Artur1 Posted November 7, 2004 Posted November 7, 2004 Mam 3,5 m-c Labradora i wydaje mi sie ze dziwnie sie zachowuje Gdy jestesmy na spacerze to podlatuje do innych psow i przez chwile sie z nimi bawi a ta zabawa polega ze ganiaja sie a pozniej cos mojemu odbija i zaczyna grysc albo jezyc na tego drogiego i to powtarza sie za kazdym razem przewaznie gdy sie spotyka sie wiekszym psem od siebie ale nie tylko Co mam robic ??? Mi sie wydaje ze to nienormlana sytlacja ale moge sie mylic Czy to minie jak temu zaradzic Czyzby moj pies byl agresywny ??? A jak wasze psy sie zachowuja albo zachowywaly jak byly takie male?? Quote
twa1001 Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Jak miałem szczeniaka to izolowałem go od świata zewnętrznego w sensowny sposób oczywiście. Chroniłem go przed spotkaniami z obcymi psami i nieuzasadnianymi objawami agresji praktycznie rzecz biorąc miał tylko kontakt z psami które były z nim w domu i wyrósł z niego piękny i bardzo zrównoważony samiec więc chyba dobrze go wychowywałem. Przy pozwalaniu na takie zabawy najtrudniej zapewnić psiakowi bezpieczeństwo i czasami potrafią z porządnego psa wypłosza zrobić. Natomiast objawy które opisałeś faktycznie nie wydają się normalne napisz więcej szczegółów dokładnie opisz zachowanie psa bo na razie to można równie dobrze z fusów do kawy wróżyć :D Quote
Artur1 Posted November 8, 2004 Author Posted November 8, 2004 Poprostu gdy widzi psa podchodzi do niego wybaduje sytuacje i pozniej zaczyna go ganiac albo on ja i ona zaczyna po chwili go ciagnac za ucho za siersc i za wszystko co sie da przy tym wydaje dziewki jak by warczyla czy cos tym stylu Teraz od kilku dini zaczyna sie tez jezyc na widok jakiegos psa ale to przez chwile i zaczyna pozniej swoja zabawe Pytalem sie veta to powiedziala ze to normalne a co o tym wy sadzicie Czy ma np robic cos takiego ze jak zaczyna taka zbawe przerywac ja i isc sobie Czy poporstu zostawic to Chcialem podkreslic ze gdy sie skonczyla kwarantana to miala czesty kontak z psiakami i nie bala sie do nich podejsc Quote
coztego Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Mnie też się wydaje, że to normalne. Szczeniaki często w zabawie ćwiczą "walkę", ganiają się, podgryzają (miałam dwa szczeniaki i takie walki odchodziły w domu, że "siwy dym")... O ile dobierasz psu partnerów do zabawy tak, żeby nie były to psy agresywne to nic się nie stanie. Jeśli dorosły pies uzna, że maluch przesadza to sam na niego warknie i mały nauczy się szacunku dla starszych. Quote
Recommended Posts