Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 494
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Boże drogi... :-( jak te zdjęcia do nich nie przemówią, to już nie wiem... przecież same się łzy do oczu cisną, a oprócz guli w gardle czuje się czystą nienawiść do tych s...ów, którzy bawiąc się w boga w taki sposób decydowali o życiu i śmierci bezbronnych.

Posted

ARKA napisał(a):
Tylu Was tu mlodych i zdolnych ze moze ktos by porostu zrobil dwa filmiki na youtube z polskich schronisk,z tych zdjec. Zmieniajce sie zdjecia...Jak posel kliknie to filmik idzie a na kolejne linki nie bedzie chcialo mu sie
klikac..:roll:.

Ja niestety nie umiem takich filmików tworzyć:shake:
Jest tu ktoś kto mógłby to zrobić?

ARKA napisał(a):
Tylko musicie napisa do autorow zdjec o zgode aby "jaj' nie bylo.

tak, tak, ma się rozumieć, że będziemy pytać o zgodę:grins:

ARKA napisał(a):
Z naszej strony zdjecia mozecie brac!!!!

dzięki :)

Posted

Tylu Was tu mlodych i zdolnych ze moze ktos by porostu zrobil dwa filmiki na youtube z polskich schronisk,z tych zdjec. Zmieniajce sie zdjecia...Jak posel kliknie to filmik idzie a na kolejne linki nie bedzie chcialo mu sie
klikac..:roll:.

Tylko musicie napisa do autorow zdjec o zgode aby "jaj' nie bylo. Z naszej strony zdjecia mozecie brac!!!!

Jakis napis poczatkowy..Cala prawda o polskich schroniskach- 2009 rok.
A na koncu:roll: nie rozmanzaj, nie porzucaj, nie przyczyniaj sie do tragedii zwierzat schroniskowych. Kastracja to humanitarny metoda zapobiegania niechcianych szczeniat, bezdomnosci zwierzat..co cos takiego, kolo tego:roll:
Takie filmik.prezentacje dla wszystkich

Posted

[quote name='ARKA']Tylu Was tu mlodych i zdolnych ze moze ktos by porostu zrobil dwa filmiki na youtube z polskich schronisk,z tych zdjec. Zmieniajce sie zdjecia...Ja odpadam - z moim internetem, to nawet jakbym zrobil taki filmik - wrzucalbym go na siec z tydzien :shake:

Tylko musicie napisa do autorow zdjec o zgode aby "jaj' nie bylo. Z naszej strony zdjecia mozecie brac!!!!
Oczywiscie.

Co do linkow: poza filmikami to obejrzalem wszystkie. Jezeli ktos mial watpliwosci po jaki grom w ogole cos robic, to niech jeszcze raz obejrzy. Ciezko bylo wybrac kilka najgorszych, ale to moje typy, najbardziej wymowne, czytelne, i jednoczesnie najbardziej ohydne:

http://img98.imageshack.us/img98/4070/schronligota2.jpg
http://img98.imageshack.us/img98/9936/zaniedbanalucysowz.jpg
http://img144.imageshack.us/img144/7403/dscf1990gq9.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/6307/dr20030909pozarka.jpg

z tych dwoch mozna wybrac jedno, jesli bysmy musieli zmniejszac ilosc:
http://img6.imageshack.us/img6/3661/drbokserkazakrzow01.jpg
http://img144.imageshack.us/img144/2171/dsc0005se1.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/1285/1262667.jpg

ten jest dla mnie w pewnym sensie dyskusyjny:
http://img220.imageshack.us/img220/5079/choczarticle.jpg
pies ewidentnie powieszony, wychudzony, ale nie jest to az tak szokujace jak ilosc miesa w niektorych...

http://img6.imageshack.us/img6/2734/390e65cf222cb0c4orzecho.jpg schronisko XXI wieku...

http://www.sowz.org/psy/martwy/1.jpg - naprawde bym chcial, zeby ta fota przeszla

http://proanimals.org/pet_img/146.jpg
http://proanimals.org/pet_img/114.jpg

Posted

straszne zdjęcia :(

niestety u mnie z filmikiem kiepsko, żadnych zdolności komputerowych nie posiadam... jutro mogę poszukać kogoś na mapie pomocy - mam jeszcze trochę rzeczy do zrobienia teraz i nie wyrobię już dziś :roll:

Posted

[quote name='znikam']
jutro mogę poszukać kogoś na mapie pomocy - mam jeszcze trochę rzeczy do zrobienia teraz i nie wyrobię już dziś :roll:

no, fajowo by było gdyby się ktoś znalazł
Filmik jest o tyle lepszym rozwiązaniem, że będziemy mogli zawrzeć w nim większość zdjęć...
Może rzeczywiście wstrzymajmy się jeszcze z wybieraniem fot, aż znajdziemy kogoś, kto umie taki filmik zrobić?:roll: Jak sądzicie?

Posted

Bamboo ® napisał(a):
no, fajowo by było gdyby się ktoś znalazł
Filmik jest o tyle lepszym rozwiązaniem, że będziemy mogli zawrzeć w nim większość zdjęć...
Może rzeczywiście wstrzymajmy się jeszcze z wybieraniem fot, aż znajdziemy kogoś, kto umie taki filmik zrobić?:roll: Jak sądzicie?
Mozna sie wstrzymac, tylko zeby to nie zajelo nastepnego tygodnia...

Posted

shin napisał(a):
Mozna sie wstrzymac, tylko zeby to nie zajelo nastepnego tygodnia...

Myślę, ze nie będzie tak źle;)
'znikam' zaoferowała, że jutro poszuka kogoś na MP, to zobaczymy co się da zrobić. Jeśli w ciągu powiedzmy 1-2 dni nikt się nie znajdzie to wybieramy foty i wysyłamy.:razz:

Posted

Bamboo ® napisał(a):
Myślę, ze nie będzie tak źle;)
'znikam' zaoferowała, że jutro poszuka kogoś na MP, to zobaczymy co się da zrobić. Jeśli w ciągu powiedzmy 1-2 dni nikt się nie znajdzie to wybieramy foty i wysyłamy.:razz:
To moze tak - umowmy sie, ze niech sprawy tocza sie swoim tempem, a w niedziele najpozniej skladamy juz wszystko do kupy, i puszczamy w obieg? Zeby poslowie mieli co poczytac od poniedzialku z rana :evil_lol:

Posted

shin napisał(a):
To moze tak - umowmy sie, ze niech sprawy tocza sie swoim tempem, a w niedziele najpozniej skladamy juz wszystko do kupy, i puszczamy w obieg? Zeby poslowie mieli co poczytac od poniedzialku z rana :evil_lol:

Przeszukałam przed chwilą mapę pomocy i znalazłam m.in Anashara.
Napiszę jeszcze dzisiaj do niego. On prawdopodobnie robił filmik o SOWZ, a w każdym bądź razie brał udział w jego tworzeniu.:razz:

Posted

uwaga uwaga wiadomośc z ostatniej chwili!

"Dziennik" dzisiaj napisał, że minimalna szacunek bezdomnych psów i kotów w Polsce to 100 tys. zaraz zacytuję całe zdanie - ale myślę, że możnaby sie powołać i tym samym przywrócić punkt 2 do stanu pierwotnego ;).

siadam do mapy pomocy też. i jeszcze jedno - a może rzucić by ten cały list z początkiem marca, bo po pierwsze wszystko na pewno dopniemy na ostatni guzik a po drugie to marcowa arkowa akcja sterylizacji, więc można by tak z okazji "miesiąca kastracyjnego" ;)

Posted

[quote name='znikam']uwaga uwaga wiadomośc z ostatniej chwili!

"Dziennik" dzisiaj napisał, że minimalna szacunek bezdomnych psów i kotów w Polsce to 100 tys. zaraz zacytuję całe zdanie - ale myślę, że możnaby sie powołać i tym samym przywrócić punkt 2 do stanu pierwotnego ;).

Czyli co: wracamy do bezdomnych? Arka mówiła, ze nawet 110 tys. to zaniżona liczba, więc nie wiem, czy już nie lepiej zostawić tak jak jest, bo inaczej będziemy strzelać w ciemno..

"Czy szacunkowa liczba 6 do nawet 9 milionów psów w Polsce nie jest alarmująca?"

Można ewentualnie dopisać jako kolejny punkt, że jest powiedzmy te 110-200 tys. bezdomnych, ale czy to z kolei nie będzie brzmiało tak...hmmm...uspokajająco? bo tu mówimy, że jest 110-200 tys bezdomnych, a w następnym zdaniu, że wszystkich jest 6-9 mln. Czyli szanowne władze wyciągną wniosek, że te kilka % bezdomnych, to żaden problem:roll:
Nie wiem jak to ugryźć..

[quote name='znikam']siadam do mapy pomocy też.

Tak, poszukaj, może kogoś znajdziesz, bo Anashar chyba nie bywa na dogo codziennie.:roll: Pisałam wczoraj do niego, ale na razie nie mam odpowiedzi.

[quote name='znikam']i jeszcze jedno - a może rzucić by ten cały list z początkiem marca, bo po pierwsze wszystko na pewno dopniemy na ostatni guzik a po drugie to marcowa arkowa akcja sterylizacji, więc można by tak z okazji "miesiąca kastracyjnego" ;)

Marzec już pojutrze się zaczyna, więc będzie tak, jak planowaliśmy, czyli +/- do niedzieli chcielibyśmy się z tym uporać. ;)
Bo w lutym i tak już się nie wyrobimy (dziś już jest 27.02)
To nawet lepiej, że w 'miesiącu kastracyjnym' wyskoczymy z naszym pisemkiem, ale posłowie raczej nie skojarzą marca, jako 'kastracyjnego'. To będzie tylko taka 'podpórka' dla nas samych.:eviltong:

Posted

shin napisał(a):

No, mam nadzieje, ze dobrze sie wkleilo, z wyjustowaniem

Bamboo ® napisał(a):
Tu wygląda jak bez wyjustowania, ale może w wordzie będzie ok. Spróbuję jeszcze u siebie sprawdzić:p

Próbowałam tą Twoją wersję wkleić jeszcze raz do worda, ale wygląda tak, jak ostatnio. Nijak się tego wyjustować nie da. :roll:
W ostateczności przepiszę to jeszcze raz w wordzie.:p

Posted

Bamboo ® napisał(a):
Próbowałam tą Twoją wersję wkleić jeszcze raz do worda, ale wygląda tak, jak ostatnio. Nijak się tego wyjustować nie za. :roll:
W ostateczności przepiszę to jeszcze raz w wordzie.:p
Wklej ja najpierw do notatnika - to wykasowuje z niej wszystkie mozliwe formatowania, i dopiero wtedy do worda.

Posted

[quote name='Bamboo ®']"Czy szacunkowa liczba 6 do nawet 9 milionów psów w Polsce nie jest alarmująca?"

dzis dostalam dane GLW, szczepienia p/wsciekliznie. W 2008 roku zaszczepiono ponad 2,5 mln psow i ponad 40 tys kotow(nieobowiazkowe jest) ale jak ma sie do rzeczywistosci?:niewiem: Czy polowa szczepi, czy 1/5 czy 1/3 czy prawie wszyscy:evil_lol::niewiem:

A moze nie jestesmy tacy zli ,moze mamy poprostu zamalo schronisk i są niedofinansowane???:roll:
zakladajac nawet te 4 ml psow i 200 tys bezdomnych psow rocznie, jest to 5%,tylko:roll: Ale to tylko teoria i przypuszczenia czy sluszne czy nie:niewiem:

Posted

[quote name='Bamboo ®']Bo w lutym i tak już się nie wyrobimy (dziś już jest 27.02)
To nawet lepiej, że w 'miesiącu kastracyjnym' wyskoczymy z naszym pisemkiem, ale posłowie raczej nie skojarzą marca, jako 'kastracyjnego'. To będzie tylko taka 'podpórka' dla nas samych.:eviltong:
Temat kastracji trzeba powtarzc jak mantre,zeby sie utrwalil. Nawet za tydzien jak bedzie to wlasnie lepiej, takie przypomnienie;)
A do Dziennika mozna tez wyslac kopie;)

Posted

[quote name='shin']Wklej ja najpierw do notatnika - to wykasowuje z niej wszystkie mozliwe formatowania, i dopiero wtedy do worda.

Zrobiłam tak jak ostatnio, czyli najpierw do notatnika, a potem do worda. I o dziwo, wtedy nie dało się ładnie wyjustować, a teraz tak :crazyeye:
Mimo, że zrobiłam identycznie :-o
Z tymi kompami to nigdy nic nie wiadomo, trzeba 100 razy próbować, to może za 101 razem się uda:p

W wordzie się udało, ale na dogo i tak wkleja się niewyjustowane:roll:
A ludzie będą kopiować stąd...
Może jest jakiś sposób, zeby to jako word gdzieś do netu wrzucić, a na dogo podać tylko link?:roll:

Szanowne Posłanki, Szanowni Posłowie!

Powołując się na Ustawę z dn. 21.08.1997 r. o ochronie zwierząt, która wskazuje, że:

"Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę",

my, polscy miłośnicy zwierząt, a zarazem Państwa wyborcy, apelujemy do Państwa o podjęcie skutecznych działań mających na celu poprawę tragicznego losu wielu zwierząt domowych w Polsce.

Nie sposób przy tej okazji pominąć szeregu nasuwających się pytań:

Jak to możliwe, że w XXI wieku, w cywilizowanym europejskim kraju, kraju aspirującym do miana wysokorozwiniętego, nowoczesnego i liczącego się na arenie międzynarodowej, sprawcy bestialskiego znęcania się nad zwierzętami mogą czuć się całkowicie bezkarnie?

Jak to możliwe, że w cywilizowanym europejskim kraju dochodzi do takich tragedii jak w schroniskach w Olkuszu, Krzyczkach, Nowej Ligocie, Krężelu czy Chrcynnem, gdzie zwierzęta były masowo uśmiercane, maltretowane, głodzone, pozbawione podstawowej opieki weterynaryjnej i schronienia przed zimnem?

Jak to możliwe, że w cywilizowanym europejskim kraju łamane są podstawowe prawa zwierząt, a dawane jest przyzwolenie na funkcjonowanie komercyjnych schronisk i pseudohodowli, kosztem cierpienia, chorób i śmierci niewinnych stworzeń?

Jak to możliwe, że w cywilizowanym europejskim kraju nie sprawuje się żadnego nadzoru nad masowym rozmnażaniem i handlem zwierzętami domowymi?

Jak to możliwe, że w cywilizowanym europejskim kraju nie istnieją przepisy egzekwujące sprawowanie kontroli nad psami naprawdę agresywnymi, z których ogromna większość to mieszańce i psy w typie rasy?

Jak to możliwe wreszcie, że w cywilizowanym europejskim kraju, którego statystyki dotyczące liczby bezdomnych zwierząt są alarmujące (w samym 2008 r. do schronisk trafiło 90 000 zwierząt, a liczba ta zwiększa się rokrocznie o 15%) marginalizuje się problem niechcianych psów i kotów oraz nie dostrzega konieczności wprowadzenia obowiązkowej sterylizacji i kastracji tychże?

To tylko niektóre problemy, które powinny być w trybie pilnym rozpatrzone i skutecznie rozwiązane.

Uważamy, że najpilniejsze sprawy dotyczą:

1. Bezdomności.
Jest to jeden z najbardziej w Polsce zauważalnych problemów. Rozwiązany powinien być poprzez odpowiednie znakowanie psów,kastrację zwierząt w schroniskach (co ograniczy ich rozród, a w przeciągu kilku lat wpłynie na zmniejszenie populacji psów i kotów, w szczególności nierasowych), usypianie osobników przejawiających agresję lub nadmiernie lękliwych, jak również nieuleczalnie chorych.

2. Kastracji.
Na dzień dzisiejszy psy i suki ze schronisk przeważnie wydawane są niewykastrowane. Obowiązkowa kastracja zwierząt w schroniskach znacząco ograniczy ich liczebność w przyszłości, co dodatnio wpłynie na kondycję finansową wielu schronisk oraz poprawi warunki bytowe zwierząt tam trafiających.

Średnia liczba zwierząt w miocie: 6
Liczba psów po 5 latach rozmnażania suki i jej potomstwa: 9 330
Odsetek psów potencjalnie trafiających do schronisk: 30 %

Koszt utrzymania 1 psa w schronisku: 1095 zł/rok
Koszt utrzymania 2799 psów w schroniskach: 3 064 905 zł/rok
Koszt zabiegu kastracji (wydatek jednorazowy): 100-200 zł

Czy państwo może sobie pozwolić na wydatek rzędu 3 mln zł rocznie na niepotrzebnie rozmnożone psy?

Czyż przeprowadzenie rutynowego zabiegu kastracji nie jest lepszym, a przede wszystkim tańszym rozwiązaniem?

Czy państwo stać na pomnażanie bezdomności?

Pragniemy jednocześnie zaznaczyć, iż zwierzę nie odbiera zabiegu kastracji w kategoriach nieszczęścia, zaniżenia poczucia własnej wartości czy też pozbawienia godności.

Co więcej, niemożność zaspokojenia przez niewykastrowane zwierzę naturalnego popędu (a który to popęd w obliczu olbrzymiej nadpopulacji psów i kotów, winien być skutecznie powstrzymywany), powoduje nierzadko zmiany w zachowaniu, takie jak: nadpobudliwość, niepokój, nerwowość a nawet agresję zwierzęcia, które to niepożądane stany dodatkowo mogą się nasilić, jeśli zwierzę jest okazjonalnie dopuszczane do rozrodu.

Ponadto niekastrowane zwierzęta narażone są na liczne problemy zdrowotne, do których należą: ropomacicze, guzy i torbiele u samic, a nowotwory jąder i przepuklina pachwinowa u samców.

Zabieg kastracji wydaje się zatem być rozwiązaniem z wielu względów optymalnym.

3. Oznakowania.
W chwili obecnej w Polsce nie ma centralnej bazy danych oznakowanych psów.
W praktyce oznacza to, iż każda gmina może posiadać własną bazę danych i inny rodzaj czipa znakującego. Prowadzi to do absurdalnych sytuacji znajdowania kilku różnych czipów na jednym psie lub braku możliwości odnalezienia właściciela, w przypadku gdy pies zagubił się na terenie innej gminy, niż gmina zamieszkania.
Niezbędna wydaje się odgórna decyzja co do sposobu czipowania i rodzaju czipa oraz stworzenie jednej, ogólnopolskiej bazy danych.
Z ewidencji wyrejestrować psa mógłby wyłącznie weterynarz, po stwierdzeniu zgonu zwierzęcia - niewyjaśnione zniknięcie psa byłoby podstawą do wysokiej kary pieniężnej dla właściciela.

4. Kar za znęcanie się nad zwierzętami.
W znacznej liczbie przypadków odstępuje się od kary z powodu znikomej szkodliwości społecznej czynu (!) lub sądy wymierzają kary w zawieszeniu. Niedopuszczalne jest, aby kary za znęcanie się ze szczególnym okrucieństwem nad żywą, czującą istotą były tak żenująco niskie, a zwierzęta latami były w rękach ludzi, przeciw którym toczy się postępowanie o takie czyny. Postulujemy o natychmiastowy przepadek zwierzęcia w razie pojawienia się dowodu na znęcanie oraz o wprowadzenie dożywotniego zakazu posiadania zwierząt dla właściciela, któremu udowodniono winę.

5. Puszczanych luzem, niekontrolowanych psów.
Dobrym rozwiązaniem byłyby testy, oparte na amerykańskim programie Canine Good Citizen. Pozytywny wynik egzaminu dawałby możliwość spuszczania psa ze smyczy w miejscach publicznych, pod warunkiem sprawowania nad nim kontroli przez opiekuna.
Pozostałe psy (w tym również te bez przypiętego identyfikatora) będą mogły być puszczane tylko na wydzielonych terenach i na zabezpieczonych posesjach. W razie, gdyby warunki te nie zostały spełnione, właścicielowi groziłaby wysoka kara finansowa.

6. Czystości.
Problem sprzątania po psach wynika z braku koszy na śmieci, do których właściciele mogliby wrzucać woreczki z odchodami. W miejscach, gdzie owe kosze są, służby odpowiedzialne za kontrolowanie czystości przeważnie nie wywiązują się ze swoich obowiązków - zamiast kar pieniężnych dla nieodpowiedzialnych właścicieli psów stosują upomnienia słowne albo zdają się po prostu nie zauważać problemu.

Czy w obliczu przedstawionych faktów, świadczących o fatalnym losie zwierząt w Polsce zaryzykują Państwo twierdzenie, iż bezdomne psy i koty nie są problemem społecznym godnym uwagi?

Czy szacunkowa liczba 6 do nawet 9 milionów psów w Polsce nie jest alarmująca?

Czy kara 50 zł za bestialskie zakatowanie zwierzęcia nie jest kpiną?

Czy twierdzenie, iż zabieg kastracji jest okaleczaniem zwierzęcia nie świadczy o braku świadomości społecznej w tej kwestii?

Ile tysięcy psów i kotów musi się jeszcze niepotrzebnie narodzić i zginąć w męczarniach, aby wreszcie dostrzeżono problem?

Prawdziwi miłośnicy zwierząt codziennie staczają batalię o polepszenie ich losu (poświęcając własny czas i pieniądze), gdy tymczasem jedna niefortunna wypowiedź osoby publicznej, jaką jest poseł Rzeczpospolitej Polskiej potrafi całkowicie zniweczyć ich trud i pracę wkładaną w poszerzanie świadomości społeczeństwa.

Najwyższy czas bowiem, aby w sprawach dotyczących ochrony zwierząt zaczęli wypowiadać się ci, którzy na co dzień mają do czynienia z ofiarami ludzkiego okrucieństwa, głupoty, nieodpowiedzialności, a także absurdami polskiego prawa w tym zakresie.

Na zakończenie pragniemy przywołać słowa Mahatmy Ghandiego, który słusznie twierdził, iż "Miarą człowieczeństwa każdego narodu jest jego stosunek do zwierząt".
Maksyma ta winna przyświecać urzędnikom i funkcjonariuszom publicznym przy tworzeniu i egzekwowaniu nowego, lepszego systemu prawnego, mającego na celu faktyczną ochronę naszych "braci mniejszych".

Apelujemy zatem o podpisanie i ratyfikowanie Europejskiej Konwencji Ochrony Zwierząt Domowych (co uczyniły już m.in. Francja, Niemcy, Belgia, Austria, Szwajcaria, Włochy, Szwecja, Norwegia, a nawet Bułgaria, Rumunia, Cypr i Turcja) oraz przychylenie się do postulatów Koalicji dla Zwierząt.

Niech Polska przestanie być uważana za niecywilizowany zaścianek Europy!

Szanowne Posłanki, Szanowni Posłowie!

Pomóżcie nam pomagać!

Z wyrazami szacunku

Posted

A może:
"Czy liczba do nawet 9 mln psów nie jest alarmująca?"

Kurcze, najgorsze jest to że nie mamy danych na ten temat dokładnych...
A może w innej formie:
"Czy 6-9 milionów psów nie jest liczbą alarmującą?"

Posted

[quote name='Goldek']A może:
"Czy liczba do nawet 9 mln psów nie jest alarmująca?"

Kurcze, najgorsze jest to że nie mamy danych na ten temat dokładnych...
A może w innej formie:
"Czy 6-9 milionów psów nie jest liczbą alarmującą?"

Jeśli już to ta druga wersja jest lepsza;)

Ale chyba ładniej brzmi "liczba" na początku zdania:

Czy (szacunkowa) liczba 6-9 milionów psów (w Polsce) nie jest alarmująca?

"Czy 6-9 milionów psów nie jest liczbą alarmującą?":razz:

Posted

Bamboo, podeslij mi na maila wersje ostateczna, bo... ja nie mam worda, a nie chce wiedziec, jak to bedzie wygladac z open office'a przekonwertowane :evil_lol:

W kazdym razie, konto juz mamy :eviltong: