farciarz Posted November 17, 2004 Posted November 17, 2004 mam 2 pytanka 1.czy po za szczepieniu malego szczeniaka moze on kontaktowac sie z innymi zwirzetami poniewaz bierzemy szczeniaczka bulteriera do domu w ktorym sa juz zwierzeta (kot i pies) 2.co z wychodzeniem na spacer podczas mrozy lub ewentualnier sniegu. czy przedsiewziasc jakies srodki ostroznosci? dziekuje za odpowiedzi. Quote
Kasienka_ Posted November 17, 2004 Posted November 17, 2004 no skoro w domq sa juz 2 zwierzaki, to z nimi moze(musi) przebywac, ale tuz po szczepieniu, najlepiej zeby sie nie kontaktowal z obcymi psami itp. A jesli chodzi o druga sprawe, to maly mrozik i troche sniegu dla psiaka to swietna zabawa, a chyba jeszcze zbytnio nikomu nie zaszkodzila. Moja Figa, z zimowego miotu byla, a zima juz cale dnie latala po sniezku i zdrowa jak ryba ;] Chyba ze piesek jakis bardzo delikatny i chorowity, to trzeba z umiarem. ;) pozdr. Quote
tufi Posted November 17, 2004 Posted November 17, 2004 Witam serdecznie :) A skad bullek? Ja swojego bulla bede miala w domu za jakies 3 dni - mam juz jedna bullterierke i kundliczke :) No coz - z domowymi psami bedzia mial maluch kontakt, bo tego sie nie uniknie. Po szczepieniu tydzien kwarantanny i powoli mozna wychodzic - ale!! uwaga!! bulle maja wieksze tendencje do zachorowan na nerki i przeziebiania pecherza - moja bulinke odbieralam prawie o tym samym czasie (tydzien roznicy) no i w styczniu miala pecherz przeziebiony :( Wiec z tym wychodzeniem to bardzo ostroznie - szczegolnie jesli bedzie snieg siegajacy do glowy malego bullika :D Quote
farciarz Posted November 17, 2004 Author Posted November 17, 2004 dziekuje za odpowiedz. u weterynarz juz bylismy i wszystko wiemy. bullek z domowej hodowli ale mamusia i tatus to zdrowe piekne psy. 28 listopada bedzie juz z nami. emocje rosna z dnia na dzien :D jak bedziemy mieli pierwsze zdjecia to sie pochwalimy. Quote
tufi Posted November 17, 2004 Posted November 17, 2004 A skad jestescie? Zadowolenia z bullka i malych zniszczen :) Quote
Patka Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 Duzo zdróka dla małego rozrabiai i dla Was ale psychicznego :D jak sobie przypomne to latanie ze szmatą, ale zapach malucha prosto od mamy wszystko wam zrekomensuje :D pozdro P&L Quote
farciarz Posted November 19, 2004 Author Posted November 19, 2004 jestesmy ze swidnicy juz jestesmy zabezpieczeni .wszystkie kable powiazane mamy nadzieje ze nie bedzie tak tragicznie dzieki do uslyszenia Quote
Nova_Scotia Posted November 21, 2004 Posted November 21, 2004 Mój pies jak był szczepiony to nie mógł mieć kontaktu z innymi psami i nie mógł wąchać nawet ich odchodów przez jakis okres(jak dokłądniej-to powie Ci weterynarz). Też mam kota,ale to chyab nie szkodzi zdrowiu psu. Mojemu nic się nie stało. Quote
aga1215 Posted November 21, 2004 Posted November 21, 2004 dziekuje za odpowiedz. u weterynarz juz bylismy i wszystko wiemy. bullek z domowej hodowli skoro hodowla, to jakoś się nazywa :o można prosić o szczegóły, gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany małymi Quote
farciarz Posted November 25, 2004 Author Posted November 25, 2004 to nie jest typowa hodowla poprostu facet ma dwa bultusie i jedna suke dopuscil juz drugi raz niestety ale wszystkie szczeniaczki juz sa pozamawiane dzieki za odpowiedzi pozdro juz jutro bedzie u nas w domku nie mozemy sie doczekac Quote
BeataG Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 Jeśli suki mają uprawnienia hodowlane i szczeniaki będą mieć metryczki, to jest to jak najbardziej typowa hodowla (takich małych domowych hodowli jest w Polsce najwięcej). I wtedy taka hodowla ma jakiś przydomek i o to chodziło w pytaniu. 8) Jeśli zaś szczeniaki papierów mieć nie będą, to będą po prostu kundelkami i wtedy nie jest to hodowla, tylko produkcja kundelków. :evil: Quote
aga1215 Posted November 25, 2004 Posted November 25, 2004 Jeśli suki mają uprawnienia hodowlane i szczeniaki będą mieć metryczki, to jest to jak najbardziej typowa hodowla (takich małych domowych hodowli jest w Polsce najwięcej). I wtedy taka hodowla ma jakiś przydomek i o to chodziło w pytaniu. 8) Jeśli zaś szczeniaki papierów mieć nie będą, to będą po prostu kundelkami i wtedy nie jest to hodowla, tylko produkcja kundelków. :evil: właśnie o to mi chodziło - Farciarz, chyba nie jesteś świadomy, co robisz???? Quote
Ifat Posted December 8, 2004 Posted December 8, 2004 Myślę, że trochę przesadzacie. Oczywiste jest, że rasowy jest tylko pies z rodowodem, że jeśli kupuje się takiego psa, to wiadomo kim byli jego przodkowie, pies ma książeczkę zdrowia, itd. Nie rozumiem waszej złości na "rozmnażanie kundelków". Jeśli ktoś puszcza wolno na całe dnie suczkę z cieczką i potem ona ma szczeniaki, ktorych nikt nie chce i często sie ich po cichu pozbywa, to też się tak złościcie? Nie każdy właściciel kundelka "w typie psa rasowego" (w tym przypadku bullteriera) jest wstrętnym handlarzem. Te szczeniaki przynajmniej bedą miały dom. Farciarz może nie wiedział, ze powinien raczej kupic psa z metryką, ale co teraz ma zrobić? Uśpić psa, bo jest kundelkiem? Mieć do końca życia wyrzuty sumienia, że popełnił takie wielkie przestępstwo? Nie kochać tego psa? Wiecej nie pytać się na forum o porady, bo najważniejsze zawsze dla innych będzie to, że jest właścicielem kundelka w typie psa rasowego? Quote
coztego Posted December 8, 2004 Posted December 8, 2004 Myślę, że trochę przesadzacie...Nie rozumiem waszej złości na "rozmnażanie kundelków". Nie przesadzamy! Spora część z nas spędza swój wolny czas w schroniskach, patrząc na psie nieszczęście, spowodowane rozmnażaniem kundelków. :evil: Jeśli ktoś puszcza wolno na całe dnie suczkę z cieczką i potem ona ma szczeniaki, ktorych nikt nie chce i często sie ich po cichu pozbywa, to też się tak złościcie? Oj nieeee.... Wtedy złościmy się o wieeeeleee bardziej... :evil: 0X :evilbat: Nie każdy właściciel kundelka "w typie psa rasowego" (w tym przypadku bullteriera) jest wstrętnym handlarzem. Ależ oczywiście!!! Nikt tak nie mówi! Znam wiele osób, które mają takie pieski bo: a) wzięli je ze schroniska ("rasowców" tam bez liku!) b) nie byli świadomi, jakim złem jest nabijanie kasy pseudohowcom. Ale zostali już uświadomieni i więcej tego błędu nei popełnią 8) Wstrętnym handlarzem jest tylko ten, kto dopuszcza do rozmnażania bezrodowodowej suczki. Te szczeniaki przynajmniej bedą miały dom. Cieszę się bardzo, ze te szczeniaki miały szczęście- mam nadzieję, że wystarczy im tego szczęścia na całe psie życie. Ale setki innych takich szczeniąt nie ma tyle szczęścia, często są schorowane, trzymane i sprzedawane w nieludzkich warunkach, suki rodzą raz po raz... wszystko po to aby zapewnić dochód "hodowcy" :evil: Farciarz może nie wiedział, ze powinien raczej kupic psa z metryką, ale co teraz ma zrobić? Kochać go! A na przyszłość będzie wiedział! I tylko o to moim poprzedniczkom chodziło. 8) Quote
Recommended Posts