Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 502
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Byłam dziś u czarnej andy w celu zobaczenia na kogo to bazarek wystawiałam. Jednym słowem powiem Masza to przecudowna sunieczka z najwspanialszym charakterem. Jest taka bardzo kontaktowa, miła, wdzięczna, ale... kotów nie lubi. Dzisiaj widziałam na własne oczy jak Masza, kłapała ślicznymi ząbkami na Wielonka kotusia czarnej andy. Wszystkie psy czarnej andy są przecudowne. Można się w nich zakochać. Poza tym sama czarna anda jest niesamowitą osobą. Bardzo się cieszę, że mogłam Ją poznać. Masza ma na nóżce ten cudny opatrunek i cudowną różową pończochę. Jest bardzo chudziutka. Wygląda jak by jeść nie lubiła. Ma niewielką rankę na nóżce, ale ładnie się goi. Maszeńka bardzo potrzebuje dobrego domku, takiego gdzie stale ktoś będzie, bo Maszeńka potrzebuje bardzo człowieka. Jest wpatrzona w człowieka jak w obraz. A i oczywiście dobrze by było aby tam był jakiś pies, bo Maszka zgadza się z psami i z sukami. To kochana sunieczka naprawdę. Sama się w niej zakochałam...

Posted

Piszę w imieniu Czarnej Andy. ściągnęła Jej opatrunek i zeszła Jej opuchlizna, ale wciąż ma łapkę podwiniętą i zamiast stawiać na opuszkach, stawia na zewnętrznej stronie jak by miała uszkodzony jakiś nerw. Oczywiście Maszeńka jest i tak przepiękna. I tak kochana jak mówi sama Pani Iwona. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

Posted

shirrrapeira napisał(a):
Byłam dziś u czarnej andy w celu zobaczenia na kogo to bazarek wystawiałam. Jednym słowem powiem Masza to przecudowna sunieczka z najwspanialszym charakterem. Jest taka bardzo kontaktowa, miła, wdzięczna, ale... kotów nie lubi. Dzisiaj widziałam na własne oczy jak Masza, kłapała ślicznymi ząbkami na Wielonka kotusia czarnej andy. Wszystkie psy czarnej andy są przecudowne. Można się w nich zakochać. Poza tym sama czarna anda jest niesamowitą osobą. Bardzo się cieszę, że mogłam Ją poznać. Masza ma na nóżce ten cudny opatrunek i cudowną różową pończochę. Jest bardzo chudziutka. Wygląda jak by jeść nie lubiła. Ma niewielką rankę na nóżce, ale ładnie się goi. Maszeńka bardzo potrzebuje dobrego domku, takiego gdzie stale ktoś będzie, bo Maszeńka potrzebuje bardzo człowieka. Jest wpatrzona w człowieka jak w obraz. A i oczywiście dobrze by było aby tam był jakiś pies, bo Maszka zgadza się z psami i z sukami. To kochana sunieczka naprawdę. Sama się w niej zakochałam...

I nie tylko Ty. Sunia cudowna i biedniutka.

Posted

hejka nareszcie udalo mi sie zalogowac bo czekam juz od pol godzinki i wciaz mnie wywala - tak to jest jak sie pod lasem mieszka :)

zatem lista darczyncow !!!

Darowizna na Larysę od dnia 05.02.2009 – 15.02.2009

Imie , nazwuako kwota

Dariusz Łojan 50.00 zł
Katarzyna Bernadetta Olszewska 20.00 zł
Natalia Maria Kędziora 10.00 zł
Krzysztof Piotr Ruduchowski 50.00 zł
Barbara Komor 35.00 zł
Beata Magdalena Matysiewicz 20.00 zł
Grzegorz Alicki 20.00 zł
Aurelia Kamal 30.00
Dagmara Grabowska 100.00
Agnieszka Babrzyńska 50.00 zł
Aneta Anna Kruczek 36.38 zł
Anna Binienda-Alicka 20.00 zł
Marcin Harbuz 100.00 zł
Beata Małgorzata Rozbicka-Cieślińsk 20.00
Dominika Maria Zaniewska 120.00 zł
Agnieszka Cieprka 50.00 zł
Jan Paweł Lisicki 50.00 zł
Anna Szyszkowska 20.00zł
Iwona Łącka 50.00 zł
Józef Zaniewski 30.00 zł
Ewa Buśko 100.00 zł
Wojciech Gębski 20.00 zł
Konrad Kujawski 450.00 zł
Beata Krężel 5.00 zł
Marzena Olszyńska – Kania 50.00zł
Krzysztof Pawliński 50.00 zł

Przepraszam ze dopiero teraz bo co prawda mam ja od dni kilku ale bylam napierw w Poznaniu a potem troche roboty na miejscu mialam :)

Dzieki Shirapereira za odwiedziny :) wpadaj jak tylko chcesz -0 nalepiej w weekendy bo wiecej czasu jest :)

Diagnoza weta jesli chodzi o lape to - zerwanie miesnia polsciegnistego
Masza jak pisala shira ma zdjecty opatrunek - brak zupelnie opuchlizny :) hurra ale noga wciaz nie do konca sprawna - rozmawialam z Wetami z Wawra i mowia ze wyglada na uszkodzony nerw - trzeba czasu zeby zobaczyc czy zupelnie ozdyska sprawnosc

Masza powoli z kotami zaczyna sie dogadywac co nie znaczy ze je lubi - ot reaguje na fee i zostaw kota
Nauczylam ja komendy na miejsce , siad i czekaj - to przy misce zeby nie skakala
To madra dziewczynka szybko sie uczy i bardzo chcialaby juz biegac ale jeszcze nie czas ku temu - jeszcze sie nabiega w swoim zyciu

Jutro zamiaruje isc do homeopatki Dr Soszko na wizyte zeby wzmacniac lape Maszenki - to naprawde sporo daje
Moja kolezanka ktora wziela buldozka od Lawinii tez tam chodzi i maly buldozer ktory wygladal jak wyglodzony kleszcz tetni zyciem =- tylko na homeopatii i biterapii wiec i maszence sie przyda
Zreszta ja tez ze swoimi psiakami Anda , Malta , Zara , Diuna do niej chodzilam i efgekty sa przednie !!!

Jutro doladadnie podlicze ile na Maszenke poszlo pieniedzy i na co oraz ile zostalo

Martka Dobra kobieto wklej nowa liste darczyncow na pierwszej stronie coby ludziki z dobrym serduchem mogli szybko sie odnalezc :)

Posted

Bardzo się cieszę, że mogę czasem odwiedzić Maszeńkę i czarna andę. Ona ma tak super psy. Najbardziej urzekła mnie Kaja, maleńka sunieczka czarnej andy. O Maszy nie wspominam, bo to pies bardzo piękny, ułożony, łagodny dla ludzi. Potrzebuje ludzia jak powietrza. Nie lubi zostawiać sama oj nie, ale ma towarzystwo innych psiaków, ale dla niej najważniejszy jest człowiek. Wpatrzona jest w niego jak w obrazek. Pięknie mi dała pycholka do pocałowania. No i ucałowałam tego ślicznego pycholka. Piesiątko jest ekstra. Tylko całować ten długi pycholek.

Posted

Masza wydatki

Rozlicznie fakturami za operacje plus karma orijen z fundacja sfora – 2088

Zostalo 402 zlote z pierwszej wplaty kwoty 2490

Nowa wplata to 1614 plus 402 – czyli 2016
wydano :
Apteka – 104
Dr Soszko 100 zl
Wawer – 72 zl zdjecia rtg , wizyta , 180 zl opatrunki, wizyta

Suma która zostala to 1560 zlotych

Co do zdrowka Maszy – zaczyna stawiac lapine normalnie J masowałam lape nagrzewałam lampa zepter oraz solux i sa efekty J stawia na opuszkach paluszkow i normalnie maszeruje choc jeszcze troszke kulejąc J

Pochodziłyśmy dzisiaj po lesie na smyczy – bardzo jej się podobalo J

Ale żeby nie było za slodko J

Szew który się goi – ma zdjęte szwy dawno – szwy śródskórne zdaje się daja się we znaki , to szwy rozpuszcalen które niestety często daja odczyny - pod szwem zbiera się ropa – musiałam troche rozwalic rane żeby ropa mogla wyciec

Wypłukałam rane strzykawka z rivanolem i smarujemy neomecina

Jeśli do jutra nie przejdzie znowu do weta …L

Pisze niezbyt często bo dogo laduje mi się pol godziny i zalewa mnie przy tym krew !!!!!

Posted

i tak jest słodko:eviltong:

kiedy ona będzie do adopcji, jak myślisz?
są jakieś telefony z ogłoszeń?

dziwne, że dogo Ci sie długo ładuje. Mi chodzi całkiem, całkiem a po GSMie przy nienajlepszym zasięgu. Może kompa przeczyść?

Posted

Ando, miałam mail, w którym zadano mi pytania odnośnie Maszy. Ludzie chcieli dopytać o sunię i wszystko wygląda na to, że poważnie rozważali pomoc Maszy, jak rozumiem, pomoc domem. Ponieważ nie potrafiłabym odpowiedzieć Pani na pytania, prosiłam ją o kontakt z Tobą, czyli napisanie na mail. Dziś dostałam informację, że Pani ta napisała do Ciebie ale nie otrzymała żadnej odpowiedzi. Może takowa nie dotarła, może Ty nie dostałaś od niej maila? Zróbmy tak, że na PW podam Ci mail do tej osoby na PW i odezwij się do niej, proszę. Nie powinno się przegapiać potencjalnych okazji.

Posted

Jak nie urok to .....

Jeden z psów Andy sie rozchorował :(
pod koniec tygodnia miał poważna operację. Jest lepiej....

Jeśli chodzi o Maszke to jest "zadowalająco" a Anda napisze wkrótce jak tylko sie pozbiera.....

Posted

Przykro mi z powodu psów Czarnej Andy. Mam nadzieje, ze będzie lepiej z psem, który miał operacje a i z Maszką też będzie lepiej. Przesyłam bardzo pozytywne fluidy dla Czarnej Andy i dla psiaków.

Posted

gameta napisał(a):
Żeby niebył, że nikt tu nie wpada - jestem prawie codziennie i czekam na wieści :roll: DOBRE wieści ;) Pozdrawiam

Ja też tu zaglądam bardzo często i myślę cały czas o Maszce. Już się nie mogę doczekać chwili,kiedy Masza uwolni się od śrub oraz wizyt w klinice i zacznie kolejny rozdział w swoim życiu.

Posted

hejka

przepraszam ze pisze tak rzadko ale mam naprawde sporo roboty 10 psow i 7 kotow praca i oprocz Maszy moj pies mial wyciete 40 centymetrow jelit - operacja byla naprawde cholernie powazna i przez ostatni tydzien niewiadomo bylo czy wogole przezyje

zatem co do Maszy i adopcji

Majga wiem ze okazji sie nie przegapia ale nie wydam psa do domu z malymi dziecmi taka mam schize i nic na to nie poradze chocby byl to palac oblozony diamentami
Male dzieci i pies po przejsciach to klopoty - dziecko wsadzi palec w oko albo pociagnie za lape ktora boli i naglle sie okaze ze pies to bestia i mam go zabierac
Wazniejszy jest dla mnie najlepszy dom dla Maszy i takiego szukam

Zbojini Masza bedzie do adopcji dopiero po sterylizacji - taka mam umowe z kierownikiem schroniska i bezwzglednie jej dotrzymam - nie ufam nikomu chocby to byl ktos niewiadomo jak polecany nawet przez samego prezydenta czy papieza :)
To rasowa suka i nie wiem czy komu nie przylezie do lba cos idiotycznego a napisanie w umowie ze sie zobowiazuje do sterylizacji mozna se wlozyc w tylek jesli tego nie bedzie chcial zrobic w efekcie

Rozmawialam dlugo z Martka po kolejnej wizycie Maszy u dr Janickiego

Masza bedzie miala do konca zycia ubytek neurologiczny - podwija lape i jak stawia to juz jest to normalny wymach ale palce jej leca niestety

To pies ktory nie bedzie mogl biegac za rowerem ani skakac ani spedzac czasu na dworze biegajac sobie do woli
Ma ubytek - nie wiadomo czy gwozdzie beda wogole wyciagane bo nie wiadomo czy bedzie pelny zrost
Bedzie miala usuwana panewke glowki udowej - wg dr janickiego ma ciezka dysplazje - dlatego prawdopodobnie nie byla do tej pory szczenna tak wyglada i dzieki bogu

Zatem to nigdy nie bedzie calkiem zdrowy pies i ktos kto go zaadoptuje musi sobie z tego zdawac sprawe

Moze tak byc ze za jakis czas odezwa sie stawy jak Masza bedzie sie starzec
Nie wiadomo jak ucierpial kregoslup i czy sie nie zdarzy ze szybciej beda klopoty z lapami
Zatem nie moze trafic do ludzi ktorzy nie wezma jej z pelna odpowiedzialnoscia stanu rzeczy
Masza nie szuka domu na cito - ma zdrowiec i to jest wazniejsze a jak wyzdrowieje dom sie znajdzie bo to piekny i madry pies
Zdjecie rtg ktore da nam info czy wyciagamy gwizdzie za 3 tygodnie - potem sterylizacja zatem adopcja to kwestia okolo 2 miesiecy

Jakiego szukam domu

Najlepiej domu takiego do jakiego trafila wyadoptowana przeze mnei Gajisia :) czyli szukam Pani Gajisiowej

A jaki jest ten dom Gajisiowy :) ?

1. Ludzie okolo 50 lat - na tyle sprawni zeby dostarczy psu ruchu i na tyle mlodzi zeby zapewnic jej dom do konca zycia

2. Spedzajacy wiekszoisc czasu z psem - uregulowany tryb pracy czyli nie ze prezychodza do domu poznym wieczorem a pies biega sam do wieczora pod brama bo to nie dla Maszy - ona kocha ludzi i potrzebuje ich uwagi

3. Dom bez malych dzieci - dlatego odpisalam na dwa maile Pana z Katowic ktory ma dom i owczarka i jest potenncjalnym kandydatem oraz Pani z Kaszub - tylko takie maile dostalam w sprawie Maszy

4,Naj;oej ludzie z odchowanymi dziecmi - bo wtedy traktuja psa jak swoje dziecko :)

5.Ktorzy nie sa amatorami i znaja sie na psach - bo Masza wymaga opieki do konca zycia wiec nie chce aby ktos na niej sie uczyl

6. Dom poza miastem albo mieszkanie blisko terenow gdzie Masza spokojnie moze biegac pod kontrola

7. Dom bez kotow

I spokojnie dom sie znajdzie jesli tylko Masza bedzie po sterylizacji zaszczepiona i nawet jesli biodro nie bedzie w 100 % sprawne - a tak bedzie wg doktora najpierw spotkam sie z kims kto chce zabrac Masze i kto wzbudzi zaufanie i sama ja zawioze nawet jesli bedzie to drugi koniec Polski

Posted

Faktycznie najpierw trzeba dokładnie wiedzieć jaki jest stan Larysy, żeby można było konkretnie rozmawiać z potencjalnym przyszłym domkiem.
Gdy zostanie już podjęta decyzja czy śruby zostają czy nie, Masza zostanie wysterylizowana i droga wolna....na pewno uda się dla niej znaleźć dom z "andowych" marzeń:)