Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

sleepingbyday napisał(a):
ważna rzecz do zastanowienia - czy mortikia ma wprawę z trudnymi psami, tzn psami do ułożenia, zasadniczo niemal od początku? jeśli tak, to musimy wziąć pod uwagę, ze to może być jedyna (a na pewno jedna z baaaaardzo niewielu) szans fabii na resocjalizację.

Witaj,
opiekowałam się psami wielu ras (od yorków, przez retirevery, owczarki, po doga :) )- pracowałam w psim hotelu. Zajmowałam się przez 2 miesiące między innymi: sunią mix collie i rodowodową gończą polską. Suczki z różnych źródeł i po całkowicie innych przejściach, ale obie bardzo wystraszone. Collie niechciana przez właścicieli (wzięli ją ze schroniska i znudziła się po dwóch latach) i regularnie gryziona przez ich drugą suczkę mix. owczarka, nie raz dostała smyczą, nie wychodziła na spacery (pod blok i do domu), bała się ludzi i zachowywała się agresywnie - kąsała, warczała i rzucała się na inne psy: na początku nie pozwalała podejść do siebie nikomu oprócz mnie. Tematu gończej nie będę rozwijać, bo i tak było o niej głośno w internecie: trafiła do mnie strasznie wychudzona, bała się dosłownie wszystkiego, chodziła ''raczkiem'' i z podkulonym ogonem.
Po dwóch miesiącach efekt był taki: gończa stała się najposłuszniejszą suczką w całym stadzie (na działce zbieram grupy kilkupsie i idziemy do lasu;)), oczywiście przytyła i miała lśniącą sierść, miała też uśmiech na pyszczku 24 h na dobę i nie odstępowała mnie na krok, z własnej inicjatywy podchodziła nawet do obcych psów, machała ogonem. Collie choć zadziora:evil_lol: tolerowała i psy, i suczki, uwielbiała aportować, bardzo się słuchała, chodziła przy nodze bez smyczy i zaprzyjaźniła się z mieszańcem teriera irlandzkiego Lakim, którym zajmuję się regularnie.
Jak zwykle się rozpisałam :oops:
Podałam Wam dwa przykłady, które najbardziej zapamiętałam, bo związałam się z suniami niesamowicie. Dzisiaj collie (na szczęście) znalazła nowy domek i ma się doskonale. Gończa odwiedziła mnie kilka miesięcy później drugi raz: uśmiechnięta, zadowolona, posłuszna. Aż miło było patrzeć :loveu: Właściciele zapewnili jej dłuższe spacery i posłuchali kilku rad ;)

Pozdrawiam
Justyna

• Replies 294
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

i AdaK :cool3:

wychodzi po ok 75 zł miesięcznie na łebka :cool1:

Mogę zadeklarować na dobry początek 75 zł przez dwa miesiące. Potrzebna reszta. Może jakiś bazarek? SBD - Ty jesteś dobra w wystawianiu bazarów... :cool3: :evil_lol:
Mamy szukać fantów?

Posted

bazarek jakis będe mogła zrobić, ale mam zaległe, więc nie tak od razu. poza tym to gaszenie pożaru,a nie regularna deklaracja. to nic nie da...

:placz::placz::placz:

Posted

Słuchajcie mogę jej zrobić alegratkę. Tylko żeby była widoczna (tak na poczatku listy) to musi miec conajmniej +5 wyroznienie.... koszt jednego smsa na alegratke to 1,22 (już z Vatem). trzeba wyslac smsa G5 pod nr 7136. Nie mam pojecia.... sprobuje cos sklecic... (mortikiaa moge tekst z allegro wziac?)

Posted

Nie ma telefonów, nie ma zainteresowanych psiakiem. W przyszłym tygodniu wezmę się porządnie za szukanie dt, o ile nic dobrego do tego czasu się nie wydarzy.

Posted

Ja bardzo przepraszam,że się tak wtrącam ale ja na tych zdjęciach to widzę psa nie sukę.Chyba,że niedowidzę:roll:

Posted

O rany :cool1:! Mam nadzieję, że to jakieś przekłamanie na fotce. Niestety takie "pomyłki" zdarzały się już w Boguszycach, więc wykluczyć nie mogę - sprawdzę w fundacji i dam znać (ale to może trochę potrwać, bo dziewczyny będą musiały zajrzeć gdzie trzeba, gdy będą w przytulisku, a nie wiem, kiedy tam będą).

• 2 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...