Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Skonczylam wlasnie ogladac Puchar Swiata w skokach i naszla mnie jedna mysl.
Czy nie byloby fajnie wprowadzic jedna mala zmiane, ktora spowodowalaby (mam nadzieje) wzrost emocji na zawodach....?

Chodzi mi o jedna, prosta rzecz: odwrocenie listy startowej po pierwszym przebiegu openowym, tak, zeby ostatni biegli Ci, ktorzy po pierwszym biegu zajeli najwyzsze lokaty?

Mysle, ze byloby ciekawiej dla samych zawodnikow, i nieliczna publicznosc tez moglaby skorzystac...

Co o tym myslicie?

Posted

W calosci sie zgadzam, dodajac tylko jedno- wprowadziloby to zamieszanie i zapewne niejakie opoznienia i nieporozumienia. Choc z czasem zawodnicy by sie do tego pewnie przywyczaili ;)

Posted

zakla napisał(a):
W calosci sie zgadzam, dodajac tylko jedno- wprowadziloby to zamieszanie i zapewne niejakie opoznienia i nieporozumienia.

Czemu tak myslisz?
Na kazdych zawodach teraz juz jest komputer, wiec wystarczy tylko przedrukowac liste i po klopocie ...

Posted

zakla napisał(a):
Bodajze w ktoryms Bstoku bylo tak zrobione, i wprowadzilo to potowrne zamieszanie. Stad moje obawy ;)

W Białymstoku było zamieszanie, bo listy nie były wywieszone, kolejność prawie dowolna, ja ustawiona z 2 psami jeden po drugim, poprosiłam o przeniesienie, co spowodowało, że z niewiadomej nikomu przyczyny przeniesiona została też Ola z Blue:cool1: nigdy nie startowaliśmy w odwróconej kolejności na pucharowych zawodach w białymstoku w ciągu ostatnich lat;)

Posted

Jest to fajne rozwiązanie.
Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się, czy nie zaproponować też czegoś innego, mianowicie, żeby tak jak na niektórych czeskich zawodach układać kolejność startów od A3 do A1. Mnie osobiście bardzo się takie rozwiązanie podoba. Osoby początkujące mają więcej czasu na przyjrzenie się torowi, i patrząc mogą skorzystać z doświadczenia bardziej zaawansowanych kolegów. Za to trójkowcy muszą wykazać się swoim doświadczeniem i przewidzieć zagrożenia, które czają się na torze. Wiadomo, że części najbardziej zaawansowanych osób jest to obojętne, ale z drugiej strony jak 20 psów z A1 zrobi błąd w jakimś miejscu to daje to do myślenia... :cool3: I jest odrobineczkę łatwiej :eviltong:

Posted

PATIszon napisał(a):
Chodzi mi o jedna, prosta rzecz: odwrocenie listy startowej po pierwszym przebiegu openowym, tak, zeby ostatni biegli Ci, ktorzy po pierwszym biegu zajeli najwyzsze lokaty?

Tak było na MŚ i faktycznie, emocje rosły, aż sięgnęły zenitu. Myślę, że organizacyjnie jest to do zrobienia, bo obecnie każde zawody są już skomputeryzowane i to żaden problem ustawić listę startową w dowolnej konfiguracji.

Posted

Na zawodach jedna osoba zapisuje wyniki przebiegu na wcześniej przygotowanych i włozonych w segregator karteczkach. Przy zmiane kolejności staru zrobiłby się niezły bajzel w tych kartkach. No ale może mozna by to zrobić w postaći tabelki-listy, przesortować wydrukować. Nie daj boże jakby się drukarka zepsuła na chwilę. No ale moze gra warta świeczki.

Sajko by miała przechlapane :-)

Posted

Magda i Saga napisał(a):
Sajko by miała przechlapane :-)

No bez przesady, nie za często nam się tak udaje:evil_lol: (no chociaż w październiku w płocku byłby zawał gwarantowany:evil_lol:).

Ale ja jestem za, uważam, że fajne by to było, i można by komentować bardziej jak na mega wydarzeniach sportowych:p a karteczki można przełożyć w trakcie innych biegów, kategorii wzrostu itp. Nigdy nie spotkałam się, żeby np. mediumy biegły agility i zaraz potem jumping:cool1:

Posted

Skoro jesteś za, to pomyslę o tym na naszych zawodach, tym bardziej, ze będzie publika.

To z iloma się zgłaszasz do M?:diabloti:

Ja pod koniec sezonu też mam nadzieję na lekką zadyszkę przy tym układzie :-) tylko nie wiem czy na początku czy na końcu listy startowej:diabloti:

Posted

O jak fajnie, ze sie wam podoba!!!!

"Sajko" napisał(a):

Ale ja jestem za, uważam, że fajne by to było, i można by komentować bardziej jak na mega wydarzeniach sportowych

Tak, tak, zamowimy sobie Szpakowskiego :evil_lol::multi:
Ona taki fajny i zna sie na pilce noznej to i moze na agility sie zna :evil_lol:

Posted

Odnośnie komentowania to może przy zapowiadaniu oprócz przedstawiania przewodnika i psa podawać jeszcze jaka rasa Mój starz jest krotki ale zaryzykuje że na każdych zawodach byłam pytana jaka to rasa ? dla psiarzy to oczywiste ale dla nielicznej publiki nie

Posted

PATIszon napisał(a):
O jak fajnie, ze sie wam podoba!!!!

Tak, tak, zamowimy sobie Szpakowskiego :evil_lol::multi:
Ona taki fajny i zna sie na pilce noznej to i moze na agility sie zna :evil_lol:

No weź, lepiej Szaranowicza, o! :cool1: Z komentowaniem fajny pomysł.

Posted

mi taki pomysl bardzo sie podoba. i sadze, ze nie jest to nawet bardzo uciazliwe organizacyjnie, juz po wynikach z przebiegu widac, kto kiedy biegnie, a podniesie sie wlasciwie w ten sposob troche poprzeczke - walka z emocjami ;)

a i pomysl Justyny z a3 na poczatku mi sie podoba. i argumenty sa dobre, osoby z mniejszym doswiadczeniem moglyby sie w ten sposob uczyc - obserwowac innych i od razu korzystac z tej obsewacji na wlasnym przebiegu. fajne!

Posted

ja też biegałam Czechach zaczynając od A3 i mi ten system nie odpowiada, bo według mnie nie jest on aż tak atrakcyjny dla publiki. Tak jak my mamy, to napięcie rośnie, bo najpierw biegają te pieski mniej umiejące, początkujące, wolniejsze, i powoli rośnie napięcie, aż dochodzimy do tych najlepszych- szybkie psy, widowiskowe przebiegi, rosnące napięcie. I jest to oczywiste dla publiczności. I szczerze powiem, dla mnie też- najpierw zaczyna się sennie a później napięcie rośnie.

Jednak w większości sportów, w których startuje się w jakiejść kolejności, nie z losowania, najlepsi startują na końcu (żeby daleko nie szukać, w skokach narciarskich;)). Więc ja jestem od zaczynania od A1, a kończeniu na przebiegach typu Cir, Tola, Maczek, itp.:razz: Jak dobra puenta w każdym dramacie:evil_lol:

A co do nauki- może w Large jest na to czas, mediumów to mamy zazwyczaj nie więcej niż 15, więc czasu na popatrzenie by nie mieli nawet Ci z A1. A do tego, jako Ci mniej doświadczeni, ja uważam, że takie zmiany w ostatniej chwili właśnie nie są im potrzebne, bo zazwyczaj nie wychodzą, znam z autopsji:cool1:

Posted

Ja tez wole najpierw jedynki. Co do podpatrywania, to wolę to robic jak juz jestem po starcie, relaksik, nie musze psa przygotowywać, uważać kiedy po niego pójść. Co do pomysłów jak pobiec, to jednak 3 od 1 nieco się różnia i trzeba samemu głową ruszyć. Zreszta sposób prowadzenia zalezy od psa z którym się biegnie.

Posted

Myślę, że chwilowo nasza publika jest tak skromna, że raczej należy skupić się na komforcie zawodników :eviltong::evil_lol:

Mi bieganie od A3 wydaje się sensowne. I nie chodzi mi bynajmniej o nie używanie własnego rozumu, bo trudno mi to sobie wyobrazić, (poza tym ten argument chyba odpada, bo i tak wszyscy wspólnie uczą się toru i kto chce to sobie po podgląda ;)) , czy zmienianie zaplanowanego rozwiązania danych trudności. To czysta statystyka. Jeżeli 20 psów z A1 wypali wielkim łukiem/skoczy "felerną" przeszkodę, to dla wszystkich jest to cenna informacja, że w tym danym miejscu trzeba szczególnie uważać. Wcale nie trzeba niczego zmieniać, po prostu zachwować dobry kontakt z psem w tym momencie.
Również dla osób bardziej zaawansowanych jest to informacja, chociaż oni z pewnością wszystko przewidują :evil_lol:

Posted

FikuMiku napisał(a):
To czysta statystyka. Jeżeli 20 psów z A1 wypali wielkim łukiem/skoczy "felerną" przeszkodę, to dla wszystkich jest to cenna informacja, że w tym danym miejscu trzeba szczególnie uważać. Wcale nie trzeba niczego zmieniać, po prostu zachwować dobry kontakt z psem w tym momencie.

Wiesz, jak w moich medium całe 5 psów z A1 startuje przed moim A2, to jakby nic nie widać, bo już i tak poszłam po własnego psa:evil_lol:

Posted

Super pomysł :)

Co do zamieszania, to powiem tak: ja na zawodach raczkuję, ale jakoś nigdy większych problemów nie miałam :razz: mimo, że jak to wygląda od kuchni nigdy nie widziałam, wszystko nowe, ogólnie jedno wielkie wtf ;). Zawsze ktoś podpowie, można się upewnić, zapytać. A jak ktoś nie przypilnuje swojego startu to jego problem ;]

A jakby się drukarka zepsuła, to trudno, byłoby normalnie i tyle, albo można numerki ręcznie dopisać do wydrukowanych wcześniej list.

Posted

Z drukarkami jest śmieszna sprawa, bo one naprawdę nie tyle się psują, co odmawiają współpracy np. po kilku godzinach na świeżym, wilgotnym lub zimnym powietrzu. Tak miał Fort w Kozienicach i nam w październiku też się przytrafiło. Drukarka to zwierzę domowe i w plenerze lubi pokaprysić :evil_lol:.

Posted

Mokka napisał(a):
Z drukarkami jest śmieszna sprawa, bo one naprawdę nie tyle się psują, co odmawiają współpracy np. po kilku godzinach na świeżym, wilgotnym lub zimnym powietrzu. Tak miał Fort w Kozienicach i nam w październiku też się przytrafiło. Drukarka to zwierzę domowe i w plenerze lubi pokaprysić :evil_lol:.

Może trzeba je zawijać w kocyk elektryczny, albo ogrzewać suszarką :diabloti:
Kocyka co prawda nie mam, ale poduszką mogę poratować, może jak sobie taka drukarka na niej przycupnie i będzie jej ciepło w d..enko, to nie będzie się buntować :evil_lol:

Posted

co do emocji...no nie wiem, :roll:
na pewno jest to widoczne, gdy wyniki są na bieżąco wyświetlkane na telebimie (tak jak to FORT miał na hali) ale w plenerze juz to nie wyjdzie :shake:
nie jesteśmy (zawodnicy) w stanie zapamiętać wyników np. 20 najlepszych w Agility by na bieżąco przekalkulowywać po każdym przebiegu Jumpingowym - na jakiej pozycji znalazł sie dany zawodnik

a wprowadzanie nowych list startowych na pewno wprowadza element zamieszania (musi być wcześniej ogłoszony, ba na samym początku musi byc ogłoszony taki zamysł zawodnikom aby w ogóle oczekiwali na zmiany)
bo naprawdę nie jest fajne gdy stajesz z gotowym psem na starcie i zostajesz z niego wyrzuconym :angryy:

co do kolejności, to chyba w większości są jednak 1,2,3
bywa odwrotnie gdy jest więcej ringów, przebiegi są równolegle prowadzone...
- chociaż może właśnie dla "utrudnienia dla A3" ;) może warto by czasem zaczynać od nich
tylko nie zawsze się da bo nie raz sędzia tak ustawia tor aby po A3 można było z niewielką zmianą biegać Agility Open