Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czy to naprawdę taka czarna magia z tym ścieraniem sobie ząbków???
Martwie się o nią...
Może dodam, że najczęściej słychać to przy ziewaniu albo mlaskaniu jak ząb "zahacza" o drugi.
Czym to może być spowodowane i czemu służy - nikt nic nie wie???

Posted

Zapewne jest to kwestia zgryzu. Pies ma jeszcze mleczne zęby, czy już stałe? Jak mleczne, to problem upadnie być może przy wymianie na stałe, jak stałe to gorzej. Tak czy inaczej, proponuję wizytę u weta, i tak się bez tego nie obędzie.

Posted

Oczywiście byłam z tym u weta i to nie u jednego...
Każdy gada co innego i weź człowieku nie oszalej:roll: .
Ząbki są już ponoć wymienione na stałe i według wersji jednego z nich ona je sobie w ten sposób jeszcze "ostrzy" i zaleca stosowanie Oral Bar (w sumie nie wiem jaki to ma związek), zaś drugi zrobił wielkie oczy i powiedził NIEEE - NIEMOŻLIWE! Co robić:-(???

Posted

Żebym miała troszku bliżej np. do Wa-wy, to ani chwili bym się nie zastanawiała, a u mnie w mieście z daleka czuć amatorstwo i notabene każdy chce zawładnąć i być monopolistą i dlatego też nie będę i nie chcę mieć z takimi do czynienia...

• 9 months later...
Posted

Witam
No i nadszedł czas wymieniania ząbków wiec i mnie nie ominęły rozterki.
Etienna ma 6 miesięcy przednie ząbki wymieniła ale kły zostały a do tego wychodzą już następne(dolne już sporo wyszły) wiec poleciała do weterynarza a on kazał mi się wstrzymać jeszcze 2 tyg bo zęby się nie ruszają .Jestem przerażona, ponieważ boje się ze to może mieć poważny wpływ na prawidłowy zgryz.
No i teraz nie wiem czy iść od innego weterynarza czy czekać jeszcze do następnej soboty.
A i jeszcze jedno dwie dolne dwójki trochę bardziej wystają w szeregu a trójki jeszcze całe nie wyszły wiec czy to się jeszcze może zmienić lub czy to cos poważnego??
W ogóle to, jakie wady zgryzu eliminują sunie z wystaw??
Z góry dziękuje za odpowiedz
Pozdrawiam Ania

Posted

Moja Di ma w tej chwili 5,5 miesiąca. Siekacze też już wymieniła, przedtrzonowe też już znalazłam na podłodze. Za to kiełki zostały,a obok nich rosną już stałe kły.

Uważam, że Twój wet słusznie zrobił radząc żebyś poczekała. Na interwencje zawsze będzie czas. Warto ruszać te kiełki, pomóc im w rozchwianiu.

Jak u prawie wszystkich ras, york musi mieć zgryz nożycowy, czyli tylna powierzchnia siekaczy szczęki dotyka przedniej powierzchni siekaczy żuchwy.
Z tego co wiem, u yorków dozwolone są braki w uzębieniu ale nie wiem, których zębów może brakować (pewnie P1), tu już niech się wypowiedzą znawcy rasy.

dwie dolne dwójki trochę bardziej wystają w szeregu a trójki jeszcze całe nie wyszły wiec czy to się jeszcze może zmienić lub czy to cos poważnego

Dwie dolne dwójki? Czyli siekacze I2? Często się zdarza, że siekacze nie stanowią idealnej linii, np moje dwa setery mają I1 żuchwy lekko pochylone do przodu. Jeśli przy zamkniętej mordce widzisz ładny nożycowy zgryz, to na wystawach nie będą się tego czepiać, ząbki mogą być trochę przesunięte względem siebie.

Posted

Kaladan
"Dwie dolne dwójki? Czyli siekacze I2?"

No…wiesz środkowe będą jedynki później dwójki i trójki…tak sobie policzyłam dla ułatwienia, bo za bardzo się na tym nie znam:oops:
Dzięki trochę mnie uspokoiłaś, ale chyba dopóki te kiełki nie wylecą to całkiem spokojnej głowy nie będę miała:shake:
Pozdrawiam Ania

Posted

I bardzo dobrze sobie policzyłaś, bo tak właśnie się numeruje :)

Jakby kogoś interesowało to podam jak to ogólnie z uzębieniem wygląda.
Mamy szczękę górną i żuchwę.
Zęby z przodu to siekacze (zęby sieczne) - dentes incisivis (stąd symbol I), jest ich po 6 w żuchwie i szczęce. Numerujemy zęby, dlatego mamy symbole I1, I2, I3. Dodatkowo mają one swoje nazwy I1 - cęgi, I2-średniaki, I3 - okrajki.
Za siekaczami znajdują się kły - dentes canini (symbol C), po dwie pary - jedna w szczęce, druga w żuchwie.
Potem są przedtrzonowce - dentes praemolares (symbol P) i jest ich po 8 w żuchwie i szczęce. Następnie trzonowe - dentes molares (symbol M), jest ich 4 w szczęce, 6 w żuchwie.
Tak więc uzębienie stałe psa to 42 zęby.
Przy uzębieniu mlecznym jest to tylko 28 zębów. Wynika to z zupełnego braku zębów trzonowych, a i przedtrzonowych jest mniej, bo po 6 w szczęce i żuchwie.

• 9 months later...
Posted

Napiszcie proszę jak potoczyły sie sprawy z waszymi problemami "Kiełkowymi "
Nero ma 5 miesięcy i 3 tygodnie ma już całkowicie wyrośnięte górne kły a obok nich niewzruszone mimo wielu prób stoją sobie kły mleczne. czekaliśmy na cud i do momentu wypadnięcia kłów dolnych ale niestety zaczęły już iść obok kły stale a mleczne nawet nie chcą sie ruszyć. te rosnące wypychają "2jki : dolne na zewnatrz szczeki - boje sie ze beda krzywe zęby. Dlatego wybrałam sie do 3 wetów na raz - praktycznie o rade i każdy powiedział ze trzeba robić zabieg:-(
Boje sie okrutnie:placz:
W trakcie oględzin ząbków okazało sie ze te przedtrzonowe nie wypadły tak jak trzeba tzn wcale nie wypadły i idą juz stale zęby i nie maja miejsca wszystko sie krzywi tak wiec podczas zabiegu zostaną również tamte usunięte :(
Oczywiście narkoza musi byc - o narkozie wziewnej nie ma co myśleć bo u nas to wszystko jeszcze nie na takim poziomie :(

Posted

Róbcie zabieg szybciutko. Moja maleńka Cori miała też usuwane zęby. Zadbaj o to aby powyrywali wszystkie mleczaki a nie tylko kły bo my musieliśmy po miesiącu znów psiaka męczyć. Mała nie dała sobie nic zrobić na głupim jasiu miała całkowitą narkozę.
Wszystko będzie dobrze, trzymam kciuki i czekamy na wieści;)

• 3 months later...
Posted

Moj Toficzek ma dwa i pol miesiaca.Dzisiaj zauwazylam ze dziwnie mymle jezorkiem.Zajrzalam w papke i okazalo sie ze nie me zabkow na przodzie.Czy to nie zawczesnie na ich gubienie?

• 3 weeks later...
Posted

Mój wet jest zdania że mleczaki o ile nie zaburzają zgryzu i nie powodują stanu zapalnego mają czas u małych ras - nie tylko u yorków- na wypadnięcie do 12 miesiąca życia. Polecił m.in. aby podczas zabiegów pielęgnacyjnych palcami ruszać mleczaki żeby się rozchwiały.
Mojej suni niestety 1 kieł został - aż szkoda było ją usypiać do 1 zęba, ale trzeba było, siedział tak mocno jak stały.
Na szczęście to już dawno za nami.

Posted

A no to sie troche uspokoilam bo Uzi tez sobie "zostawił" jednego kiełka mlecznego i nie wyglada na to, żeby predko chciał sie go pozbyc. Zabek mocno siedzi, reszta juz dawno wypadla i tez mi szkoda go usypiac z tego powodu..

g@l@xy napisał(a):
Mój wet jest zdania że mleczaki o ile nie zaburzają zgryzu i nie powodują stanu zapalnego mają czas u małych ras - nie tylko u yorków- na wypadnięcie do 12 miesiąca życia. Polecił m.in. aby podczas zabiegów pielęgnacyjnych palcami ruszać mleczaki żeby się rozchwiały.
Mojej suni niestety 1 kieł został - aż szkoda było ją usypiać do 1 zęba, ale trzeba było, siedział tak mocno jak stały.
Na szczęście to już dawno za nami.

• 1 month later...
Posted

Ja mam też pytanko odnośnie mleczaka. Lolka ma na górze jeden kieł mleczny, oczywiście obok jest też stały.
Gdy miała jeszcze inne mleczne kly (4mleczne i 4 stałe) łykała jedzenie, w nocy piszczała-chyba z bólu, bo nie mogła dobrze zamknąć mordki. Wszystkie jej wypadły oprócz jednego mlecznego kła. Jeden weterynarz powiedział, abym czekała. Szarpie się z nią, i moja druga suka tez to robi z Lolką, aby poluzować kła. Lecz on nawet nie drgnie. Lola nie jest suką wystawową, teraz wydaje mi się, że ten kieł jej nie przeszkadza. Weterynarz do którego z Lolą poszła moja mama powiedział, że koniecznie do 10msc życia trzeba wyrwać zęby mleczne. Lolka zaraz będzie miała rok.

Więc wyrwać Waszym zdaniem czy zostawić?

Posted

mój wet kazał czekać do 12 miesiąca pod jednym warunkiem: że nie bedzie stanu zapalnego przy tym kle. No i do tego 12 miesiąca walczyłam żeby go rozruszać wszelkimi sposobami...... i nic. Aż szkoda było usypiać młodą do 1 kła ale tak to sięs kończyło: rwaniem .