mortikia Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 sleepingbyday napisał(a):ważna rzecz do zastanowienia - czy mortikia ma wprawę z trudnymi psami, tzn psami do ułożenia, zasadniczo niemal od początku? jeśli tak, to musimy wziąć pod uwagę, ze to może być jedyna (a na pewno jedna z baaaaardzo niewielu) szans fabii na resocjalizację. Witaj, opiekowałam się psami wielu ras (od yorków, przez retirevery, owczarki, po doga :) )- pracowałam w psim hotelu. Zajmowałam się przez 2 miesiące między innymi: sunią mix collie i rodowodową gończą polską. Suczki z różnych źródeł i po całkowicie innych przejściach, ale obie bardzo wystraszone. Collie niechciana przez właścicieli (wzięli ją ze schroniska i znudziła się po dwóch latach) i regularnie gryziona przez ich drugą suczkę mix. owczarka, nie raz dostała smyczą, nie wychodziła na spacery (pod blok i do domu), bała się ludzi i zachowywała się agresywnie - kąsała, warczała i rzucała się na inne psy: na początku nie pozwalała podejść do siebie nikomu oprócz mnie. Tematu gończej nie będę rozwijać, bo i tak było o niej głośno w internecie: trafiła do mnie strasznie wychudzona, bała się dosłownie wszystkiego, chodziła ''raczkiem'' i z podkulonym ogonem. Po dwóch miesiącach efekt był taki: gończa stała się najposłuszniejszą suczką w całym stadzie (na działce zbieram grupy kilkupsie i idziemy do lasu;)), oczywiście przytyła i miała lśniącą sierść, miała też uśmiech na pyszczku 24 h na dobę i nie odstępowała mnie na krok, z własnej inicjatywy podchodziła nawet do obcych psów, machała ogonem. Collie choć zadziora:evil_lol: tolerowała i psy, i suczki, uwielbiała aportować, bardzo się słuchała, chodziła przy nodze bez smyczy i zaprzyjaźniła się z mieszańcem teriera irlandzkiego Lakim, którym zajmuję się regularnie. Jak zwykle się rozpisałam :oops: Podałam Wam dwa przykłady, które najbardziej zapamiętałam, bo związałam się z suniami niesamowicie. Dzisiaj collie (na szczęście) znalazła nowy domek i ma się doskonale. Gończa odwiedziła mnie kilka miesięcy później drugi raz: uśmiechnięta, zadowolona, posłuszna. Aż miło było patrzeć :loveu: Właściciele zapewnili jej dłuższe spacery i posłuchali kilku rad ;) Pozdrawiam Justyna
_ogonek_ Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 Justyna, tylko no kurcze widzisz brak funduszy.... Gdyby przyszły jakieś dobre duszyczki... :-(
Chandler Posted April 23, 2009 Author Posted April 23, 2009 sleepingbyday napisał(a):i AdaK :cool3: wychodzi po ok 75 zł miesięcznie na łebka :cool1: Mogę zadeklarować na dobry początek 75 zł przez dwa miesiące. Potrzebna reszta. Może jakiś bazarek? SBD - Ty jesteś dobra w wystawianiu bazarów... :cool3: :evil_lol: Mamy szukać fantów?
mortikia Posted April 23, 2009 Posted April 23, 2009 Proszę wyślijcie mi na pw namiar na kogoś, kto zajmuje się adopcją Fabii. Zrobiłam allegro, ale nie mam nr telefonu :shake: EDIT: Trochę wyostrzyłam fotki i skleiłam jakiś tam tekst ;) Jeśli coś poprawić, piszcie: Fabia - młoda, piękna, samotna... Okaż serce!!! (618936817) - Aukcje internetowe Allegro
sleepingbyday Posted April 24, 2009 Posted April 24, 2009 bazarek jakis będe mogła zrobić, ale mam zaległe, więc nie tak od razu. poza tym to gaszenie pożaru,a nie regularna deklaracja. to nic nie da...
_ogonek_ Posted April 24, 2009 Posted April 24, 2009 sleepingbyday napisał(a):bazarek jakis będe mogła zrobić, ale mam zaległe, więc nie tak od razu. poza tym to gaszenie pożaru,a nie regularna deklaracja. to nic nie da... :placz::placz::placz:
_ogonek_ Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 Słuchajcie mogę jej zrobić alegratkę. Tylko żeby była widoczna (tak na poczatku listy) to musi miec conajmniej +5 wyroznienie.... koszt jednego smsa na alegratke to 1,22 (już z Vatem). trzeba wyslac smsa G5 pod nr 7136. Nie mam pojecia.... sprobuje cos sklecic... (mortikiaa moge tekst z allegro wziac?)
mortikia Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 AdaK napisał(a):(mortikiaa moge tekst z allegro wziac?) Oczywiście.;)
_ogonek_ Posted April 27, 2009 Posted April 27, 2009 mortikia napisał(a):Oczywiście.;) Dobra mam alegratke : Klik w zdjęcie ;-)
Chandler Posted May 1, 2009 Author Posted May 1, 2009 Nikt nie dzwonił, nie było ani jednego telefonu :shake:.
_ogonek_ Posted May 2, 2009 Posted May 2, 2009 Chandler napisał(a):Nikt nie dzwonił, nie było ani jednego telefonu :shake:. :-(:shake::-(:shake:
sleepingbyday Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 żal mi fabii - czeka długo i dorośleje bez sensu bez domu...:shake:
Chandler Posted May 5, 2009 Author Posted May 5, 2009 Nie ma telefonów, nie ma zainteresowanych psiakiem. W przyszłym tygodniu wezmę się porządnie za szukanie dt, o ile nic dobrego do tego czasu się nie wydarzy.
Juleen Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Ja bardzo przepraszam,że się tak wtrącam ale ja na tych zdjęciach to widzę psa nie sukę.Chyba,że niedowidzę:roll:
Chandler Posted May 5, 2009 Author Posted May 5, 2009 O rany :cool1:! Mam nadzieję, że to jakieś przekłamanie na fotce. Niestety takie "pomyłki" zdarzały się już w Boguszycach, więc wykluczyć nie mogę - sprawdzę w fundacji i dam znać (ale to może trochę potrwać, bo dziewczyny będą musiały zajrzeć gdzie trzeba, gdy będą w przytulisku, a nie wiem, kiedy tam będą).
Juleen Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Oj tam,najwyżej będzie Fabio.Też pięknie:cool3: Gorzej jak to nie o psa z fotek chodziło :cool1:
_ogonek_ Posted May 14, 2009 Posted May 14, 2009 hopka :-( Strasznie żąłuję, że nie jestem tam na miejscu, z wielką chęcią bym pomogła w Boguszycach... :-(
sleepingbyday Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 przyłamana jestem fabią. wchodzi wlat. coś tzreba wymyśleć. tylko, cholera, co??
Recommended Posts