Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Shel napisał(a):
A ja popadłam w depresję, bo przegrałam bardzo zaciętą aukcję 50 1,4 :lol:. Niestety ktoś mi 10sec przed końcem podbił :(. A potwierdziło dopiero po końcu aukcji, bo co chwilkę odświeżałam :roll:.

Al

Aa co to było za szkło? bo może dobrze, że Ci się nie udało.

Posted

QQk napisał(a):
Aa co to było za szkło? bo może dobrze, że Ci się nie udało.

To był nikkor 50 1.4 ;) Dobre szkło. ;)
Zobaczymy jak z heliosem będzie :D do tego mam jeszcze trzy filtry - 28mm, 9mm, 14mm.

Posted

Poluj na Super Takumary
http://foto.pszoniak.net/porady_foto/porady/o_obiektywach_2.htm
z tej strony ten cytat:
"
SMC Takumar 1.4/50- Jest to chyba najlepszy obiektyw o ogniskowej 50 mm w historii świata, a na pewno najlepszy z gwintem M42... Obiektyw ten dysponuje przede wszystkim przecudną plastyką fotografii i wspaniałym, niepowtarzalnym bokeh. Jeśli dodać do tego, że dysponuje on świetnym światłem 1.4, jest bardzo ostry, wspaniale oddaje kontrasty i kolory, to okazuje się, że jego arystokratyczna pozycja wśród standardowych obiektywów ~50 mm jest w pełni uzasadniona. Takumar ma wartość kolekcjonerską. Jakość szkla jest doskonała i porównywalna z np. Canon EF 50/1.4. A wiec cena i tak niska. Z drugiej strony to manual, z pewnymi niewygodami (chodzi o mocowanie M42 i odwrotny kierunek regulacji ostrości ) oraz słynnym problemem żółtych szkiel. Chodzi o materiał radioaktywny, ktory z czasem powoduje ze szkła robią się żółte. Dotyczy to głównie obiektywów 35/50/55.
Bylo kilka wersji:
Stara-Takumar, albo Super-Takumar,
Nowsza: Super-Multi-Coated Takumar
Najnowsza: SMC Takumar (gumowy pierścień ). Potem były juz tylko Pentax SMC do bagnetu K
[FONT=Arial][SIZE=-1]Porównywalne sa zarówno Carl-Zeissy, Fujinony, jaki i Porsty."[/FONT]

Posted

deer_1987 napisał(a):

Ale przeciez do olympusa masz tez ogromny wybor obiektywow z szybkim af i wolniejszym.

A które mają ten szybszy :hmmmm:? :D

Gratuluję nowego obiektywu i czekam na zdjęcia!:D

Posted

QQk napisał(a):
Nikon AF-S 70-200 f/2.8 G IF-ED VR jest niewątpliwie bardzo dobrym szkłem ale czy robi 3x lepsze zdjęcia niż Tamron AF 70-200 f/2.8 Di LD IF Macro? Teoretycznie powinien bo jest 3 x droższy.

Tamrona można porównywać z Nikkorem 80-200mm f/2.8, Nikkor 70-200mm f/2.8 to zupełnie inna półka, nie tylko cenowa

Posted

Ale do tego już trzeba mieć zawodowe oko. Ja, prawdopodobnie, nie zauważyłbym różnicy między zdjęciami zrobionymi tymi szkłami.

Posted

tonacja napisał(a):
Czy dobrze wyczytałam, że kupilaś Takumara? Jeżeli tak to będziesz baaardzo zadowolona :D jest boski.
Co tam u Was słychać? ;)

Nieee, kupiłam heliosa ;)

Posted

WeronikaM napisał(a):
gdzie kupiłaś tego heliosa , i za ile ??? :D

Na allegro, za 116 + pierścienie
http://allegro.pl/item998856371_potezne_makro_1_1_m42_helios_44m_4_pierscienie.html

Nie mam kasy na szkło z AF, a nikkory manualne zawsze są aukcje, a ja nie umiem dobrze licytować jeszcze, a stare szkła są dobrze cenione przez użytkowników i tanie ;) Tzn sama przejściówka jest za 100 zł. Ta z ostrzeniem do nieskończoności przynajmniej.

Posted

Shel napisał(a):
Na allegro, za 116 + pierścienie
http://allegro.pl/item998856371_potezne_makro_1_1_m42_helios_44m_4_pierscienie.html

Nie mam kasy na szkło z AF, a nikkory manualne zawsze są aukcje, a ja nie umiem dobrze licytować jeszcze, a stare szkła są dobrze cenione przez użytkowników i tanie ;) Tzn sama przejściówka jest za 100 zł. Ta z ostrzeniem do nieskończoności przynajmniej.

RADA DLA CIEBIE ! żeby wygrać aukcje to załóż konto na www. snajper. net
i wklej tam link do aukcji, maksymalną kwotę jaką możesz dać i np. 2 sek przed skończeniem aukcji program przebija najwyższą ofertę, bardzo przydatne :D :D

za taką kasę takie szkło :D
nieźle :D
i pierścienie :P fiu fiu fiu :bigcool:

ja z manualnym ustawieniem ostrości na kwiatkach itp. nie najgorzej sobie radzę, ale podziwiam fotografowanie bez AF czegoś, co się rusza :roll:

to teraz czekamy, by przyszedł i poprosimy dużo fotek makro :multi:

mi się podoba nikkorek 50mm swiatło 1.8 :D
kiedys moze sobie kupie :D

Posted

W 82 r w "Sowietskim Foto" był artykuł porównujący Heliosa z czołówką obiektywów standardowych, w której Helios 44 wypadł lepiej niż Letz. I nie był to artykuł "radziecki" tylko przedruk z "Foto-Cinema Magazine". Jak trafisz na dobry egzemplarz to aż nie chce się odpinać od korpusu, czego oczywiście Ci życzę!

WeronikaM napisał(a):

/ciach
ja z manualnym ustawieniem ostrości na kwiatkach itp. nie najgorzej sobie radzę, ale podziwiam fotografowanie bez AF czegoś, co się rusza :roll:

pomaga "pułapka ostrości", ale czasem różnie z tym bywa, zwłaszcza jak coś się bardzo szybko porusza

Posted

WeronikaM napisał(a):
RADA DLA CIEBIE ! żeby wygrać aukcje to załóż konto na www. snajper. net
i wklej tam link do aukcji, maksymalną kwotę jaką możesz dać i np. 2 sek przed skończeniem aukcji program przebija najwyższą ofertę, bardzo przydatne :D :D

za taką kasę takie szkło :D
nieźle :D
i pierścienie :P fiu fiu fiu :bigcool:

to teraz czekamy, by przyszedł i poprosimy dużo fotek makro :multi:

mi się podoba nikkorek 50mm swiatło 1.8 :D
kiedys moze sobie kupie :D

Ja własnie tego nikkora licytowałam ;)
Dzięki za stronę! Przyda się. Szkoda, że wcześniej nie napisałam o aukcji :lol:. No ale cóż, mam nadzieję, że decyzji nie będę żałować ;) Ogólnie to wyniosło mnie to 250zł.

Posted

QQk napisał(a):
W 82 r w "Sowietskim Foto" był artykuł porównujący Heliosa z czołówką obiektywów standardowych, w której Helios 44 wypadł lepiej niż Letz. I nie był to artykuł "radziecki" tylko przedruk z "Foto-Cinema Magazine". Jak trafisz na dobry egzemplarz to aż nie chce się odpinać od korpusu, czego oczywiście Ci życzę!

To dobrze, ale mam nadzieję, że ten egzemplarz jest ok :) przynajmniej tak wygląda na zdjęciach, a i sprzedawczyni bardzo miła i kontaktowa ;) powiedziała,że pomoże mi z mocowaniem, bo ja jestem sierota :P o M42 oczywiście chodzi, bo potem to już normalnie jak na zwykły bagnet tego heliosa się zakłada.

Posted

pomaga "pułapka ostrości", ale czasem różnie z tym bywa, zwłaszcza jak coś się bardzo szybko porusza

jak coś się bardzo szybko porusza - to już nie dla mnie :lol: , bez AF sobie nie poradzę :evil_lol: