Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Verdana]Edit. Psia rodzinka została zaadoptowana przez rodzinę, która przyjechała do schroniska w dniu 25.02.2009r.

Edit. planujemy przewieźć psiaki do przytuliska Pajuni aby tam mogły w o wiele lepszych warunkach czekać na adopcję.
Jest możliwy transport 28.02. tylko potrzebne są 3 kenele małe lub 1 duży do przewozu psów
i fundusze na transport
bardzo proszę o pomoc :modla:

Psia rodzinka (mama Żabka jej córka Muszka i syn Bubuś) została oddana do schroniska w Katowicach przez opiekę społeczną ponieważ ich 90-letni pan nie mógł już dłużej się nimi opiekować:-(
[/FONT]
[FONT=Verdana]Żabka ma 10 lat, została zabrana ze schroniska jako szczeniak i całe życie mieszkała ze swoim panem oraz swoimi dziećmi, obecnie Muszka i Bubuś mają 5 lat.[/FONT]
[FONT=Verdana]Psiaki bardzo były zżyte ze sobą oraz z właścicielem, nie odstępowały go na krok, były zapatrzone w niego bardzo, spały z nim w łóżku, rozpieszczone były na maksa [/FONT]

[FONT=Verdana]A teraz same, w zimnym schronie umierają z tęsknoty na panem, nie wiedzą co się dzieje i czekają aż pan zabierze ich z powrotem do domu.[/FONT]

[FONT=Verdana]Żabka (mamusia) ma 10 lat jest przyjazna, spokojna, łagodna, pozytywnie nastawiona do innych psów i do ludzi, czasem broniła swoje dzieci przed obcymi ludźmi lub innymi psami ale nie atakowała nikogo tylko raczej odganiała i zasłaniała własnym ciałem,[/FONT]
[FONT=Verdana]Dla niej rozstanie z właścicielem, z którym przeżyła 10 lat i trafienie do schroniska to prawdziwy dramat. Suczka PILNIE potrzebuj nowego domu, który zapewni jej godną starość.[/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=2]Jej numer schroniskowy to 151/09.[/FONT]
[FONT=Verdana][/FONT]

[FONT=Verdana]Muszka (córka )ma 5 lat, bardzo płochliwa, energiczna, przytulanka dla swojego pana, do psów i do ludzi podchodziła z dystansem, lekko bojaźliwa ale bardzo sympatyczna, raczej nigdy nie miała kontaktu z obcymi psami tylko z mamą i bratem, czasami zdarzało się, iż rzucała się na obce psy, ale tylko bardziej je odganiała - jakby broniła swojego terenu. Bo poza swoim podwórkiem i domem to raczej nigdy dalej nie była.[/FONT]
[FONT=Verdana]Jej numer schroniskowy to 134/09[/FONT]

[FONT=Verdana]Bubuś (syn) ma 5 lat, to bardzo energiczny chłopak, odważny i dzielny. Do obcych ludzi podchodzi z dystansem, do obcych psów różnie, ale agresywny nie jest. [/FONT]
Jego numer schroniskowy to 133/09
[FONT=Verdana][/FONT]

[FONT=Verdana]Psiaki były bardzo zżyte ze sobą, gdy były razem na dworze to bawiły się i szalały ze sobą, nigdzie dalej nie oddalały się, gdy były osobno wypuszczane to były bardzo spokojne i uległe, na smyczy trochę ciągną, zazwyczaj były puszczane wolno, ponieważ były posłuszne a pan (obecnie 90 lat) nie miał siły na smyczy się z nimi "szarpać"[/FONT]
[FONT=Verdana]Najlepszym rozwiązaniem by było, gdyby znalazł się ktoś, kto zechciałby adoptować całą trójkę... [/FONT]

[FONT=Verdana]Bardzo prosze o pomoc dla tych psiaków, Muszka i Bubuś to młode psiaki, całe życie jeszcze przed nimi i nie mogą spędzić ją w schronie a ich mama Żabka nie może swoją straość spędzić w takich warunkach, cały świat im się nagle zawalił, obecnie są bardzo wystraszone, boją się ludzi, boją się wszystkiego. Bardzo tęsknią :-(:-(:-([/FONT]

kontakt w sprawie adopcji:
tel. 0609207857
mail: monianowak@gmail.com

rozliczenia z bazarków:
wpłaty:
20zł - KupaP - bazarek Taks
10zł - Iv_ - bazarek Taks
10zł - Asiol - bazarek Taks
10zł - Iv_ - bazarek Taks
20zł - Isadora7 - bazarek Taks
10zł - Asiol - bazarek Taks
49zł - Isadora7 - bazarek diana79

w związku z adopcją psiej rodzinki cel bazarków moich i Taks został zmieniony na http://www.dogomania.pl/forum/f28/ile-wycierpial-ten-pies-umeczona-chora-zaglodzona-bidulka-wola-o-pomoc-przyborowko-132472/
i tam zostały przekazane wszystkie pieniążki

• Replies 153
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

psiaki te znam z widzenia prawie wszystkie od szczeniaka, ich pan mieszka niedaleko mojej mamy, nie raz zawoziłam je do weta na szczepienia itd
dziś dowiedziałam się, że wylądowały w schronie bo pan poszedł do szpitala i nie miał się nimi kto zająć, wcześniej zajmowali się sąsiedzi gdy bywał w szpitalach ale teraz gdy z jego panem jest coraz gorzej nikt nie chciał im pomóc:shake: obecnie pan jest w domu, (ma 90 lat) leży tylko bezwładnie i bardzo krzyczy całymi dnia i nocami wołając swoje psy :placz: o czym przed chwilą dowiedziałam sie od maojej mamy :placz:
to jego ostatnie chwile, w szpitalu nawet go nie chcieli już trzyamć, on nie ma rodziny, przyjaciół, ponoć jakas pani z opieki do niego chodzi ale nie wiadomo kiedy :shake:

ja jeszcze nigdy nie zajmowałam się adopcją psa i za bardzo nie wiem o co pytać i na co zwracać uwagę aby psy dobrze trafiły
bardzo prosze o rady i pomoc w tej sprawie :modla:
staram się ułozyć jakiś tekst do ogłoszeń ale obecnie mam mętlik w głowie bo jeszcze jestem w szoku i ciężko mi to idzie

Posted

O matko... biedny człowiek :-(
Pieski i tak niedługo spotkałby ten los, o ile dobrze rozumiem, ale ten człowiek jest w strasznej sytuacji :-( Nie ma kompletnie możliwości, żeby psy z nim zostały do końca? No pewnie nie ma.

Posted

[quote name='rozi']O matko... biedny człowiek :-(
(...)
Nie ma kompletnie możliwości, żeby psy z nim zostały do końca? No pewnie nie ma.
Nie ma takiej możliwości, choć pan bardzo by chciał. Ale opieka społeczna nie będzie się psami zajmować.

Diano79, dzięki za założenie wątku i allegro. Jak chcesz możemy je zrobić wyróżnione, zapłacimy z katowickiego konta :).
Aha, możesz spokojnie podać tu numery schroniskowe psów.

Posted

Niom :-(:placz: Najlepiej gdyby ktoś zaadoptował całą 3 biedne psiaki jeden moment i całe życie im poleciało...:shake: Biedne psiaki...:-( Ja mam juz 2 :cool3: Nie ma szans żeby przygarnąć trzeciego a co dopiero 5 :-o Biedne psiaki 3-mam kciuki żeby domek znalazły cała 3 ;)

Posted

bardzo bym chciała aby ktoś zabrał całą rodzinę a przynajmniej 2 sunie, bo one bez siebie sobie nie poradzą :shake: chłopak jest dzielny i pewnie jakoś to by przeżył ale one :shake::placz:

Posted

[quote name='JOMA']3 sarenki szukają domku - może być z ogródkiem :wallbash:[/quote]

teraz biedne wyglądają jak sarenki :-( ale jeszcze niedawno wyglądały jak balerony:evil_lol: wszystkie bardzo grubiutkie, pan nie żałował im jedzenia i smakołyków

Posted

Diana79 zaprosiła mnie na wątek ale nie wiem co napisać...
Szok...Dramat...Poryczałam się...
Biedne psy...Prosto z łóżka swojego kochanego Pana na beton schroniskowego boksu.A ich Pan umiera samotny,zdany na łaskę opieki społecznej...Brak słów...:-(

Posted

ja jeszcze nigdy osobiście nie zajmowałam się adopcją psów i za bardzo nie wiem jak powinna wyglądać taka rozmowa przed adopcyjna, o co powinnam pytać i jak wychwycić ewentualnie nieodpowiedni domek :oops:
czy mogę prosić o pomoc w tej sprawie? :modla:

Posted

diana79-przede wszystkim musisz opowiedzieć ich historie (w tej rozmowie adopcyjnejxD) Później powiedzieć,źe nie mogą być rozłączone bo są ze sobą badrzo żżyte :placz:I opowiedzieć co jedzą żeby ich nie przekarmiać ile je w dniu wyprowadzac itp

Posted

znalazłam fajną ankietę adopcyjną :lol:

ANKIETA PRZEDADOPCYJNA (PIES)

1. Czy mieszkacie Państwo w domu czy w mieszkaniu?
2. Czy obecnie w Państwa domu mieszkają jakieś zwierzęta i jakie?
3. Czy w Państwa rodzinie były wcześniej zwierzęta i jakie były ich losy?
4. W jakim wieku są dzieci (jeśli są)?
5. Czy wszyscy członkowie rodziny akceptują fakt adopcji psa i godzą się na nowego domownika?
5. Co się będzie działo z psem w czasie Państwa wyjazdów, wakacji itp.?
6. Pies może żyć kilkanaście lat. Czy przewidziane jest miejsce dla psa w życiu Państwa rodziny na tak długo?
7. Psy porzucone są często po przejściach, mogą odczuwać lęk, w nowym miejscu być zestresowane nawet przez dłuższy czas, mogą nie wiedzieć, że załatwia się na dworze, posiusiać się nie tam, gdzie trzeba, może coś zniszczyć itd. Czy jesteście Państwo gotowi to znieść?
8. Czy w domu Państwa są osoby z alergią na sierść lub ślinę psa?
9. Psy chorują - tak jak ludzie - i leczenie czasem jest kosztowne. Czy jesteście Państwo na to przygotowani?
Posiadanie psa wiąże się także zawsze z koniecznością szczepień, odrobaczeń, profilaktyki przeciw kleszczowej itp. Czy jesteście Państwo gotowi ponosić te wydatki?
10. Czy planują Państwo wydatki związane z zakupem akcesoriów dla psa?
11. Jaki jest Państwa stosunek do kastracji/sterylizacji zwierząt?
12. Czy jesteście Państwo gotowi podpisać umowę adopcyjną, w której ważnym punktem będzie deklaracja, że pies NIGDY nie trafi na ulicę albo do schroniska – a w razie, gdybyście Państwo jednak nie mogli go zatrzymać, oddacie go Państwo wyłącznie przedstawicielowi wolontariatu?
13. Czym zamierzacie Państwo żywić psa?
14. Czy pies będzie miał możliwość wychodzenia na zewnątrz bez opieki?
15. Czy zgodzą się Państwo na wizytę przedstawiciela wolontariatu w Państwa domu po adopcji (to także punkt umowy)

o co by można się jeszcze zapytać? :razz:

Posted

w ogłoszeniach nie jest napisane, że muszą iść do jednego domu jedynie, że tak byłoby najlepiej, bo wiem, że to jest mało prawdopodobne aby miały takie szczęście :-(
jeżeli nie będzie reakcji na ogłoszenia to spróbuję poogłaszać je osobno :-(