ARKA Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='shin']zwrotem. No to teraz tylko ILE jest tych nieszczesnych bezdomnych psow? Ja wczoraj szukalem, ale znalazlem tylko raport Hycel 2005, z ktorego i tak nic nie wynika na dzis... Cos tam chyba jednak wynika; ile bylo bezdomnych psow w 2005 roku..poszukaj na stronie fundacji ARGOS Quote
yoreczka95 Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='shin']Wniosek jeden. I tak mnie nie namowisz na przymusowa kastracje wszystkiego, co tylko wpadnie w rece, i taka propozycja w tym tekscie nie padnie, poki ja mam cokolwiek do powiedzenia. ? Susłowszczyzna jak nic.:lol: Ona jest nieśmiertelna, nawet wśród "rewolucjonistów".:shake: Quote
shin Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 [quote name='ARKA']A czy ktos mowi,ze nie bedziesz decydowal sam? SAM bedziesz decydowal. Za ten luksus ze mozec byc potencjalnym hodowca trzeba poropstu zaplaci. No to sie zdecydujmy, czy mowimy o nakazie kastracji, koniec kropka, zaklepane zaplute, czy o nakazie kastracji lub zaplacenia podatku :roll: Jasne, caly swiat mowi o frazesie wymyslil sobie, sasiedzi Niemcy tez, gdzie problem bezdomnosci JUZ nie istnieje a Polacy znalezli sposob tylko nie wiadomo jeszcze jaki.Udowodnij mi, ze kastracja ma same plusy, to odszczekam wszystko, co tu pisalem. Myjesz zeby, sprawdz czy masz pelną informacje na pascie do zebow:eviltong:Mycie zebow a wycinanie zdrowych organow... hmmm... nie ta skala? [quote name='yoreczka95']Susłowszczyzna jak nic.:lol: Ona jest nieśmiertelna, nawet wśród "rewolucjonistów".:shake: Zadanie na dzis: znajdz roznice w zdaniach: A. Kastracja to okaleczanie zwierzat. B. Popieram kastracje, ale niech to bedzie wolny wybor, a nie przymus. Quote
yoreczka95 Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 shin napisał(a): Zadanie na dzis: znajdz roznice w zdaniach: A. Kastracja to okaleczanie zwierzat. B. Popieram kastracje, ale niech to bedzie wolny wybor, a nie przymus. Z punktu widzenia celu jaki ma spełnić kastracja na dziś w Polsce, ta różnica o którą pytasz nie ma najmniejszego znaczenia. Quote
znikam Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 na szybko się wetnę, bo zaraz lecę z psem edit: chciałam coś zaproponować ale teraz doczytałam że już jest :) wciąż kłótnia o kastrację? Quote
shin Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 [quote name='znikam']wciąż kłótnia o kastrację?Jak widac fanatycy wszedzie sie rozleza, jak robactwo :shake: yoreczka - jesli moj przymusowo wykastrowany pies dostanie raka, to jest to dla mnie roznica. Edit: jesli nic sie nie zmienilo w ilosci psow oddawanych do schronow, to w tej chwili w schroniskach powinno byc ok. 30 000 psow. Quote
Bamboo ® Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='shin'] Edit: jesli nic sie nie zmienilo w ilosci psow oddawanych do schronow, to w tej chwili w schroniskach powinno byc ok. 30 000 psow. Hmmm... trochę mało wyszło, biorąc pod uwagę, to co pisaliśmy wcześniej: "w samym 2008 r. do schronisk trafiło 90 000 zwierząt, a liczba ta zwiększa się rokrocznie o 15%" (jeśli to prawda, rzecz jasna). Oczywiście jeszcze trzeba odjąć te, które zostały adoptowane i te co padły. Może w takim razie podać ogólną liczbę psów i kotów (wszystkich, 'domnych' i bezdomnych) ? Tylko, czy są dane na ten temat..?:roll: Shin, z tego raportu korzystałeś? Dane ewidencyjne ze schronisk w Polsce Quote
ARKA Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='shin'] Edit: jesli nic sie nie zmienilo w ilosci psow oddawanych do schronow, to w tej chwili w schroniskach powinno byc ok. 30 000 psow. A skad ta magiczna liczba 30 tysiecy?:roll: I o kim mowisz, kto to sa "ci fanatycy". :roll: No to sie zdecydujmy, czy mowimy o nakazie kastracji, koniec kropka, zaklepane zaplute, czy o nakazie kastracji lub zaplacenia podatku :roll: mowa jest kastrujesz, malo placisz-nie kastrujesz placisz duzo. Quote
shin Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 Shin, z tego raportu korzystałeś? Dane ewidencyjne ze schronisk w PolsceTak. A ta magiczna liczba wziela mi sie stad, ze jesli w 2006 bylo ok. 24k, 10% rosnie, to po zaokragleniu mniej wiecej tyle wyjdzie. Jak masz 'lepsze' dane, to prosze, zamiesc je, Arko. Ci fanatycy to twierdzacy, ze kastracja ma same zalety. Niech mowia, ze wg nich jest niezbedny nakaz kastracji, prosze bardzo. Ale niech nie piernicza, ze same zalety, bo to bzdura. Nie rozpatrujmy juz tego, czy nakaz kastracji+zwolnienie z podatku/ mniejszy podatek, czy wysoki podatek za niewykastrowanego, bo to mnie nie obchodzi. Obchodzi mnie tylko calkowity, absolutny nakaz kastracji, i zadnego ale. W kazdym razie - moze minimalnie stracic sens przeslania, ale nie podawac tej liczby bezdomnych, bo i tak nie idzie sie ich doliczyc? Quote
shin Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 [quote name='ARKA']Powiem tak.Po co to robicie co robicie -jak w nic nie wierzycie.Po uj. Dla zabawy. Nudzi nam sie, to sie tak bawimy. :roll: Jesli cos robicie to robcie solidnie. Moe wypadaloby poprzedladac caly raport aby wiedziec czy dane sa wiarygodne czy nie i SKAD sie wziely:roll:No kurde, sama polecilas strone tej fundacji - masz jakas schizofrenie paranoidalna? Raporty uniwersytetow sa zle, raporty fundacji sa zle, wszystko jest zle, tylko jedna Arka dobra. To podziel sie z nami informacjami, do licha! Po ile Wy macie lat, ze za to sie zabraliscie bez zrozumienia i serca?:roll:Najwyrazniej za malo/za duzo/nie tyle, co Arka. JESZCZE DODAJ TE co przybywaja,codziennie, to bedziesz wiedziala JAKI JEST STAN w schroniskach na dany miesiac, dzien, rok.Nas nie interesuje, ile zwierzat bylo w schronach dnia piatego listopada roku 2003. Nas interesuje ile jest bezdomnych zwierzat na koniec roku 2008, czaisz? Trudno o martwych czy wyadoptowanych mowic, ze sa bezdomne :roll: MOWA jest o tym nie ILE(STAN ilosci) zwierzat jest w schroniskach a o tym ILE ZWIERZAT W CIAGU ROKU PRZYBYWA do schroniska, jest adoptowanych ,utraconych!Czy stan z roku poprzedniego + ilosc zwierzat przybywajacych - ilosc zwierzat wybywajacych to nie jest przypadkiem ILE ZWIERZAT JEST? Sorry, dogomanska matematyka i logika jest dla mnie najwyrazniej zbyt zaawansowana. I prosze cie bardzo, Arko. Jesli nie masz nic milego albo na temat do powiedzenia, to sie nie odzywaj. Psow w PL jest 5 milionow. BEZDOMNYCH? Dowody. Quote
ARKA Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='Bamboo ®']Hmmm... trochę mało wyszło, biorąc pod uwagę, to co pisaliśmy wcześniej: "w samym 2008 r. do schronisk trafiło 90 000 zwierząt, a liczba ta zwiększa się rokrocznie o 15%" (jeśli to prawda, rzecz jasna). Powiem tak. Po co to robicie co robicie -jak w nic nie wierzycie. Jesli cos robicie to robcie solidnie. Moze wypadaloby poprzegladac caly raport aby wiedziec czy dane sa wiarygodne czy nie i SKAD sie wziely:roll: Oczywiście jeszcze trzeba odjąć te, które zostały adoptowane i te co padły. Może w takim razie podać ogólną liczbę psów i kotów (wszystkich, 'domnych' i bezdomnych) ? Po ile Wy macie lat, ze za to sie zabraliscie bez zrozumienia i serca?:roll: JESZCZE DODAJ TE co przybywaja,codziennie, to bedziesz wiedziala JAKI JEST STAN w schroniskach na dany miesiac, dzien, rok. MOWA jest o tym nie ILE(STAN ilosci) zwierzat jest w schroniskach a o tym ILE ZWIERZAT W CIAGU ROKU PRZYBYWA do schronisk w Polsce, ile jest adoptowanych ,utraconych! A psow w Polsce jest dobre ponad 5 mln. Quote
Bamboo ® Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='ARKA']Powiem tak. Po co to robicie co robicie -jak w nic nie wierzycie.Jesli cos robicie to robcie solidnie. Moze wypadaloby poprzegladac caly raport aby wiedziec czy dane sa wiarygodne czy nie i SKAD sie wziely:roll: Ale kto nie wierzy? Ja mówię tylko, że spodziewałam się jakiejś większej liczby, ale to nie znaczy, ze nie wierzę w te 30 000.:roll: A słowa "jeśli to prawda, rzecz jasna" odnosiły się do tych 90 000 i 15% które podałam wcześniej, a których nie brałam z tego raportu tylko z dogo. [quote name='ARKA']Po ile Wy macie lat, ze za to sie zabraliscie bez zrozumienia i serca?:roll: Czemu od razu tak nas oceniasz? Bez serca...?:-( [quote name='ARKA']MOWA jest o tym nie ILE(STAN ilosci) zwierzat jest w schroniskach a o tym ILE ZWIERZAT W CIAGU ROKU PRZYBYWA do schroniska, jest adoptowanych ,utraconych! Ale w tekście listu jest "Czy liczba x tysięcy bezdomnych zwierząt nie jest alarmująca?" Te które są adoptowane już bezdomne nie są. Dobra, wiem o co Ci chodzi, bo też się zastanawiałam czy nie powinniśmy braĆ pod uwagę tą pierwszą rubrykę, czyli ile przybywa do schronu. Ale to wszystko można przedyskutować na spokojnie i dojść do konsensusu. Przecież jeszcze nie wysyłamy, cały czas poprawiamy i uzupełniamy... Quote
ARKA Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='shin']Po uj. Dla zabawy. Nudzi nam sie, to sie tak bawimy. :roll: No kurde, sama polecilas strone tej fundacji - masz jakas schizofrenie paranoidalna? Raporty uniwersytetow sa zle, raporty fundacji sa zle, wszystko jest zle, tylko jedna Arka dobra. To podziel sie z nami informacjami, do licha! TO czytaj ten raport ZE ZROUMIENIEM i to co ja pisze, co wiem z tego raportu. Po gwin Ci stany zwierzat w schroniskach, po kiego? WAZNE JEST ILE zwierzat co roku do nich przybywa. To jest wskaznik czy bezdomnosc sie zwieksza, czy stanela w miejscu, czy zmniejsza sie. . Nas nie interesuje, ile zwierzat bylo w schronach dnia piatego listopada roku 2003. Nas interesuje ile jest bezdomnych zwierzat na koniec roku 2008, czaisz? Trudno o martwych czy wyadoptowanych mowic, ze sa bezdomne :roll: Czaje, jedz i licz i NIC Ci to nie da. Czy stan z roku poprzedniego + ilosc zwierzat przybywajacych - ilosc zwierzat wybywajacych to nie jest przypadkiem ILE ZWIERZAT JEST? A po co komu to wiadomosci?? Po co, o czym to swiadczy? I prosze cie bardzo, Arko. Jesli nie masz nic milego albo na temat do powiedzenia, to sie nie odzywaj. To nie zapraszaj ludzi do tego swojego "gniota' i tyle. Po co latasz po innych watkch i tu zapraszasz? Rozumiem, ze maja byc tylko oklaski, tak? http://www.dogomania.pl/forum/11839713-post61.html Psow w PL jest 5 milionow. BEZDOMNYCH? Dowody. W DOMACH. Quote
ARKA Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 stany poczatkowe tez tam sa i koncowe. I chyba jest zasadnicza roznica w otoczeniu opieka prawie 90 tysiacy w ciagu roku:odpchlic, zaszczepic, odrobaczyc, wyleczyc i wykastrowac niz oporzadzic jakis tam stan poczatkowy. Ide z tego watku; moze cel sluszny pisania ale jestem najmadrzejszy, wszystko wiem lepiej, won, kladzie wszystko. A zbagatelizowanie w nim kastracji, kladzie tez wszystko. Skasujesz pseudo to pieski oddawna do domkow z tych pseudo beda rozmnazane, bo przeciez prawie rasowe,sliczne.:angryy: Quote
Bamboo ® Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 ARKA napisał(a): Ide z tego watku; moze cel sluszny pisania ale jestem najmadrzejszy, wszystko wiem lepiej, won, kladzie wszystko. Kurcze, list prawie skończony. Brakuje tylko tej liczby. Nie mogło się obejść bez awantury? Naprawdę nie mogło? Teraz wszyscy się poobrażają, a ci, którzy tylko śledzą ten wątek też się wypną na całą sprawę, bo nie będą chcieli brać udziału w tych przepychankach i listu nikt nie wyśle... Szkoda, ze tak łatwo i w głupi sposób został zniweczony taki trud.. bo już nie wierzę, żeby ktokolwiek się chciał podpisać pod całą akcją.... Przykro mi się zrobiło..naprawdę... Quote
shin Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 [quote name='ARKA']TO czytaj ten raport ZE ZROUMIENIEM i to co ja pisze, co wiem z tego raportu. Po gwin Ci stany zwierzat w schroniskach, po kiego? WAZNE JEST ILE zwierzat co roku do nich przybywa. To jest wskaznik czy bezdomnosc sie zwieksza, czy stanela w miejscu, czy zmniejsza sie.Stan w schroniskach mi do ABSOLUTNIE NICZEGO nie jest potrzebny. Pytalem o liczbe BEZDOMNYCH zwierzat. Schrony to tylko czesc bezdomnosci. Nie obchodzilo mnie, ile ich przybywa do schronow, bo Bamboo gdzies juz pisala, ze 90 000. Na cholere mi pytac o dane, ktore juz mam? A po co komu to wiadomosci?? Po co, o czym to swiadczy?Moze zrozumiesz w ten sposob: zarabiascie liczba psow -> pomysl ograniczenia przybywania psow przez kastracje -> kastracja? To nie zapraszaj ludzi do tego swojego "gniota' i tyle. Po co latasz po innych watkch i tu zapraszasz? Rozumiem, ze maja byc tylko oklaski, tak?Ma byc POMOC. W DOMACH.A JA PYTAM O BEZDOMNE :roll: Zaraz mi podasz jeszcze roczna uprawe bananow w Brazylii :roll: Ciekawe, ze wszystko bylo fajnie i milusio, Arka byla pomocna, a jak wspomniec tylko, ze kastracja ma minusy - Arka atakuje :roll: Bamboo - jak by wywalic ten fragment o ilosci bezdomnych, albo zamienic to na te 6-8 milionow [jak podaja na dogo] ogolnie, to da sie to jakos zrobic, zeby sensownie bylo? Quote
ARKA Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 shin napisał(a): Pytalem o liczbe BEZDOMNYCH zwierzat. A kto Ci taka liczbe poda, kto to ma wiedziec?? Na jakiej podstawie, jak ma to sie policzyc? Zwierzeta bezdomne powinny trafiac do schronisk, tak mowi ustawa. Na zasadzie jedna pani powiedzial drugiej pani,ze jest kilka milionow bezdomnych:roll: Ile jest domow czasowych dla zwierzat, ktos wie?? NIKT. Czy koty wolnozyjace liczyc jako bezdomne czy nie? Ja ich nie licze... Tak atakuje bo powolujcie sie(nie tu ale salinki) na jakies opracowania, ktore sa kompilacjami jakis innych wydanych nawet 18 lat temu, powazne to?:roll: Jak organizacje swiatowe mowią ze tak jest to tak jest i ma byc. Tam ludzie wierza.Wierzą jak taka PETA'walnie ręka w stol" a tu kazdy filozof i wie lepiej a dogo tonie w bezdomnych zwierzetach. Gdyby nie tacy jak Peta, konserwatysci, to g..by zrobiono na rzecz zwierzat a u nas tylko same wyzwiska na glowy spadaja oszolomy itd. Walnij sie sam reka w czolo. Quote
Bamboo ® Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='shin'] Bamboo - jak by wywalic ten fragment o ilosci bezdomnych Ale o który fragment Ci chodzi? Jak to możliwe wreszcie, że w cywilizowanym europejskim kraju, którego statystyki dotyczące liczby bezdomnych zwierząt są alarmujące (w samym 2008 r. do schronisk trafiło 90 000 zwierząt, a liczba ta zwiększa się rokrocznie o 15%) marginalizuje się problem niechcianych psów i kotów oraz nie dostrzega konieczności wprowadzenia obowiązkowej sterylizacji i kastracji tychże? Czy ten: Czy liczba x tysięcy bezdomnych zwierząt nie jest alarmująca? [quote name='shin']albo zamienic to na te 6-8 milionow [jak podaja na dogo] ogolnie, to da sie to jakos zrobic, zeby sensownie bylo? Można podać ogólną liczbę psów i kotów, nie wiem ile to będzie, bo ARKA pisała o ponad 5 mln psów, a ile kotów? Czy te 6-8 mln to z kotami? Nie to, że komuś nie wierzę, ale wolę wszystko od razu wyjaśnić, zeby za chwilę znów nie było nieporozumień. :cool1: Co do podania ogólnie (domnych i bezdomnych) oczywiście, można tak zrobić, zwłaszcza jeśli chodzi o przerobienie tego punktu: "Czy liczba x tysięcy bezdomnych zwierząt nie jest alarmująca?' ale najlepiej byłoby podać jakąś szokującą liczbę bezdomniaków. To będzie bardziej przekonujące. Bo posły se pomyślą: jak są domne to o co tym oszołomom chodzi? Chyba, ze nie będziemy mogli się doliczyć bezdomnych, to wtedy oczywiście zostaje podanie ogólnej liczby. TYLKO ILE w końcu??? 5 mln? 6 mln? 8 mln? Żeby nie było awantury zaraz... Quote
shin Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 ARKA napisał(a):A kto Ci taka liczbe poda, kto to ma wiedziec?? Na jakiej podstawie, jak ma to sie policzyc?To nie mozna bylo tak od razu, zamiast kazac mi ganiac za jakimis raportami, a pozniej mnie ochrzaniac, ze wzialem to, co mi najbardziej przypominalo szukane dane? Dobra, czyli zmiana koncepcji - wywalamy kawalek o bezdomnych. Quote
Bamboo ® Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='ARKA'] Tak atakuje bo powolujcie sie(nie tu ale sa linki) na jakies opracowania, ktore sa kompilacjami jakis innych wydanych nawet 18 lat temu, powazne to?:roll: Dane ewidencyjne ze schronisk w Polsce O ten link zapewne chodzi... Ale na co się mamy powoływać, skoro mówiłaś, że mamy szukać w fundacji Argos? Toż właśnie stamtąd zaczerpnęliśmy dane, najbardziej aktualne jakie znaleźliśmy... skąd mieliśmy wiedzieć, ze one "sa kompilacjami jakis innych wydanych nawet 18 lat temu"? :roll: Quote
Bamboo ® Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='ARKA']No to dodaj jak chcesz: stan poczatkowy plus przybywajace w ciagu roku i masz 110 tysiecy rocznie i wspomniec ,ze stan sie zwieksza o 15% co roku. ale nie 30 tysiecy, czlowieku. Ale i tak to bedzie zanizone bo: dt, hotele itd.itd...nielegalne schroniska. No dobra, to już jakieś konkrety... 110 tys. to zanizona liczba. A jeśli damy 120 tys? Mozemy tak napisać? Czy liczba ponad 120 tysięcy bezdomnych zwierząt nie jest alarmująca? Może być? Quote
ARKA Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='shin']To nie mozna bylo tak od razu, zamiast kazac mi ganiac za jakimis raportami, a pozniej mnie ochrzaniac, ze wzialem to, co mi najbardziej przypominalo szukane dane? Dobra, czyli zmiana koncepcji - wywalamy kawalek o bezdomnych. No to dodaj jak chcesz: stan poczatkowy plus przybywajace w ciagu roku i masz 110 tysiecy rocznie i wspomniec ,ze stan sie zwieksza o 15% co roku. ale nie 30 tysiecy, czlowieku. Ale i tak to bedzie zanizone bo: dt, hotele itd.itd...nielegalne schroniska. Quote
Bamboo ® Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='ARKA']:evil_lol:O kastracji, opracowania i sprzed 18 lat z 1991roku..w tych waszych cytowanych opracowaniach pojawiaj sie:roll: W watku co podales link do niego, z dogo! Może już jestem przemęczona, ale nie mogę sobie ani przypomnieć, ani doszukać się żadnego linka... No dobra, mniejsza z tym. [quote name='ARKA']Ile jest w domach zwierzat, psow i kotow tez nikt nie iwe, poslowie przeciez sie wypowiadali,ze trzeba by je policzyc:roll: Ja cos takiego znalazlam w necie, tylko: Według badań TGI SMG/KRC, już ponad 5,5 miliona internautów powyżej 15 roku życia posiada psa. To ponad 44% wszystkich internautów. Psy w Onet.pl | MediaFM.net :roll: No to napiszemy, że ponad 6 mln (razem z kotami), chociaz pewnie i tak będzie zaniżone. Czyli co, o bezdomnych nic nie piszemy w zakończeniu? Quote
ARKA Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='Bamboo ®'] Ale na co się mamy powoływać, skoro mówiłaś, że mamy szukać w fundacji Argos? Toż właśnie stamtąd zaczerpnęliśmy dane, najbardziej aktualne jakie znaleźliśmy... skąd mieliśmy wiedzieć, ze one "sa kompilacjami jakis innych wydanych nawet 18 lat temu"? :roll: :evil_lol:O kastracji, opracowania i sprzed 18 lat z 1991roku..w tych waszych cytowanych opracowaniach pojawiaj sie:roll: W watku co podales link do niego, z dogo! Ile jest w domach zwierzat, psow i kotow tez nikt nie iwe, poslowie przeciez sie wypowiadali,ze trzeba by je policzyc:roll: Ja cos takiego znalazlam w necie, tylko: Według badań TGI SMG/KRC, już ponad 5,5 miliona internautów powyżej 15 roku życia posiada psa. To ponad 44% wszystkich internautów. Psy w Onet.pl | MediaFM.net :roll: Quote
Bamboo ® Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 [quote name='ARKA']:roll:nie mam pojecia, to takie strzelanie w powierze, mozee sie trafi moze nie. A jak drugie tyle??:roll: ok. 200 tysiecy? Skoro my tego nie wiemy, to oni tym bardziej:diabloti: Nijak tego nie sprawdzą, bo nawet im się nie będzie chciało... Jak dla mnie możemy podać i 200 tys:p Quote
Recommended Posts