wojtekdu Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Spotkałem się z opinią wyrażoną przez specjalistę w telewizji, że psa powinno się kąpać dwa, trzy razy w jego życiu!!!, że kąpanie psa często to totalna durnota powodująca min. wydzielanie przykrego zapachu. Jak to jest naprawdę? Co o tym sądzicie? Quote
Lanzy Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 No a co, jeśli ktoś ma, np. psa wystawowego ? Oczywiście, nie powinno psa kąpać się zbyt często, ale 2-3 razy w życiu, to chyba przesada... Quote
Baski_Kropka Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Ja mojego psa kapie w zależności jak szybko i intensywnie się ubrudzi :) Wcześniej jeździł na wystawy i też był kąpany dosyć często, nic mu po tym nie było... Teraz jest kąpany raz, dwa razy do roku, czasem po spacerach myje mu "podwozie" Nie ma problemów skornych, nic mu się nie wydziela, nie śmierdzi... ogólnie w domu w ogole nie czuć żeby mieszkał pies :) Oczywiście, każy pies może inaczej na kąpiel zareagować, może pojawić mu się łupież, swędzenie itp. Psa trzeba obserwować...ja nie używam żadnych specjalnych specyfików, tylko szampon dla dzieci Bambi :) Z tym myciem 3 razy to się nie zgadzam...być może jest to jakoś uzasadnione naukowo ;) Ale wiadom jak to jest czasem trzeba i nie ma odwrotu ;) Quote
luuba Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Ja kąpię moją rudą tak czesto jak nakazuje potrzeba. Jak się wykula w piasku albo w czymś gorszym :evil_lol: to przecież musze ja wykąpać, a nie zachowuję sie jak na kobietę przystało wręcz przeciwnie fleja z niej straszna. Mam wrażenie że jej celem jest sie jak najbardziej umorusać. Pies nie ma z tego powodu problemów skórnych - podstawą jest zeby dobrze spłukać sierść. Najlepsza jest oczywiście kąpiel w jeziorze ale nie zawsze warunki atmosferyczne na to pozwalają no i nie wszyscy mają taką możliwość. Spłukuje sie wtedy kurz a sierść pozostaje naturanie "natłuszczona" i przyjmna w dotyku Quote
Tecia Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 Teorie kąpać psa raz- dwa razy do roku można moim zdaniem włożyć w bajki. Kiedyś jak byłma małądziewczynką panowała teoria że głowę (mówie teraz o ludziach) należy myć nie częściej jak raz na tydzień lub dwa:) no i co z tą teorią? też poszła w ksiązki, wszystko poprostu zależy od psa. Jeśli to pies "flejtuch należy myć częściej jeśli czyścioch wiadomo można żadziej no i najważniejsze należy obserwować psiaka i odpowiednio dobierać szampon. Osobiście nie wyobrażma sobie aby mój pies jechał na wystawę nie wykąpany albo właził mi do łóżka uciapany. Quote
Darianna Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 Ja kąpię rudzielca jak się wytarza w "pachnidle", jak zaczyna od częstych kąpieli w rzece wonieć bagnem i przed wystawą - na codzień wycieram łapy i podwozie. I jakby nie patrzeć - w sezonie letnim wychodzi mi kąpiel co dwa-trzy tygodnie. takie są uroki posiadania psa uwielbiającego błoto ;) Quote
kinnia Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 Darianna napisał(a):Ja kąpię rudzielca jak się wytarza w "pachnidle", jak zaczyna od częstych kąpieli w rzece wonieć bagnem i przed wystawą - na codzień wycieram łapy i podwozie. I jakby nie patrzeć - w sezonie letnim wychodzi mi kąpiel co dwa-trzy tygodnie. takie są uroki posiadania psa uwielbiającego błoto ;) Dokładnie:eviltong: tyle, że w zimie jest kąpany raz na miesiąć albo co 5-6tyg-jak jest śnieg:P Quote
Recommended Posts