olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Cajus JB']olciamiel na ile jesteś zdecydowana na adopcję Rudzika?[/QUOTE] Na 100 %. Tyl;ko jest problem dużej odległości i kosztów przewozu Rudzika. Quote
Cajus JB Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 O to bym się nie martwił. jestem pewny, że forum da radę to zorganizować. Nie raz już tak bywało. Rozmawiał ktoś z Tobą w sprawie wizyty przedadopcyjnej? Zgodzisz się wypełnić ankietę przedadopcyjną? [B]koosiek[/B] i [B]siekowa[/B] dowiecie się w czym jest problem? Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Cajus JB']O to bym się nie martwił. jestem pewny, że forum da radę to zorganizować. Nie raz już tak bywało. Rozmawiał ktoś z Tobą w sprawie wizyty przedadopcyjnej? Zgodzisz się wypełnić ankietę przedadopcyjną? [B]koosiek[/B] i [B]siekowa[/B] dowiecie się w czym jest problem?[/QUOTE] Nikt ze mną nie rozmawiał. A co do ankiety nie widzę problemu. Wypełnię wszystko co jest w tym wypadku wymagane. Quote
__Lara Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='olciamiel']Nikt ze mną nie rozmawiał. A co do ankiety nie widzę problemu. Wypełnię wszystko co jest w tym wypadku wymagane.[/QUOTE] Ciotki, łapcie okazje, domek na widoku :D Quote
Cajus JB Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 W takim razie poszukamy kogoś do wizyty. To przykładowa ankieta. Mogą ją wysłać Tobie na maila i spokojnie ją sobie wypełnisz. Co Ty na to? [FONT=ComicSansMS]ANKIETA PRZEDADOPCYJNA (PIES)[/FONT] [FONT=ComicSansMS]Bardzo prosimy o wyczerpujące odpowiedzi na zawarte w ankiecie pytania, co[/FONT] [FONT=ComicSansMS]pozwoli nam lepiej Państwa poznać. Odpowiedzi typu „tak” lub „nie” mówią nam[/FONT] [FONT=ComicSansMS]bardzo niewiele i utrudniają podjęcie decyzji o adopcji.[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]1. Czy mieszkacie Państwo w domu czy w mieszkaniu (dom jednorodzinny, kamienica,[/FONT] [FONT=ComicSansMS]blok)?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]2. Czy pies będzie mieszkał z Państwem czy na zewnątrz?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]3. Jeśli mają Państwo ogród, czy zamierzają Państwo wyprowadzać psa poza teren?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]4. Jak często i na jak długo pies będzie chodził na spacery? (wszystkim nam brakuje[/FONT] [FONT=ComicSansMS]czasu, więc prosimy o realne i zgodne z Państwa możliwościami prognozy).[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]5. Czy obecnie w Państwa domu mieszkają jakieś zwierzęta, jeśli tak to jakie?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]6. Czy w Państwa rodzinie były wcześniej zwierzęta i jakie były ich losy?[/FONT] [FONT=ComicSansMS](prosimy krótko opisać ich historię oraz powiedzieć czemu już ich z Państwem nie[/FONT] [FONT=ComicSansMS]ma).[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]7. W jakim wieku są dzieci (jeśli są)?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]8. Czy zgodzą się Państwo na krótką wizytę przedadopcyjną jednego z naszych[/FONT] [FONT=ComicSansMS]wolontariuszy w Państwa domu?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]9. Z kogo składa się Państwa rodzina? Czy wszyscy członkowie rodziny akceptują[/FONT] [FONT=ComicSansMS]fakt adopcji psa i godzą się na nowego domownika?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]10. Co się będzie działo z psem w czasie Państwa wyjazdów, wakacji, itp.?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]11. Pies może żyć kilkanaście lat. Czy przewidziane jest miejsce dla psa w życiu[/FONT] [FONT=ComicSansMS]Państwa rodziny na tak długo?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]12. Czy w Państwa domu są osoby z alergią na sierść lub ślinę psa?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]13. Psy porzucone są często po przejściach, mogą odczuwać lęk, w nowym[/FONT] [FONT=ComicSansMS]miejscu być zestresowane nawet przez dłuższy czas, mogą nie wiedzieć, że[/FONT] [FONT=ComicSansMS]załatwia się na dworze, posiusiać się nie tam, gdzie trzeba, mogą coś zniszczyć itd.[/FONT] [FONT=ComicSansMS]Czy jesteście Państwo gotowi to znieść?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]14. Psy chorują - tak jak ludzie - i leczenie czasem jest kosztowne. Czy jesteście[/FONT] [FONT=ComicSansMS]Państwo na to przygotowani?[/FONT] [FONT=ComicSansMS]Posiadanie psa wiąże się także z koniecznością szczepień, odrobaczeń, profilaktyki[/FONT] [FONT=ComicSansMS]przeciwkleszczowej, itp. Czy jesteście Państwo gotowi ponosić te wydatki?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]15. Czy planują Państwo wydatki związane z zakupem akcesoriów dla psa (co[/FONT] [FONT=ComicSansMS]zamierzają Państwo kupić/co Państwo już mają w domu)?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]16. Jaki jest Państwa stosunek do kastracji/sterylizacji zwierząt? Psy wydawane z[/FONT] [FONT=ComicSansMS]fundacji są wysterylizowane/wykastrowane, a w wypadku szczeniąt lub w przypadku[/FONT] [FONT=ComicSansMS]braku możliwości wykonania zabiegu podczas pobytu psa w Fundacji, nowi właściciele[/FONT] [FONT=ComicSansMS]podpisują zobowiązanie do wykonania tego zabiegu w określonym terminie. Jest to[/FONT] [FONT=ComicSansMS]później skrupulatnie sprawdzane.[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]17. Czy jesteście Państwo gotowi podpisać umowę adopcyjną, w której ważnym[/FONT] [FONT=ComicSansMS]punktem będzie deklaracja, że pies NIGDY nie trafi na ulicę ani do schroniska, a w[/FONT] [FONT=ComicSansMS]razie, gdybyście Państwo nie mogli go zatrzymać, oddacie go wyłącznie[/FONT] [FONT=ComicSansMS]przedstawicielowi wolontariatu?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]18. Czym („czym” a nie „czy”) zamierzacie Państwo żywić psa? Czy będzie to sucha[/FONT] [FONT=ComicSansMS]karma, puszki, jedzenie gotowane (z czego będzie się składać)? Jaką kwotę możecie[/FONT] [FONT=ComicSansMS]Państwo przeznaczyć miesięcznie na jedzenie dla psa?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]19. Czy pies będzie miał możliwość wychodzenia na zewnątrz bez opieki?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]20. Czy zgodzą się Państwo na wizytę przedstawiciela wolontariatu w Państwa[/FONT] [FONT=ComicSansMS]domu po adopcji (to także punkt umowy)?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]21. Ile czasu pies będzie spędzał w domu sam?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] [FONT=ComicSansMS]22. Czemu akurat teraz zdecydowali się Państwo na adopcję psa?[/FONT] [FONT=ComicSansMS][/FONT] Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Wysyłaj tylko jak ją wypełnię to co dalej z nią zrobić. Quote
Cajus JB Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Odeślij komuś z Azylu lub umieść też tutaj. Da to nam pogląd na Twój stosunek do zwierząt i trochę Ciebie poznamy. Jeśli będą jakieś niejasności lub problemy forum zawsze jest wstanie pomóc. Ankietę wysłałem. Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Cajus JB']Odeślij komuś z Azylu lub umieść też tutaj. Da to nam pogląd na Twój stosunek do zwierząt i trochę Ciebie poznamy. Jeśli będą jakieś niejasności lub problemy forum zawsze jest wstanie pomóc. Ankietę wysłałem.[/QUOTE] Właśnie ją wypełniam. Zamieszczę ją na forum. W Azylu maile odbierają dość rzadko jak sama zauważyłam. Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 ANKIETA PRZEDADOPCYJNA (PIES) Bardzo prosimy o wyczerpujące odpowiedzi na zawarte w ankiecie pytania, co pozwoli nam lepiej Państwa poznać. Odpowiedzi typu „tak” lub „nie” mówią nam bardzo niewiele i utrudniają podjęcie decyzji o adopcji. 1. Czy mieszkacie Państwo w domu czy w mieszkaniu (dom jednorodzinny, kamienica, blok)? Dom jednorodzinny 2. Czy pies będzie mieszkał z Państwem czy na zewnątrz? Na zewnątrz 3. Jeśli mają Państwo ogród, czy zamierzają Państwo wyprowadzać psa poza teren? Mamy bardzo duże podwórko i dookoła domu teren wielkości 3,5 hektara 4. Jak często i na jak długo pies będzie chodził na spacery? (wszystkim nam brakuje czasu, więc prosimy o realne i zgodne z Państwa możliwościami prognozy). Kiedy się do nas przyzwyczai będzie zwyczajnie biegał po całym terenie nawet po kilka godzin dziennie 5. Czy obecnie w Państwa domu mieszkają jakieś zwierzęta, jeśli tak to jakie? Tak, dwa psy i dwie suczki oraz dwa koty 6. Czy w Państwa rodzinie były wcześniej zwierzęta i jakie były ich losy? (prosimy krótko opisać ich historię oraz powiedzieć czemu już ich z Państwem nie ma). W naszej rodzinie zwierzęta były od zawsze, a odchodziły bo zwyczajnie nadchodził ich kres. 7. W jakim wieku są dzieci (jeśli są)? Nie mamy dzieci 8. Czy zgodzą się Państwo na krótką wizytę przedadopcyjną jednego z naszych wolontariuszy w Państwa domu? Oczywiście, że tak. 9. Z kogo składa się Państwa rodzina? Czy wszyscy członkowie rodziny akceptują fakt adopcji psa i godzą się na nowego domownika? Jest nas dwoje. Mąż wyraża zgodę na adopcję. 10. Co się będzie działo z psem w czasie Państwa wyjazdów, wakacji, itp.? Naszymi zwierzętami opiekują się wtedy przyjaciele. Wyjazdy zdarzają się raz w roku na około tydzień. 11. Pies może żyć kilkanaście lat. Czy przewidziane jest miejsce dla psa w życiu Państwa rodziny na tak długo? Jak najbardziej 12. Czy w Państwa domu są osoby z alergią na sierść lub ślinę psa? Nie 13. Psy porzucone są często po przejściach, mogą odczuwać lęk, w nowym miejscu być zestresowane nawet przez dłuższy czas, mogą nie wiedzieć, że załatwia się na dworze, posiusiać się nie tam, gdzie trzeba, mogą coś zniszczyć itd. Czy jesteście Państwo gotowi to znieść? Przywykliśmy do tego, że psy czasem coś zniszczą. 14. Psy chorują - tak jak ludzie - i leczenie czasem jest kosztowne. Czy jesteście Państwo na to przygotowani? Posiadanie psa wiąże się także z koniecznością szczepień, odrobaczeń, profilaktyki przeciwkleszczowej, itp. Czy jesteście Państwo gotowi ponosić te wydatki? Zawsze leczymy nasze zwierzęta. Szczepimy i odrobaczamy również. 15. Czy planują Państwo wydatki związane z zakupem akcesoriów dla psa (co zamierzają Państwo kupić/co Państwo już mają w domu)? Mamy wszystko. Wiadomo, że nowy pies to nowa miska, nowa obroża, dla Rudzika również nowe legowisko do budy. 16. Jaki jest Państwa stosunek do kastracji/sterylizacji zwierząt? Psy wydawane z fundacji są wysterylizowane/wykastrowane, a w wypadku szczeniąt lub w przypadku braku możliwości wykonania zabiegu podczas pobytu psa w Fundacji, nowi właściciele podpisują zobowiązanie do wykonania tego zabiegu w określonym terminie. Jest to później skrupulatnie sprawdzane. Jeżeli jest to wymagane nie widzimy żadnych problemów. 17. Czy jesteście Państwo gotowi podpisać umowę adopcyjną, w której ważnym punktem będzie deklaracja, że pies NIGDY nie trafi na ulicę ani do schroniska, a w razie, gdybyście Państwo nie mogli go zatrzymać, oddacie go wyłącznie przedstawicielowi wolontariatu? Tak 18. Czym („czym” a nie „czy”) zamierzacie Państwo żywić psa? Czy będzie to sucha karma, puszki, jedzenie gotowane (z czego będzie się składać)? Jaką kwotę możecie Państwo przeznaczyć miesięcznie na jedzenie dla psa? Karmimy przeważnie suchą karmą. Gotuję również kaszę. Nigdy nie liczymy ile to kosztuje, zwierzęta muszą jeść i kiedy karma się kończy po prostu kupujemy nową. 19. Czy pies będzie miał możliwość wychodzenia na zewnątrz bez opieki? Tak 20. Czy zgodzą się Państwo na wizytę przedstawiciela wolontariatu w Państwa domu po adopcji (to także punkt umowy)? Oczywiście że tak 21. Ile czasu pies będzie spędzał w domu sam? W tym przypadku pies będzie na podwórku, nie ma nas w domu przez około 8 godzin. 22. Czemu akurat teraz zdecydowali się Państwo na adopcję psa? Rudzik potrzebuje domu i ludzkiej przyjaźni. Quote
Cajus JB Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Gonia13']Oj wujek;) ale "maglujesz" p.Olę :)[/QUOTE] Wszystko według zasad. Nie pozwolę aby Rudzik stracił taką szansę. Wiesz doskonale jak bardzo nam na Nim zależy. Aby miał swojego człowieka. Swoje miejsce na świecie. [quote name='olciamiel'] 19. Czy pies będzie miał możliwość wychodzenia na zewnątrz bez opieki? Tak [/QUOTE] Tutaj czytam to inaczej. Czy pies będzie mógł opuścić sam teren posesji. Np brama wjazdowa jest cały czas otwarta. Możesz to olciamiel skorygować? Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Tutaj czytam to inaczej. Czy pies będzie mógł opuścić sam teren posesji. Np brama wjazdowa jest cały czas otwarta. Możesz to olciamiel skorygować?[/QUOTE] Brama wjazdowa jest zamknięta, nie ma możliwości wydostania się na ulicę. Cały teren nie jest ogrodzony, ale nie będzie puszczany luzem jeżeli nie będzie nas w domu. Nigdy nie wypuszczamy psów bez naszej obecności. Quote
Cajus JB Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 No to trzeba szukać kogoś do wizyty i dowiedzieć się jak to widzi Azyl. Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Cajus JB']No to trzeba szukać kogoś do wizyty i dowiedzieć się jak to widzi Azyl.[/QUOTE] Jestem jak najbardziej za. :))) Quote
maarit Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Cajus JB']No to trzeba szukać kogoś do wizyty i dowiedzieć się jak to widzi Azyl.[/QUOTE] No własnie... niech się Azyl odezwie... Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Punkt 19 zrozumiałam początkowo w sensie smyczy a nie wychodzenia na zewnątrz stąd inna odpowiedź. Quote
Cajus JB Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='olciamiel']Punkt 19 zrozumiałam początkowo w sensie smyczy a nie wychodzenia na zewnątrz stąd inna odpowiedź.[/QUOTE] Nie ma problemu. Dlatego poprosiłem o sprostowanie. Wszystko ok. Quote
Cajus JB Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Nie mogę umiejscowić Twojej miejscowości na mapie. Możesz mi pomóc? Koło jakiego większego miasta mieszkasz? Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Cajus JB']Nie ma problemu. Dlatego poprosiłem o sprostowanie. Wszystko ok.[/QUOTE] No to się cieszę. Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Cajus JB']Nie mogę umiejscowić Twojej miejscowości na mapie. Możesz mi pomóc? Koło jakiego większego miasta mieszkasz?[/QUOTE] 26 km na południe od Zielonej Góry. Quote
maarit Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Jak ja się cieszę że tyle tu sie dzieje i nie musze "podrzucać" wątku :) Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Gonia13']Jak ja się cieszę że tyle tu sie dzieje i nie musze "podrzucać" wątku :)[/QUOTE] oby smutny dotychczas wątek Rudzika zmienił się na moje opowieści o nim Quote
Cajus JB Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='olciamiel']26 km na południe od Zielonej Góry.[/QUOTE] Dzięki za pomoc. [quote name='olciamiel']oby smutny dotychczas wątek Rudzika zmienił się na moje opowieści o nim[/QUOTE] Oby tak było. Quote
maarit Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='olciamiel']oby smutny dotychczas wątek Rudzika zmienił się na moje opowieści o nim[/QUOTE] Na to liczę :D Dobranoc wszystkim.... Quote
olciamiel Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Uciekam do łóżka, miałam ciężki dzień. Dobranoc wszystkim i życzę kolorowych snów. :D Quote
Recommended Posts