Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja znajoma "od kotów" napisała na gg z prosbą o poradę - jej roczna sunia gryzie wszystko, co znajdzie. Nie tylko ksiażki, buty, półkę, wersalkę, kable, ale też rury pod zlewem....

Jakbyście tu poradzili, co robić, to dam jej link do tematu...Proszę :roll:

Posted

Przede wszystkim podstawowe pytania, ile czasu jest sama? jaką ma dawkę ruchu? co robi z nią Twoja znajoma? jak szkoli? jak zajmuje jej wolny czas?

psy z reguły niszcza gdy sa znudzone..

• 2 weeks later...
Posted

Wychować psa. Nauczyć komend, np. niewolno, zostaw. Przed dłuższym wyjściem z domu bawić się z psem, pójść na długi spacer z psem, aby ten był zmęczony, a podczas nieobecności właścicieli spał. ;)

Posted

Pomijam kwestię wymęczenia psa, bo to podstawa. ŻADEN pies się sam nie wychowa. A z takich doraźnych środków, to dać mu coś w zastępstwie, gryziemy firankę " nie" i dajemy zabawkę, pies zajmuje się zabawką "dobrze"- smakol. To wymaga czasu, ale efekty są znakomite. Chyba, że gryzienie wynika tutaj po prostu z braku innego zajęcia, czyli mamy psa znudzonego, niewybieganego i najzwyczajniej w świecie sam sobie szuka zajęcia, skoro pańcia innego mu nie zaoferowała.
Pod nieobecność właściciela, żeby psiak miał zajęcie polecam KONGO. Zabawkę, w którą pakujemy smakole i pies sukcesywnie wydobywa je ze środka, ale podkreślam to NIE jest sposób na pozbycie się gryzienia, bo zabawka tego za nas nie zrobi.

• 6 months later...
Posted

Zabawka to dobra rzecz. Niestety u mnie długo nie wytrzymała. Mój pupilek nie mógł się doczekać aż wypadną smakołyki i sobie otworzył zamknięcie a jak się skończyły to je rozgryzł je na wiele malutkich kawałków żebym go tak więcej nie męczył:lol: