Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='shin']Pragniemy jednocześnie zaznaczyć, iż zwierzę nie odbiera zabiegu kastracji w kategoriach nieszczęścia, zaniżenia poczucia własnej wartości czy też pozbawienia godności****.

Jesli ksiazke, to diablo krotka :eviltong: Spokojnie, to ledwo przekroczylo koniec drugiej strony, pisane dwunastka. A chcemy, zeby osiolki zrozumialy o co chodzi, nie? :evil_lol:

Ok, tu cos staralem sie zrobic z innym fragmentem kastracyjnym. Wydaje mi sie, ze brzmi to teraz lepiej [przynajmniej wywalilem potoczne stwierdzenia :roll:], ale i tak nie jestem zachwycony.
h.
A skąd wiesz że zwierzaki nie czują się pozbawione godności???:evil_lol:
Gdzie dowody????:eviltong:

To nie są osiołki, nie doceniasz ich.:shake:

• Replies 494
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

yoreczka95 napisał(a):
A skąd wiesz że zwierzaki nie czują się pozbawione godności???:evil_lol:
Gdzie dowody????:eviltong:

To nie są osiołki, nie doceniasz ich.:shake:
Tak ladnie chcialem pOSLOW nazwac, no :eviltong:
Co do godnosci - oficjalne badania to nie do mnie, ale z wlasnych obserwacji wiem, ze jeden z moich kotow [marki dachowiec polski :evil_lol:] nie wyglada na pozbawionego godnosci - jest tak samo zbojnicki, agresywny i 'ja-bog, ty-sluga' jak zawsze :diabloti:
...a drugi [marki dachowiec mix :evil_lol:] jak byl ciapa i :loveu: nastawione do wszystkiego dziecko, tak zostal.

Posted

Ale Wam tego wyszło :-o wiem, nie powinnam, ale mi się tego za bardzo nie chcę czytać, co dopiero tym, tym.. no wiecie :eviltong:
Tylko jak to skrócić, jak Wy tyle pracy w to włożyliście, żeby było krótkie i "uderzające"...:niewiem:

Posted

[quote name='ARKA']Ma byc krotko i na temat bo inaczej to::sleeping:

No właśnie...niby wiemy, że nie powinno być za długie, ale z drugiej strony ludziom, którzy twierdzą, że "sterylizacja jest okaleczaniem zwierzęcia":-o oraz nie uważają problemu bezdomnych zwierząt za problem społeczny:crazyeye: itd. trzeba tłumaczyć wszystko, od podstaw, od A do Z, jak dzieciom,:wallbash: nie można niczego pominąć, bo może to przynieść więcej szkody niż pożytku. :shake:

Każdy jeden problem trzeba opisać w ten sposób:

Problem X:
-jak sytuacja wygląda obecnie
-jakie są wady obecnego 'systemu' (a właściwie jego braku)
-jak można sytuację rozwiązać
-jakie efekty przyniosłyby proponowane przez nas rozwiązania

No i robi się z tego elaborat. Szkoda coś wyrzucić, bo jak my im tego nie wyłożymy, wyraźnie nie wytłumaczymy, to se sami dośpiewają:cool1:
Ale staramy się skracać tak, aby niczego nie pominąć i zachować sens wypowiedzi.

Można napisać w miarę krótki list na zasadzie: jest źle i trzeba wprowadzić zmiany. Ale czy to do nich dotrze? Trzeba wszystko w szczegółach opisać, więc wychodzi z tego epopeja 15-tomowa:roll:

Nie wiem, jak to rozwiązać...może zrobić 2 wersje listu- jedną długą i szczegółową, a drugą krótką i bardziej ogólną?:roll:

Posted

Jeszcze zauważyłam, że bzdura tu się wkradła:

Pragniemy jednocześnie zaznaczyć, iż zwierzę nie odbiera zabiegu kastracji w kategoriach nieszczęścia, zaniżenia poczucia własnej wartości czy też pozbawienia godności.
Co więcej, niemożność zaspokojenia przez niewykastrowane zwierzę naturalnego popędu (a który to popęd w obliczu olbrzymiej nadpopulacji psów i kotów, winien być skutecznie powstrzymywany), powoduje nierzadko problemy zdrowotne (ropomacicze, guzy i torbiele u samic, a nowotwory jąder i przepuklinę pachwinową u samców) jak i zmiany w zachowaniu: nadpobudliwość, niepokój, nerwowość a nawet agresję zwierzęcia, które to niepożądane stany dodatkowo mogą się nasilić, jeśli zwierzę jest okazjonalnie dopuszczane do rozrodu.

Zabieg kastracji wydaje się zatem być rozwiązaniem z wielu względów optymalnym.
Wychodzi na to, że niemożność zaspokojenia popędu powoduje problemy zdrowotne :-o a przecież nie o to chodzi.:shake:

Może tak byłoby lepiej:

Pragniemy jednocześnie zaznaczyć, iż zwierzę nie odbiera zabiegu kastracji w kategoriach nieszczęścia, zaniżenia poczucia własnej wartości czy też pozbawienia godności.
Co więcej, niemożność zaspokojenia przez niewykastrowane zwierzę naturalnego popędu (a który to popęd w obliczu olbrzymiej nadpopulacji psów i kotów, winien być skutecznie powstrzymywany), powoduje nierzadko
zmiany w zachowaniu, takie jak: nadpobudliwość, niepokój, nerwowość a nawet agresję zwierzęcia, które to niepożądane stany dodatkowo mogą się nasilić, jeśli zwierzę jest okazjonalnie dopuszczane do rozrodu.
Ponadto niekastrowane zwierzęta narażone są na liczne problemy zdrowotne, do których należą: ropomacicze, guzy i torbiele u samic, a nowotwory jąder i przepuklina pachwinowa u samców.

Posted

[quote name='shin']
Ok, tu cos staralem sie zrobic z innym fragmentem kastracyjnym. Wydaje mi sie, ze brzmi to teraz lepiej [przynajmniej wywalilem potoczne stwierdzenia :roll:], ale i tak nie jestem zachwycony.

Utrzymanie jednego psa w schronisku kosztuje dziennie 3zł, kastracja - 100-200zł. W miocie średnio rodzi się sześć zwierząt. W ciągu kilku lat niekontrolowanego rozmnażania jednej suki i jej potomstwa na świat może przyjść nawet 10 000 psów. Nawet jeśli tylko niewielka część z nich trafi do schroniska, kosztem zabiegu (wykonywanego w schroniskach krajów zachodnich rutynowo) sprowadzamy na świat niechciane zwierzęta, które całe życie spędzą w schronisku, obciążąc budżet gmin niebotycznymi kwotami - koszty sięgają tysięcy złotych.

Słuchajcie, a może by tak zamiast tych paru zdań zrobić taki schemat, albo wypunktować, żeby wizualnie się to rzucało w oczy. Większość ludzi to wzrokowcy, więc takie schematy, uproszczenia, liczby, graficzne przedstawienie :
-lepiej do nich przemówi
-dłużej zapamiętają:cool3:
-nie będą musieli 'mordować się' z czytaniem :evil_lol:

Może coś na tej zasadzie:

Koszt utrzymania 1 psa w schronisku: 3zł/dzień
Koszt zabiegu kastracji (wydatek jednorazowy): 100-200zł (1)
Średnia liczba zwierząt w miocie: 6

Liczba psów po x latach (2) rozmnażania suki i jej potomstwa:
10 000 (3)
Koszt utrzymania 10 000 psów w schronisku: 30 000zł/dzień

-----------------------------------------------------------------

1.A może to wstawić na koniec, czyli po tym: "30 000zł/dzień", żeby zadziałać na zasadzie kontrastu: 30 000zł a 100-200zł.

2. Tu podamy konkretną liczbę lat, np 1; 5 czy 10, żeby po wyliczeniu wyszła jakaś przekonująco-przerażająca (:diabloti:) liczba, np 10 000

3. przykładowa liczba, w zależności od tego, co nam wyjdzie w pkt.2

Posted

Druga wersja lepsza, nie ma tam tej dwuznacznosci.
^ to sie odnosilo do tego powodowania zmian w zachowaniu.
A ty nie pisz tak szybko, ja mam wolny internet, zanim mi sie post wysle, to ty juz nastepnego napiszesz :eviltong:
Zabieram sie za wyliczenia.

Posted

shin napisał(a):

A ty nie pisz tak szybko, ja mam wolny internet, zanim mi sie post wysle, to ty juz nastepnego napiszesz :eviltong:

Już 3 od rana napisałam pod rząd:evil_lol: Taki monolog se prowadzę:evil_lol::lol:

Posted

Dla wszystkich masochistow czytajacych ten watek: prowadzona byla intensywna matematyczna dyskusja przez PW, ale ze jedno z nas ma prawie zapchana skrzynke, to przenosimy sie tu i bedziemy posty nabijac :diabloti:

Ok, wiec ja jestem za tym, zeby juz sie nie wdawac w kombinacje ile suk a ile psow sie rodzi, czy jak 'nasz' pies zaplodni suke z innego miotu, to tez to liczymy, czy nie, bo zaraz tu wywale model ekonometryczny i wszyscy sie przewrocimy, a jak to wepchniemy do tego listu, to poslowie wezwa egzorcyste :evil_lol:

Moim zdaniem to tak - matematycznie udowodnilismy, ze po pieciu latach mamy z jednej suki i nieznanego tatusia 9330 psiakow, z ktorymi jedziemy na Wiejska. Mozna to do 'prawie 9,5 tysiaca' zaokraglic, nikt sie nie obrazi :evil_lol:
Teraz pytanie: co dalej?

Posted

[quote name='shin']
Moim zdaniem to tak - matematycznie udowodnilismy, ze po pieciu latach mamy z jednej suki i nieznanego tatusia 9330 psiakow, z ktorymi jedziemy na Wiejska. Mozna to do 'prawie 9,5 tysiaca' zaokraglic, nikt sie nie obrazi :evil_lol:
Przelicz tak koty :evil_lol:

Posted

shin napisał(a):
jedno z nas ma prawie zapchana skrzynke

:eviltong::eviltong::eviltong: :saint1: :siara: :scared::diabloti:

shin napisał(a):
Ok, wiec ja jestem za tym, zeby juz sie nie wdawac w kombinacje ile suk a ile psow sie rodzi, czy jak 'nasz' pies zaplodni suke z innego miotu, to tez to liczymy, czy nie, bo zaraz tu wywale model ekonometryczny i wszyscy sie przewrocimy, a jak to wepchniemy do tego listu, to poslowie wezwa egzorcyste :evil_lol:

Zawsze miałam problem z takimi obliczeniami:oops:, więc nie wiem jak to ugryźć.

shin napisał(a):

Przy czym liczone było dla 6 szczeniaków/miot. Jeśli ktoś dysponuje jakąś statystyką na ten temat to proszę pisać, czy te 6 można zostawić, żeby potem jakiegoś zonka nie było:evil_lol:

shin napisał(a):

Teraz liczymy: 9500 x 3zł= 28 500 zł/dzień

I teraz dopiero pytanie: co dalej? :eviltong: :evil_lol:

Posted

Karmi napisał(a):
Przelicz tak koty :evil_lol:
O nie, od kotow to ja z daleka sie trzymam, mi moje dwa w zupelnosci wystarcza, wiecej w ogole widziec nie chce :evil_lol:
A tak bardziej serio: zdecydujcie sie, czy wam za duzo tekstu, czy mamy zapchajdziury robic :eviltong:

Posted

Dobra, czyli mamy tak:

- kastracji - na dzień dzisiejszy psy i suki ze schronisk przeważnie wydawane są niewykastrowane. Obowiązkowa kastracja zwierząt w schroniskach znacząco ograniczy ich liczebność w przyszłości, co dodatnio wpłynie na kondycję finansową wielu schronisk, oraz poprawi warunki bytowe zwierząt tam trafiających.

Liczba psów po 5 latach rozmnażania suki i jej potomstwa:
9 500

Koszt utrzymania 9 500 psów w schronisku: 28 500zł/dzień

Koszt zabiegu kastracji (wydatek jednorazowy): 100-200zł

Czy państwo może sobie pozwolić na wydatek rzędu 28 500 zł dziennie na niepotrzebnie rozmnożone psy?
Czyż przeprowadzenie rutynowego zabiegu kastracji nie jest lepszym, a przede wszystkim tańszym rozwiązaniem?
Czy państwo stać na pomnażanie bezdomności? (zdaje mi się, że to słowa Arki, ale pozwolę sobie je zapożyczyć, ok?:razz:)

Co więcej, niemożność zaspokojenia przez niewykastrowane zwierzę naturalnego popędu (a który to popęd w obliczu olbrzymiej nadpopulacji psów i kotów, winien być skutecznie powstrzymywany), powoduje nierzadko zmiany w zachowaniu, takie jak: nadpobudliwość, niepokój, nerwowość a nawet agresję zwierzęcia, które to niepożądane stany dodatkowo mogą się nasilić, jeśli zwierzę jest okazjonalnie dopuszczane do rozrodu.
Ponadto niekastrowane zwierzęta narażone są na liczne problemy zdrowotne, do których należą: ropomacicze, guzy i torbiele u samic, a nowotwory jąder i przepuklina pachwinowa u samców.

Posted

Liczba psów po 5 latachrozmnażania - spacja.
Btw, nie wiem, czy pisanie w ten sposob ma sens, bo od razu bedzie, ze przeciez nie wszystkie trafia do schroniska. Moze nawet 1/5-1/10 z tego podliczyc, i wrzucic od razu roczny koszt utrzymania tej gromadki, zeby tez ladnie liczby wygladaly?

Posted

shin napisał(a):
Liczba psów po 5 latachrozmnażania - spacja.

Odśwież sobie stronę, już jest ładnie zedytowane :eviltong: :diabloti:

shin napisał(a):
Btw, nie wiem, czy pisanie w ten sposob ma sens, bo od razu bedzie, ze przeciez nie wszystkie trafia do schroniska. Moze nawet 1/5-1/10 z tego podliczyc, i wrzucic od razu roczny koszt utrzymania tej gromadki, zeby tez ladnie liczby wygladaly?

No i znowu kwestia statystyk..
Ile % nowo narodzonych zwierząt potencjalnie wyląduje w schronie?
1/5 to chyba za mało. 1/3 ? 1/4 ?:roll:

A roczny koszt też się przyda.

W ogóle liczby, liczby, liczby.
Aha, i jeszcze... liczby :eviltong:
No i nie możemy zapomnieć o... liczbach.:diabloti:

Posted

[quote name='Bamboo ®']Odśwież sobie stronę, już jest ładnie zedytowane :eviltong: :diabloti:Jak tobie sie bedzie glupia strona odswiezala ponad 20 sekund, to pogadamy :diabloti:

Statystyki statystykami, a czy nam uwierza w te statystyki? Sama widzialas - 5-6 lat i z tej jednej suki sie robi ponad 50 tysiecy psow!

Dniowka x 365? :evil_lol:

Tylko zeby nam epopeja nie wyszla. Wydaje mi sie, ze tyle co mamy to juz wystarczy. Wezmy ta 1/5. 1/4 wydaje mi sie ciut za duzo jednak [ale moze ja optymista jestem...?]. Wezmy cokolwiek, i lecmy dalej po prostu, bo nigdy nie skonczymy, a temat jest nadal jeszcze cieply.

Posted

[quote name='shin']Tylko zeby nam epopeja nie wyszla.

za późno...:eviltong:

[quote name='shin']Wydaje mi sie, ze tyle co mamy to juz wystarczy. Wezmy ta 1/5. 1/4 wydaje mi sie ciut za duzo jednak [ale moze ja optymista jestem...?]. Wezmy cokolwiek, i lecmy dalej po prostu, bo nigdy nie skonczymy, a temat jest nadal jeszcze cieply.

No więc tak mamy:

- kastracji - na dzień dzisiejszy psy i suki ze schronisk przeważnie wydawane są niewykastrowane. Obowiązkowa kastracja zwierząt w schroniskach znacząco ograniczy ich liczebność w przyszłości, co dodatnio wpłynie na kondycję finansową wielu schronisk, oraz poprawi warunki bytowe zwierząt tam trafiających.

9 500

Odsetek psów potencjalnie trafiających do schroniska: 20% (do sprawdzenia!)

Koszt utrzymania 1 900 psów w schronisku: 5 700 zł/dzień (coś nieciekawa, bo mało szokująca liczba wyszła:evil_lol:)
lub
Koszt utrzymania 1 900 psów w schronisku: 2 080 500 zł/rok :crazyeye:

Czy państwo może sobie pozwolić na wydatek rzędu 28 500 zł dziennie na niepotrzebnie rozmnożone psy?
Czyż przeprowadzenie rutynowego zabiegu kastracji nie jest lepszym, a przede wszystkim tańszym rozwiązaniem?
Czy państwo stać na pomnażanie bezdomności?

Co więcej, niemożność zaspokojenia przez niewykastrowane zwierzę naturalnego popędu (a który to popęd w obliczu olbrzymiej nadpopulacji psów i kotów, winien być skutecznie powstrzymywany), powoduje nierzadko zmiany w zachowaniu, takie jak: nadpobudliwość, niepokój, nerwowość a nawet agresję zwierzęcia, które to niepożądane stany dodatkowo mogą się nasilić, jeśli zwierzę jest okazjonalnie dopuszczane do rozrodu.

Posted

[quote name='Bamboo ®']Koszt utrzymania 1 900 psów w schronisku: 5 700 zł/dzień (coś nieciekawa, bo mało szokująca liczba wyszła:evil_lol:)
lub
Koszt utrzymania 1 900 psów w schronisku: 2 080 500 zł/rok :crazyeye:Teraz juz wystarczajaco szokujaca? :eviltong:
Btw, moze zmienic 'w schronisku' na 'w schroniskach', bo nam sie zarabiascie duze to schronisko zrobilo.

Posted

[quote name='shin']
Btw, moze zmienic 'w schronisku' na 'w schroniskach', bo nam sie zarabiascie duze to schronisko zrobilo.

Heh, co racja, to racja:lol:

Czyli co? Podajemy roczny koszt?:razz:

9 500

Odsetek psów potencjalnie trafiających do schronisk: 20% (do sprawdzenia!)

Koszt utrzymania 1 900 psów w schroniskach: 5 700 zł/dzień (coś nieciekawa, bo mało szokująca liczba wyszła:evil_lol:)
lub

Koszt utrzymania 1 900 psów w schroniskach: 2 080 500 zł/rok :crazyeye:

Czy państwo może sobie pozwolić na wydatek rzędu 2 080 500 zł rocznie na niepotrzebnie rozmnożone psy?

No to chyba ten punkt możemy na razie zostawić i ewentualnie zabrać się za następny. Co my tam jeszcze mamy do zrobienia?:hmmmm:

Posted

[quote name='Bamboo ®']Czyli co? Podajemy roczny koszt?:razz:Chyba tak. W koncu szukali oszczednosci, nie? :diabloti:

No to chyba ten punkt możemy na razie zostawić i ewentualnie zabrać się za następny. Co my tam jeszcze mamy do zrobienia?:hmmmm:
Koniecznie cos trzeba zrobic z tym fragmentem o agresywnych psach. A w tych punktach - obejrzyj ten o czystosci, czy w takiej formie, czy cos zmieniamy? I ponawiam tu od razu pytanie - czy SM nie podlega pod gminy, i sejmowi nic do tego...?

Btw, nie wiem czemu dopiero teraz mi wyswietlilo ten post z 22.24... dogo szaleje az do tego stopnia?

Posted

Bamboo ® napisał(a):
Odśwież sobie stronę, już jest ładnie zedytowane :eviltong: :diabloti:

W ogóle liczby, liczby, liczby.
Aha, i jeszcze... liczby :eviltong:

Ja mysle, z moich obserwacji, sprzed kilku lat,ze glownie przynoszono po dwa szczeniaki, te co im domow sami nie znalezli.......wiec moze "optymistycznie' przyjac dwa szczeniaki z miotu ida do schroniska....

Posted

ARKA napisał(a):
Ja mysle, z moich obserwacji, sprzed kilku lat,ze glownie przynoszono po dwa szczeniaki, te co im domow sami nie znalezli.......wiec moze "optymistycznie' przyjac dwa szczeniaki z miotu ida do schroniska....

Ok, czyli jeśli przyjąć, że w miocie jest średnio 6 (?) szczeniąt, a 2 idą do schronu, to mamy 33,3% :eviltong:

Kolejna sprawa..
Doszłam do wniosku, że zamiast 9 500 (czyli po 5 latach rozmnażania) powinniśmy dać tak, jak nam wyszło z obliczeń, bez zaokrąglania, czyli 9330, a to z tego względu, że gołym okiem widać, że 9 500 nie dzieli się bez reszty na 6 (liczba szczeniąt w miocie).

Nie może przecież wyjść 1583,333... psów:eviltong: Ja wiem, że to tylko średnia, ale lepiej, żeby panowie posłowie nie podejrzewali, że próbujemy te liczby naciągnąć, że coś się nie zgadza itp.
Liczba psów niech lepiej wyjdzie bez ułamków:eviltong:
Przy 9330 wyjdzie podobna, czyli równie masakryczna:evil_lol: kwota za utrzymanie, więc wszystko gra;)

Tylko teraz jak te 33,3% zaokrąglić, żeby nie było czegoś takiego:

"Koszt utrzymania 3 106,89 psów w schroniskach: ....."

Przy 35% wychodzi 3 265,5 psów, więc te 0,5 psa też źle to wygląda:p

9 330

Odsetek psów potencjalnie trafiających do schronisk: ok. 33,3 % (do wyliczenia)

Koszt utrzymania .......... psów w schroniskach: ......... zł/rok (do uzupełnienia)

Czy państwo może sobie pozwolić na wydatek rzędu ............... rocznie na niepotrzebnie rozmnożone psy?

P.S. Sorki, że mnie tak wczoraj wcięło ni z gruszki, ni z pietruszki:oops: ale to zasługa mojego kochanego netu:loveu:, który jak 'wysiadł' wczoraj w nocy, tak 'wsiadł' dopiero teraz:shake:

Posted

Bamboo ® napisał(a):
Ok, czyli jeśli przyjąć, że w miocie jest średnio 6 (?) szczeniąt, a 2 idą do schronu, to mamy 33,3% :eviltong:

Wg angielskiej wikipedii, powolujacej sie na dane The Humane Society, w miocie jest srednio 6 szczeniat.
33,3% mozna zmienic na 30%, wtedy mamy 2799 psow [przy 9330], czyli roczny koszt 3 064 905zl.

P.S. Sorki, że mnie tak wczoraj wcięło ni z gruszki, ni z pietruszki:oops: ale to zasługa mojego kochanego netu:loveu:, który jak 'wysiadł' wczoraj w nocy, tak 'wsiadł' dopiero teraz:shake:
Spoko, mi tez net padl. Znaczy, niby sie dawalo go postawic, ale tylko na pare minut, i dawaj od poczatku resetowac kompa :shake:

Posted

shin napisał(a):
Wg angielskiej wikipedii, powolujacej sie na dane The Humane Society, w miocie jest srednio 6 szczeniat.
33,3% mozna zmienic na 30%, wtedy mamy 2799 psow [przy 9330], czyli roczny koszt 3 064 905zl.

ok, świetnie, wszystko gra:p
Czyli mamy już (dopiero:evil_lol:) chyba całkiem gotowy punkt o kastracji.:multi:

9 330

Odsetek psów potencjalnie trafiających do schronisk: 30 %

Koszt utrzymania 2799 psów w schroniskach: 3 064 905 zł/rok

Czy państwo może sobie pozwolić na wydatek rzędu 3 mln zł rocznie na niepotrzebnie rozmnożone psy?

Teraz na tapetę bierzemy to:

- jak to możliwe, że w cywilizowanym europejskim kraju nie istnieją przepisy egzekwujące sprawowanie kontroli nad psami naprawdę agresywnymi, nie tymi wymienionymi w ustawie?[do omówienia]
i to:

- czystości - problem sprzątania po psach wynika z braku koszy na śmieci, do których właściciele mogliby wrzucać woreczki z odchodami. Służby odpowiedzialne za kontrolowanie czystości (np. Straż Miejska) nie wywiązują się ze swoich obowiązków - zamiast kar pieniężnych dla nieodpowiedzialnych właścicieli czworonogów stosują upomnienia słowne albo zdają się po prostu nie zauważać problemu, brak z ich strony reakcji.
No i się schody zaczynają, bo kłaniają się kwestie prawne i organizacyjne:roll:

Posted

- czystości - problem sprzątania po psach wynika z braku koszy na śmieci, do których właściciele mogliby wrzucać woreczki z odchodami. W miejscach, gdzie ów kosze są, służby odpowiedzialne za kontrolowanie czystości nie wywiązują się ze swoich obowiązków - zamiast kar pieniężnych dla nieodpowiedzialnych właścicieli czworonogów stosują upomnienia słowne albo zdają się po prostu nie zauważać problemu, brak z ich strony reakcji.

- jak to możliwe, że w cywilizowanym europejskim kraju nie istnieją przepisy egzekwujące sprawowanie kontroli nad psami naprawdę agresywnymi, z których ogromna większość to mieszańce i psy w typie rasy?