Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hej,

karmię swoją suczkę 2 razy dziennie gotową karmą (obecnie purina pro plan) w ilościach zalecanych przez producenta, micha zawsze "wymieciona" do czysta i coraz częściej spotykam się z opinią rodziny, znajomych lub innych psiarzy, że pies pewnie głodny.

Moim zdaniem to raczej reakcja psa na to, że jeszcze 1,5 miesiąca temu był bezdomny i głodny, ale z ciekawości zapytam - jak karmicie swoje psy?

Raz / dwa razy dziennie i zabieracie miskę jak coś zostanie czy może mają cały dzień dostęp do karmy?

Pozdrawiam
J.

Posted

Karmię 2x dziennie tzn cały posiłek rozkładam na 2x.Moje pupile cieszą się dobrym apetytem...micha w 2 minuty jest pusta.Nie chcę podawać jedzonka w jednym posiłku by nie narazić ich na ew. skręt jelit:shake:

Posted

jakby moja suka miala caly czas dostep do karmy, to juz by chodzic nie mogla:lol:
najlepiej karmic psa 2 razy dziennie, jak zostawia jedzenie - zabierac. Czemu? Tu juz by trzeba bylo poczytac troche;)
Dostep musi byc do wody, a jedzenie znika w kilka minut

Posted

moja sunia zjadla cale opakowanie gumy do zucia orbit a ja niewiem co mam robic...wet mowi obserwowac.ale ja musze wyjsc niedlugo :placz:i jak cos sie jej w tedy stanie niebede mogla jej pomoc:shake:podobno trzeba psu parafine podac ze dzieki niej wszystko sie z brzuszka odkleja i jest tylko wielka kupa:pale ja niejestem przekonana ..prosze o pomoc i rady RATUNKU!!!!!:placz:

Posted

$modliszka$ - dlaczego nie jesteś przekonana do parafiny? nie zaszkodzi, a może pomóc.

a co do tematu - mój psiak niedawno skończył 2 lata, jada trzy posiłki dziennie :lol:
śniadanie - biały ser chudy lub półtłusty z kaszką manną i jogurtem, czasami do tego łyżka miodu, w niedzielę jajko na twardo :evil_lol:
obiad i kolacja - ryż z indykiem, marchewką i buraczkami :evil_lol:
ZAWSZE woła o jeszcze, NIGDY nie ma dość ;) miska absolutnie nie powinna cały czas stać z karmą, raz że to niewychowawcze, dwa że tuczące ;)

Posted

u mnie karme wsypuje przed szkola czyli kolo 6.30 rano ,sypie dzienna dawke ,miski stoja caly dzien ;) kazdy psiak ma swoja karme i miske oczywiscie i nie zdazylo sie ze jeden zje z obydwu misek
zawsze zjadaja tylko swoje ;) okolo 18 miski stoja puste a nastepne nasypanie rano ;) nauczyly sie ze nikt im tego nie zje i same sobie ustalaja kiedy maja ochote jesc
dostep do wody oczywiscie maja caly dzien ,zmieniam wode okolo 2 razy dziennie

Posted

gops napisał(a):
nauczyly sie ze nikt im tego nie zje i same sobie ustalaja kiedy maja ochote jesc

a myslisz, ze moja suka zjada odrazu bo sadzi, ze ja jej zjem?;) to raczej nie tak;) od 5 lat je tak samo - na poczatku tylko zostawiala - ale bardzo szybko sie nauczyla, ze jedzenie sie zjada odrazu, a nie caly dzien (po prostu jak przyszla po 30 min to miski juz nie bylo)

Posted

Agnes napisał(a):
a myslisz, ze moja suka zjada odrazu bo sadzi, ze ja jej zjem?;) to raczej nie tak;) od 5 lat je tak samo - na poczatku tylko zostawiala - ale bardzo szybko sie nauczyla, ze jedzenie sie zjada odrazu, a nie caly dzien (po prostu jak przyszla po 30 min to miski juz nie bylo)

na poczatku jadla odrazu bo wczesniej mieszkala z kilkoma psami a zarcie ludzie dawali malo i rzadko
ale jak zobaczyla ze moj pies jej nie zjada i niema sie czego obawiac to zostawia i podchodzi do michy co jakis czas je po kilka kulek ;)
niemam pojecia co ma w tym lbie w kazdym razie u mnie michy stoja caly dzien . no i nie moglam nawet inaczej jej uczyc bo moj drugi starszy psiak od malego byl nauczony ze miska stoi zawsze ;)

Posted

Agnes napisał(a):
(po prostu jak przyszla po 30 min to miski juz nie bylo)
To miskę tez jesz?:crazyeye: :eviltong:
pauli_lodz, ze to niewychowawcze to jeszcze mogę się zgodzić, ale toczące? Co za różnica jak pies zje miarkę karmy w 2 min, a jak bedzie ja jadł cały dzień?

Posted

Talia. napisał(a):
To miskę tez jesz?:crazyeye: :eviltong:

pewnie:lol:

pauli_lodz, ze to niewychowawcze to jeszcze mogę się zgodzić, ale toczące? Co za różnica jak pies zje miarkę karmy w 2 min, a jak bedzie ja jadł cały dzień?

jesli chodzi o wage to pewnie lepiej jak je caly czas a mniejszymi porcjami - to jest zdrowsze, ale no wlasnie...kwestia ta druga pozostaje - wychowawcza itp

• 5 months later...
Posted

Justi, moje suczydło też jest przygarnięte, dostaje dwa razy dziennie, surowe żarcie, różnie: rano szyjka, kość z mięsem czy coś tam inszego , wieczorem serek biały, wątróbka czy serduszka, warzywna papka. W każym razie szczupła jest bardzo i też mi niektórzy zarzucają , że pewnie głodna chodzi, a skubana ma pewnie energie z powietrza bierze, tyyyyyyyyyle jej ma :diabloti:

• 1 month later...
Posted

Mój pies ma 2 lata i 9 miesięcy i je 2 razy dziennie ;) rano ciepłe jedzenie które mu gotuję a wieczorem sucha karmę , ma podane i jak przez minute nie zacznie jeść odbieram mu miskę i następną porcję dostaję wieczorem i znowu czekam minute jak zacznie jeść ok jak nie to mu zabieram i dostaje rano :) to jest moja walka z jego wybrzydzaniem :)

• 2 weeks later...
Posted

U nas jest rano przekąska, o ile się królewiczowi zachce ruszyć zadek do kuchni i poprosić. W porze obiadowej "zupa-wszystko" czyli kurczak+warzywa+ryż, a wieczorkiem resztka zupy lub garstka suchej karmy. Czasem w roli porannej przekąski jest twarożek z miodem, co tam że połowa zostaje na uszach :D

• 2 weeks later...
Posted

Po rannym spacerze zazwyczaj zjada pół miski suchego, później po południu jak wrócę to gotowane [zupa z warzywami i mięsem, ryż z mięsem i warzywami, takie różne]. A tak to ma cały czas w misce suche, je kiedy chce. ;) Jest szczuplutki i cieszy się dobrym samopoczuciem :lol: