Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

My również dołączamy do radosnych gratulacji!!! Super, że Vikulinka poradziła sobie z ząbalem sama, bez interwencji veta :) Pestuśka na razie bryka radośnie w charakterze wampirka; ale już rozmawiałam z lekarzem mówi żeby obserwować i dawać do gryzienia twarde jedzonko; no to Peścia z wielką lubością wcina marcheweczkę i gryzie kosteczkę-zabaweczkę. Pozdrawiamy wszystkich dogoManiaków :D

• Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja rowniez gratuluje i do tego pozazdroszcze :wink: Ja sie wczoraj dowiedzialam, ze mojemu malenstwu trzeba usunac praktycznie wszystkie zabki... :cry: Ma juz skonczone 6 miesiecy i WSZYSTKIE zeby podwojne. Na razie wypadl mu jeden mleczny z przodu i zaden inny nie chce drgnac :( NIc nie daly twarde kosci do gryzienia, gryzaki, skarpety :cry: Jedziemy w poniedzialek...no chyba sie zaplacze... :cry:

Posted

Omcia , trzymam kciuki za Pestuśkę :) Poradzi sobie z zębolkami! :)

Scadia , wyobrażam sobie jak się martwisz , ale może poczekaj jeszcze troszkę... :-? Pamiętam , że Vikulinowe zęby jak zaczęły się kiwać i sypać , to jak na komendę - wszystkie (poza kłami) i zgubiła je w kilka dni... a też byłam przerażona , że wcześniej oznak było brak... z tyłu już rosły nowe , a mleczaki jeszcze siedziały... Z podwójnymi kłami paradowała dość długo :lol:

Niebezpieczne jest w okresie wzrastania nowych zębów przeciąganie skarpet tudzież innych "ruszaczy" ząbków - ja tym sposobem skrzywiłam Vikci tego drugiego zęba i stąd nasze ostatnie kłopoty :-?

A z drugiej strony - z doświadczenia forumowych koleżanek wiem , że nie taki diabeł straszny jak go malują :wink: Psiaki bardzo dobrze znosiły narkozę i szybciutko wracały do formy po zabiegu.

W przypadku Vikulinki i jej jednego maluśkiego a do tego kiwającego się ząbka narkoza była zbędna - i bezsensowna...

Scadia , trzymam kciuki za Twoje szczęście! Przepraszam za chaotyczną odpowiedź , ale coś nie mogę się dobudzić... pogoda zwala z nóg :lol: :wink: :wink:

Posted

Dziekuje Adiraja! Pocieszylas mnie troszke :) U mojego malego z zabkami broblem byl taki, ze kielki juz mu sie wbijaly w podniebienie :( No i pojechalismy wyrywac - teraz mamy o 15 zabkow mniej! Psiaka oddalam o godz. 10 a dostalam ok. 5 godzin pozniej, juz calkowicie wybudzonego, wesolego i potwornie glodnego ;) A tak sie martwilam ta narkoza! :oops: :D

• 2 weeks later...
Posted

A my byłyśmy wczoraj na zabiegu, tak z marszu. Właściwie to chciałam tylko zapytać, czy trzeba będzie usunąć mleczne górne kiełki - 2 szt. (jedyne mleczaki jakie zostały Fleur), wzięli psa na konsultację na salę operacyjną i od razu na zabieg. (oczywiście najpierw zapytali, czy usuwamy).

I na szczęście narkoza pełna nie była potrzebna, dostała tylko "głupiego jasia". Po godzince wróciłyśmy do domu, piesek był cały czas przytomny, tylko lekko otumaniony, przespał ze 2 h i już był prawie normalny, może nieco mniej żywotny niż zwykle. Wieczorem już szalała z zabawkami, tylko nie mogła nic jeść aż do dzisiaj.

Cieszę się, że tak gładko to poszło i obyło się bez usypiania pieska. :P

• 2 months later...
Posted

Hej magda. ja ostatnio pisalam o podobnym problemie, Moj pieso mial kielka ktory nie wypadl,a obok byl juz staly zabek i czekalam ... czekalam ... bo myslalam, ze jeszcze moze sam wypadnie, ale niesttey nie wypadl i musielismy go usunac, wiec ja Tobie radze isc do veta, bo zabki wylatuja miedzy 4 a 7 miesiacem, a przynajmniej powinny tak wyleciec ...[/b]

Posted

Mojemu rosnie staly przy kle, a wogole to ma cala paszcze mlecznych zebow jeszcze a ma 6 miechow...pokazalismy to wetowi i on powiedzial ze jesli kiel nie wypadnie do czasu urosniecia polowy stalego zeba to trzeba przyjsc i usunac

Pozdrawiam
Visennna & Szogun

Posted

Madzia mój Jerruś też jak miła 8 miesięcy poszła z nim do wyrawania dwóch kiełków. Też czekałam i czekałam no ale niestety była potrzebna pomoc weta także radzę ci iśc już z tym do weta.

Posted

Kilka dni temu byłam z Muszkieterem u weterynarza, też między innymi w sprawie zabków. Muszki ma teraz 6 miesięcy, wszystkie zęby stałe i jeszcze 4 mleczaki. Wet powiedział, że można jeszcze poczekać z miesiąc (do końca 7 miesiąca) i jeśli wtedy nie będzie miał tylko stałych, to głupi jaś i usuwanie ząbali. To jest chyba taki graniczny wiek. Przy czym powiem tak, że lepiej iść wcześniej do weta, to zobaczy zębiska i sprawdzi, czy wszystkie rosną prosto, i czy czegoś nie trzeba już na teraz usuwać ;) (kiedy np. jakiś zaczyna już rosnąć bardzo krzywo). Jeden stres mniej, bo wiadomo, na czym się stoi.

Posted

Myśle że ząbki same wypadną. Mojemu Mikiemu nie wypadły kły na górze z obu stron. Byliśmy u weterynarza i on stwierdził że już mu nie wypadną ponieważ jest za "stary" i że trzeba się umówić na zabieg. Ku naszemu zdziwieniu Mikiemu wypadły dwa kły jakieś tydzień temu. Więc może i ty poczekaj a ząbki same wypadną :) :D

Posted

Ja radze z tym nie zwlekać ...bo ja teraz zwlekałam no i mogło być naprawdę źle. Jeżeli już będzie stały ząbek to między mleczakiem a stałym kiełkiem będą gromadziły się resztki pokarmu co przyspiesza szybszemu osadzania się kamienia nazębnego,a potem prowadzi do tego, ze oba ząbki mogą być do usuniięcia. My z Oskarkiem poszliśmy zdecydowanie za późno, ale na szczescie wszytsko poszło pomysle i uratowalismy ząbeczek :)

Posted

dzieki za wszystkie odpowiedzi! jestescie wspaniali!
poslucham sie was i sprobuje sie w poniedzialek wyrwac do weta bo zauwazylam ze ten staly mu krzywo rosnie wiec nie warto zwlekac :]
pozdrawiamy- magda i miki

• 3 weeks later...
Posted

witam wszystkich a raczej dobrywieczór :) widze ze jak ja a własciwie mój Ayki 8) wasze yorczusie tez maja problem z kiełkami podwójnymi! ostatnio ten temat był poruszany i dostałam wiele pouczajacych rad :P
Właśnie byłam dziś u weta<podobno najlepszy w mieście<słupsk>> i co sie okazało... za bardzo spanikowałam :oops: z tymi kiełkami! mój yorczus ma 8 miesiecy i podwójne kły na dole i u góry które mu sie ruszają i wet powiedział ze mamy jeszcze czas i narazie niech piesio gryzie duzo kostek<odpowiednie oczywiście>a spewnościa wyleca mu same :evil: bo nie chce go narazie stresować. Takze mamy jeszcze ze 2 miesiące jesli nie wypadna to bedziemy musieli je usunąć :-? .

Gosia&Ayki :D :wink:

Posted

No a Lorda usuwanie ząbka nie ominęło i jutro jedziemy na zabieg, więc trzymajcie kciuki aby wszystko się udało... no szybko Lord wydobrzał po tym zabiegu... :wink:

pzodrawiam :)