panienkabubu Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Cola napisał(a):mały ten zoom....jak dla mnie :lol: Oj, Cola, no nie smiej sie, bo ja naprawde nie wiem co to oznacza, zwlaszcza, ze ja pytam o zoom, a Ty mi mowisz o jakis mm :D Quote
Cola Posted May 16, 2006 Author Posted May 16, 2006 Zoom - inaczej zmienna ogniskowa, jest to możliwość "zbliżenia" fotografowanego obiektu bez ruszania się z miejsca. W praktyce zmiana ogniskowej powoduje zwiększenie lub zmniejszenie kąta widzenia czego efektem jest wrażenie powiększania lub zmniejszania się naszego modelu. Jeśli w opisie aparatu cyfrowego wyczytamy, że zoom jest 3-krotny, znaczy to, że różnica między najmniejszą a największą ogniskową wynosi 3x. Zoom cyfrowy polega na wykadrowaniu centralnego fragmentu zdjęcia i "rozciągnięcia" go do pełnych wymiarów. Należy pamiętać, że używając zbliżenia cyfrowego tracimy na ostrości zdjęcia choć przy niedużych wartościach (np. 2-krotnie) nie jest to specjalnie dokuczliwe. Powoduje utratę jakości obrazu - przy dużych powiększeniach staje się widoczna struktura przetwornika CCD (tzw. pikselizacja). ogniskowa obiektywu odległość od punktu głównego obiektywu do jego ogniska optycznego. W fotografii jest ściśle powiązana z kątem widzenia obiektywu. Im krótsza ogniskowa tym szerszy kąt widzenia. Im ogniskowa dłuższa tym kąt widzenia obiektywu jest węższy. Z uwagi na zależność od rozmiaru matrycy (rozmiar fizyczny) stosuje się tzw. ekwiwalent ogniskowej. Od ogniskowej zależy także głębia ostrości oraz sposób oddania na zdjęciu perspektywy. ..może to trochę pomoże :cool3: Quote
Alicja Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 :placz::placz::placz:Cola ja padłam przy tym wykładzie .....jestem noga z fizyki :placz::placz::placz: Quote
Alicja Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='panienkabubu']:lying: :lying::evil_lol::evil_lol::evil_lol:ciebie też przytkało :cool3: Quote
panienkabubu Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='Alicjarydzewska']:evil_lol::evil_lol::evil_lol:ciebie też przytkało :cool3: neistety :roll: jakby Cola nie mogla napisac czy ma 12x krotny zoom czy jaki :P eh ;) Quote
Cola Posted May 16, 2006 Author Posted May 16, 2006 o raju...pewnie wam jeszcze bardziej namieszałam :evil_lol: :evil_lol: bodajże to jest x3 ..dalsze koniki :cool3: W pewnym momencie zaczeła się ulewa :angryy: jak dla mnie to nie zbyt przyjemne tak moknąć, ale dla koni i fotografii lepiej, bo po deszczu piach na parkurze przysiadł i tak się nie pyliło :p ..a tak się chowali zawodnicy ..i znowu przejazdy Quote
anetta Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 http://img48.imageshack.us/img48/1163/20060514img99991204vr.jpg :question: Skubaniec!! Przeskoczyl! :question: Bylam pewna ze nie przeskoczy tak daleko sie odbil. Niesamowity :biggrina: Quote
panienkabubu Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='Cola'] :loveu: :loveu: :loveu: pięknościiiii [quote name='Cola'] :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: taaaaak daleko sie odbijal??? [quote name='Cola'] no, ale wazne, ze przeskoczyl :D [quote name='Cola'] to zdecydowanie moj ulubieniec :loveu: :loveu: Quote
madzia20sosnowiec Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 [quote name='Cola'] łoooo małysz :cool3: Quote
Poświata Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Ten pan na fotkach powyżej, to minę ma jakby pierwszy raz w życiu na koniu siedział:crazyeye: , taki ciężko przerażony :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: . Quote
Maga100 Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 ja też jeździłam konno, ja też :multi: a teraz nie mam czasu :-( Quote
panienkabubu Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Cola napisał(a):o raju...pewnie wam jeszcze bardziej namieszałam :evil_lol: :evil_lol: bodajże to jest x3 tak to czytam i myśle, ze to chyba odpowiedz na moje pytanie :evil_lol: :evil_lol: ależ mam zapłon :D w kazdym razie, niemozliwe, zeby x3, bo w S2 IS jest 12x zoom... hyym :roll: Quote
PIKA Posted May 16, 2006 Posted May 16, 2006 Ten jest .sliczny :loveu: ten kolorek :loveu: I ten konik fajnisty :evil_lol: a wyklad mnie wymiótl :crazyeye: Quote
Gosiek Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 Cola - robisz genialne zdjecia :modla: obejrzałam wszystkie zdjecia w galerii i jestem zachwycona jakością...:loveu: a oglądając niektóre wyłam ze smiechu dosłownie... o np z tych http://img220.imageshack.us/img220/1368/20060312img93030at.jpg http://img322.imageshack.us/img322/6847/20060503img99991560is.jpg http://img58.imageshack.us/img58/4905/20060506img99991914hv.jpg http://img135.imageshack.us/img135/8135/20060507img99993075ek.jpg http://img280.imageshack.us/img280/8624/20060514img99991271ws.jpg Quote
AlKil Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 Ja też obejrzałam i szczęka mi opadła...:scream_3: Quote
Cola Posted May 17, 2006 Author Posted May 17, 2006 anetta bubu ojś daleko, za daleko się odbił...płaski oddał skok, ale czysty :cool3: To się chłopak wysilił bubu kompakty się sporo różnią od wymmiennej optyki :eviltong: madziu haha prawie jak małysz, bo narty mu zabrali i na konia posadzili :evil_lol: :evil_lol: Poświata on tylko się tak zapowietrzał :evil_lol: :evil_lol: ..i chyba nikt nie zauważył odpadajacej podkowy :cool3: maga to coraz więcej osób się zbiera kiedyś patatajkowych :) To może kiedyś wszystkie się skrzykniemy i pojedziemy na obóz oklepać tyłki ?? :razz: PIKA ...a ten konik, który tak się strasznie podobał wabił się...Tofik :lol: Gosiu Witam w mojej galerii :) Dziękuję za te genialne :oops: ale chyba trochę przesadziłas :razz: ...ale cieszkam się, że minki i wygibasy psiaków Cię doprowadzają wycia :lol: AlKil to szybko podnoś, bo ktoś przypadkiem nadepnie ;) :lol: Quote
panienkabubu Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 Ałaaa !!!! Podkowa mu odpadła !!!! Jak to musiało boleć... I potem normalnie jechał? Czy koń kulał? Do mnie kiedys przyjechal znajomy na koniu, bo wracali z pustyni błędowskiej, po podkowe wlasnie, bo kon zgubil, ale cala noga zakrwawiona, kopyto rozwalone, az zal :shake: Quote
Cola Posted May 17, 2006 Author Posted May 17, 2006 ...akurat została mu tylko jedna przeszkoda i był koniec przejazdu...na szczęście...bo konik taki narwany na przeszkody, że pewnie by nic nie zauważył :razz: ale konik był cały i normalnie jechał....kopyto tak od razu się nie rozwala....a ta podkowa pach i odpała, a nie majtała się po kopycie ufff Quote
Cola Posted May 17, 2006 Author Posted May 17, 2006 Tyle nafociłam w weekend, że jestem sporo do tyłu :roll: To foteczki dalsze z ogrodu botanicznego :cool1: Quote
panienkabubu Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 Cola napisał(a):kopyto tak od razu się nie rozwala....a ta podkowa pach i odpała, a nie majtała się po kopycie ufff No tak, ale ode mnie na pustynię błędowską to kawał drogi, także po drodze mu się rozwaliło kopyto i to dość poważnie.. W każdym razie, dobrze, że nic sie nie stało.. A zdjęcia z ogrodu faaajniutkie, u mnie dzisiaj ponuro, to takie zdjęcia aż mi wiosnę do domu wpuszczają :) suuper.. i te rameczki dodają uroku :) Quote
Gosiek Posted May 17, 2006 Posted May 17, 2006 [quote name='Cola']Tyle nafociłam w weekend, że jestem sporo do tyłu :roll: To foteczki dalsze z ogrodu botanicznego :cool1: rewelacja :loveu: Och jak bym chciała pojechać do botanika ... muszę chyma mężyka wyciągnąć w niedzielę ;) Quote
Recommended Posts