Charly Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 [quote name='Maadzia']ta. Szczególnie te "sapiens" pasuje :angryy:. Dlatego w tekście Oskara i Sary.. no musiałam (!) tego użyć..! Co do maluszka.. Znajdziemy mu dom..! Jego historia.. wywarła wrażenie na każdym z nas.. Kto z nas nie chciałby dać mu domu..?! ***Podbijamy ;)) gdybym mogla to wzielabym dwa psy ( ja wiem ze wszystkie potrzebują), ale 2 bym wzieła: Jasia i Rzecznika/Nikusia oczywiscie bez dwóch zdan. To będą dwa wspaniale psy. Juz są. Quote
Charly Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 kurcze,te drybedy drogie są. chociaz Jasinek nie potrzebowalby duzego rozmiaru. patrzcie:Drybed w sumie tylko pod dupcie, czyli 50x30. Jeden za 30 zl. przydalyby się np 3. ale nie wiem, czy w schronisku jest to gdzie prac w ogolei z czym. bo nie bedziemy prac jednego drybedu:roll:. ech w sumie mamy tyle tych szmat, ze chyba jednak zmieniac je i tyle. Quote
Maadzia Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Tak. Jaś to nawet u mnie by miejsce znalazł. Oczywiście, gdybym mogła, bo ta moja mama, ehh! Nie mogę zapomnieć tych jego oczek.. :roll: Ach, Charly ;) Ty też jesteś kochana :oops::loveu: Quote
Maadzia Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='Charly']kurcze,te drybedy drogie są. chociaz Jasinek nie potrzebowalby duzego rozmiaru. patrzcie:Drybed w sumie tylko pod dupcie, czyli 50x30. Jeden za 30 zl. przydalyby się np 3. ale nie wiem, czy w schronisku jest to gdzie prac w ogolei z czym. bo nie bedziemy prac jednego drybedu:roll:. ech w sumie mamy tyle tych szmat, ze chyba jednak zmieniac je i tyle. Tak, ale to by się przydało.. Szkoda.. A schronisko nie posiada żadnych pieniążków? No, bo takie coś by się jednak przydało. Mało przypadków Jasia chodzi po tej ziemi? Tylko wtedy już ze dwa by się przydały. Tak wymiennie.. A może jakaś składka..? Przynajmniej po 5 zł.. eeh. pomocy :( Quote
Olena84 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 A takie podkładki co maja nieprzemakalny spod, albo pieluchy ale dla dorosłych, 10szt to ok20 zł co prawda, ale moze warto:roll: Quote
gonia66 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='Maadzia']Tak, ale to by się przydało.. Szkoda.. A schronisko nie posiada żadnych pieniążków? No, bo takie coś by się jednak przydało. Mało przypadków Jasia chodzi po tej ziemi? Tylko wtedy już ze dwa by się przydały. Tak wymiennie.. A może jakaś składka..? Przynajmniej po 5 zł.. eeh. pomocy :([/quote] No oczywiscie ze trzeba koniecznie oglosic jakas skladke na Jasiulka...to jest jeden z niewielu watkow na ktory ile razy wejde- tyle razy placze...nie moge normalnie przejsc nad tym przypadkiem do porzadku dziennego...boje się wchodzic zeby czegos nie przeczyac zlego..boje się o wyniki...boje sie o zylki..najchetniej to gdybym mogla to siedzialabym przy tym piesiu cala noc..zeby wszystko wiedziec na bieżąco..zeby niczego nie przegapić..wiem..iem, że to nie jest mozliwe..ale jak pomyślę..dziewczyny..on tam samiutki w nocy jest???? Quote
Maadzia Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='kordonia']To nie musza być drybedy- mogą być pampersy dla dorosłych, tak samo wchłaniają wilgoć[/quote] To jest świetna myśl! Wyjdzie taniej, ale też praktyczniej. Nie trzeba będzie posiadać żadnej pralki.. I można takie pieluchy dostać gdziekolwiek.. Zrobić dziurę na ogonek :D ^^ Ale on ma taką małą pupcię, że nawet takie zwykłe, dla dzieci pampersy starczyć powinny. Mogę jutro kupić kilka sztuk, mam sklep po drodze. Te pampersy sa tanie.. Co o tym myślicie? Quote
gonia66 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='Maadzia']Hej. Bez przesady. Jasio ma dobra opiekę. W nocy poprostu odpoczywa i zbiera siły na nowy dzień. Gdy się do niego wchodzi nieraz próbuje zamerdac ogonkiem. Będzie żył. To jest już poewne. Dla mnie nawet na 100%. O badania nie ma się co martwić, bo piesek widać, że tylko wycieńczony z głodu i odwodniony (choć po kroplówkach już lepiej), ma chłopak apetyt i je tyle ile mu trzeba. Jest naprawdę rozkosznym zwierzaczkiem i zdobył nawet sympatię Przecinka, który w jego obecności zachowuje się cicho ;) Po za tym, piesio jest przy kaloryferze w biurze, żeby kazdy mógł koło niego przejść i zerknąć jak się czuje. Pies ma teraz idealną opiekę, jedzenie pod dostatkiem (choc jak Charly mówiła za dużo go mieć nie może, tak na raz) - czyli tyle ile jeść powinien ;) [ale sie rozpisałam, jakbym Jasia na wylot znała.. Mam nadzieję, że choć trochę tam racji jest, bo tak wypaliłam..][/quote] Madziu ja nie mam zadnych watpliwosci ze opieka jest super..nie o to mi chodzilo...tylko bardziej o to, ze Jasio wyzwala we mnie takie uczucia...no...ze kurcze chcialabym przy nim siedziec non stop..no nie wiem..nie potrafie się może jasno wyrazic..ale wiem tylko co ja czuje...Wy macie dobrze, bo go widzice i dotykacie..my tu nie..wiec nam to tylko wyobraźnia pracuje..a wtedy jak się wlącza to nie wiem gdzie przed nią "wiać"...:roll: Quote
Maadzia Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='gonia66']No oczywiscie ze trzeba koniecznie oglosic jakas skladke na Jasiulka...to jest jeden z niewielu watkow na ktory ile razy wejde- tyle razy placze...nie moge normalnie przejsc nad tym przypadkiem do porzadku dziennego...boje się wchodzic zeby czegos nie przeczyac zlego..boje się o wyniki...boje sie o zylki..najchetniej to gdybym mogla to siedzialabym przy tym piesiu cala noc..zeby wszystko wiedziec na bieżąco..zeby niczego nie przegapić..wiem..iem, że to nie jest mozliwe..ale jak pomyślę..dziewczyny..on tam samiutki w nocy jest????[/quote] Hej. Bez przesady. Jasio ma dobra opiekę. W nocy poprostu odpoczywa i zbiera siły na nowy dzień. Gdy się do niego wchodzi nieraz próbuje zamerdac ogonkiem. Będzie żył. To jest już poewne. Dla mnie nawet na 100%. O badania nie ma się co martwić, bo piesek widać, że tylko wycieńczony z głodu i odwodniony (choć po kroplówkach już lepiej), ma chłopak apetyt i je tyle ile mu trzeba. Jest naprawdę rozkosznym zwierzaczkiem i zdobył nawet sympatię Przecinka, który w jego obecności zachowuje się cicho ;) Po za tym, piesio jest przy kaloryferze w biurze, żeby kazdy mógł koło niego przejść i zerknąć jak się czuje. Pies ma teraz idealną opiekę, jedzenie pod dostatkiem (choc jak Charly mówiła za dużo go mieć nie może, tak na raz) - czyli tyle ile jeść powinien ;) [ale sie rozpisałam, jakbym Jasia na wylot znała.. Mam nadzieję, że choć trochę tam racji jest, bo tak wypaliłam..] Quote
Charly Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 Ty Maadzia jestes kochana dziewczyna:loveu: Dla mnie w tym wszystkim okropne jest to, ze ten piesek nie moze wylizac sobie pupci. a pewnie dobrze by mu to zrobilo tzn. jego pupci. To mnie dobija i zarazem dodaje sily. Ale Goniu doskonale Cie rozumiem. On wyzwala tyle uczuc, że trzeba, trzeba być przy nim. Go dotykac, opiekowac się. Robimy wszytko co możemy w takich, a nie innych warunkach. Maly w dzien jest w kociej izolatce, bo tam jest spokoj. cisza i spokoj. Glaszczemy go, przemywamy i mowimy do niego. Oczywiscie to nie jest dom, ale i tak to co Jasiek ma to bardzo duzo. Ma wspaniała panią kierowniczkę, ma cudowna wetkę oraz nas- rzeszę wolontariomaniaczek:lol: No i lezy sobie na miękkiej podusi. ma picie przy sobie i jedzonko. edit: jeśli ktoś chce wspomoć Jasiulka np. podkłady to można to wyslac od razu do schroniska i napisac przy tym, ze to dla Jasia- psa z pociągu tu adres: Królewiecka 233; 82-300 Elbląg Telefon:(055) 234-16-46 Quote
gonia66 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='Charly']są są nozyczki. ale wiecie co bo ja znowu mysle;), po co mu pampersy. nie znam się na tym, ale on lezy caly czas. dupcie ma przygnitą. ona musi byc na powietrzu. lepiej wedlug mnie takie podkladki jakies, nie pampersy. Serio- twierdzę, ze pampersami mu zaszkodzimy. dupeczka musi się goic[/quote] No ja dokladnie tak samo mysle...zakladac pampersa nie byloby korzystnie na obolala doopeczkę...ale można może kupić takie większe- Jasio jest malutki i klaśc pod niego...tak rozlozonego- tez ladnie bedzie wchlanial tylko ze nie trzeba bedzie prac..bo szmaty chyba nie sa wskazane..jesli juz to tylko pampersy ale pod albo te podklady...no trudno..trzeba zrobic zrzutke wtedy..ale wiem ze sa takie wielkie pampersy ze Maluch caly by sobie na takim mogl lezec... Quote
Maadzia Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Aj Charly :) Zawstydzasz mnie :oops: A no i powiedz mi, co z tymi pampersami.. mam kupić kilka sztuk? I jakby co, czy w biurze są nożyczki do wycięcia na ogonek dziury? ;) Quote
Charly Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 [quote name='Maadzia']Aj Charly :) Zawstydzasz mnie :oops: A no i powiedz mi, co z tymi pampersami.. mam kupić kilka sztuk? I jakby co, czy w biurze są nożyczki do wycięcia na ogonek dziury? ;)[/quote] są są nozyczki. ale wiecie co bo ja znowu mysle;), po co mu pampersy. nie znam się na tym, ale on lezy caly czas. dupcie ma przygnitą. ona musi byc na powietrzu. lepiej wedlug mnie takie podkladki jakies, nie pampersy. Serio- twierdzę, ze pampersami mu zaszkodzimy. dupeczka musi się goic zastanawiam się nad inna kwestia. czy jego nie trzeba jakos nie wiem...masowac. czy cos...skoro on tak lezy i lezy....jejku. zero pojęcia:roll: edit: czytam i czytam w sieci na ten temat. sporo znalazlam. jutro obgadam to z wetem czy mozna go trochę "posciskac" delikatnie. zresztą dotyk mu pewnie nie zaszkodzi. Quote
Maadzia Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='Charly']są są nozyczki. ale wiecie co bo ja znowu mysle;), po co mu pampersy. nie znam się na tym, ale on lezy caly czas. dupcie ma przygnitą. ona musi byc na powietrzu. lepiej wedlug mnie takie podkladki jakies, nie pampersy. Serio- twierdzę, ze pampersami mu zaszkodzimy. dupeczka musi się goic[/quote] Hm ^^ To można mu pampers pod dupkę wsadzić zamiast tych ręczników itp. nie zapinając go. jakbym kupiła chociaż ze dwa.. to można by pokombinować, nie? :D On i tak dupeczką nie rusza. Mogłabym też w sklepie zobaczyć za chusteczkami dla dzieciaczków.. A może ten krem "Bambino" czy jakoś tak. Posiada w sobie cynk, więc pomogłoby mu chociaż troszkę.. Quote
Maadzia Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Spoko ;) To ty podpytaj o maść, a najwyżej potem się kupi. Skoro ta maść żelowa jest, to nie ma sensu jeszcze czymś go smarować na razie. A co z pampersem pod tyłeczek? ps: Myślę, że masaż mu nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie ;) Quote
Charly Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 wiesz co poczekaj z kremem. bo ja dostalam masc taką zelową od Magdy. teraz ma ten rivanol, tą masc- zapomianlam jak się nazywa. zeby wiesz- mu tam nie smarowac za duzo. zapytam jeszcze o masc taką o jakiej Ty myslisz. ps. ta maść, którą ma jest na ziarnienie i wysuszanie rany. cos na S Quote
Asior Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Jak uda wam się zrobić lepsze zdjęcia, to ja zrobię mu allegro, bo te się nie bardzo nadają... Do tego na wzmocnienie warto by mu było ugotować kaczą zupę...: Wysokokaloryczna, lekkostrawna odżywka podawana przy chorobach, niedożywieniu, rekonwalescencji 1 cały kurczak (z małymi kośćmi, skórą, tłuszczem) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suplementu witaminoweg 1 filiżanka karmy suchej 2 łyżki otrąb 3-4 jajka 1 filiżanka tłuszczu po czyszczeniu mięsa (nie gotowane) Przygotowanie: Kurczaka, tłuszcz, karmę i jajka zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do garnka i gotuj 30 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. niesamowicie wzmacnia zwierzaka ... Quote
Charly Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 [quote name='Maadzia']Spoko ;) To ty podpytaj o maść, a najwyżej potem się kupi. Skoro ta maść żelowa jest, to nie ma sensu jeszcze czymś go smarować na razie. A co z pampersem pod tyłeczek? ps: Myślę, że masaż mu nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie ;)[/quote] ze ja wczesniej o tym nie pomyslalam:roll::shake:. przeciez jak siedze 3 godziny na tylku i pisze na dogo, to tylek mnie boli, a on? lezy i lezy. dobra. od jutra będę go tykac:-D. Vitka wlasnie pyta mamę co z nim robić. A jutro pielęgniarz Charly przystępuje do dziela:diabloti: Quote
Maadzia Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Tykaj go, tykaj Charly :D A ja 10 raz zapytam: kupować mu te pampersy? Przynajmniej będą wchłaniały troszkę.. Oczywiście nie zapinać. A co do tego.. można mu (czytałam ^^) zrobić ciepłe okłady.., albo ugotować jakąś kaszkę (tak jak dzieci jedzą), może to by zjadł? No i na pewno trochę by mu pomogło, bo zdrowe ;) Quote
Charly Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 [quote name='Asior']Jak uda wam się zrobić lepsze zdjęcia, to ja zrobię mu allegro, bo te się nie bardzo nadają... Do tego na wzmocnienie warto by mu było ugotować kaczą zupę...: Wysokokaloryczna, lekkostrawna odżywka podawana przy chorobach, niedożywieniu, rekonwalescencji 1 cały kurczak (z małymi kośćmi, skórą, tłuszczem) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suplementu witaminoweg 1 filiżanka karmy suchej 2 łyżki otrąb 3-4 jajka 1 filiżanka tłuszczu po czyszczeniu mięsa (nie gotowane) Przygotowanie: Kurczaka, tłuszcz, karmę i jajka zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do garnka i gotuj 30 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. niesamowicie wzmacnia zwierzaka ... dzięki. ja w ogole myslalam mu gotowac, ale na razie je tak malutko. w takich ilosciach niczego nie kupię, a u mnie nikt nie jest kuraka itp. on zje dwie trzy lyzki karmy na dzien jak dobrze pojdzie. Ale...jak już będzie jadł więcej to mu ugotuje. tylko tak trochę zal...bo zapach po calym schronie pojdzie;) no ale nic. Quote
Maadzia Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='Charly']no wiesz- mozesz mu kupic te pampersy. na noc mozna dac, gdyby nasikal, a pracownik nie zaglądnie odpowiednio szybko to wiesz nie bedzie mokry.[/quote] No to kupię z kilka. Jeśli będzie sklep otwarty. mam nadzieję, w sensie, że będzie.. Yyh. MA BYĆ :) Dobra ide spać ;) Charly, bedziesz jutro w schronie? Quote
Charly Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 [quote name='Maadzia']Tykaj go, tykaj Charly :D A ja 10 raz zapytam: kupować mu te pampersy? Przynajmniej będą wchłaniały troszkę.. Oczywiście nie zapinać. A co do tego.. można mu (czytałam ^^) zrobić ciepłe okłady.., albo ugotować jakąś kaszkę (tak jak dzieci jedzą), może to by zjadł? No i na pewno trochę by mu pomogło, bo zdrowe ;)[/quote] no wiesz- mozesz mu kupic te pampersy. na noc mozna dac, gdyby nasikal, a pracownik nie zaglądnie odpowiednio szybko to wiesz nie bedzie mokry. kurcze ja bym go najchętniej wziela do domu i tyle. wkurza mnie to. no nic. jutro go potykam:) ja o to zarcie wszystko jutro wypytam magdę. ale - on dostaje tą Animondę tam. jak mu teraz zaczniemy mieszac. raz kaszke, raz to, raz to- nie wiem czy to tak dobrze będzie. niech juz siedzi na tej animondzie, a jak zacznie więcej jesc, to faktycznie mozna mu cos ugotowac, bo tak to wiesz- zje Ci kilka ziarenek kaszki...;) Quote
Charly Posted February 5, 2009 Author Posted February 5, 2009 [quote name='Maadzia']No to kupię z kilka. Jeśli będzie sklep otwarty. mam nadzieję, w sensie, że będzie.. Yyh. MA BYĆ :) Dobra ide spać ;) Charly, bedziesz jutro w schronie?[/quote] no ba:lol:... Quote
gonia66 Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Cieszę się bardzo, że jutro będziecie u Jasiunia..prosze wymiziajcie Go od nas wszystkich za uszkiem i nawet po doopeczce...tak delikutaśnie:oops:Pewnie maluszek śpi sobie..pierwszy raz spokojnie...bez strachu...może nawet juz odpreżowny..i zszokowany milością jakiej doznaje...Maluszku..tak bym Cie chciala przytulić..eh..ślę dobre myśli i będe zanosiła modły do św. Franciszka...dobranoc Jasieńku:loveu::loveu::loveu: Quote
Asior Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 [quote name='Charly']dzięki. ja w ogole myslalam mu gotowac, ale na razie je tak malutko. w takich ilosciach niczego nie kupię, a u mnie nikt nie jest kuraka itp. on zje dwie trzy lyzki karmy na dzien jak dobrze pojdzie. Ale...jak już będzie jadł więcej to mu ugotuje. tylko tak trochę zal...bo zapach po calym schronie pojdzie;) no ale nic.[/QUOTE] ja tak robiłam fretkom i wkładałam do woreczków foliowych porcję na raz i mroziłam ;) To jest naprawde bardzo kaloryczna zupka... Ja dla 2 fretek robiłam poprostu z połowy podanej, albo z 1/3 tych dawek.... Quote
Recommended Posts