Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

J.G

No cóż jeśli ktoś jest mądry to mu żadne "formalności" nie przeszkodzą, a jeśli ktoś jest "chachmęt " to będzie sobie formalnościami nos wycierał.

P.s. Jacku klub owszem 100 członków potrzebuje. Ale każde prawo można ominąć. Np stowarzyszenie wymaga tylko 15 członków tylko wówczas zaczynamy działalność " nieformalnie" i nabieramy tempa .... i zbieramy dalszych członków - a gdy zbierzemy możemy już pod auspicjami ZKwP rozpocząć działalność jako klub.
Będąc stowarzyszeniem w żaden sposób nie dyskredytuje nas to w oczach ZKwP - bo statut wyraźnie mówi o propagowaniu ras i prelekcjach sympozjach które dla takiego ZKwP możemy niejako okrężną drogą organizować w ten sposób namawiając innych członków a miłośników pomeranianów do zapisania się i ostatecznie do stworzenia KLubu....

no ale o tym można sobie pogadać gdzie indziej i kiedy indziej ...

Posted

Może być,ale z takimi zaostrzeniami to nie wiem czy coś z tego będzie,zobaczymy czas pokaże.

KLUB POMERANIANA-Było by cudownie ale wydaje mi się że jeszcze nie teraz 100-tu członków to jeszcze kosmos jeszcze jest nas za mało.

Posted

[quote name='filonek_bezogonek']
J.G

No cóż jeśli ktoś jest mądry to mu żadne "formalności" nie przeszkodzą, a jeśli ktoś jest "chachmęt " to będzie sobie formalnościami nos wycierał.

P.s. Jacku klub owszem 100 członków potrzebuje. Ale każde prawo można ominąć. Np stowarzyszenie wymaga tylko 15 członków tylko wówczas zaczynamy działalność " nieformalnie" i nabieramy tempa .... i zbieramy dalszych członków - a gdy zbierzemy możemy już pod auspicjami ZKwP rozpocząć działalność jako klub.
Będąc stowarzyszeniem w żaden sposób nie dyskredytuje nas to w oczach ZKwP - bo statut wyraźnie mówi o propagowaniu ras i prelekcjach sympozjach które dla takiego ZKwP możemy niejako okrężną drogą organizować w ten sposób namawiając innych członków a miłośników pomeranianów do zapisania się i ostatecznie do stworzenia KLubu....

no ale o tym można sobie pogadać gdzie indziej i kiedy indziej ...
Dokładnie,ale temat uroczy...

Posted

Na pewno masz rację Filonku ze wszystkimi swoimi zastrzeżeniami w odniesieniu do ludzkiej natury i zmienności - w kynologii najlepsi przyjaciele potrafią stać się wrogami z powodu psa, a na forum wystarczy czasem jedno niezręczne sformuowanie, aby wrzała kłótnia i ujawniły się animozje.

Dlatego złożone na piśmie deklaracje uczestnictwa w rankingu wydają mi się
niezbedne.
Być może stowarzyszenie miłośników pomeraniana byłoby formą popularyzacji rasy i okazją do zabawy w ranking i drogą do utworzenia klubu. O ile "miłośnicy" nie skłócą się, zanim dojdą do klubu. Jednak mieliśmy okazję obserwować w Lodzi, podczas wystawy klubowej szpicow, efekty dzialania Klubu Malamutow .Wydawaly sie bardzo zachecajace.

Posted

[quote name='Neutralka']Na pewno masz rację Filonku ze wszystkimi swoimi zastrzeżeniami w odniesieniu do ludzkiej natury i zmienności - w kynologii najlepsi przyjaciele potrafią stać się wrogami z powodu psa, a na forum wystarczy czasem jedno niezręczne sformuowanie, aby wrzała kłótnia i ujawniły się animozje.

Dlatego złożone na piśmie deklaracje uczestnictwa w rankingu wydają mi się
niezbedne.
Być może stowarzyszenie miłośników pomeraniana byłoby formą popularyzacji rasy i okazją do zabawy w ranking i drogą do utworzenia klubu. O ile "miłośnicy" nie skłócą się, zanim dojdą do klubu. Jednak mieliśmy okazję obserwować w Lodzi, podczas wystawy klubowej szpicow, efekty dzialania Klubu Malamutow .Wydawaly sie bardzo zachecajace.

Neutralko

Wszędzie się ludzie kłócą i mają odmienne zdania. Ale jeśli ludzie są wstanie ostatecznie się dogadać to wszystko funkcjonuje. Klub Malamuta z Łodzi też potrafi się wewnętrznie skłócić ale widać ,że więcej ich łączy niż dzieli.

No to zakładamy stowarzyszenie :)

• 1 month later...
Posted

Jakoś umknął nam ten temat.......

Proponuję przypomnieć sobie o nim i zdmuchnąć warstwę kurzu ......

Co prawda pomysł stworzenia stowarzyszenia a następnie Klubu stał się juz "mitem", ale chociaż spróbujmy jakoś "wirtualnie" zorganizować ranking.

Wydaje mi się , że punktacja zaproponowana przez KLub Pudla jest prawidłowa, a ja proponuję jeszcze takie dodatkowe warunki:

1. ranking ma charakter wyłącznie rozrywkowy i nie jest powiązany z działaniem Klubu Szpica (...) pod przewodnictwem Sędziego Z. Jakubowskiego
2. w rankingu za rok 2008 udział biora psy, które zostały zgłoszone przez uczestników forum przy czym psy te:
a) albo są własnością użytkownika forum
b) albo są własnością osoby, która udzieliła użytkownikowi forum upoważnienia do zgłoszenia jego psa do rankingu.
Ponieważ liczę, że nikt tutaj nie będzie "naciągał" faktów - zrezygnujemy z części formalności. ( tj pismenego upoważnienia etc).

Jeśli ktoś zgłasza swojego psa i jest uczestnikiem tego forum wystarczy aby swoją chęć uczestnictwa wyraził na forum, a jeśli chce zgłosić psa "cudzego" to prosze, aby zgłaszając psa podał imię i nazwisko właściciela i pełne dane psa ktorego chce zgłosic a który nie jest jego własnościa.

Potwierdzanie uzyskanych tytułów , zwyciestw i ocen:
- ponieważ nie działamy jako KLub tylko jako inicjatywa wirtualna nie możemy opierać się na wynikach zgromadzonych w Klubie.
- zakładam dobrą wiarę wszystkich uczestników, i że nie będą mataczyć ani zmyślać i dlatego nie wymagamy potwierdzania uczestnictwa w wystawie - ale będziemy podawać dane wystawy i uzyskane oceny lokaty tytuły etc. .....

Czy nadal są chętni na ranking za 2008 r ? Czy zaproponowane warunki "dodatkowe" odpowiadają Wam ? A może macie jakieś inne propozycje ?

• 9 months later...
Posted

Rankingu za sezon wystawowy 2008 nie udało się zrobic,może spróbujemy go zrobic za sezon wystawowy 2009.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Posted

jestem trochę nie ma czasie. a na czym by miał polegać ten ranking? taak chociaż tylko w skrócie? proszę tylko nie wysyłajcie mnie do początku rozmowy bo już sie pogubiłam i równie dobrze mogli byście mi doradzić rozmowę z googlami

Posted

edie21 napisał(a):
jestem trochę nie ma czasie. a na czym by miał polegać ten ranking? taak chociaż tylko w skrócie? proszę tylko nie wysyłajcie mnie do początku rozmowy bo już sie pogubiłam i równie dobrze mogli byście mi doradzić rozmowę z googlami

Punktuje sie osiagnięcia wystawowe psa i porównuje się z innymi psami.

pozdrawiam

Posted

marto- dzięki. to coś podobnego jak czekie "sprawozdaje". ja uważam że taki ranking to super sprawa i motywuje dodatkowo poza samymi zwycięstwami ale nie pomoże wyłonić najlepszych tylko najczęstrzych bywalców wystaw.. gdzieś w wątku rozstrząsaliście to czy opisy ukrywać czy nie, ale ukrywanie opisów nie spowoduje upiększenia ocen. to śmieszne jest bo jeśli pies zdobywa coś to watro się pochwalić a jeśli nie zdobywa to znaczy że albo sędzia "ślepy" albo jego pan. ukrywanie opisów nie pomaga też przy nauce, początkującym i tym którzy chcą się nauczyć, na co patrzeć i jak. czasem oceny złe świadczą tylko o interpretacji wzorca a czasem pokazują to czego poprostu nie widać dla niewprawnego oka. ja tak całkiem poważnie proponuję jeszcze jeden dopalacz dla wystawców w postaci konkurencji pod tytułem: piez bez fryzjera. wtedy to się opisy zaczną ujawniać w miejsce futra,które wtedy nie będzie prezentacyjne.

wypowiedź czysto filozoficzna, nie obrażająca nikogo ani nie potępiająca niczego. ot takie sobie przemyślenie.

ranking? jak wrócę do wystawiania to jestem jak najbardziej za!