ziutek14 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Cześć. Od 1.5 godziny jestem posiadaczem Westa, który ma 6 tygodni. POMOCY we wszystkim. Jest to mój 1 pies, został kupiony, bo młodszy brat nie dawał żyć rodzicom i coś czuje, ze jak dla brata sie znudzi, to obowiązki spadną na mnie i trzeba sie przygotować. 1.Można go normalnie wyprowadzać na dwór ? Nic mu sie nie stanie, ze jest ~0 stopni ? Bo narazie trzymać go w domu, to lipa, bo nauczy sie sikać itp w domu. 2. Jak często go wyprowadzać ? 3. Uczyć go jakichś podstaw, typu siad czy leżeć, czy jest jeszcze ze mały ? 4. W ogóle podajcie jakieś rady :lol: Ja nie chciałem psa, niestety rodzice mieli dość płaczu brata no i kupili westa :lol: W sumie to fajny taki mały itp, a nie chciałbym, aby to był jakiś zaniedbany pies. Trudno jak już jest, to trzeba zrobić, żeby był debeściak :cool3: Quote
MargaretS Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Nieprzemyślana decyzja :/ nie dostaliście żadnych porad od hodowcy? 1. Nie może wychodzic na dwór zanim nie będzie miał co najmniej dwóch szczepień (dostaliście książeczke zdrowia?). W momencie odbioru od hodowcy powinien mieć już co najmniej jedno szczepienie, jeśli n ie dostaliście książeczki to nie ma pewnie żadnych. W takiej sytuacji trzeba zrobić mu pierwsze szczepienie teraz, kolejne za dwa tygodnie i mniej więcej dwa tygodnie po drugim szczepieniu może wychodzić na dwór. Do tego czasu powinien załatwiać się w domu na gazetę. Wszystkie psy tak robią i nie ma potem kłopotu z nauką załatwiania potrzeb na zewnątrz:) Ostatnie szczepienie powinien mieć w wieku około trzech miesięcy+ na wściekliznę w wieku około 4 miesięcy. Potem- co rok. 2. Kiedy juz będzie po dwóch szczepieniach trzeba wyprowadzać go po każdym przebudzeniu i po każdym jedzeniu, ogólnie mniej więcej co godzinę- tak mały pies musi się dopiero nauczyć kontrolowania swoich potrzeb. 3. Na razie nie ucz go niczego poza czystością w domu (czyli załatwianiem się na gazety). Niech sie przyzwyczai do was i nowego domu. 4. wyślij mi na prv swojego maila, prześlę Ci porady jakie opracowałam dla właścicieli maluchów z mojej hodowli- dotyczące pielęgnacji, żywienia, wychowania itd. I ochrzan rodziców za tak nieprzemyślany zakup! Ten piesek będzie z wami przez następne 15-20 lat, to ogromna odpowiedzialność! Quote
Bzikowa Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Kurczę... może zacznę od tego, że niestety Twoi rodzice nie wykazali się odpowiedzialnością :cool1: ale to pewnie już wiesz i chwała Ci za to, że piszesz tutaj, żeby czegoś się dowiedzieć. Po pierwsze - psiaczek jest bardzo młody!!! 6 tygodni to malutko i rzadko kiedy szczeniaki tak wcześnie wychodzą z hodowli! Czyli już czuć, że źródło niepewne :cool1: Po drugie - pogadaj z bratem , ile ma lat ? Zadbaj o kupno książek (jest odpowiedni dział na dogo o tym, jeśli chodzi o westie to polecam książkę wydawnictwa Egros, autorka Eva Błaszczyńska) i doedukowanie siebie, brata i rodziców. Zgaduję, że brat jest dość młodą osóbką także ktoś musi czuwać nad tym jak się zajmuje psiakiem. Po trzecie - skąd jest piesek ? Z Twoich postów niestety mogę wywnioskować, że nie z zarejestrowanej hodowli a raczej od pseudo, czyli piesek bez rodowodu. Inaczej nie pisałbyś tego postu bo a)hodowca pewnie nie sprzedałby psa na żywioł (chociaż hodowle zarejestrowane w ZK też są bardzo różne:shake:), b)udzieliłby wszystkich niezbędnych informacji. Poza tym - idźcie do weta koniecznie, z książeczką zdrowia którą, mam nadzieję, dostaliście. Jeśli szczeniak jest z niepewnego źródła to tym bardziej należy obserwować czy nic się złego ze zdrowiem nie dzieje i czy ma wszystkie szczepienia, zapytać weta kiedy kolejne itd! Teraz a propos Twoich pytań. 1. 6 tygodni jak pisałam to bardzo mało i chyba jeszcze za mało, żeby go wynosić na dwór. Chyba, że masz dostęp do miejsca gdzie wiesz, że nie chodzą ludzie/psy (osiedle zdecydowanie nie!!!) - np podwórko. A i wtedy możesz go wynosić tylko na chwileczkę, stawiać żeby się załatwił i brać do domu. 2. Wyprowadzać na dwór, jak pisałam, jescze nie. Rozłożcie mu gazetki w jednym miejscu i po KAŻDYM piciu, jedzeniu, zabawie i spaniu stawiasz pieska na gazetkach i nagardzasz bardzo jakimś smakołykiem jeśli się załatwi. To musi być bardzo często żeby piesek się nauczył. Ale nie łudź się, na pewno co jakiś czas natraficie na kałuże. Po prostum go kontrolujcie i jak widać po piesku, że się kręci i jest niespokojny - na gazetki. To może być nawet co godzina - dwie. Jak zrobi się cieplej i skończy się psu kwarantanna (tutaj zdania są podzielone kiedy... niektórzy kończą ją wcześniej inni później, przyjmuje się, ze kończy się ok 12 tygodnia, ale pogadajcie z wetem koniecznie!) trzeba go równie często wysadzać na dwór i analogicznie jak z gazetką - chwalić za każde wypróżnienie na dworze. Najlepszy sposób nauczenia czystości to po prostu pilnowanie żeby piesek załatwiał się tam gdzie my chcemy i chwalenie go za to! 3. Przede wszystkim - bawić się, głaskać, drapać , socjalizować z różnymi podłożami, odgłosami i rzeczami (nie na siłę, pozytywnie, nagradzając i motywując!). Zacznij uczyć przychodzenia na wołanie i reagowanie na imię - wypowiedz jego imię przyjaznym, wysokim tonem i jak zwróci uwagę to możesz zacząć uciekać powoli i jak przyjdzie to bardzo nagradzić. Z terierkiem nic na siłę :) Takie komendy jak siad, daj łapkę się przydadzą - piesek uczy się współpracować z człowiekiem. Tylko wszystko ma się odbywać w formie zabawy! No i mam nadzieję, że hodowca Wam powiedział, że westie wymagają trymowania (nie strzyżenia!!!) czyli usuwania martwego włosa. Pierwszy raz należy udać się z psem do groomera (psiego fryzjera) w wieku ok. 3 miesięcy. Dlatego należy już teraz uczyć psa spokojnego stania kiedy coś się z nim robi. Kupcie jakąś delikatną szczotkę i przyzwyczajajcie pieska do spokojnego stania, nagradzajcie za spokój i opanowanie :) 4. Jakieś rady? Przewertuj całą Dogomanię :lol: Polecam też portal i forum westie! westie club - Klub mi�o�nik�w westie >> WESTIES Rule!!! Tam jest lista polecanych groomerów, hodowli, weterynarzy itd. Mnóstwo informacji o rasie i dużo porad, zapraszam :) P.S Nie ukrwyam, że jest mi trochę z jednej strony przykro czytać taki post bo westie to cudowne psy ale nieplanowany zakup jakiegokolwiek psa a zwłaszcza teriera to nie jest dobry pomysł. Mam nadzieję, ze mimo to wszyscy zakochacie się w piesku i dobrze się nim zajmiecie! Musicie pamiętać, że westiki to teriery... Wymagają uwagi ze strony właścicieli, dużo ruchu, łagodnego podjeścia i żelaznej konsekwencji. To małe uparciuchy! Ponadto - to ważne - często miewają alergie, zwłaszcza pokarmowe - więc wybierzcie dobrą karmę! Te marketowe nie wchodzą w grę!!! No cóż, mam nadzieję, że wkręcicie się w opiekę nad psem i wszystko będzie dobrze. Życzę powodzenia i pozdrawiam:) Quote
ziutek14 Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 Poprawka. Piesek ma 9 tygodni ;] Jest z takiej domowej hodowli, mam do niego książeczkę o zdrowiu psa. Miał jedną szczepionkę. Rozumiem ze jak tak, to go nie wyprowadzać i praktykować gazety ? Za każdym razem jak naleje, to go od razu łapie i na gazetę, może sie nauczy ze to tam trzeba :eviltong: 15 lutego ma drugą szczepionkę, rozumiem, że po niej będzie można wychodzić z psem ? Edukacja brata odpada, ma 9 lat, męczył rodziców bardzo długo i sie doczekał. Czyta jakieś gazety, ale od razu widać, że go pies inaczej traktuje jak innych, chyba czuje, że jest najmłodszy i z nim sobie pozwala na więcej. Jest jeszcze takim dzieckiem, brak mu tego "czegoś". Co do trymowania, już wiem o co chodzi. Zresztą, to jest teraz "działka" rodziców. Przepraszam za 1 post, ze był taki nie pełny, no ale jak mówię, to mój 1 kontakt z psem w domu, więc nie wiedziałem co jest ważne. Postaram się teraz poprawiać i powiększać moją wiedzę, bo szkoda mi tego pieska. To prawda, może to taki nie przemyślany zakup, coś tam podobno się dowiadywali, ale postaram się dopilnować, żeby było wszystko ok. Ja za zakup nie odpowiadam, a puste obietnice brata, "że posprząta", "że wyprowadzi" to z góry wiedziałem jak to sie skończy. Tak mają dzieci, niestety. Dziękuję za wasze odpowiedzi. EDIT Aha, mam jeszcze prośbę. Ile razy dziennie go karmić? I w jakim przedziale czasowym ? Piesek ma taki większy brzuszek no i tak pachnie psem :/ Dlatego myślę ze sucha karma będzie dla niego ok. Mam 2 gryzaki, suchą karmę (myślę ze dobra jak 25zl za kg). Quote
Kisses Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Jaką karmą go karmisz? W tym wieku (chyba) posiłki powinny być podawane 4 razy dzienni... Quote
Bzikowa Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Ahh, to jak 9 tygodni to nie jest źle. :) Weź się porządnie za naukę czystości. Jaką konkretnie karmę mu dajesz ? Tak, myślę , że 4 razy dziennie jest na razie OK. Co to znaczy, że ma taki 'większy brzuszek' ? Jest wzdęty? Przydałoby się zrobić badanie kału żeby wykluczyć robaki. Quote
ziutek14 Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 No trochę wzdęty, za tydzień będzie "odrobaczony", jaki tam lek jest na receptę. Nazwy karmy nie pamiętam, coś z Royal, bo to nie ja kupowałem. Nauka czystości tzn ? Jak narazie lał i tak dalej gdzie popadło, ale od razu łapałem go i na gazetę. Właśnie mnie to najbardziej przeraża :roll: Kurde szybciej na te podwórko. Quote
Kisses Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Royal Canin ;) Uff, bo już myślałam, ze jedziesz na Pedigree czy Chapi albo innym syfie marketowym... Na gazetkę, dobrze robisz... Może daj mu ją pod drzwiami wyjściowymi to może później będzie łatwiej przestawiać na podwórko (narazie opieram się na wiedzy czytaj i zasłyszanej, jak coś:cool3:) Quote
Bzikowa Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Tak, najlepiej położyć gazetkę w pobliżu drzwi ale nie musi to być spokojne miejsce. Najlepiej po prostu nie dopuszczać, żeby lał gdzie popadnie, zanosić na gazetkę zanim naleje ale wiedząc, że chce to zrobić. :) No i może jakieś zdjęcia byś wrzucił ? I w ogóle jak się psiak wabi itd :) Quote
ziutek14 Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 Fotki postaram sie zapodać potem, piesek lata jak najęty, wiec naprawdę trudno jest mu zrobić zdjęcie :eviltong: teraz śpi...tzn chyba, nie wiedziałem, że psy tak głośno oddychają i kurde wierci się tak ze masakra :p teraz idę spać, bo coś czuje, że od rana będzie niezła jazda ;) branoc Quote
MargaretS Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Do nauki czystości można też kupić kropelki np firmy Trixie- Kapie się nim na gazetę, z czasem piesek kojarzy ten zapach z siusianiem; może to pomóc w nauce załatwiania się poza domem, kiedy już będzie mógł wychodzić na zewnatrz kapie się kropelkami w miejscu gdzie maluch może robic siku (bo jeśli masz ogródek to raczej nie na kwiatki;))- dzięki znanemu zapachowi maluch szybciej zrozumie o co chodzi a póki co, kiedy widzisz, że zaczyna się kręcić wąchając podłogę, zanoś go szybko na gazetę i za każdym razem jak się na nią załatwi- chwal i dawaj smakołyk. Na pewno szybko załapie:) Quote
Ffrubka Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 My zamiast gazety - strasznie "sikają":eviltong: - za poradą hodowcy stosowaliśmy takie maty (przeznaczone dla maluszków i osób starszych), które kupuje się m.in. w aptekach lub na allegro:cool3: Maty mają tą zaletę, że nie przesiąkają od razu i nie wydzielają tyle zapachów. Nasz urwis bardzo szybko zaskoczył gdzie należy robić siusiu i resztę :evil_lol: zanim mogliśmy wychodzić na dwór - po przyjeździe do domku od razu przyatakowaliśmy taką matą miejsce, w którym zrobił 1sze siusiu, wchłonęliśmy trochę matą dla "złapania zapachu",a reszta została posprzątana. Psiak wyczuł zapaszek i następnym razem lazł już do "kibelka". Oczywiście jedno miejsce mu nie wystarczyło, ale po rozplanowaniu przez niego 4 takowych w domku i zagospodarowanych matami - mieliśmy spokój i nie było ganiania za nim. Maty wymienialiśmy w zależności od zużycia. Najciekawiej było gdy psiakowi zachiało się koooopki :diabloti: lazł grzecznie na matę - ale z racji rytuału kręcenia się do okoła własnej osi przed przystąpieniem do działania - często cały pieff był na macie, a dupka wystawała już poza :razz: Trudno go jednak karać, gdy tak naprawdę poszedł tam, gdzie należało, tylko się nie zmieścił :loveu: Jak już będzie po szczepieniach, ale jeszcze przed spacerami właściwymi, to możesz wynosić go na rękach na dwór - w kocyku lub bez w zależności od pogody - żeby maluch osłuchał się dźwięków miasta, naoglądał ludzi i innych stworzonek. Tylko bez bezpośredniego kontaktu z nimi :) Polecam Ci stronę [url=http://westie.net.pl/] - po zarejestrowaniu znajdziesz tam forum z mnóóóóóóóstwem cennych informacji :) Quote
ziutek14 Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 Jutro będzie odrobaczony. Rozumiem, że dać mu ten lek z rana na czczo ? Jakby ktoś mógł odp to bardzo proszę :lol: Dziś piesek musiał zostać sam w domu na 2 godziny. Oczywiście sie zlał, ale po raz nty nie trafił w gazetę ;] W ogólę nie wiem jak go tego nauczyć. Mówicie pochwal psa jak zrobi na gazetę. Ale on ani razu nie zrobił ! A trudno za nim latać cały dzień, zawsze robi jak się przez chwilkę na niego nie patrzy. Chociaż w sumie to dopiero 2 dzień, a już mam tego jego załatwiania się dość. Quote
MargaretS Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Spokojnie nauczy się:) a powiedz jeszcze taka rzecz: czy masz duże mieszkanie? czasem pies, który często u hodowcy większość czasu spędza w kojcu lub w niewielkim pokoju, w momencie gdy trafia na tak dużą przestrzeń, jest trochę zdezorientowany i nie wytrzymuje żeby znaleźć sobie tę gazetę. w takiej sytuacji rozłóż ich po prostu więcej w kilku miejscach. Jeżeli psiak załatwia się w jakimś wybranym miejscu (częściej niż gdzie indziej) połóż tam gazetę. kiedy już zrozumie o co z nią chodzi, będziesz mógł przenieść gazetę po woli w wybrane przez siebie miejsce. no i niestety trzeba jednak ciągle go obserwować;) Quote
Kisses Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 Nauczy się :loveu: A ja mimo nasłuchania się o problemach ze szczeniakiem, cora bardziej chce mieć :loveu: Jutro na wystawie spotykam się z jedna hodowczynią:lol: I się zobaczy... W prszyszłym tyg. będzie zarezerwowany psiak! :multi: Quote
MargaretS Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 Kisses Vox, z ciekawości, z jaką hodowlą będziesz pertraktować? :) Quote
Kisses Posted February 6, 2009 Posted February 6, 2009 Rozważałam po miedzy MyHairyBraveHearts z Wieliczki i Adoxa z Tarnowa Dzisiaj dostałam telefon od MHBH (oni bedą w Rzeszowie) i niestety, nie bedzie miotu w terminie, który mnie interesuje (czerwiec/lipiec). W tym okresie będzie dopiero krycie... A w Adoxie właśnie taki miot będzie... Tej hodowli nie będzie na wystawie jutro, ale moja kolezanka ma psiaka z niej i mailowałam z kilkoma właścicielami. Są bardzo zadowoleni:loveu: Więc prawdopodomnie (napiszę w niedziele, czy na 100%) wezme psinke z Adoxy Quote
ziutek14 Posted February 9, 2009 Author Posted February 9, 2009 Piesek powoli sie uczy, załatwia się tam gdzie jest wyznaczone miejsce. Już się rozszalał, daje nam się dłużej wyspać. Wczoraj miał spotkanie z dwu letnią wilczycą mojej cioci. Po prostu śmiech mnie brał, jak wilczyca opiekowała się małym, wylizywała go, a ten ją zaczepiał. Potem razem, obok siebie spali ;) Quote
Kisses Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 :loveu: Super. Zaczynacie już jakieś nauki typu 'siad'? Quote
Bzikowa Posted February 9, 2009 Posted February 9, 2009 Cieszę się, że tak dobrze Wam idzie! :) Quote
ziutek14 Posted February 12, 2009 Author Posted February 12, 2009 Staramy się uczyć go siad np przy nagrodzie, gdy mu ją za coś daje, to pochylam mu dupe, aż w końcu usiądzie i dostaje :lol: szybko łapie mały cwaniak. Zęby jak igiełki, jak się rozbawi i zapomni, jak dziabnie w rękę albo nogę to masakra :-o Nabrał już nawyków. Słyszy dźwięk domofonu, to stoi pod drzwiami i czeka na gości. Narazie jest wszystko ok :lol: Quote
Kisses Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 Super! :loveu: Siad możesz też uczyć jak siądzie przypadkowo, podczas zabawy, lub przeciagaj coś nad jego głowe aż usiądzie. Przy kazdym z tych wypadków powiedz 'siad' i daj smaczka :loveu: A planujesz z nim w przyszłości agility np.? Prawda - igiełki szczonki mają ostre :evil_lol: Quote
Bzikowa Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 Ziutek, jak chcesz to możecie spróbować z klikerem, polecam tą metodę. Zwłaszcza przy upartych terierach. ;) Tu masz wszystko : Szkolenie metod� klikerow� Quote
Kisses Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 Kliker rządzi :loveu: Znam westa, który dzięki klikerowi nauczył się wielu rzeczy o wiele szybciej :lol: Quote
ziutek14 Posted February 13, 2009 Author Posted February 13, 2009 Terminy takie jak "agility" są dla mnie obce, nie wiem nawet o co chodzi, jak pisałem nigdy z psami do czynienia nie miałem. Dziś mały miał drugą szczepionkę. Czuć jakiegoś bąbla, czy coś w tym miejscu. Bardzo pieska to boli, chodzi taki zamulony, znaczy się ledwo chodzi. Teraz się przespał, to trochę się rozchodził. Kurde tak człowiek patrzy, jak pies tak się męczy, no to aż coś trafia :placz: No ale nic, weterynarz mówiła, że przez jakiś czas może być taki. Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej. Quote
Recommended Posts