Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zwracam się z prośbą... bo może ktoś również miał taki problem z buldożkiem.. mianowicie zauważyłam ślady krwi w kupkach mojego Hektora, byliśmy u weterynarza i kazał odstawić gotowaną karmę...przejść na sucha tylko i wodę i obserwować... od wtorku piesek jest cały czas na Royalu Junior ultra sensible... a od dzisiaj mieszam to z medium bo chcę przejść tylko na medium... dodam tylko , że na samym początku hektor jadl rano -> suchą wspomniana junior sensible, w południe gotowane/ na początku ryż z buraczkami i marchewką plus kurczak bez skóry nawet, ale mial takie gazy że wterynarz kazał coś wyeliminować , więc wyeliminowałam buraki , potem ryż i jadl makaronik gotowany z kurczakiem i marchewka... gazy ustały , była jakaś zgaga i odbijanie zgnilymi jajami.... marchewka poszła w odwet, ostatni raz jadł ją w niedziele a dopiero wczoraj w stolcu wyszły jej niestrawione kawałki :shake:/ a na kolacje jadł suchego juniora sensible.... apetyt mu dopisuje, stolców robi dużo dziennie podejrzewam , że około 10, o konsystencji ani rzadkiej ani twardej...nie wiem co amm robić obserwuję go dalej i podaje tylko sucha karme ...

Posted

ja niestety (albo stety) nie pomogę, ponieważ dzięki Bogu nie miałam jeszcze takiego problemu.
ale kiedy byłaś u weterynarza? od kiedy dajesz Hektorkowi tylko suchą karmę? Trzeba chyba poczekać kilka dni i zobaczysz co dalej. Jak nie przejdzie to trzeba będzie znowu iść do weterynarza.
alem naprawdę robi 10 kupek dziennie???? nieźle..:eviltong:

Posted

No niestety tyle kupek robi... poczekam do poniedziałku i poobserwuję bo w sumie jak dopiero wczoraj " wyszła " z niego niedzielna marchewka to muszę trochę poczekać.. a na tylko suchej karmie jest od wtorku, cholernie się martwię o tego mojego psiaczka :-(

wyczytałam gdzieś na forach innych , że ktoś miał taki problem po kościach z wapnem... więc zabrałam mu te jego kości i kupiłam taką czekoladową, tu na forum gdzieś o nich czytałam że są dobre bo nie można ich właśnie ugryźć na jakieś małe kawałki ... Hektor szaleje za nią :p i jak wędruje z pokoju do pokoju za mną to tylko z nią w zębach hihi

Posted

[quote name='AnitaOli']Zwracam się z prośbą... bo może ktoś również miał taki problem z buldożkiem.. mianowicie zauważyłam ślady krwi w kupkach mojego Hektora, byliśmy u weterynarza i kazał odstawić gotowaną karmę...przejść na sucha tylko i wodę i obserwować... od wtorku piesek jest cały czas na Royalu Junior ultra sensible... a od dzisiaj mieszam to z medium bo chcę przejść tylko na medium... dodam tylko , że na samym początku hektor jadl rano -> suchą wspomniana junior sensible, w południe gotowane/ na początku ryż z buraczkami i marchewką plus kurczak bez skóry nawet, ale mial takie gazy że wterynarz kazał coś wyeliminować , więc wyeliminowałam buraki , potem ryż i jadl makaronik gotowany z kurczakiem i marchewka... gazy ustały , była jakaś zgaga i odbijanie zgnilymi jajami.... marchewka poszła w odwet, ostatni raz jadł ją w niedziele a dopiero wczoraj w stolcu wyszły jej niestrawione kawałki :shake:/ a na kolacje jadł suchego juniora sensible.... apetyt mu dopisuje, stolców robi dużo dziennie podejrzewam , że około 10, o konsystencji ani rzadkiej ani twardej...nie wiem co amm robić obserwuję go dalej i podaje tylko sucha karme ...[/quote]
:shake: Miałam kiedyś ten sam problem...Daj do badania kupkę z tą krwią...To może być giardia/lamblia/.Konieczne może być dokładne odrobaczywianie i póżniej ponowne badanie kupki.../odrobaczywianie do skutku/.Pospiesz się by od lużnych kupek nie zaczopowały się mu gruczoły okołoodbytowe,bo przyplącze się stan zapalny.Ponadto zmień sposób odżywiania psiaka...albo tylko suche,albo tylko gotowane własnej roboty:roll:.Mój gordon też tak czadził/tynk z sufitu odpadał:angryy:/.Od momentu przejścia na tylko gotowane+troszeczkę surowego jak ręką odjął...:roll:

Posted

[quote name='werbena520']:shake: Miałam kiedyś ten sam problem...Daj do badania kupkę z tą krwią...To może być giardia/lamblia/.Konieczne może być dokładne odrobaczywianie i póżniej ponowne badanie kupki.../odrobaczywianie do skutku/.Pospiesz się by od lużnych kupek nie zaczopowały się mu gruczoły okołoodbytowe,bo przyplącze się stan zapalny.Ponadto zmień sposób odżywiania psiaka...albo tylko suche,albo tylko gotowane własnej roboty:roll:.Mój gordon też tak czadził/tynk z sufitu odpadał:angryy:/.Od momentu przejścia na tylko gotowane+troszeczkę surowego jak ręką odjął...:roll:[/quote]

Popieram, kał do badania.

Czy te kupy nie są żółte?

Posted

[quote name='Chefrenek']Popieram, kał do badania.

Czy te kupy nie są żółte?[/quote]

nie nie są żółte,kolor taki normalny " kupowy", konsystencja tak jak już pisałam nie jakaś twarda ale rozwolnienie to też nie jest ...

Posted

[quote name='AnitaOli']nie nie są żółte,kolor taki normalny " kupowy", konsystencja tak jak już pisałam nie jakaś twarda ale rozwolnienie to też nie jest ...[/quote]

Aaa to dobrze. Ja bym zbadała kał a w międzyczasie zrezygnowała z karmy z kurczaka.;)

Posted

[quote name='Chefrenek']Aaa to dobrze. Ja bym zbadała kał a w międzyczasie zrezygnowała z karmy z kurczaka.;)[/quote]

czyli,że Royal medium do widzenia?? a jeśli mogę skorzystać z waszego doświadczenia to, które firmy mają dobre karmy nie z kurczaka dla szczeniaków ?

Posted

[quote name='AnitaOli']kurcze a mnie wczoraj Pani w sklepie zoologicznym zachęcała na tę karmę... a ja zaślepiona dobrem pieska pomyślałam,że jeśli kg tej karmy jest 2 razy tańszy od kg royala to lepszy royal... hech[/quote]

Ja nie mówię, że rc jest złe, sama dawałam prawie 2 lata (niestety po ostatnim worku kiedy zaobserwowałam jakieś zmiany w składzie, oraz wysypkę u bulwy, zrezygnowałam), tylko jeden będzie tolerował dobrze inny nie.

Ja generalnie unikam karm z kuraka z tego względu, że kuraki są faszerowane tym i owym co w efekcie skutkuje alergiami, wyłysieniami i nie wiadomo czym jeszcze.

Jak mały podrośnie to będzie większy wybór karm bezkurakowych, acana, orijen, taste of the wild.;)

Posted

No właśnie obejrzałam stronę acany... i mają ciekawą tą karmę ale kurcze, że dla szczeniąt nie wpadli zrobić z jagnięciny... skandal normalnie ... a u Hektora zjadł obiad o 14 i do tej pory bez kupkowo... od rana gdzie aż 4 zrobił:shake: zobaczymy co dalej... łudzę się, że może faktycznie wet miał racje z tym odstawieniem karmy gotowanej...i wszystko będzie w porządku ...

Posted

[quote name='AnitaOli']nie nie są żółte,kolor taki normalny " kupowy", konsystencja tak jak już pisałam nie jakaś twarda ale rozwolnienie to też nie jest ...[/quote]
a końcówka kupki jest z krwią nie???.Mój wet tłumaczył to robakami/ lub stanem zapalnym organizmu.Poproś też o zbadanie gruczołow okołoodbytowych czy czasem nie są już zaczopowane:roll:

Posted

[quote name='werbena520']a końcówka kupki jest z krwią nie???.Mój wet tłumaczył to robakami/ lub stanem zapalnym organizmu.Poproś też o zbadanie gruczołow okołoodbytowych czy czasem nie są już zaczopowane:roll:[/quote]

a zaczopowanie nie ma miejsca wtedy gdy jest rozwolnienie?? bo on nie ma rozwolnienia...., a odrobaczenie miał po 20 stym stycznia i nic z niego nie wyszło :|a krew nie zawsze jest na końcu ... a raczej bardziej wmieszane to tu ślad to tam ...

Posted

[quote name='AnitaOli']a zaczopowanie nie ma miejsca wtedy gdy jest rozwolnienie?? bo on nie ma rozwolnienia...., a odrobaczenie miał po 20 stym stycznia i nic z niego nie wyszło :|a krew nie zawsze jest na końcu ... a raczej bardziej wmieszane to tu ślad to tam ...[/quote]
No właśnie wtedy,gdy psiak cierpi na notoryczne biegunki następuje zaczopowanie gruczołów ,co póżniej wywołuje stan zapalny organizmu.Tak miałam u mojego gordonka.W pierwszym rzędzie wet rozpoczął odrobaczywianie/też był przedtem odrobaczywiany/,ale nie wszystkie środki zabijają giardię.Pamiętam,że wtedy z wetem skupiliśmy się na tym pasożycie z uwagi na powiadomienie mnie przez hodowczynię,że jedno szczenię z tego miotu miało tego pasożyta.Dopiero póżniej okazało się/badano kał/,że tej giardii u niego nie ma.Wtedy okazało się,że ów stan zapalny organizmu/krew w stolcu/ powstał na wskutek zawalonych gruczołów okołoodbytowych.Dosyć długo walczliśmy wtedy z tą przypadłością bo wyglądało to wtedy na nadprodukcję tej mażi.Pamiętam,że wet sugerował nawet usunięcie tych gruczołów,ale,że to był wtedy młodziak-szczenię..po czasie unormowało się wszystko i dzisiaj jest OK:multi:

Posted

godzina 18 prawie a tu 3 kupki dzisiaj tylko :multi: niestety jeszcze z takimi śladowymi ilościami krwi....:shake: daję tylko suchą... dzisiaj pobiegłam do sklepu i kupiłam mu purine dog chow z jagnięciną dla szczeniąt ... niestety dopiero po powrocie do domu poczytałam o tej karmie i o purine pro plan z jagnięciną dla szczeniaków i jakie tam są róznice skladnikowe:o wiec pobieglam znowu do sklepu i zamowilam ta pro plan i czekam... ale na spróbowanie dalam kawałek tej dog chow i widze ze jagnięcinka mu smakuje :] czekam więc na tą pro plan i nie mam pojecia co zrobię z tą dog chow ..hech ... mądry polak po szkodzie :razz:

Posted

[quote name='AnitaOli']godzina 18 prawie a tu 3 kupki dzisiaj tylko :multi: niestety jeszcze z takimi śladowymi ilościami krwi....:shake: daję tylko suchą... dzisiaj pobiegłam do sklepu i kupiłam mu purine dog chow z jagnięciną dla szczeniąt ... niestety dopiero po powrocie do domu poczytałam o tej karmie i o purine pro plan z jagnięciną dla szczeniaków i jakie tam są róznice skladnikowe:o wiec pobieglam znowu do sklepu i zamowilam ta pro plan i czekam... ale na spróbowanie dalam kawałek tej dog chow i widze ze jagnięcinka mu smakuje :] czekam więc na tą pro plan i nie mam pojecia co zrobię z tą dog chow ..hech ... mądry polak po szkodzie :razz:[/quote]

Na dogo jest wątek "przyjmę, oddam karmę".;)

Posted

[quote name='Viris']A jeśli możesz podjechać to zawsze schronisko się ucieszy z karmy.[/quote]

najprawdopodobniej karma trafi do schroniska...
dzisiaj rano kał bez śladu krwi był, ale niestety w późniejszym kale już krew się znowu pojawiła... jedyna zmiana na lepsze to 4 kały tylko dzisiaj a nie jak najczęściej bywało 10:| najprawdopodobniej jutro lub we wtorek wędrujemy ponownie do weta.....

Posted

A czy purina to dobry wybór? Jak wybierałam karmę dla swojego szczeniaka to wszędzie purinę mi odradzano.

Jeśli krew w kale wróciła to koniecznie jutro do weta.

Trzymam kciuki

Posted

[quote name='Maleńka']A czy purina to dobry wybór? Jak wybierałam karmę dla swojego szczeniaka to wszędzie purinę mi odradzano.

Trzymam kciuki[/quote]

nooo w purinie pro plan chociaż jest widoczny skład ile czego jest w tej karmie... a od royala widzę że mały dostał łupieżu hech... a zresztą chce go przenieść z kurczaków na jagnięcinę a tu wyboru nie mamy w karmach dla szczeniaczków....

a do weta wędrujemy dzisiaj wieczorem ...

Posted

[quote name='Maleńka']A czy purina to dobry wybór? Jak wybierałam karmę dla swojego szczeniaka to wszędzie purinę mi odradzano.

Trzymam kciuki[/quote]

Purina ma dwie linie. Dobrą - pro plan i złą, tanią marketówkę - dog chow. Zapewne tą drugą Ci odradzano.;)

Posted

Jak Klara była mała to zmieniliśmy eukanubę kurczakową na hillsa z jagnięciną. Hills Klarze bardzo smakował, ale niestety alergia była jeszcze większa niż przy kurczaku.

Posted

Chefrenek napisał(a):
Purina ma dwie linie. Dobrą - pro plan i złą, tanią marketówkę - dog chow. Zapewne tą drugą Ci odradzano.;)

tak tak [ro plan , już zakupiliśmy i stopniowo przechodzimy :)
byliśmy przedwczoraj u weterynarza, kał został pobrany do badania... wczoraj dzwoniła Pani dr i pasożyty wykluczone... teraz czekamy na dalsze wyniki bo może to grzyby...:shake:

Posted

I grzyby są....:shake: drożdżaki w jelitach... pani wet boi się o jego nerki , żeby mu dać od razu antybiotyk... i na razie jesteśmy na takich 2óch pastach ...jak krwawienie przejdzie to oznacza, że działają i grzyby zaczynają obumierać.. a jak nie to antybiotyk koniecznie zaaplikować trzeba będzie :-(