Ewa&Duffel Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Te zdjęcia z piłką świetne, szczególnie wyszczerzone zębiska Aresa :D Quote
Bartiśkowa_ Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Witamy się :multi: Tyle tu nagadane że zdjęć nie umiem znaleźć :oops:Mizianko dla Areska Quote
QQk Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Shel napisał(a):A ja popadłam w depresję, bo przegrałam bardzo zaciętą aukcję 50 1,4 :lol:. Niestety ktoś mi 10sec przed końcem podbił :(. A potwierdziło dopiero po końcu aukcji, bo co chwilkę odświeżałam :roll:. Al Aa co to było za szkło? bo może dobrze, że Ci się nie udało. Quote
Shel Posted April 13, 2010 Author Posted April 13, 2010 QQk napisał(a):Aa co to było za szkło? bo może dobrze, że Ci się nie udało. To był nikkor 50 1.4 ;) Dobre szkło. ;) Zobaczymy jak z heliosem będzie :D do tego mam jeszcze trzy filtry - 28mm, 9mm, 14mm. Quote
QQk Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Poluj na Super Takumary http://foto.pszoniak.net/porady_foto/porady/o_obiektywach_2.htm z tej strony ten cytat: " SMC Takumar 1.4/50- Jest to chyba najlepszy obiektyw o ogniskowej 50 mm w historii świata, a na pewno najlepszy z gwintem M42... Obiektyw ten dysponuje przede wszystkim przecudną plastyką fotografii i wspaniałym, niepowtarzalnym bokeh. Jeśli dodać do tego, że dysponuje on świetnym światłem 1.4, jest bardzo ostry, wspaniale oddaje kontrasty i kolory, to okazuje się, że jego arystokratyczna pozycja wśród standardowych obiektywów ~50 mm jest w pełni uzasadniona. Takumar ma wartość kolekcjonerską. Jakość szkla jest doskonała i porównywalna z np. Canon EF 50/1.4. A wiec cena i tak niska. Z drugiej strony to manual, z pewnymi niewygodami (chodzi o mocowanie M42 i odwrotny kierunek regulacji ostrości ) oraz słynnym problemem żółtych szkiel. Chodzi o materiał radioaktywny, ktory z czasem powoduje ze szkła robią się żółte. Dotyczy to głównie obiektywów 35/50/55. Bylo kilka wersji: Stara-Takumar, albo Super-Takumar, Nowsza: Super-Multi-Coated Takumar Najnowsza: SMC Takumar (gumowy pierścień ). Potem były juz tylko Pentax SMC do bagnetu K [FONT=Arial][SIZE=-1]Porównywalne sa zarówno Carl-Zeissy, Fujinony, jaki i Porsty."[/FONT] Quote
Zuzia&Snoopy Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 deer_1987 napisał(a): Ale przeciez do olympusa masz tez ogromny wybor obiektywow z szybkim af i wolniejszym. A które mają ten szybszy :hmmmm:? :D Gratuluję nowego obiektywu i czekam na zdjęcia!:D Quote
Shel Posted April 13, 2010 Author Posted April 13, 2010 Spokojnie, dopiero w weekend chyba po niego jadę :lol:. I przejściówka musi dojść Quote
BBeta Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 QQk napisał(a):Nikon AF-S 70-200 f/2.8 G IF-ED VR jest niewątpliwie bardzo dobrym szkłem ale czy robi 3x lepsze zdjęcia niż Tamron AF 70-200 f/2.8 Di LD IF Macro? Teoretycznie powinien bo jest 3 x droższy. Tamrona można porównywać z Nikkorem 80-200mm f/2.8, Nikkor 70-200mm f/2.8 to zupełnie inna półka, nie tylko cenowa Quote
QQk Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Ale do tego już trzeba mieć zawodowe oko. Ja, prawdopodobnie, nie zauważyłbym różnicy między zdjęciami zrobionymi tymi szkłami. Quote
taxelina Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Zuzia&Snoopy napisał(a):A które mają ten szybszy :hmmmm:? :D musisz poczytac w necie opinie. ja mam tylko dwa kitowe obiektywy Shel gdzie Twoj baner i avatar? Quote
Shel Posted April 14, 2010 Author Posted April 14, 2010 Jak znajdę chwilkę to zrobię nowy ;) Na razie pocieszajcie się Mariolką :P http://www.youtube.com/watch?v=jBkjfo6BK-4 http://www.youtube.com/watch?v=4qe877MNcOk Quote
tonacja Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Czy dobrze wyczytałam, że kupilaś Takumara? Jeżeli tak to będziesz baaardzo zadowolona :D jest boski. Co tam u Was słychać? ;) Quote
Shel Posted April 14, 2010 Author Posted April 14, 2010 tonacja napisał(a):Czy dobrze wyczytałam, że kupilaś Takumara? Jeżeli tak to będziesz baaardzo zadowolona :D jest boski. Co tam u Was słychać? ;) Nieee, kupiłam heliosa ;) Quote
WeronikaM Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 gdzie kupiłaś tego heliosa , i za ile ??? :D Quote
tonacja Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Shel napisał(a):Nieee, kupiłam heliosa ;) helios też jest spoko... mam duży sentyment do starych szkieł :) Quote
Shel Posted April 14, 2010 Author Posted April 14, 2010 WeronikaM napisał(a):gdzie kupiłaś tego heliosa , i za ile ??? :D Na allegro, za 116 + pierścienie http://allegro.pl/item998856371_potezne_makro_1_1_m42_helios_44m_4_pierscienie.html Nie mam kasy na szkło z AF, a nikkory manualne zawsze są aukcje, a ja nie umiem dobrze licytować jeszcze, a stare szkła są dobrze cenione przez użytkowników i tanie ;) Tzn sama przejściówka jest za 100 zł. Ta z ostrzeniem do nieskończoności przynajmniej. Quote
WeronikaM Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Shel napisał(a):Na allegro, za 116 + pierścienie http://allegro.pl/item998856371_potezne_makro_1_1_m42_helios_44m_4_pierscienie.html Nie mam kasy na szkło z AF, a nikkory manualne zawsze są aukcje, a ja nie umiem dobrze licytować jeszcze, a stare szkła są dobrze cenione przez użytkowników i tanie ;) Tzn sama przejściówka jest za 100 zł. Ta z ostrzeniem do nieskończoności przynajmniej. RADA DLA CIEBIE ! żeby wygrać aukcje to załóż konto na www. snajper. net i wklej tam link do aukcji, maksymalną kwotę jaką możesz dać i np. 2 sek przed skończeniem aukcji program przebija najwyższą ofertę, bardzo przydatne :D :D za taką kasę takie szkło :D nieźle :D i pierścienie :P fiu fiu fiu :bigcool: ja z manualnym ustawieniem ostrości na kwiatkach itp. nie najgorzej sobie radzę, ale podziwiam fotografowanie bez AF czegoś, co się rusza :roll: to teraz czekamy, by przyszedł i poprosimy dużo fotek makro :multi: mi się podoba nikkorek 50mm swiatło 1.8 :D kiedys moze sobie kupie :D Quote
QQk Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 W 82 r w "Sowietskim Foto" był artykuł porównujący Heliosa z czołówką obiektywów standardowych, w której Helios 44 wypadł lepiej niż Letz. I nie był to artykuł "radziecki" tylko przedruk z "Foto-Cinema Magazine". Jak trafisz na dobry egzemplarz to aż nie chce się odpinać od korpusu, czego oczywiście Ci życzę! WeronikaM napisał(a): /ciach ja z manualnym ustawieniem ostrości na kwiatkach itp. nie najgorzej sobie radzę, ale podziwiam fotografowanie bez AF czegoś, co się rusza :roll: pomaga "pułapka ostrości", ale czasem różnie z tym bywa, zwłaszcza jak coś się bardzo szybko porusza Quote
Shel Posted April 14, 2010 Author Posted April 14, 2010 WeronikaM napisał(a):RADA DLA CIEBIE ! żeby wygrać aukcje to załóż konto na www. snajper. net i wklej tam link do aukcji, maksymalną kwotę jaką możesz dać i np. 2 sek przed skończeniem aukcji program przebija najwyższą ofertę, bardzo przydatne :D :D za taką kasę takie szkło :D nieźle :D i pierścienie :P fiu fiu fiu :bigcool: ja z manualnym ustawieniem ostrości na kwiatkach itp. nie najgorzej sobie radzę, ale podziwiam fotografowanie bez AF czegoś, co się rusza :roll: to teraz czekamy, by przyszedł i poprosimy dużo fotek makro :multi: mi się podoba nikkorek 50mm swiatło 1.8 :D kiedys moze sobie kupie :D Ja własnie tego nikkora licytowałam ;) Dzięki za stronę! Przyda się. Szkoda, że wcześniej nie napisałam o aukcji :lol:. No ale cóż, mam nadzieję, że decyzji nie będę żałować ;) Ogólnie to wyniosło mnie to 250zł. Quote
Shel Posted April 14, 2010 Author Posted April 14, 2010 QQk napisał(a):W 82 r w "Sowietskim Foto" był artykuł porównujący Heliosa z czołówką obiektywów standardowych, w której Helios 44 wypadł lepiej niż Letz. I nie był to artykuł "radziecki" tylko przedruk z "Foto-Cinema Magazine". Jak trafisz na dobry egzemplarz to aż nie chce się odpinać od korpusu, czego oczywiście Ci życzę! To dobrze, ale mam nadzieję, że ten egzemplarz jest ok :) przynajmniej tak wygląda na zdjęciach, a i sprzedawczyni bardzo miła i kontaktowa ;) powiedziała,że pomoże mi z mocowaniem, bo ja jestem sierota :P o M42 oczywiście chodzi, bo potem to już normalnie jak na zwykły bagnet tego heliosa się zakłada. Quote
WeronikaM Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 pomaga "pułapka ostrości", ale czasem różnie z tym bywa, zwłaszcza jak coś się bardzo szybko porusza jak coś się bardzo szybko porusza - to już nie dla mnie :lol: , bez AF sobie nie poradzę :evil_lol: Quote
Recommended Posts