endka Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Próbowałam szukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania na forum, ale nie potrafiłam znaleźć :placz: więc mam następujące dylematy? 1. Ile gram dziennie suchej karmy powinien dostawać piesek Wg tabelki na opakowaniu Royala (patrząc na przypuszczalną wagę psa dorosłego czyli ok 5-6kg powinna dostawać ok 110gr dziennie) będąc w zoologicznym Pani powiedziała że wystarczy 55gr na dzień;/? Rasa: Pudelek miniaturka, Karma Royacl Canin dla szczeniąt małych ras. 2.Czy suczkę można wysterylizować przed 1szą cieczką? myślałam ze 1szą musi mieć ( w artykule na str. głównej napisane , że może być przed ) więc jak to jest? 3. Skoro mała ma 13 tyg, przestawiłam ją na 3 posiłki dziennie, je tylko suchą karmę czy powinnam dodatkowo gotować? 4. W przyszłości chciałąbym ją przestawić na trochę tańszą karmę. Pani w sklepie poleciła mi Boscha?Czy ta karma jest Ok? Z góry bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedzi znawców tematu :oops: Pozdrawiam Quote
shin Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 endka napisał(a):1. Ile gram dziennie suchej karmy powinien dostawać piesek Wg tabelki na opakowaniu Royala (patrząc na przypuszczalną wagę psa dorosłego czyli ok 5-6kg powinna dostawać ok 110gr dziennie) będąc w zoologicznym Pani powiedziała że wystarczy 55gr na dzień;/? Dawaj wg dawki na opakowaniu i obserwuj pieska - jak nie zjada wszystkiego, to dawka za duza, ale jesli ladnie wciaga wszystko i rosnie [ale nie tyje] to dobrze. 2.Czy suczkę można wysterylizować przed 1szą cieczką? myślałam ze 1szą musi mieć ( w artykule na str. głównej napisane , że może być przed ) więc jak to jest?Mozna. 3. Skoro mała ma 13 tyg, przestawiłam ją na 3 posiłki dziennie, je tylko suchą karmę czy powinnam dodatkowo gotować?Jak chcesz gotowac to gotuj, chociaz wydaje mi sie to srednim pomyslem - karmy niby sa zbilansowane, wiec dajac np. 2 posilki suche i jeden domowy zaburzasz ten bilans. 4. W przyszłości chciałąbym ją przestawić na trochę tańszą karmę. Pani w sklepie poleciła mi Boscha?Czy ta karma jest Ok?Bosch niezly jest, w porzadku tez jest Brit, na przyklad. Od Royala tansza jest tez np. Acana, a jest karma bardzo dobra. Popatrz na necie na ceny, poczytaj dzial zywieniowy i zdecyduj. Przy okazji - najpierw lepiej kupic na probe male opakowanie, albo zamowic probke, bo po niektorych karmach moze byc biegunka, albo psiak w ogole nie bedzie chcial ich jesc. Z góry bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedzi znawców tematu :oops: PozdrawiamNo, ja tam znawca nie jestem, ja tak tylko sie po forum paletam :eviltong: Quote
wire fox Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Dawkowanie najlepiej określa producent karmy, ale szczeniak też ma swoje preferencje. Moja jadała trochę mniej niż przewidywało dawkowanie w przypadku Royala. Jeżeli podajesz suchą karmę typu super premium nie ma potrzeby gotowania czy podawania jakichkolwiek suplementów. Myślę jednak, że marchewka lub inne warzywa od czasu do czasu jako urozmaicenie można podawać. Moja suczka była sterylizowana po 1 cieczce, ale są różne szkoły np. amerykańska preferuje sterylizację przed ..Najlepiej porozmawiaj o tym z weterynarzem. Jeżeli chodzi o zmianę karmy, to w okresie wzrostu /jeżeli chcesz karmić suchą karmą/ stosuj te z "górnej półki" czyli klasy super premium np. Royal, Hills, Nutra. O karmie Britt nie wypowiadam się, bo jej nie znam. Quote
an1a Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Karm tańszych od Royala i dobrych jest bardzo dużo, kwestia dobrania odpowiedniej do psa. Mój pies po wspomnianej wyżej Acanie wyglądał nieciekawie, a przeszedł na tańszego Diamond Naturals i chyba nigdy tak dobrze nie wyglądał :diabloti: Sterylizować przed pierwszą cieczką można... wszystko można, ale czy nie lepiej poczekać? Link do tematu: http://www.dogomania.pl/forum/f104/chce-wysterylizowac-moja-sunie-przed-pierwsza-cieczka-czy-nie-za-wczesnie-101108/ Quote
shin Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Jota napisał(a):Jeżeli podajesz suchą karmę typu super premium nie ma potrzeby gotowania czy podawania jakichkolwiek suplementów. Ooo, wazna uwaga. Zupelnie o tym zapomnialem. Jesli nie masz duzego pieska [a pudel miniatura raczej duzy nie jest :eviltong:] to odpadaja dodatki na stawy, wiec nie dawaj zadnych witamin ani nic takiego, bo to moze bardziej zaszkodzic niz pomoc. Myślę jednak, że marchewka lub inne warzywa od czasu do czasu jako urozmaicenie można podawać.Jak najbardziej, zwlaszcza jako jakas nagrodke. Najlepiej porozmawiaj o tym z weterynarzem. Lepiej chyba z wlascicielami takich suczek rozmawiac. Weterynarze sa jacy sa, niektorzy dalej zyja w sredniowieczu i uwazaja, ze suka powinna miec jeden miot... klasy super premium np. Royal, Hills, Nutra. Zdania co do Royala i Hillsa sa mocno podzielone z okazji konserwowania tych karm konserwantami zakazanymi przy produkcji ludzkiego zarcia. Np. dogfoodanalysis.com bardzo jedzie wlasnie po nich za te konserwanty. an1a napisał(a):Mój pies po wspomnianej wyżej Acanie wyglądał nieciekawie Moj Acane jadal od czasu do czasu i bylo dobrze... poki nie zmienili skladu ostatnio - kupilem mlodemu na sprobowanie apple&lamb, zjadl jedna miske, a ja kilka ladnych godzin spedzilem latajac z nim co chwila na dwor :roll: Dlatego probki/male woreczki karmy i probowac przed zakupem wora na pol roku :evil_lol: Quote
_ogonek_ Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Mojej babci jakiś inteligento powiedział, że suczka powinna mieć przynajmniej jeden miot, ponieważ potem może mieć nowotwory. Quote
endka Posted January 26, 2009 Author Posted January 26, 2009 dziękuje bardzo za odpowiedzi:)))))))) Na dzień dzisiejszy najbardziej martwiłam się tą karmą czy jej przypadkiem nie głodzę;D dalej mam dylemat co do sterylki przeczytałam caluśki wątek i w sumie nie wiem...bo ile właścicieli suczek tyle zdań- dobrze, że mam jeszcze troszkę czasu:) Pozdrawiam:lol: Quote
Kisses Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 To może ktoś mi powie, jak już zaczęto temat karmy, czy Hills faktycznie jest taki 'zły' ? Od paru osob słyszałam, ze jest ok, cena również no i podobno dobry dla alergików, ale są tez opinie mówiące o tym, że jednak taki dobry nie jest. I tu jestem w kropce. Bo również różne opinie slyszałam o RC i Acanie. (Będę mieć Westa) Quote
an1a Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Kisses_xox napisał(a):To może ktoś mi powie, jak już zaczęto temat karmy, czy Hills faktycznie jest taki 'zły' ? Od paru osob słyszałam, ze jest ok, cena również no i podobno dobry dla alergików, ale są tez opinie mówiące o tym, że jednak taki dobry nie jest. I tu jestem w kropce. Bo również różne opinie slyszałam o RC i Acanie. (Będę mieć Westa) Hill's nie jest zły... ale jest sporo tańszych dobrych karm. Odczuwalność ceny jest też zależna od wielkości psa. Dla Ciebie wyżywienie Westa może wychodzić tanio. Ja mam psa 45kg i nie wyobrażam sobie karmienia go tą karmą ;) Quote
shin Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 [quote name='Kisses_xox']To może ktoś mi powie, jak już zaczęto temat karmy, czy Hills faktycznie jest taki 'zły' ? Od paru osob słyszałam, ze jest ok, cena również no i podobno dobry dla alergików, ale są tez opinie mówiące o tym, że jednak taki dobry nie jest. I tu jestem w kropce. Bo również różne opinie slyszałam o RC i Acanie. (Będę mieć Westa) Z okazji ze mi DFA nie raczy dzialac to wstrzymam sie z opinia co z Hillsem jest nie tak wg. nich. Specjalnie teraz szukalem i wyglada na to, ze pomylil mi sie z inna karma, albo kiedys byl konserwowany BHA/BHT, a aktualnie nie jest. Jesli nigdy nie byl - podwojne przeprosiny :oops: Tak czy siak, i RC i Hills sa diablo drogie ze wzgledu na reklame u vetow :evil_lol: Quote
wire fox Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 Z moich doświadczeń i rozmów z hodowcami innych terierów wynika,że Royall i Hills to jedne z lepszych karm. Zgadzam się,że są drogie i dlatego nawet dla małego psa opłaca się kupować w większych ilościach. Są też chętnie jedzone w przeciwieństwie do np.Eukanuby, na której wychował się mój pies. Ja po obserwacji psa i analizie składu i ceny zdecydowałam się na Nutrę Gold / zielone opakowania/ i jestem zadowolona .Kupuję przez internet, bo w sklepach nie spotkałam jej jeszcze. W moim przypadku to tylko część diety, bo stosuję tzw. żywienie mieszane, które ma wielu przeciwników, ale w przypadku mojego psa sprawdza się. Quote
shin Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Ok, dogfoodanalysis.com wreszcie mi dziala, Hillsa znalazlem i moge powiedziec, co oni napisali. Zaznaczam na poczatku, ze jest to stan na marzec 2006, wiec jesli zmienili cos w skladzie od tego czasu - nieaktualny. W skrocie: Hills zawiera malo miesa, a to ktore jest to produkty uboczne z uboju zwierzat, poza tym - tluszcze niewiadomego pochodzenia, niskiej jakosci zboze oraz kontrowersyjne zapychacze. Glownym skladnikiem karmy jest kukurydza - przyczyna wielu alergii pokarmowych i problemow z drozdzami. Odpadki poubojowe - niemozliwe do okreslenia jakiej jakosci, wiec patrzac z punktu widzenia ciecia kosztow nalezy spodziewac sie najgorszego, a'la ludzkie parowki Trzeci skladnik - soja. Kiepskie zrodlo bialka dla psow, wywoluje duzo alergii. Czwarty skladnik - tluszcz, blizej nieokreslony zreszta. Buraki - a konkretnie 'produkt uboczny' powstajacy przy produkcji cukru z burakow cukrowych. Kontrowersyjny dodatek - niektorzy twierdza, ze to dobre zrodlo blonnika, inni, ze niepotrzebne obciazenie dla nerek i watroby. Poza tym karma zawiera sztuczne dodatki smakowe i ryz browarniczy [nie wiem czy dobrze to przetlumaczylem], ktory pozbawiony jest wielu skladnikow pozadnego ryzu i jest po prostu odpadem powstalym przy mieleniu. Hills, tak samo jak i Royal, w ocenie dogfoodanalysis.com zajely zaszczytne miejsce w tej samej kategorii co Pedigree. Quote
mo_onisia Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 1. Ile gram dziennie suchej karmy powinien dostawać piesek Wg tabelki na opakowaniu Royala (patrząc na przypuszczalną wagę psa dorosłego czyli ok 5-6kg powinna dostawać ok 110gr dziennie) będąc w zoologicznym Pani powiedziała że wystarczy 55gr na dzień;/? Rasa: Pudelek miniaturka, Karma Royacl Canin dla szczeniąt małych ras. Odp. wsyp mu troche i obserwuj jesli wystarczy tzn ze jest ok a jesli bedzie mial wieksze potrzeby doluz ale tez nie za duzo 3. Skoro mała ma 13 tyg, przestawiłam ją na 3 posiłki dziennie, je tylko suchą karmę czy powinnam dodatkowo gotować? Jesli chcesz ja przyzwyczaic do jedzenia tylko i wylacznie karmy to mozesz ale mysle ze to nie jest idealne rozwiazanie. Dawaj jej troche owocow warzyw - dla niej to tez sa witaminy. Mozesz podawac potrawy nie przyprawione badz bardzo malo to napewno nie zaszkodzi a psiak bedzie mial urazmoicona diete. Moj psiak np. praktycznie wg nie spozywa karm przezanczonych dla niego 4. W przyszłości chciałąbym ją przestawić na trochę tańszą karmę. Pani w sklepie poleciła mi Boscha?Czy ta karma jest Ok? Przyzwyczaj go jak najszybciej bo potem moga byc problemy gdy bedzie przyzwyczajony do tej jednej Quote
wire fox Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 [quote name='shin']Ok, dogfoodanalysis.com wreszcie mi dziala, Hillsa znalazlem i moge powiedziec, co oni napisali. Zaznaczam na poczatku, ze jest to stan na marzec 2006, wiec jesli zmienili cos w skladzie od tego czasu - nieaktualny. W skrocie: Hills zawiera malo miesa, a to ktore jest to produkty uboczne z uboju zwierzat, poza tym - tluszcze niewiadomego pochodzenia, niskiej jakosci zboze oraz kontrowersyjne zapychacze. Glownym skladnikiem karmy jest kukurydza - przyczyna wielu alergii pokarmowych i problemow z drozdzami. Odpadki poubojowe - niemozliwe do okreslenia jakiej jakosci, wiec patrzac z punktu widzenia ciecia kosztow nalezy spodziewac sie najgorszego, a'la ludzkie parowki Trzeci skladnik - soja. Kiepskie zrodlo bialka dla psow, wywoluje duzo alergii. Czwarty skladnik - tluszcz, blizej nieokreslony zreszta. Buraki - a konkretnie 'produkt uboczny' powstajacy przy produkcji cukru z burakow cukrowych. Kontrowersyjny dodatek - niektorzy twierdza, ze to dobre zrodlo blonnika, inni, ze niepotrzebne obciazenie dla nerek i watroby. Poza tym karma zawiera sztuczne dodatki smakowe i ryz browarniczy [nie wiem czy dobrze to przetlumaczylem], ktory pozbawiony jest wielu skladnikow pozadnego ryzu i jest po prostu odpadem powstalym przy mieleniu. Hills, tak samo jak i Royal, w ocenie dogfoodanalysis.com zajely zaszczytne miejsce w tej samej kategorii co Pedigree. Myślę, że poza rankingami, które zwykle dopasowane są do potrzeb przeprowadzającej je instytucji :lol: dobrze jest kierować się własnym doświadczeniem. Moje pokrywa się z obserwacjami innych znanych mi "psiarzy" - pies po Royalu czy Hills'ie wygląda dobrze, karma mu smakuje i nie ma żadnych sensacji pokarmowych. Osobiście zmieniłam karmę na Nutrę Gold m.in. ze względu na cenę i możliwość kupna Mini w 8 kg opakowaniu, ale to nie zmienia mojej opinii o tych karmach. Prawdę mówiąc, żeby mieć pewność co do tego co podajemy należałoby karmić poprostu naturalnie i jest to moim zdaniem najlepsza opcja - niestety nie dla wszystkich z wiadomych względów. Quote
Chefrenek Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Hills ma chyba jeszcze gorszy skład niż rc, tam jest sama kukurydza i mączka kukurydziana. Looknijcie na skład.;) Quote
shin Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 [quote name='Jota']Myślę, że poza rankingami, które zwykle dopasowane są do potrzeb przeprowadzającej je instytucji :lol: dobrze jest kierować się własnym doświadczeniem. DFA nie jest instytucja, to po prostu zwykli posiadacze psow, ktorzy czytaja sklady karm i robia ranking wlasnie patrzac na sklad. Moje pokrywa się z obserwacjami innych znanych mi "psiarzy" - pies po Royalu czy Hills'ie wygląda dobrze, karma mu smakuje i nie ma żadnych sensacji pokarmowych.Pedigree tez psom smakuje, sensacji nie ma, pieski czesto latami ladnie wygladaja :evil_lol: Quote
Delay Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Karmię swoją sukę od ponad dwóch lat Hill'sem, okazał się w naszym przypadku lepszym wyborem niż Eukanuba, Royal i jakże ostatnio polecane Orijen i Acana. Suka była kilkakrotnie profilaktycznie dokłądnie badana, miała także USG jamy brzusznej, badanie krwi i kału pod kątem "przyswajania" + oprócz badań obowiązkowych przeszła badania hormonalne. Wygląda przepięknie, ma się świetnie, jest zdrowa, ma błyszczącą sierść i zdrowe zęby, wypróżnia się idealnie (kupki są małe, jedna, góra dwie dziennie - przy aktywnym treningu) żadnych gazów czy łupieżu jak to było u nas w przypadku Orijena, czy Royala. Niedawno została mamą trzech ślicznych, sporych i zdrowych maluszków, które solidnie karmi. Moim zdaniem Hills ma lepszy skłąd od Royala, jest naturalnie konserwowany a zawartość mięsa mieści się w ściśle określonych normach. W przypadku naszych suk, a jest ich nie jedna, a 3 karmy z niską zawartością zbóż a zwykle z ze sporą zawartością białka, jak np. Orijen nie sprzyjały wcale ich zdrowiu, samopoczuciu ani wyglądowi i przejście na te jakoby "lepsze" karmy nie okazało się lepsze dla naszych zwierząt. Dlatego ja jestem ciągle i będę zwolenniczą Hill'sa, jako karmy która naszym psom po prostu służy, co widać na oko i w badaniach - i po prostu strach zmieniać karmę która zwyczajnie psom służy. Hill'sa je także nasz kot, MCO, który był wcześniej na Royalu i jego wyniki badań oraz wygląd wrocił do normy właśnie na Hill'sie. Nigdy się nie zgodzę z określaniem tej karmy jako ostatniego syfu i wpisywaniem na jedną półkę z Pedigree. Rankingi traktuję bardzo ostrożnie, mam wtyki tu i tam i WIEM jak wygląda dobry, kamuflowany sponsoring...:p Znam psy żywione latami karmami takimi jak Eukanuba, Hill's a nawet Royal, za którym nie przepadam a które przeżyły całe swoje długie życie w zdrowiu. W hodowli z któej pochodzi moja suka psy są od wielu lat żywione wyłącznie Eukanubą i mają się świetnie co do jednego a jest ich 37. Trzeba wybierać to co służy psu, niekoniecznie kierując się rankingami, bo karmy z pierwszych miejsc niekoniecznie wcale okażą się dla psów odpowiednie. Quote
wire fox Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Do shin i Chefrenek : Nie mam zamiaru bronić tych karm dla zasady, ale trochę się czepiacie - różne rodzaje Hillsa mają różny skład, więc nie wiem jaki konkretny macie na myśli, ale znalazłam tam prawdę mówiąc trochę więcej składników. Tak jak pisałam wszystko zależy od preferencji. Nie lubię uogólnień - karmiłam psa zarówno jedną, jak i drugą i nie było źle - no może poza ceną, bo tanie nie są. Pedigree faktycznie smakuje psu, ale już po miesiącu widać różnicę choćby w sierści. A tak prawdę mówiąc to nie ma o co kruszyć kopii - bo jak komuś nie pasuje, to może karmić inną karmą lub BARFEM jeżeli stwiedzi,że to dobre dla jego psa. Ja wypowiadam tylko swoją opinię :lol: i nie mam zamiaru przekonywać innych o wyższości Świąt Wielkanocnych ....... poprostu piszę o tych, które znam. Co jakiś czas pojawiają się sensacje, o tym,że Eukanuba niedobra, że Royall ma konserwanty itp..a tak prawdę mówiąc to wciąż karmy z wyższej półki, niezłe i nie każdego stać na nie. Quote
shin Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 [quote name='Jota']Do shin i Chefrenek : Nie mam zamiaru bronić tych karm dla zasady, ale trochę się czepiacie - różne rodzaje Hillsa mają różny skład, więc nie wiem jaki konkretny macie na myśli, ale znalazłam tam prawdę mówiąc trochę więcej składników. Fakt, nie napisalem - omawiana karma to Hills dla szczeniat malych ras. Skladnikow ma wiecej oczywiscie, opisywalem tylko te, do ktorych sie przyczepiono, bo na jaka cholere w minusach pisac o tym, do czego nie ma zastrzezen? :eviltong: Tak jak pisałam wszystko zależy od preferencji. Nie lubię uogólnień - karmiłam psa zarówno jedną, jak i drugą i nie było źle - no może poza ceną, bo tanie nie są.Wiadomo przeciez, ze jak czyjs pies nie trawi po prostu jakiejs karmy, to normalny czlowiek nie bedzie mu na sile wciskal. Bozita [ta lepsza, nie pamietam nazwy, Robur?] jest przeciez bardzo chwalona karma, a moj po tym gazowal jak stary trabant, o tym co sie z niego lalo to lepiej w ogole nie wspominac. Dlatego pisalem, zeby probki rozne wziac i wybrac to, co i psu smakuje, i dobrze mu robi na jelita, kupic wiekszy worek - jak pies dalej bedzie dobrze na tym wygladal, to znaczy ze zarcie mu sluzy i dobrze jest :eviltong: Pedigree faktycznie smakuje psu, ale już po miesiącu widać różnicę choćby w sierści.Moze w to nie uwierzysz, ale sa psy, ktore i na Pedigree zyja calkiem dobrze, maja ladna siersc, sa wesole, energiczne i dozywaja poznej starosci. [quote name='Delay']Moim zdaniem Hills ma lepszy skłąd od Royala, jest naturalnie konserwowany a zawartość mięsa mieści się w ściśle określonych normach.Znowu wyjade z Pedigree, ale tam tez zawartosc miesa jest w okreslonych normach. 4% :eviltong: Nigdy się nie zgodzę z określaniem tej karmy jako ostatniego syfu i wpisywaniem na jedną półkę z Pedigree.Nie musisz, nikt ci nie kaze. I nikt nie powiedzial, ze to najgorszy syf. Przetlumaczylem analize skladu i opinie psiarzy z Ameryki i tyle. Rankingi traktuję bardzo ostrożnie, mam wtyki tu i tam i WIEM jak wygląda dobry, kamuflowany sponsoring...:pAle prosze mnie nie traktowac jak ostatniego idioty. Znam sie na marketingu i podejrzewam, ze wypatrzylbym jakas sztuczke zdecydowanie szybciej niz 3/4 dogomanii, bo sie najzwyczajniej w swiecie tym interesuje. Za to bawi mnie takie podejscie, ze jesli 'nasz' produkt jest chwalony, to dobrze, ranking czy ocena jest sprawiedliwa, a jesli chwalony nie jest - ooo, sponsorowal to przeciwnik! :roll: I chcialbym jeszcze raz zauwazyc, ze DFA jest tak samo straszna organizacja [pewnie sponsorowana przez TOTW czy inne wysoko ocenione karmy :roll:] jak dzial Zywienie na dogo. W koncu tam ludzie TEZ analizuja sklady karm i wymieniaja sie opiniami, co wg. nich jest dobre, a co zle, tyle, ze DFA zrobilo sobie do tego szesc kategorii i wg. skladu karmy wrzuca do odpowiedniej. Okreslenie 'ranking' tez nie jest do konca poprawne, bo nie ma tam nigdzie 'najlepszej' karmy, karmy #1. Sa karmy z wyzszej i nizszej polki. W hodowli z któej pochodzi moja suka psy są od wielu lat żywione wyłącznie Eukanubą i mają się świetnie co do jednego a jest ich 37. Trzeba wybierać to co służy psu, niekoniecznie kierując się rankingami, bo karmy z pierwszych miejsc niekoniecznie wcale okażą się dla psów odpowiednie.Tak, ale skoro zamiescilem nienajlepsza opinie o Hillsie, to uwazalem, ze wypada to poprzec czyms bardziej konkretnym niz 'bo mnie sie tak zdaje', i oto poparlem bezstronnym opisem/objasnieniem skladu karmy. Nawet zaznaczylem, ze co do burakow to jest kwestia sporna. EOT? Quote
wire fox Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Jeśli chodzi o mnie to wszystko jest OK. Twoja wypowiedź była faktycznie obiektywna. Ja sama znam Labradorkę karmioną od szczenięcia Pedigree i rzeczywiście "na oko" okaz zdrowia. Nie czarujmy się - cudów w tych karmach z pewnością nie ma, bo zwyczajnie muszą się też opłacać. Konserwowane być muszą - mniej lub bardziej szkodliwymi środkami, bo skąd tak długie okresy przydatności. Ja sama karmię w sposób, który ma wielu przeciwników, ale u mnie się sprawdza. Rano sucha karma w Kongu , popołudniu gotowane - ryż + warzywa + kurczak/inne mięso/.Zasadniczym posiłkiem jest ten popołudniowy, ale przyznaję, że sucha jest zwyczajnie praktyczna - ja mogę sobie pozwolić na gotowanie bo mam jednego i to niedużego psa /foksterier szorstkowłosy/- w przypadku dużych nie wyobrażam sobie tego. Quote
Delay Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Opinie są bardzo podzielone, podobnie jak rankingi...najciekawszy jest jeden Australijski, jak znajdę linka to wrzucę. Też taki miał być "obiektywny" ha ha:p Znam opinie kontroli weterynaryjnych i wiem jak bardzo przesadzone mogą być różne opinie (mam znajoma która kontroluje jakość karm na EU) - ona też ma nieco inne opinie od tych z którymi zdarzyło mi się spotkać. Niecierpię wpadania w paranoję...tego przede wszystkim. A z karm to bardzo chętnie karmiłabym moja sukę karmą z 1 miejsc najnowszych rankingów - np Orijenem, ale okazał się po prostu "nieskuteczny" w przypadku naszych 3 suk, żadna nie wyglądała dobrze, ani dobrze się nie czuła, a weci natychmiast radzili karmę zmienić. Dałyśmy karmie 3 miesiące, na Hillsie suki wróciły do zdrowia. Ciekawi mnie Nature's best, czy Taste Of The Wild, ale po prostu nie mam najmniejszego powodu żeby karmę zmieniać w tej chwili. Moja suka jest sprotowa, trenuje frisbee, agility i naprawdę gdyby karma była syfiata i szkodziła jej, cokolwiek po ponad 2 latach karmienia by wyszło. A do tego stać nas na tę karmę, a inne z przedziału cenowego tego typu po prostu się nie sprawdziły. Quote
shin Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 [quote name='Delay']Opinie są bardzo podzielone, podobnie jak rankingi...najciekawszy jest jeden Australijski, jak znajdę linka to wrzucę. Też taki miał być "obiektywny" ha ha:pEh, i wez tu rozmawiaj... Zakladam, ze jak nie przedstawie szczegolowych zyciorysow forumowiczow z Boxer Forum [ktorego usamodzielniona czescia jest DFA], to nie uwierzysz w brak sponsoringu tych ludzi? Moze zacznij sledzic, kto na dogo jest sponsorowany... :roll: Moja suka jest sprotowa, trenuje frisbee, agility i naprawdę gdyby karma była syfiata i szkodziła jej, cokolwiek po ponad 2 latach karmienia by wyszło. A do tego stać nas na tę karmę, a inne z przedziału cenowego tego typu po prostu się nie sprawdziły.Nie mam zamiaru przekonywac, ze Hills czy Royal sa zle. Ktos prosil o opinie o nich, to podalem. Podalem OPIS SKLADU KARMY. Z tym chcesz dyskutowac? Jak karma sie u twojej suki sprawdza, to stosuj dalej i na zdrowie. Nie pisalem, ze suka ci padnie w meczarniach, bo uzywasz syfu z kanalizy. Napisalem, ze sklad karmy, patrzac na potrzeby psiego organizmu, nie wyglada zbyt ciekawie, a niektore jego czesci sa w pewnym sensie kontrowersyjne, jednak kazda karma dla jakiegos psa bedzie dobra. [quote name='Jota']Ja sama karmię w sposób, który ma wielu przeciwników, ale u mnie się sprawdza. Rano sucha karma w Kongu , popołudniu gotowane - ryż + warzywa + kurczak/inne mięso/.Zasadniczym posiłkiem jest ten popołudniowy, ale przyznaję, że sucha jest zwyczajnie praktyczna - ja mogę sobie pozwolić na gotowanie bo mam jednego i to niedużego psa /foksterier szorstkowłosy/- w przypadku dużych nie wyobrażam sobie tego. Ja mialem przyjemnosc gotowac duzemu psiakowi i powiem ci, ze nie ma z tym problemu :eviltong: Za to problem z samym psem byl. Vet kazal go na diete ryzowo-kurczakowo-warzywna z powodu choroby, objawiajacej sie glownie biegunka. Mimo leczenia biegunka NIC A NIC nie przechodzila. Co sie okazalo? Alergia. Na co? Nie wiadomo. A raczej wiadomo, tylko medycznie ciezko wytlumaczyc. Otoz piesek ma sraczke po... gotowanym miesie. Surowe ladnie je bez sensacji, a po gotowanym... i nie wazne czy kurczak, czy wolowina - kazde mieso tak na niego dziala... Quote
wire fox Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 shin napisał(a): Ja mialem przyjemnosc gotowac duzemu psiakowi i powiem ci, ze nie ma z tym problemu :eviltong: Za to problem z samym psem byl. Vet kazal go na diete ryzowo-kurczakowo-warzywna z powodu choroby, objawiajacej sie glownie biegunka. Mimo leczenia biegunka NIC A NIC nie przechodzila. Co sie okazalo? Alergia. Na co? Nie wiadomo. A raczej wiadomo, tylko medycznie ciezko wytlumaczyc. Otoz piesek ma sraczke po... gotowanym miesie. Surowe ladnie je bez sensacji, a po gotowanym... i nie wazne czy kurczak, czy wolowina - kazde mieso tak na niego dziala... Moja reaguje w ten sposób na podroby - szczególnie uwielbianą przez wiele psów wątróbkę i jajka, po których dodatkowo wymiotuje . Nie wnikam dokładnie w przyczyny tej przypadłości - po prostu nie daję i jest OK. Poza tym je prawie wszystko - z cytrusami włącznie - oczywiście w rozsądnych ilościach :lol:. Jeśli chodzi o suche karmy to nie lubi tych z dodatkiem ryby - Nutra Gold jest w jej opinii w porządku, tej niby "lepszej" z łososiem zwyczajnie nie lubi.I tak stworzył się mały off topic nt. karmy :lol: Quote
karjo2 Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 Jota nie przesadzaj, mialam duzego psa na gotowanym, teraz na barfie ( zreszta dla mnie najciekawszy sposob zywienia psa). Po RC wyszla padaczka, jako efekt kumulacji konserwantow. Zeby bylo smieszniej, dopiero ostatnio firmy masowo przechodza na antyutleczniacze pochodzenia roslinnego, ot ciekawostka, a RC tlumaczy sie z BHA?BHT w karmach weterynaryjnych: "Why do you have BHT and BHA in a few of your cannedRoyal Canin Veterinary Diet products? BHT and BHA are used extensively in human foods, and are considered a safe preservative for both people and pets. They are used to stabilize the fats in some of the incoming ingredients for these diets, however the vast majority of our products are naturally preserved. It is part of our strategy to make all of our products 100% naturally preserved in the near future." FAQ :evil_lol::evil_lol: Quote
wire fox Posted January 28, 2009 Posted January 28, 2009 [quote name='karjo2']Jota nie przesadzaj, mialam duzego psa na gotowanym, teraz na barfie ( zreszta dla mnie najciekawszy sposob zywienia psa). Oczywiście podziwiam wkład pracy :lol: , ale jak to w życiu wszystko jest subiektywne - wszystko zależy od możliwości, czasu itp. Może wyraziłam się mało precyzyjnie, ale miałam na myśli właśnie nakład pracy i czasu na karmienie w ten sposób np. gromadki psów. A że to możliwe - wiem, bo sama gotuję psu, chociaż mam w sumie mało czasu, bo pracuję i mam jeszcze "ludzką" rodzinkę, która też chce jeść:lol: Żywienie suchą karmą to w wielu przypadkach bardzo wygodne i jedyne możliwe rozwiązanie, nadal tak uważam. Quote
Recommended Posts