Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Te zdjecia akurat były robione autofocusem, bo na zmianę z koleżanką, która nie foci na codzień i nie byłoby sensu co chwilę zmieniać. ;)
Ciut ZA ostre niestety wyszło..

A psów w ruchu ostrzyć dobrze nie umiem :P ale próbuję, nic innego nie pozostaje

Posted

Zuzia&Snoopy napisał(a):
Widocznie ja jestem jakaś ciemna albo nie umiem się posługiwać moim aparatem. Jak dla mnie ostrzyć psa w ruchu to jest niezła umiejętność! Poza tym zawsze będę podziwiać Nikony;)

Ale ostrzyc recznie czy automatycznie? przeciez to tylko kolko przekrecic albo dobrzse automatycznie ustawic :D

a za co nikona?

Posted

WeronikaM napisał(a):
kto chce ->potrafi :evil_lol:

Ależ ja bardzo chcę!:evil_lol:

Shel napisał(a):
Te zdjecia akurat były robione autofocusem, bo na zmianę z koleżanką, która nie foci na codzień i nie byłoby sensu co chwilę zmieniać. ;)
Ciut ZA ostre niestety wyszło..

A psów w ruchu ostrzyć dobrze nie umiem :P ale próbuję, nic innego nie pozostaje

No to szacun dla AF:D Nie wiem ale ja albo mam za szybkiego psa, albo za wolny AF albo nie umiem robić zdjęć :evil_lol:
deer_1987 napisał(a):
Ale ostrzyc recznie czy automatycznie? przeciez to tylko kolko przekrecic albo dobrzse automatycznie ustawic :D

a za co nikona?

Chociażby D90. Co spojrzę na zdjęcia zrobione za pomocą Nikona-są mega ostre.

Posted

deer_1987 napisał(a):

a za co nikona?

JAK przekręcić kółko... psa pędzącego wcale nie jest tak łatwo złapać MF .. ;)
Ja nawet przy portretach gubię ostrość często

Posted

Zuzia&Snoopy napisał(a):
No to szacun dla AF:D Nie wiem ale ja albo mam za szybkiego psa, albo za wolny AF albo nie umiem robić zdjęć :evil_lol:

No nie wiem masz lepszy aparat niz moj :) a u nas sa ostre zdjecia w ruchu i to nie jest problem, ustawiac c-af i lapiesz troche ostrosci przez przycisk i uszczasz jak jestes zadowolona.moze masz ustawione s-af czyli ze nie ostrzy jak sie pies ruszy rtylko taz ustawil ostrosc to taka juz bedzie mial. zerknij w ustawienia!

Shel napisał(a):
JAK przekręcić kółko... psa pędzącego wcale nie jest tak łatwo złapać MF .. ;)
Ja nawet przy portretach gubię ostrość często

Nie wiem nie foce tak nigdy ale zdawaloby sie ze latwo :)

Posted

deer_1987 napisał(a):
No nie wiem masz lepszy aparat niz moj :) a u nas sa ostre zdjecia w ruchu i to nie jest problem, ustawiac c-af i lapiesz troche ostrosci przez przycisk i uszczasz jak jestes zadowolona.moze masz ustawione s-af czyli ze nie ostrzy jak sie pies ruszy rtylko taz ustawil ostrosc to taka juz bedzie mial. zerknij w ustawienia!

Widocznie nie umiem wykorzystać w pełni jego możliwości:evil_lol:Wiem, wiem, mam na c-af;) Tylko jak pies biegnie na wprost fotografa czyli dajmy na to mnie, to kiedy ustawię ostrość, pies będzie już dawno w innym miejscu i wychodzi mi wtedy ostrość na ogon.

Kasia, sorki za offa ale lubię takie dyskusje, bo lubię uczyć się czegoś nowego;)

Posted

No to ustawiaj ostrosc przed psem albo zmiejsz po prostu zoom obiektywu :) a jak chcesz juz miec dalej wysuniety to po prostu klikaj jak ostrosc sie ustawi a nie myslisz i myslisz i pies ucieknie :P

Posted

Shel napisał(a):
Spoko, możecie sobie gadać ;) czegoś się dowiem o olkach :P

ja tam je lubie i bym polecila innym :D ktorych nie stac na nikon czy canon a chca miec lepszy aparat niz kompakt. to nie sa takie zle lustrzanki jak sie wydaje niektorym..

Posted

deer_1987 napisał(a):
No to ustawiaj ostrosc przed psem albo zmiejsz po prostu zoom obiektywu :) a jak chcesz juz miec dalej wysuniety to po prostu klikaj jak ostrosc sie ustawi a nie myslisz i myslisz i pies ucieknie :P

Ok, popróbuję, dzięki:)

Posted

No Olympusy są niewiele tańsze od nikonów ;) z tego co widzę. Tzn zależy od modelu i obiektywu oczywiście, ale widzę, że chodzą po allegro po 1000-2000 zł tak jak nikony ;)

Posted

Zuzia&Snoopy napisał(a):
Chociażby D90. Co spojrzę na zdjęcia zrobione za pomocą Nikona-są mega ostre.

Ostrość to zasługa body? Myślałam, że obiektywu... :hmmmm:

Posted

Nikon AF-S 70-200 f/2.8 G IF-ED VR jest niewątpliwie bardzo dobrym szkłem ale czy robi 3x lepsze zdjęcia niż Tamron AF 70-200 f/2.8 Di LD IF Macro? Teoretycznie powinien bo jest 3 x droższy.

Posted

Shel napisał(a):
No Olympusy są niewiele tańsze od nikonów ;) z tego co widzę. Tzn zależy od modelu i obiektywu oczywiście, ale widzę, że chodzą po allegro po 1000-2000 zł tak jak nikony ;)

No wlasnie :) ja moze kiedys uzbieram na olympus e30 albo jakis podobny - o klase lepszy :)

Zuzia&Snoopy napisał(a):
Wiem że obiektywu ;) ale do Nikonów są lepsze obiektywy;)

Ale przeciez do olympusa masz tez ogromny wybor obiektywow z szybkim af i wolniejszym.

Posted

A ja popadłam w depresję, bo przegrałam bardzo zaciętą aukcję 50 1,4 :lol:. Niestety ktoś mi 10sec przed końcem podbił :(. A potwierdziło dopiero po końcu aukcji, bo co chwilkę odświeżałam :roll:.

Ale dziś kupuję coś innego.. ;) Kup teraz raczej nie zwalę :P :diabloti:

A tamta seria zdjęć wyszła wyjątkowo niefajnie, jakoś tak... Przepalona, przeostrzona i nie wiem co jeszcze :shake:

Posted

Shel napisał(a):
A ja popadłam w depresję, bo przegrałam bardzo zaciętą aukcję 50 1,4 :lol:. Niestety ktoś mi 10sec przed końcem podbił :(. A potwierdziło dopiero po końcu aukcji, bo co chwilkę odświeżałam :roll:.diabloti:

I po ile ostatecznie poszedł ?