Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

Mój trufel ma aktualnie 3 i pół miesiąca i karmię go od początku ROAYLEM MAXI BABYDOG. Wszystko jest super oprócz tego, że młody ma łupież - wczoraj byłam u weta, który powiedział mi, że łupież ten spowodowany jest karmą, a konkretnie zbyt dużą zawartością w niej białka...

Trufel oprócz tego, że ma łupież, często się drapie - vet powiedział, że właściwie wszystkie retrievery mają takie problemy jeżeli chodzi o ROYALA... Przytoczył historię laba, który przyszedł do niego cały w strupach i po odstawieniu royala wszystko wróciło do normy :roll:

Czy ktoś z was miał takie problemy??? Czy ten łupież to faktycznie wina białka??
Czy powinnam zmienić karmę? A jeśli tak, to jaką polecacie?

pozdrowienia

Posted

Ja chociaż na Karmach się nie znam za bardzo, i dokładnie jaka karmę lepiej psiakowy podawać Ci nie powiem. Mogę Ci powiedzieć tylko, żebyś dawała psiakowi urozmaicona dietę ;) Żeby nie dawać mu non stop suchej karmy, czasem jakieś gotowane mięsko, z ryzem warzywkami (gotowanymi lub surowymi) Czasem jakas rybkę można psu podać, tylko z rybami trzeba uważać muszą być odpowiednie ;) fajne są też chrząstki z indyka... po prostu karmic psiaka tak żeby nie przedobżyć w żadna strone ;)

Ja moje sczeniaczki odchowałam na Royalu i nic im nie było... ale karmę czasem zmieniam ;)
Teraz jestesmy na Orijen, i jak narazie nam pasuje, ale nie wiem jak dla szczeniaczków czy jest ;)

Posted

NIektóre psy reagują źle na więcej białka - moja suka koszmarnie się drapie.
Ale to nie musi zależeć od białka - problemem może być kurczak (a chyba cały royal na nim jest oparty?), konserwanty (royal ma sztuczne niestety) itd
Dopóki nie wiesz od czego pies się drapie i ma łupież nie mieszaj, karm jedną karmą bez dodatków jak się uspokoi to dopiero wprowadzaj nowe rzeczy - inaczej nie dojdziesz co uczula jak raz będzie gotowane, raz surowe, raz karma a jeszcze za chwile inna karma.

Polecać karm raczej nie będę bo ja dziwnie karmię - przeszłam przez sporą część rynku karm bez kurczaka bo ciągle coś mi nie pasowało. Dłużej zatrzymałam się przy best choice, hill'sie i eagle packu.

Posted

Ja moje psy karmię od ponad 9 lat EUKANUBĄ ( psy długowłose) z kurczakiem od okresu szczenięcego. Jagnięcinę zostawiam , gdyby się okazało że nagle się uczuliły na kurczaka, to wtedy będę miała co im podać, I NIE MAM PROBLEMÓW UCZULENIOWYCH. Jednego szczeniaka (beardeda) z mojej hodowli, właściciele pomału zaczęli przestawiać na karmę , poleconą przez wet. ( podobno miała być lepsza, tańsza cud, miód.) psiak zaczął się drapać , futro niestety fatalne. Oszczędność nie popłaciła.Psiak je teraz Eukanubę z jagnięciną i jest ok. Kiedyś na wystawie dost. za wygraną worek karmy ARION . Musiał być w niej konserwanty na które uczulona była moja sucz. dostała po tym wybrocznicy. A przecież je tą karmę wiele psów i nic się nie dzieje.Przypuszczam że psiak może być uczulony na kurczaka, lub na polepszacze które dodaje ROYAL, żeby pieski chętniej jadły. Za Eukanubą psy nie przepadają, ale jak przyzycziłam to chętnie zjadają.Raz w tygodniu gotuję im cielęcinę lub wołowinę z ryżem i jarzynami. Reszta tylko suche. Sprawdza się czy psy są uczulone. Wł. psa który miał problemy byli z nim w Warszawie na badaniach. tam okaZAŁO SIĘ ŻE PIES UCZULONY NA WIELE RZECZY ( m.in. na ryż, kurczaka,) u mnie jadł ryż z mięsem, eukanubę. Był u mnie pół roku zanim pojechał do nowego domu i nic mu nie było. Dopiero eksperymentowanie z jedzeniem wywołało problemy. I jeszcze jedna rzecz która mi się nie podoba u Royala. Jak uczulony na kurczaka to najlepiej od razu karmić weterynaryjną (dużo droższą). Nie jest to broń Boże reklama jakijkolwiek karmy. Każdy ma jakieś doś.i u mnie akurat to się sprawdza. A czy twó psiak oprócz łupieżu ma wolniejsze stolce. Niekoniecznie cały czas, ale często. To też może świadczyć o uczuleniu. A może przekąpałaś go w czymś co podrażniło skórę? i stąd łupież.

hodowla bearded collie & yorkshire terier

Posted

[quote name='Temidium']Witajcie,

- wczoraj byłam u weta, który powiedział mi, że łupież ten spowodowany jest karmą, a konkretnie zbyt dużą zawartością w niej białka...

Czy ktoś z was miał takie problemy??? Czy ten łupież to faktycznie wina białka??
Czy powinnam zmienić karmę? A jeśli tak, to jaką polecacie?

pozdrowienia[/quote]

za duzo białka ale jakiego? ROŚLINNEGO ! bo royalem mozna skarmiać króliki i kury tyle tam zboża. Zmień karmę na bezzbożową poprostu, białko pochodzenia zwierzęcego inaczej jest przyswajalne.

aaaa... i nie jednostki chorobowej zwanej przebiałczeniem, to poprostu zespół objawów alergicznych, głównie na białka pochodzenia roslinnego - gluten.

• 3 months later...
Posted

Ja swoją 2,5 miesięczną sunię (Shih Tzu) karmię mieszanką Eukanuby i RC, tak była karmiona u hodowcy. Ale kiedys zabrakło Eukanuby i dostawała przez tydzień samego RC i też zaczęła się drapać...

• 1 month later...
Posted

alicja22ol napisał(a):
Ja swoją 2,5 miesięczną sunię (Shih Tzu) karmię mieszanką Eukanuby i RC, tak była karmiona u hodowcy. Ale kiedys zabrakło Eukanuby i dostawała przez tydzień samego RC i też zaczęła się drapać...

Mój 3 miesięczny JRT dostaje RC mini junior, na który rzucał się jak dziecko na czekoladę. Przez ok tydzień w ogóle nie jadł i drapał się głównie po pupie i grzbiecie i popiskiwał. Teraz znów je ze smakiem i jakby mniej się drapie.
Jakie karmy są z białkiem, ale nie roślinnym tylko zwierzęcym?

• 8 months later...
Posted

niedlugo odbieram pieska( wyzla weimarskiego) z hodowli gdzie karmiony jest ww karma. chcialam ja zmienic na acane ale polecono mi zeby sie z tym wstrzymac jesli piesek jest do niej przyzwyczajony i rosnie zdrowo.

jesli ktos z was karmil swojego malucha tym royalem bede wdzieczna za opinie.

• Margo changed the title to ROYAL CANIN MAXI BABYDOG