Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dobra, to teraz wybór zdjęć...
Ile tych zdjęć mniej więcej wysyłamy? Bo widząc zdjęcia ze schronisk można wysłać nawet 1000, ale to nie ma sensu... Kwestia jest taka: 5, 10 czy więcej?

• Replies 494
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='znikam']
brawo za super robotę :) szkoda że nie udało się wsadzić fragmentu o konieczności wprowadzenia bezpłatnych zabiegów kastracji (teraz przejrzałam raz jeszcze i tak mi się na mózg rzuciło) no ale nie da się mieć wszystkiego ;)

Zawsze można dorzucić;)
Dopóki nie zaczniemy wysyłać, to wszystko jeszcze można ulepszać/zmieniać.

Chodzi Ci o zabiegi w schronach tylko czy jakieś zniżki u weta dla osób prywatnych?

Można dodać, ze zabiegi kastracji powinny być finansowane przez państwo/skarb państwa/pieniądze państwowe/refundowane przez państwo czy coś w ten deseń. :cool3:

Posted

Goldek napisał(a):
Dobra, to teraz wybór zdjęć...
Ile tych zdjęć mniej więcej wysyłamy? Bo widząc zdjęcia ze schronisk można wysłać nawet 1000, ale to nie ma sensu... Kwestia jest taka: 5, 10 czy więcej?

Ile? Ja myślę o kilku najbardziej drastycznych, ale to zależy co znajdziemy. Raczej nie więcej niż 10.
5-10 najlepiej. Wszystko zależy od tego, czy będą wystarczająco dramatyczne.:p

Ja się miałam zająć tymi zdjęciami, tylko muszę poszukać ich od nowa, bo mi się zamknęły te wszystkie wątki, które jakiś czas temu znalazłam.

Poszukam za chwilkę czegoś, ale jak macie coś, to można od razu podawać linki/fotki

Posted

shin napisał(a):
Wyjustowac mi sie udalo po wrzuceniu textu do notatnika i z powrotem do writera, ale wtedy trzeba wszystkie pogrubienia od nowa zaznaczac :roll:

Spoko, wszystko pogrubię od nowa, to żaden problem, a wyjustowane powinno być.:p
To wrzuć ten wyjustowany tekst, a ja go skopiuję i pogrubię

Posted

Bamboo ® napisał(a):
Ile? Ja myślę o kilku najbardziej drastycznych, ale to zależy co znajdziemy. Raczej nie więcej niż 10.
5-10 najlepiej. Wszystko zależy od tego, czy będą wystarczająco dramatyczne.:p

Najlepiej podac linki do stron ze zdjeciami, skrzynki moga odrzucac zalączniki, obciązajace. Sa tez filmiki np. z Krzyczek, na youtube.

Posted

ARKA napisał(a):
Najlepiej podac linki do stron ze zdjeciami, skrzynki moga odrzucac zalączniki, obciązajace. Sa tez filmiki np. z Krzyczek, na youtube.

ok, to damy linki do stron.
Możemy też sami wrzucić najbardziej drastyczne fotki do np imageshack, a w liście tylko linki podać.

Posted

Szanowne Posłanki, Szanowni Posłowie!

Powołując się na Ustawę z dn. 21.08.1997 r. o ochronie zwierząt, która wskazuje, że:

"Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę",

my, polscy miłośnicy zwierząt, a zarazem Państwa wyborcy, apelujemy do Państwa o podjęcie skutecznych działań mających na celu poprawę tragicznego losu wielu zwierząt domowych w Polsce.

Nie sposób przy tej okazji pominąć szeregu nasuwających się pytań:

Jak to możliwe, że w XXI wieku, w cywilizowanym europejskim kraju, kraju aspirującym do miana wysokorozwiniętego, nowoczesnego i liczącego się na arenie międzynarodowej, sprawcy bestialskiego znęcania się nad zwierzętami mogą czuć się całkowicie bezkarnie?

Jak to możliwe, że w cywilizowanym europejskim kraju dochodzi do takich tragedii jak w schroniskach w Olkuszu, Krzyczkach, Nowej Ligocie, Krężelu czy Chrcynnem, gdzie zwierzęta były masowo uśmiercane, maltretowane, głodzone, pozbawione podstawowej opieki weterynaryjnej i schronienia przed zimnem?

Jak to możliwe, że w cywilizowanym europejskim kraju łamane są podstawowe prawa zwierząt, a dawane jest przyzwolenie na funkcjonowanie komercyjnych schronisk i pseudohodowli, kosztem cierpienia, chorób i śmierci niewinnych stworzeń?

Jak to możliwe, że w cywilizowanym europejskim kraju nie sprawuje się żadnego nadzoru nad masowym rozmnażaniem i handlem zwierzętami domowymi?

Jak to możliwe, że w cywilizowanym europejskim kraju nie istnieją przepisy egzekwujące sprawowanie kontroli nad psami naprawdę agresywnymi, z których ogromna większość to mieszańce i psy w typie rasy?

Jak to możliwe wreszcie, że w cywilizowanym europejskim kraju, którego statystyki dotyczące liczby bezdomnych zwierząt są alarmujące (w samym 2008 r. do schronisk trafiło 90 000 zwierząt, a liczba ta zwiększa się rokrocznie o 15%) marginalizuje się problem niechcianych psów i kotów oraz nie dostrzega konieczności wprowadzenia obowiązkowej sterylizacji i kastracji tychże?

To tylko niektóre problemy, które powinny być w trybie pilnym rozpatrzone i skutecznie rozwiązane.

Uważamy, że najpilniejsze sprawy dotyczą:

1. Bezdomności.
Jest to jeden z najbardziej w Polsce zauważalnych problemów. Rozwiązany powinien być poprzez odpowiednie znakowanie psów,kastrację zwierząt w schroniskach (co ograniczy ich rozród, a w przeciągu kilku lat wpłynie na zmniejszenie populacji psów i kotów, w szczególności nierasowych), usypianie osobników przejawiających agresję lub nadmiernie lękliwych, jak również nieuleczalnie chorych.

2. Kastracji.
Na dzień dzisiejszy psy i suki ze schronisk przeważnie wydawane są niewykastrowane. Obowiązkowa kastracja zwierząt w schroniskach znacząco ograniczy ich liczebność w przyszłości, co dodatnio wpłynie na kondycję finansową wielu schronisk oraz poprawi warunki bytowe zwierząt tam trafiających.

Średnia liczba zwierząt w miocie: 6
Liczba psów po 5 latach rozmnażania suki i jej potomstwa: 9 330
Odsetek psów potencjalnie trafiających do schronisk: 30 %

Koszt utrzymania 1 psa w schronisku: 1095 zł/rok
Koszt utrzymania 2799 psów w schroniskach: 3 064 905 zł/rok
Koszt zabiegu kastracji (wydatek jednorazowy): 100-200 zł

Czy państwo może sobie pozwolić na wydatek rzędu 3 mln zł rocznie na niepotrzebnie rozmnożone psy?

Czyż przeprowadzenie rutynowego zabiegu kastracji nie jest lepszym, a przede wszystkim tańszym rozwiązaniem?

Czy państwo stać na pomnażanie bezdomności?

Pragniemy jednocześnie zaznaczyć, iż zwierzę nie odbiera zabiegu kastracji w kategoriach nieszczęścia, zaniżenia poczucia własnej wartości czy też pozbawienia godności.

Co więcej, niemożność zaspokojenia przez niewykastrowane zwierzę naturalnego popędu (a który to popęd w obliczu olbrzymiej nadpopulacji psów i kotów, winien być skutecznie powstrzymywany), powoduje nierzadko zmiany w zachowaniu, takie jak: nadpobudliwość, niepokój, nerwowość a nawet agresję zwierzęcia, które to niepożądane stany dodatkowo mogą się nasilić, jeśli zwierzę jest okazjonalnie dopuszczane do rozrodu.

Ponadto niekastrowane zwierzęta narażone są na liczne problemy zdrowotne, do których należą: ropomacicze, guzy i torbiele u samic, a nowotwory jąder i przepuklina pachwinowa u samców.

Zabieg kastracji wydaje się zatem być rozwiązaniem z wielu względów optymalnym.

3. Oznakowania.
W chwili obecnej w Polsce nie ma centralnej bazy danych oznakowanych psów.
W praktyce oznacza to, iż każda gmina może posiadać własną bazę danych i inny rodzaj czipa znakującego. Prowadzi to do absurdalnych sytuacji znajdowania kilku różnych czipów na jednym psie lub braku możliwości odnalezienia właściciela, w przypadku gdy pies zagubił się na terenie innej gminy, niż gmina zamieszkania.
Niezbędna wydaje się odgórna decyzja co do sposobu czipowania i rodzaju czipa oraz stworzenie jednej, ogólnopolskiej bazy danych.
Z ewidencji wyrejestrować psa mógłby wyłącznie weterynarz, po stwierdzeniu zgonu zwierzęcia - niewyjaśnione zniknięcie psa byłoby podstawą do wysokiej kary pieniężnej dla właściciela.

4. Kar za znęcanie się nad zwierzętami.
W znacznej liczbie przypadków odstępuje się od kary z powodu znikomej szkodliwości społecznej czynu (!) lub sądy wymierzają kary w zawieszeniu. Niedopuszczalne jest, aby kary za znęcanie się ze szczególnym okrucieństwem nad żywą, czującą istotą były tak żenująco niskie, a zwierzęta latami były w rękach ludzi, przeciw którym toczy się postępowanie o takie czyny. Postulujemy o natychmiastowy przepadek zwierzęcia w razie pojawienia się dowodu na znęcanie oraz o wprowadzenie dożywotniego zakazu posiadania zwierząt dla właściciela, któremu udowodniono winę.

5. Puszczanych luzem, niekontrolowanych psów.
Dobrym rozwiązaniem byłyby testy, oparte na amerykańskim programie Canine Good Citizen. Pozytywny wynik egzaminu dawałby możliwość spuszczania psa ze smyczy w miejscach publicznych, pod warunkiem sprawowania nad nim kontroli przez opiekuna.
Pozostałe psy (w tym również te bez przypiętego identyfikatora) będą mogły być puszczane tylko na wydzielonych terenach i na zabezpieczonych posesjach. W razie, gdyby warunki te nie zostały spełnione, właścicielowi groziłaby wysoka kara finansowa.

6. Czystości.
Problem sprzątania po psach wynika z braku koszy na śmieci, do których właściciele mogliby wrzucać woreczki z odchodami. W miejscach, gdzie owe kosze są, służby odpowiedzialne za kontrolowanie czystości przeważnie nie wywiązują się ze swoich obowiązków - zamiast kar pieniężnych dla nieodpowiedzialnych właścicieli psów stosują upomnienia słowne albo zdają się po prostu nie zauważać problemu.

Czy w obliczu przedstawionych faktów, świadczących o fatalnym losie zwierząt w Polsce zaryzykują Państwo twierdzenie, iż bezdomne psy i koty nie są problemem społecznym godnym uwagi?

Czy szacunkowa liczba 6 do nawet 9 milionów psów w Polsce nie jest alarmująca?

Czy kara 50 zł za bestialskie zakatowanie zwierzęcia nie jest kpiną?

Czy twierdzenie, iż zabieg kastracji jest okaleczaniem zwierzęcia nie świadczy o braku świadomości społecznej w tej kwestii?

Ile tysięcy psów i kotów musi się jeszcze niepotrzebnie narodzić i zginąć w męczarniach, aby wreszcie dostrzeżono problem?

Prawdziwi miłośnicy zwierząt codziennie staczają batalię o polepszenie ich losu (poświęcając własny czas i pieniądze), gdy tymczasem jedna niefortunna wypowiedź osoby publicznej, jaką jest poseł Rzeczpospolitej Polskiej potrafi całkowicie zniweczyć ich trud i pracę wkładaną w poszerzanie świadomości społeczeństwa.

Najwyższy czas bowiem, aby w sprawach dotyczących ochrony zwierząt zaczęli wypowiadać się ci, którzy na co dzień mają do czynienia z ofiarami ludzkiego okrucieństwa, głupoty, nieodpowiedzialności, a także absurdami polskiego prawa w tym zakresie.

Na zakończenie pragniemy przywołać słowa Mahatmy Ghandiego, który słusznie twierdził, iż "Miarą człowieczeństwa każdego narodu jest jego stosunek do zwierząt".
Maksyma ta winna przyświecać urzędnikom i funkcjonariuszom publicznym przy tworzeniu i egzekwowaniu nowego, lepszego systemu prawnego, mającego na celu faktyczną ochronę naszych "braci mniejszych".

Apelujemy zatem o podpisanie i ratyfikowanie Europejskiej Konwencji Ochrony Zwierząt Domowych (co uczyniły już m.in. Francja, Niemcy, Belgia, Austria, Szwajcaria, Włochy, Szwecja, Norwegia, a nawet Bułgaria, Rumunia, Cypr i Turcja) oraz przychylenie się do postulatów Koalicji dla Zwierząt.

Niech Polska przestanie być uważana za niecywilizowany zaścianek Europy!

Szanowne Posłanki, Szanowni Posłowie!

Pomóżcie nam pomagać!

No, mam nadzieje, ze dobrze sie wkleilo, z wyjustowaniem. Bamboo - dostalas ode mnie maila? Ja w tej chwili musze ekspresem wybyc i bede dopiero w okolicach 18-20. Dasz rade sama tu sie wszystkim zajac?

Posted

[quote name='shin']
No, mam nadzieje, ze dobrze sie wkleilo, z wyjustowaniem.

Tu wygląda jak bez wyjustowania, ale może w wordzie będzie ok. Spróbuję jeszcze u siebie sprawdzić:p

[quote name='shin']Bamboo - dostalas ode mnie maila?

Edit: tak, dostałam. Zaraz przeczytam

[quote name='shin']Ja w tej chwili musze ekspresem wybyc i bede dopiero w okolicach 18-20. Dasz rade sama tu sie wszystkim zajac?

Myślę, ze tak. Postaram się wrzucić tu linki do 'najciekawszych' przypadków. A potem będziemy decydować, które wybrać:p

Posted

Bamboo ® napisał(a):
Można dodać, ze zabiegi kastracji powinny być finansowane przez państwo/skarb państwa/pieniądze państwowe/refundowane przez państwo czy coś w ten deseń. :cool3:

dokładnie chodzi o darmowe zabiegi opłacane przez państwo, lub pokrywane chociaż częściowo... z możliwością realizacji darmowego/tańszego zabiegu w wybranych miejscach - schroniskach lub u weterynarzy (którzy wygrali przetarg? hm albo coś takiego) - żeby bylo to w miarę dostępne ;) zaraz dodam do fragmentu "kastracja" ale nie obiecuję że będzie bardzo składnie, jestem trochę lewa jak się zabieram do czegoś ;)

Posted

2. Kastracji.
Na dzień dzisiejszy psy i suki ze schronisk przeważnie wydawane są niewykastrowane. Obowiązkowa kastracja zwierząt w schroniskach znacząco ograniczy ich liczebność w przyszłości, co dodatnio wpłynie na kondycję finansową wielu schronisk oraz poprawi warunki bytowe zwierząt tam trafiających. Ponadto uważamy, że zabiegi kastracji i sterylizacji powinny być szeroko promowane oraz przynajmniej częściowo opłacane przez Państwo (rząd? kto za takie rzeczy płaci?), aby mogły stać się powszechnym sposobem zapobiegania nadmiernemu rozrodowi zwierząt, dostępnym dla wszystkich.

jak pewnie zauważyliście kursywą jest moje. założę że gdzieś się ukrył błąd ale wiadomo na razie o co chodzi... :lol:

Posted

[quote name='znikam']2. Kastracji.
Na dzień dzisiejszy psy i suki ze schronisk przeważnie wydawane są niewykastrowane. Obowiązkowa kastracja zwierząt w schroniskach znacząco ograniczy ich liczebność w przyszłości, co dodatnio wpłynie na kondycję finansową wielu schronisk oraz poprawi warunki bytowe zwierząt tam trafiających. Ponadto uważamy, że zabiegi kastracji i sterylizacji powinny być szeroko promowane oraz przynajmniej częściowo opłacane przez Państwo (rząd? kto za takie rzeczy płaci?), aby mogły stać się powszechnym sposobem zapobiegania nadmiernemu rozrodowi zwierząt, dostępnym dla wszystkich.

jak pewnie zauważyliście kursywą jest moje. założę że gdzieś się ukrył błąd ale wiadomo na razie o co chodzi... :lol:

Ok, mi pasuje;)

-państwo z małej litery

-"Ponadto uważamy, że zabiegi kastracji i sterylizacji powinny być szeroko promowane wśród społeczeństwa oraz przynajmniej częściowo opłacane przez państwo"

Dodałam to "wśród społeczeństwa" tak dla jasnosci, żeby się nie myliło ze schronowymi kastracjami.

-A fragment:

"powszechnym sposobem zapobiegania nadmiernemu rozrodowi zwierząt, dostępnym dla wszystkich"

można ewentualnie skrócić w ten sposób: "powszechnym i ogólnodostępnym sposobem zapobiegania nadmiernemu rozrodowi zwierząt"

Czyli całość mogłaby brzmieć tak:

Na dzień dzisiejszy psy i suki ze schronisk przeważnie wydawane są niewykastrowane. Obowiązkowa kastracja zwierząt w schroniskach znacząco ograniczy ich liczebność w przyszłości, co dodatnio wpłynie na kondycję finansową wielu schronisk oraz poprawi warunki bytowe zwierząt tam trafiających. Ponadto uważamy, że zabiegi kastracji i sterylizacji powinny być szeroko promowane wśród społeczeństwa oraz przynajmniej częściowo opłacane przez państwo, aby mogły stać się powszechnym i ogólnodostępnym sposobem zapobiegania nadmiernemu rozrodowi zwierząt.

:razz: Może być?

Posted

Moze oplacane = refundowane?

Przy okazji - w punkcie o bezdomnosci wlasnie widze, ze spacje jedna wcielo.
"odpowiednie znakowanie psów,kastrację zwierząt w schroniskach"

Co do fot - ja bym dal linki na koniec textu. Tylko tez nie za duzo, bo nie beda chcieli klikac :eviltong:

Posted

[quote name='Bamboo ®']
Czyli całość mogłaby brzmieć tak:

Na dzień dzisiejszy psy i suki ze schronisk przeważnie wydawane są niewykastrowane. Obowiązkowa kastracja zwierząt w schroniskach znacząco ograniczy ich liczebność w przyszłości, co dodatnio wpłynie na kondycję finansową wielu schronisk oraz poprawi warunki bytowe zwierząt tam trafiających. Ponadto uważamy, że zabiegi kastracji i sterylizacji powinny być szeroko promowane wśród społeczeństwa oraz przynajmniej częściowo opłacane przez państwo, aby mogły stać się powszechnym i ogólnodostępnym sposobem zapobiegania nadmiernemu rozrodowi zwierząt.

:razz: Może być?

:thumbs: +10znaków

Posted

tak, jak dla mnie super i wszystko oddaje dokładnie :) dobrze że czuwa koordynator pracy bo bez tego nic by się nie ruszyło :)

a tak w ogóle to chciałam Wam podziękować że się tym zajmujecie :) nic by nie ruszyło gdyby nie było osób które nie dość że same piszą to, co wszyscy mają na myśli to jeszcze sprawdzają, dopisują, szukają błędów i je korygują, i czuwają nad wszystkim :) odwalacie kawał świetnej roboty :)

Posted

Bamboo ® napisał(a):
Trzeba będzie wybrać kilka, bo jak do tej pory po wstępnej selekcji znalazłam ok. 30 najbardziej drastycznych przypadków. Jak skończę to je tu spróbuję wrzucić jakoś.
Jesli mozna prosic - w formie linkow, ok? Bo inaczej watek mi sie bedzie otwieral trzy godziny :oops:

A podziekowania naleza sie wszystkim, ktorzy chociaz jedno zdanie dodali do tego tekstu, bo bez was wszystkich by to nie powstalo. To nie byla robota dla jednego 'laika' ;)

Posted

shin napisał(a):
Moze oplacane = refundowane?

Może być refundowane, lepiej brzmi:p

shin napisał(a):
Przy okazji - w punkcie o bezdomnosci wlasnie widze, ze spacje jedna wcielo.
"odpowiednie znakowanie psów,kastrację zwierząt w schroniskach"

Zaraz poprawię

shin napisał(a):
Co do fot - ja bym dal linki na koniec textu. Tylko tez nie za duzo, bo nie beda chcieli klikac :eviltong:

Trzeba będzie wybrać kilka, bo jak do tej pory po wstępnej selekcji znalazłam ok. 30 najbardziej drastycznych przypadków. Jak skończę to je tu spróbuję wrzucić jakoś.

Posted

znikam napisał(a):

a tak w ogóle to chciałam Wam podziękować że się tym zajmujecie :) nic by nie ruszyło gdyby nie było osób które nie dość że same piszą to, co wszyscy mają na myśli to jeszcze sprawdzają, dopisują, szukają błędów i je korygują, i czuwają nad wszystkim :) odwalacie kawał świetnej roboty :)

Miło to słyszeć:oops:
To wspólna praca wielu ludków, z których każdy dorzucił swoje 3 grosze, wyłapywał błędy, podawał nowe pomysły i...jakoś wspólnymi siłami udało się coś stworzyć :multi:
No a shin właściwie ruszył to wszystko i napisał prawie cały tekst :loveu: który potem już tylko szlifowaliśmy:grins:

Ale ale, nie spoczywajmy na laurach:eviltong:
Jeszcze trzeba postawić kropkę nad "i" :cool3:

Dobra, to szukam dalej tych fotek:p

Posted

ale na serio robota super :) jestem pełna podziwu, że wreszcie - oprócz forumowego gadania - na forum coś konkretnego powstało :lol:

a tak swoją drogą - zmieniamy w końcu "opłacanie" na "refundację"?
czy to się czymś różni? bo z pewnością refundacja ładniej brzmi :eviltong:

teraz jak już wszystko (wszystko? pewnie dziś w nocy coś nowego mi wpadnie...) ustalone to tylko przerobić to na ustawę ;)

Posted

znikam napisał(a):
a tak swoją drogą - zmieniamy w końcu "opłacanie" na "refundację"?
czy to się czymś różni? bo z pewnością refundacja ładniej brzmi :eviltong:
Refundacja to zwrot kosztow, a oplacenie to raczej przed faktem, dlatego wydaje mi sie, ze refundacja by byla lepszym okresleniem - np. wykastrujesz, to mozesz pozniej isc do UM z rachunkiem od veta i ci oddadza czesc/calosc nakladow za operacje, za ktora najpierw jednak ty placisz. Moze nie najszczesliwsze wyjscie w momencie, gdy ludzie sa biedni, ale mniejsza szansa na przekrety niz przy probach placenia za kastracje z gory - pies w bazie danych by byl zaznaczony jako ciachniety, i na niego juz wiecej ni da rady kasy wyciagnac :evil_lol:
Mozna by cos bylo kombinowac, zeby ludzie mniej placili, a kasa bezposrednio do vetow, ale... jakos tu mam wrazenie, ze dopiero by byly przekrety :roll:

Posted

ja w ogóle najpierw miałam pomysł żeby było jak z talonami na koty w Warszawie - czyli że możesz pobrać talon na sterylizację/kastrację z urzędu (tzn. poprzedzone jest to rejestracją jako karmiciel ale tutaj z wiadomych względów byłoby to do pominięcia) i zrealizować go w lecznicy, która wygrała przetarg na zabiegi. z talonami jest jednak tak że nie ma ich nieskończenie wiele tylko koło lutego już są wszystkie powybierane - do realizacji przez cały rok... sama się nie rejestrowałam więc całość z opowieści znajomej karmicielki.
teraz jednak tak myślę że byłoby to w psiej sprawie niemożliwe, właśnie z tego powodu że talonów nie ma nieskończenie wiele - miasto daje przecież chyba przetarg na określoną liczbę zabiegów. druga sprawa jest taka że na jakiej podstawie taki talon byłby wydawany - książeczki zdrowia, czy może "na słowo" :diabloti: i jakoś sobie fizycznie realizacji tego pomysłu nie wyobrażam - a to chyba takie system lub podobny się kryje pod słowami "opłacenie", z tego co rozumiem?

więc może refundacja jednak, bo to jakoś łatwiej sobie wyobrazić, że taki system dość sprawnie działa...

Posted

Dobra, wrzucam linki na raty, bo zaś mi dogo obcina :angryy:
Będzie dużo, a przez to dosyć chaotycznie, być może jakieś zdjęcia się powtórzą, jeśli tak, to sorki.
Głównie są foty psów, ale jest też parę zdjęć zwierząt gospodarskich, schrony, 'jedzonko',warunki życia, pseudohodowla itp.

Zdjęcia pochodzą z różnych stron: m.in. z:
-SdZ
-PiSdZ
-emir
-arka
-proanimals
-SOWZ
-dogomania

Oto moje smutne znaleziska:

Fundacja Pro Animals – Na Pomoc Zwierzętom: Pies z wrośniętym w szyję łańcuchem

Fundacja Pro Animals – Na Pomoc Zwierzętom: Dwa wychudzone i zaniedbane psy przetrzymywane w złych warunkach
Fundacja Pro Animals – Na Pomoc Zwierzętom: Agonia małego Foksteriera

STOP! Okrucie�stwu wobez Zwierz�t! - Drastyczne przypadki zn�cania si� nad Zwierz�tami - chodzi o:
podpalonego dobermanna
poparzonego kwasem Maksia
Utopionego Martwego
(Rebitek z łańcucha i zaniedbana Lucy są już gdzieś podlinkowane)

EDIT:
tu będę w razie czego dodawać kolejne foty, na które trafię, żeby było z czego wybierac:

http://i434.photobucket.com/albums/qq61/corkatanga/Obraz535.jpg
http://foranimals.czest.pl/www/wp-content/uploads/25.jpg
http://images30.fotosik.pl/107/1e606e59eb8a6691.jpg

http://img7.imageshack.us/img7/7628/57a1c4f1f5a5003f.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/2135/131928.jpg
http://img134.imageshack.us/img134/7500/a69dacf510c43f52med.jpg

http://img7.imageshack.us/img7/2314/pieszrozcitgow2zh9.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/2914/2dc703d0edc0d417.jpg
http://img136.imageshack.us/img136/951/afaf488c640c0ba3med.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/2918/fd4926434ad9361cmed.jpg
http://www.animals.org.pl/files/u3/DSC02096.jpg
http://img301.imageshack.us/img301/552/p1110290.jpg