Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='m@dzi@']To jakiś obłęd!

Po co to było tak wszystko mieszać? Nie lepiej od razu przedstawić sprawę jasno?
Co do beagle'a, to się nie wypowiem, bo wiele jest przypadków "gadajcie co chcecie a ja i tak wezmę psa"

mnie najbardziej ustrzeliło zdanie w typie: "mam jeszcze starego królika ale on i tak niedługo zdechnie"
jako nie tylko dogo-, ale i królikomaniak oraz właścicielka obydwu zwierzaków (i nie tylko:diabloti:) jestem zszokowana takim nastawieniem! Powiedziałabyś kiedyś o psie "mam jeszcze starego psa ale on niedługo zdechnie więc nie warto się nim przejmować"??????????????:angryy::angryy::angryy:

W czym niby ten biedny króliś jest gorszy od psów?
Ach tak, zapomniałam - królik nie szczeka, nie bawi się piłeczką, nie umie sztuczek... i siedzi cały dzień w klatce!?

Współczuję tej biednej króliczynce[/quote]
Ona nie dlugo zdechnie i nie, że jest gorsza ! Kocham moją króliczke nad życie. Chorowała i tyle z nią przeszłam ...
Puszczam ją co dwa dni, żeby sobie po pokoju pobiegała góra 4 godz.
Bawię się z nią. Kocham ją, ale pewnie mi nie wierzysz .

Posted

[quote name='Kisses_xox']Do klikera kazdy pies sie nadaje, bo każdego psa da się wyszkolić. Tylko trzeba mieć choć trochę cierpliwości...[/quote]
Teraz będę miała ferie i duuużo czasu ; ))
Na pewno się zajmę, którymś ze sportów, a teraz nawet zaczełam czytać o różnych psich sportach ; ))

Posted

[quote name='m@dzi@']Może i uwierzę, jak więcej będę wiedziała. Przede wszystkim:

- Ile lat ma króliczka?
- Na co chorowała?[/quote]
Moja króliczka ma 5 lat i 11 mies.
Choruje na 'ropnie' . Chyba będę musiała uśpić moją króliczke, bo weterynarz mówi, że ona cierpi ; ((
Kiedyś chorowała też. Jest chorowita i to bardzo .:placz:
Objawy chorób jakie przechodzi: szybko spadała jej waga, piszczała i gryzła przy dotykaniu, zaburzenie równowagi, siedziała godzinami w domku albo w kącie klatki itd.:placz::placz:

Posted

[quote name='Mqrtynq']Moja króliczka ma 5 lat i 11 mies.
Choruje na 'ropnie' . Chyba będę musiała uśpić moją króliczke, bo weterynarz mówi, że ona cierpi ; ((
Kiedyś chorowała też. Jest chorowita i to bardzo .:placz:
Objawy chorób jakie przechodzi: szybko spadała jej waga, piszczała i gryzła przy dotykaniu, zaburzenie równowagi, siedziała godzinami w domku albo w kącie klatki itd.:placz::placz:[/quote]

A mój kłapciak 5 lat i 10 msc ;) a według króliczego kalendarza jest to około 55 lat życia człowieka, więc nie taka stara jeszcze!

ROPNIE - osoby posiadające chore króliki często stoją przed dylematem: leczyć czy uśpić? Jeśli wet mówi, że NIE MA RATUNKU, lepiej nie przeciągać cierpień. Objawy są rzeczywiście niepokojące. U zdrowych królików takie sytuacje nie są normalne - no bo jak wyobrazić sobie "siedzenie godzinami w jednym miejscu" w wykonaniu kłapciaka? Taki futrzak musi być albo chory, albo nowy i nieprzyzwyczajony do sytuacji, nerwowo rozglądając się po pomieszczeniu.
Rokowania w leczeniu jest tym gorsze im starsze i rozleglejsze są zmiany spowodowane ropniem.

Posted

Mqrtynq napisał(a):
5 marca będę mieć kolejną wizytę u wet. z moją Staśką (króliczką)
Bardzo się boje :placz:

Spokojnie, kompetentny wet wybierze z tobą najlepsze dla króliczki rozwiązanie.

Posted

m@dzi@ napisał(a):
Spokojnie, kompetentny wet wybierze z tobą najlepsze dla króliczki rozwiązanie.

Mam jednego weta od kilku lat . ; ))
Dużo mi pomaga i rodzice znają go osobiście .
Ale martwie sie bardzo :-(

Posted

Mqrtynq napisał(a):
Nie będę mieć Beagle ! Decyzja przemyślana, a tak w ogóle to moja Tequilaa zainteresowała sie Aglilte :multi::multi::multi:

Brawo:) mądra decyzja

Posted

Witam serdecznie.
Przeglądałem wątek i też postanowiłem że dodam coś od siebie.
Pochwalam madrą decyzję Martynq z wstrzymaniem się zakupu beagla tym bardziej pieska z dzikiej hodowli bez rodowodu. Przede wszystkim musisz wiedzieć że beagel jest rasą bardzo łagodną i przyjazną ale bardzo, bardzo upartą. Szkolenie beagla może tylko w bardzo nieznacznym stopniu ograniczyć jego upatość. Psy te maja doskonale rozwinięty zmysł węchu
i gdy poczują nawet minimalny zapach czy trop to nie ma żadnego ratunku. Nie przyjdą na żadne klikiery, zawołania ani smakołyki. Mówię to
z własnego doświadczenia ponieważ mam dwie beagelki z tyskiej hodowli domowej ( prawie 6-cio letnie ) i niejednokrotnie szukaliśmy po lesie jak nie jednej to drugą. Dodam jeszcze że beagel jest strasznie łakomy i wystarczy trochę nieostrożności aby z psa zrobić "beczkę" ;)
Tyle odemnie. Jeżeli będziesz kiedykolwiek zastanawiała się nad zakupem beagla to weź pod uwagę trzy rzeczy: tylko i wyłącznie hodowla z pełną dokumentacją, bardzo dużo czasu na wybieganie beagla (szczęśliwy beagel to zmęczony beagel) i mnóstwo, mnóstwo cierpliwości.

Pozdrawiam

Posted

Mqrtynq napisał(a):
Oj wciąga wciąga :razz::razz:

i to jak :)
wprawdzie ja z Tobim nie chodze do zadnego klubu (niestety nie wiem jak mam przekonac rodzicow:shake: ) ale pobrykanie przez samodzielnie utworzone przeszkodki to juz cos ;)

Posted

m@dzi@ napisał(a):
i to jak :)
wprawdzie ja z Tobim nie chodze do zadnego klubu (niestety nie wiem jak mam przekonac rodzicow:shake: ) ale pobrykanie przez samodzielnie utworzone przeszkodki to juz cos ;)

Moi rodzice twierdzą, że nie ma czasu, żeby do jakiegoś klubu pojechać :angryy:
Ale mam przeszkody .. Oczywiście samodzielnie zrobione .. częściej chodzę u mnie do parku, na plac .

Posted

Cockermaniaczka napisał(a):
wiosna,wakace beda to i czas sie znajdzie:cool3:Terenowe aglity w lesie czy na lace;)Mozliwosci wiele:p

Tak tak .
; ))
Mam blisko las i chodzę tam często, ale zimą tam nie ćwicze :razz:

Posted

Cockermaniaczka napisał(a):
wiosna,wakace beda to i czas sie znajdzie:cool3:Terenowe aglity w lesie czy na lace;)Mozliwosci wiele:p

Terenowe agility na łące to my mamy prawie codziennie :)

A z lasem to raczej latem - można wziąć rower, pies się przebiegnie, dojechać, a potem przejść się po lasku:p