Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zoom - inaczej zmienna ogniskowa, jest to możliwość "zbliżenia" fotografowanego obiektu bez ruszania się z miejsca. W praktyce zmiana ogniskowej powoduje zwiększenie lub zmniejszenie kąta widzenia czego efektem jest wrażenie powiększania lub zmniejszania się naszego modelu. Jeśli w opisie aparatu cyfrowego wyczytamy, że zoom jest 3-krotny, znaczy to, że różnica między najmniejszą a największą ogniskową wynosi 3x.

Zoom cyfrowy polega na wykadrowaniu centralnego fragmentu zdjęcia i "rozciągnięcia" go do pełnych wymiarów. Należy pamiętać, że używając zbliżenia cyfrowego tracimy na ostrości zdjęcia choć przy niedużych wartościach (np. 2-krotnie) nie jest to specjalnie dokuczliwe. Powoduje utratę jakości obrazu - przy dużych powiększeniach staje się widoczna struktura przetwornika CCD (tzw. pikselizacja).

ogniskowa obiektywu

odległość od punktu głównego obiektywu do jego ogniska optycznego. W fotografii jest ściśle powiązana z kątem widzenia obiektywu. Im krótsza ogniskowa tym szerszy kąt widzenia. Im ogniskowa dłuższa tym kąt widzenia obiektywu jest węższy. Z uwagi na zależność od rozmiaru matrycy (rozmiar fizyczny) stosuje się tzw. ekwiwalent ogniskowej.
Od ogniskowej zależy także głębia ostrości oraz sposób oddania na zdjęciu perspektywy.

..może to trochę pomoże :cool3:

Posted

o raju...pewnie wam jeszcze bardziej namieszałam :evil_lol: :evil_lol:

bodajże to jest x3

..dalsze koniki :cool3:

W pewnym momencie zaczeła się ulewa :angryy: jak dla mnie to nie zbyt przyjemne tak moknąć, ale dla koni i fotografii lepiej, bo po deszczu piach na parkurze przysiadł i tak się nie pyliło :p

..a tak się chowali zawodnicy

..i znowu przejazdy

Posted

[quote name='Cola']

:loveu: :loveu: :loveu: pięknościiiii
[quote name='Cola']

:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: taaaaak daleko sie odbijal???

[quote name='Cola']

no, ale wazne, ze przeskoczyl :D

[quote name='Cola']

to zdecydowanie moj ulubieniec :loveu: :loveu:

Posted

Cola napisał(a):
o raju...pewnie wam jeszcze bardziej namieszałam :evil_lol: :evil_lol:

bodajże to jest x3

tak to czytam i myśle, ze to chyba odpowiedz na moje pytanie :evil_lol: :evil_lol: ależ mam zapłon :D

w kazdym razie, niemozliwe, zeby x3, bo w S2 IS jest 12x zoom... hyym :roll:

Posted

anetta bubu ojś daleko, za daleko się odbił...płaski oddał skok, ale czysty :cool3: To się chłopak wysilił

bubu kompakty się sporo różnią od wymmiennej optyki :eviltong:

madziu haha prawie jak małysz, bo narty mu zabrali i na konia posadzili :evil_lol: :evil_lol:

Poświata on tylko się tak zapowietrzał :evil_lol: :evil_lol:

..i chyba nikt nie zauważył odpadajacej podkowy :cool3:

maga to coraz więcej osób się zbiera kiedyś patatajkowych :) To może kiedyś wszystkie się skrzykniemy i pojedziemy na obóz oklepać tyłki ?? :razz:

PIKA ...a ten konik, który tak się strasznie podobał wabił się...Tofik :lol:

Gosiu Witam w mojej galerii :) Dziękuję za te genialne :oops: ale chyba trochę przesadziłas :razz: ...ale cieszkam się, że minki i wygibasy psiaków Cię doprowadzają wycia :lol:

AlKil to szybko podnoś, bo ktoś przypadkiem nadepnie ;) :lol:

Posted

Ałaaa !!!!
Podkowa mu odpadła !!!!
Jak to musiało boleć... I potem normalnie jechał? Czy koń kulał?

Do mnie kiedys przyjechal znajomy na koniu, bo wracali z pustyni błędowskiej, po podkowe wlasnie, bo kon zgubil, ale cala noga zakrwawiona, kopyto rozwalone, az zal :shake:

Posted

...akurat została mu tylko jedna przeszkoda i był koniec przejazdu...na szczęście...bo konik taki narwany na przeszkody, że pewnie by nic nie zauważył :razz: ale konik był cały i normalnie jechał....kopyto tak od razu się nie rozwala....a ta podkowa pach i odpała, a nie majtała się po kopycie ufff

Posted

Cola napisał(a):
kopyto tak od razu się nie rozwala....a ta podkowa pach i odpała, a nie majtała się po kopycie ufff

No tak, ale ode mnie na pustynię błędowską to kawał drogi, także po drodze mu się rozwaliło kopyto i to dość poważnie..
W każdym razie, dobrze, że nic sie nie stało..

A zdjęcia z ogrodu faaajniutkie, u mnie dzisiaj ponuro, to takie zdjęcia aż mi wiosnę do domu wpuszczają :) suuper.. i te rameczki dodają uroku :)

Posted

[quote name='Cola']Tyle nafociłam w weekend, że jestem sporo do tyłu :roll:
To foteczki dalsze z ogrodu botanicznego :cool1:

rewelacja :loveu:

Och jak bym chciała pojechać do botanika ... muszę chyma mężyka wyciągnąć w niedzielę ;)