noc i kupke zrobił po raz trzeci i siusiu.Jutro zobaczymy,ale bez tego serka żółtego nawet nie chce zacząć karmy.Będzie miał znowu dzień najwyżej głodówki i samą karme.Zobaczymy kto wygra. Quote
tigrunia Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 A ja mam takie pytanie ... Co dajecie swoim Yorkom jako przysmak?? Wiem , że serek żółty , ale moja Jessi wcale aż tak za nim nie przepada a chciałabym jej coś jako nagrodę dać np za dobrze wykonane polecenie. Kupiłam jej ostatnio takie mini kostki czekoladowe , ale też ich nie chce jeść :( Kupiłam i brązowe i białe i ich nie chce :( Ktoś pisał coś o przysmaku z Eukanuby ale co to właściwie jest ?? Quote
Ramona Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 Moja Sandra ogromnie lubi czekolade tylko niestety tej psiej niechce oraz za ciastko poszła by z kazdym obcym. Quote
madziasto4 Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 tigrunia napisał(a):A ja mam takie pytanie ... Co dajecie swoim Yorkom jako przysmak?? Wiem , że serek żółty , ale moja Jessi wcale aż tak za nim nie przepada a chciałabym jej coś jako nagrodę dać np za dobrze wykonane polecenie. Kupiłam jej ostatnio takie mini kostki czekoladowe , ale też ich nie chce jeść :( Kupiłam i brązowe i białe i ich nie chce :( Ktoś pisał coś o przysmaku z Eukanuby ale co to właściwie jest ?? Na nagródki do tresury najlepsze jest coś, za czym mała przepada. Nie zauważyłaś za co Jessi dałaby się pokroić? :) Może kawałki jabłka, marchewki, kurczaczka gotowanego..? Moi dostają jako nagrody dropsy Hiltona, ser żółty, czasami kawałki herbatników, rzadziej suszoną wołowinkę pokrojoną na małe kawałki.. Quote
tigrunia Posted October 10, 2007 Posted October 10, 2007 madziasto4 napisał(a):Na nagródki do tresury najlepsze jest coś, za czym mała przepada. Nie zauważyłaś za co Jessi dałaby się pokroić? :) Może kawałki jabłka, marchewki, kurczaczka gotowanego..? Moi dostają jako nagrody dropsy Hiltona, ser żółty, czasami kawałki herbatników, rzadziej suszoną wołowinkę pokrojoną na małe kawałki.. Ona nic nie lubi poza surowym kurczakiem !! Z jabłkiem już próbowałam, z serkiem tak samo i nic z tego :placz: Quote
iberia Posted October 12, 2007 Posted October 12, 2007 tigrunia napisał(a):A ja mam takie pytanie ... Co dajecie swoim Yorkom jako przysmak?? Wiem , że serek żółty , ale moja Jessi wcale aż tak za nim nie przepada a chciałabym jej coś jako nagrodę dać np za dobrze wykonane polecenie. Kupiłam jej ostatnio takie mini kostki czekoladowe , ale też ich nie chce jeść :( Kupiłam i brązowe i białe i ich nie chce :( Ktoś pisał coś o przysmaku z Eukanuby ale co to właściwie jest ?? Moja Ibi przepada za tymi ciasteczkami Eukanuby :) kroję je na male kawałeczki i dostaje jako nagrodę dziennie może zjeść najwyżej cztery takie ciasteczka. Niestety trzeba kupić całe opakowanie za około 25 zł nie ma ich na sztuki żeby spróbować czy pieek będzie je jadł mi się na szczęści udało. poszukaj kogoś to je kupuje i spróbuj czy mała będzie je jadła :) Quote
iberia Posted October 12, 2007 Posted October 12, 2007 Dziś kupiłam Ibi dropsy czekoladowe i okazały się porażką nie chce ich tknąć :( dobrze ze kupiłam małe opakowanie :) Quote
speddy Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 a moj wcina wszystko - jak przestal jesc - to go przeglodzilam - a pozniej juz ladnie zjadal..... spodob na niejadka - dodac do suchej karmy troche - jedzonka gerbera lub inne - i samcznie piesek zjada... ja raz mu daje kurczaczka a raz inne ...:lol: moj maluch nie lubi jablka - bananka tez nie zabardzo... jak sie dodaje awatar bo probuje i nie moge ... Quote
speddy Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 tigrunia napisał(a):Ona nic nie lubi poza surowym kurczakiem !! Z jabłkiem już próbowałam, z serkiem tak samo i nic z tego :placz: troszke ja przeglodz - jesli dostaje zawsze to co chce to kaplica - pies musi wiedziec kto rzadzi - i ze ty decydujesz co ma jesc - moze za szybko dajesz to co chce zamiast poczekac by sie przeglodzila troche - moj jak sprobowal gotowanego kurczaka to od 5tej chwili przestal jesc sucho-moczona karme - odstawilam odrazu - i zaczelam pokarm suchy mieszac z geberem * male sloiczki z kurczakiem itp... o kurczaku zapomial jak tylko raz na wieczor przez wlasna glupote nie zjadl kolacji - rano byl tak glodny ze zjadl to co ja mu dalam a nie to co on chce... piesek ma zapasy wiec spokojnie mozna go przeglodzic... Quote
speddy Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 [quote name='koregra']Jak lubi serek to fajnie ale moze byc on smakolykiem. Teraz bedzie serek za jakis czas bedzie wymuszac w ten sposob inne smakolyki. Zacznie sie szyneczka serek biały itp Jeśli chcesz zeby psiak jadl karme to musi o tym wiedziec psiak ze obiadek to obiadek i taki on bedzie. Ja to radze z wlasnego doświadczenia Postaw na swoim ma jeść karme to niech je ma byc miesko to niech bedzie miesko ale nie urozmaicaj zwlaszcza maluchowi bo bedzie zawsze czekal na cos nowego. Z czasem jak sie juz sytuacja ustabilizuje będzie mozna cos dodać;) Zyczę powodzenia:lol: popieram konsekwencja szczegolnie u malucha - wtedy pies jest dobrze ulozony - moj ma 3 miesiace - nie zalatwia mi sie w domu - trzyma w nocy sam - aportuje i siada na zawolanie - daje sie czesac za nagrode - i w parku chodze bez smyczy bo sie slucha i chodzi kolo nogi - uwazam ze to sukses jak dla mnie i dla niego - bo to moj 1 york w zyciu - ale z psem spedzam duzo czasu - co daje efekty w nauce .... Quote
tigrunia Posted October 18, 2007 Posted October 18, 2007 No to gratuluję sukcesów wychowawczych!! Moja Jessi je ładnie chodzilo tylko o nagrody.. P.S. Awatar dodajesz w "panelu użytkownika" Quote
Recommended Posts