Moniek193 Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 deer_1987 napisał(a):ale co dziwnego w tym ze ostrosc? A to, że Shel chyba ostrzy ręcznie :) Ale piszę 'chyba' bo nie jestem pewna, czy w tych zdjęciach też.. Quote
taxelina Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 No tak ostrzy recznie z tego co pisala ale to nie jest chyba az taki problem zeby tak ostrosc uzyskac? Quote
Zuzia&Snoopy Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Widocznie ja jestem jakaś ciemna albo nie umiem się posługiwać moim aparatem. Jak dla mnie ostrzyć psa w ruchu to jest niezła umiejętność! Poza tym zawsze będę podziwiać Nikony;) Quote
Shel Posted April 12, 2010 Author Posted April 12, 2010 Te zdjecia akurat były robione autofocusem, bo na zmianę z koleżanką, która nie foci na codzień i nie byłoby sensu co chwilę zmieniać. ;) Ciut ZA ostre niestety wyszło.. A psów w ruchu ostrzyć dobrze nie umiem :P ale próbuję, nic innego nie pozostaje Quote
taxelina Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Zuzia&Snoopy napisał(a):Widocznie ja jestem jakaś ciemna albo nie umiem się posługiwać moim aparatem. Jak dla mnie ostrzyć psa w ruchu to jest niezła umiejętność! Poza tym zawsze będę podziwiać Nikony;) Ale ostrzyc recznie czy automatycznie? przeciez to tylko kolko przekrecic albo dobrzse automatycznie ustawic :D a za co nikona? Quote
Zuzia&Snoopy Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 WeronikaM napisał(a):kto chce ->potrafi :evil_lol: Ależ ja bardzo chcę!:evil_lol: Shel napisał(a):Te zdjecia akurat były robione autofocusem, bo na zmianę z koleżanką, która nie foci na codzień i nie byłoby sensu co chwilę zmieniać. ;) Ciut ZA ostre niestety wyszło.. A psów w ruchu ostrzyć dobrze nie umiem :P ale próbuję, nic innego nie pozostaje No to szacun dla AF:D Nie wiem ale ja albo mam za szybkiego psa, albo za wolny AF albo nie umiem robić zdjęć :evil_lol: deer_1987 napisał(a):Ale ostrzyc recznie czy automatycznie? przeciez to tylko kolko przekrecic albo dobrzse automatycznie ustawic :D a za co nikona? Chociażby D90. Co spojrzę na zdjęcia zrobione za pomocą Nikona-są mega ostre. Quote
Shel Posted April 12, 2010 Author Posted April 12, 2010 deer_1987 napisał(a):Ale ostrzyc recznie czy automatycznie? przeciez to tylko kolko przekrecic albo dobrzse automatycznie ustawic :D a za co nikona? JAK przekręcić kółko... psa pędzącego wcale nie jest tak łatwo złapać MF .. ;) Ja nawet przy portretach gubię ostrość często Quote
taxelina Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Zuzia&Snoopy napisał(a):No to szacun dla AF:D Nie wiem ale ja albo mam za szybkiego psa, albo za wolny AF albo nie umiem robić zdjęć :evil_lol: No nie wiem masz lepszy aparat niz moj :) a u nas sa ostre zdjecia w ruchu i to nie jest problem, ustawiac c-af i lapiesz troche ostrosci przez przycisk i uszczasz jak jestes zadowolona.moze masz ustawione s-af czyli ze nie ostrzy jak sie pies ruszy rtylko taz ustawil ostrosc to taka juz bedzie mial. zerknij w ustawienia! Shel napisał(a):JAK przekręcić kółko... psa pędzącego wcale nie jest tak łatwo złapać MF .. ;) Ja nawet przy portretach gubię ostrość często Nie wiem nie foce tak nigdy ale zdawaloby sie ze latwo :) Quote
Zuzia&Snoopy Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 deer_1987 napisał(a):No nie wiem masz lepszy aparat niz moj :) a u nas sa ostre zdjecia w ruchu i to nie jest problem, ustawiac c-af i lapiesz troche ostrosci przez przycisk i uszczasz jak jestes zadowolona.moze masz ustawione s-af czyli ze nie ostrzy jak sie pies ruszy rtylko taz ustawil ostrosc to taka juz bedzie mial. zerknij w ustawienia! Widocznie nie umiem wykorzystać w pełni jego możliwości:evil_lol:Wiem, wiem, mam na c-af;) Tylko jak pies biegnie na wprost fotografa czyli dajmy na to mnie, to kiedy ustawię ostrość, pies będzie już dawno w innym miejscu i wychodzi mi wtedy ostrość na ogon. Kasia, sorki za offa ale lubię takie dyskusje, bo lubię uczyć się czegoś nowego;) Quote
taxelina Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 No to ustawiaj ostrosc przed psem albo zmiejsz po prostu zoom obiektywu :) a jak chcesz juz miec dalej wysuniety to po prostu klikaj jak ostrosc sie ustawi a nie myslisz i myslisz i pies ucieknie :P Quote
Shel Posted April 12, 2010 Author Posted April 12, 2010 Spoko, możecie sobie gadać ;) czegoś się dowiem o olkach :P Quote
taxelina Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Shel napisał(a):Spoko, możecie sobie gadać ;) czegoś się dowiem o olkach :P ja tam je lubie i bym polecila innym :D ktorych nie stac na nikon czy canon a chca miec lepszy aparat niz kompakt. to nie sa takie zle lustrzanki jak sie wydaje niektorym.. Quote
Zuzia&Snoopy Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 deer_1987 napisał(a):No to ustawiaj ostrosc przed psem albo zmiejsz po prostu zoom obiektywu :) a jak chcesz juz miec dalej wysuniety to po prostu klikaj jak ostrosc sie ustawi a nie myslisz i myslisz i pies ucieknie :P Ok, popróbuję, dzięki:) Quote
Shel Posted April 12, 2010 Author Posted April 12, 2010 No Olympusy są niewiele tańsze od nikonów ;) z tego co widzę. Tzn zależy od modelu i obiektywu oczywiście, ale widzę, że chodzą po allegro po 1000-2000 zł tak jak nikony ;) Quote
QQk Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Hej! http://i803.photobucket.com/albums/yy317/Shelka11/DSC_0008-12.jpg - o matko! http://i803.photobucket.com/albums/yy317/Shelka11/DSC_0029-8.jpg - a to jest cudne :) Quote
BBeta Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Zuzia&Snoopy napisał(a):Chociażby D90. Co spojrzę na zdjęcia zrobione za pomocą Nikona-są mega ostre. Ostrość to zasługa body? Myślałam, że obiektywu... :hmmmm: Quote
Zuzia&Snoopy Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 BBeta napisał(a):Ostrość to zasługa body? Myślałam, że obiektywu... :hmmmm: Wiem że obiektywu ;) ale do Nikonów są lepsze obiektywy;) Quote
QQk Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Nikon AF-S 70-200 f/2.8 G IF-ED VR jest niewątpliwie bardzo dobrym szkłem ale czy robi 3x lepsze zdjęcia niż Tamron AF 70-200 f/2.8 Di LD IF Macro? Teoretycznie powinien bo jest 3 x droższy. Quote
taxelina Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Shel napisał(a):No Olympusy są niewiele tańsze od nikonów ;) z tego co widzę. Tzn zależy od modelu i obiektywu oczywiście, ale widzę, że chodzą po allegro po 1000-2000 zł tak jak nikony ;) No wlasnie :) ja moze kiedys uzbieram na olympus e30 albo jakis podobny - o klase lepszy :) Zuzia&Snoopy napisał(a):Wiem że obiektywu ;) ale do Nikonów są lepsze obiektywy;) Ale przeciez do olympusa masz tez ogromny wybor obiektywow z szybkim af i wolniejszym. Quote
Shel Posted April 13, 2010 Author Posted April 13, 2010 A ja popadłam w depresję, bo przegrałam bardzo zaciętą aukcję 50 1,4 :lol:. Niestety ktoś mi 10sec przed końcem podbił :(. A potwierdziło dopiero po końcu aukcji, bo co chwilkę odświeżałam :roll:. Ale dziś kupuję coś innego.. ;) Kup teraz raczej nie zwalę :P :diabloti: A tamta seria zdjęć wyszła wyjątkowo niefajnie, jakoś tak... Przepalona, przeostrzona i nie wiem co jeszcze :shake: Quote
Shel Posted April 13, 2010 Author Posted April 13, 2010 Kupiłam heliosa 44m-4 2/58 zenit :D i m42 oczywiście zamowiłam ;) Quote
Moniek193 Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Shel napisał(a):A ja popadłam w depresję, bo przegrałam bardzo zaciętą aukcję 50 1,4 :lol:. Niestety ktoś mi 10sec przed końcem podbił :(. A potwierdziło dopiero po końcu aukcji, bo co chwilkę odświeżałam :roll:.diabloti: I po ile ostatecznie poszedł ? Quote
Shel Posted April 13, 2010 Author Posted April 13, 2010 Moniek193 napisał(a):I po ile ostatecznie poszedł ? 200 z groszami. To była oczywiście manualna stałka, nie 50 mm 1.8 D. Quote
Recommended Posts