Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 4 i pol miesieczne szczenie. Nie pije wody z miski, tylko chlepce ja z dziwnych miejsc np z wanny podczas kapieli, w .... jesli ktos nie opusci klapy . Co robic, by przekonac go ze nalezy wode pic z miseczki??? Do tejpory pija mleko rozcienczone przegotowana woda. Mieliscie taki klopot? Jak poradziliscie sobie z nim???Dziekuje.

Posted

ja bym odciela dostep do takich miejsc jak wanna i klop. wtedy jak maluch poczuje pragnienie, to nie bedzie mial wyjscia i bedzie pic z miski. tak mi sie przynajmniej zdaje 8)

Posted

uuuu to nie jest takie proste :roll: moja Luna też ma takie motywy - pije wodę z butelki - wciska język i tak sobie pije - kombinuje z róznumi miejscami (na szczeście do wc nie wchodzi) byle nie z miski :-? jak próbowałam właśnie przetrzymaniem ją przekonać do miski to nie pia wody nawet dwa trzy dni :o - zamiana misek też nie pomogła :-? zaczęłam kombinować i dobierać naczynie z którego będzie piła - i tak pije ze szklanki i z takiej małej porcelanowej miseczki - więc teraz ta miseczka stoi w misce na wodę i z tego pije :oops: :lol:

niektóre psiaki mają kaprysy - ja za jakiś czas spróbuję zabrać tą miseczkę i zobaczymy :wink:

Posted

Zaczelam zmieniac proporcje wody do mleka, bo tez mi sie wydaje,ze psiaka mozna w ten sposob wyrolowac. Zobaczymy. probuje eliminowac miejsca, z ktorych potencjalnie moze pic wode, idzie to nam powoli. Pokombinuje tez z miskami - czekam na dalsze pomysly...

Posted

Nie dawajcie sie terroryzowac wlasnym psom!!!

Pies pije tylko ze szklanki? to jakas paranoja.

Pies musi dostac od nas jasny komunikat- pije sie z miski. Jak bedziesz dziwaczyc bedziesz spragniony.

Proponuje pozamykac łazienke i inne "zrodla" wody i dawac psu picie w misce trzy razy dziennie. Stawiasz miske na 2 minuty. Jak pies w tym czasie nie wypije to nastepna szanse ma za pare godzin. Chodzi o to by zrozumial ze woda jest "dobrem" do ktorego nie ma dostepu caly czas.

bedzie spragniony to GWARANTUJE ci ze wypije- jeszcze zadan zdrowy pies nie padl z pragnienia na wlasne zyczenie.

Jak nauczy sie juz pic z miski bedzie mu ja mozna zostawic na stale a nie podawac ja tylko kilka razy dziennie

Pozodzenia

Posted

Tylko ze szczeniaki zwlaszcza mlodziutkie maja czesto problemy z trawieniem mleka od krowy. A pokutuje poglad ze szczeniak musi pic mleczko. I szczeniak potem ma biegunki, wlasciciele zmieniaja karme za karmą i nic to nie pomaga a niestety malo ktory wet zapyta o to co pies pije ;-( Takich histori znam kilkanascie wiec ja wyraznie mowie wlascicielom szczeniakow by mleka nie dawali.

I co innego tez mleko od czasu do czasu a co innego mleko zamiast wody.

Posted

W mleku jest cukier(dokładniej laktoza) , którą jedne psiaki tolerują, inne nie, wiec nie wszystkie pieski będą miały problemy po mleku. Ja swojej nigdy nie dawałam, z produktów tego typu dostaje tylko twarożek. :wink:

• 4 years later...
Posted

Nie znalazłam bardziej odpowiedniego tematu, więc napiszę tu.
Przygarnęłam niedawno psa ze schronska. Na początku nie chciał jeść (chyba że z ręki) teraz tego problemu już nie ma, jednak pozostał problem z piciem. Nie chodzi o to, z czego pije, ale o to że nie pije. W ciągu dnia nie wypija jednej małej miski wody. Jedynie mleko pije z chęcią i wręcz łapczywością (to jednak z oczywistych względów musze mu ograniczać), ale na mleko z wodą nie daje się nabrać. Na spacerach siusia często ale "po kropelce". Zaczynam się martwić. Stąd moje pytanie ile wody powinien dziennie wypijać zdrowy, jednoroczny pies, kundelek, o wadze do 10 kg?

Posted

Mój jest kundelkiem, waży 15 i ma 1,5 roku. Wypija w ciągu dnia ok. 2 średnich misek wody (w zależności od tego ile było biegania w ciągu dnia), teraz jak jest tak gorąco dostaje też kilka kostek lodu po spacerze, żeby się trochę ochłodził.
A byłaś z tym u weta? Pies musi pić, zwłaszcza przy takiej pogodzie...