GajaS Posted June 25, 2012 Posted June 25, 2012 No dobrze,wiec na jaka?Czytalam juz ze Brit cenowo wypada tak samo,a jakosciowo lepiej,z kolei Beatrix wlasnie rozwalila mi kolejna koncepcje :D W zyciu bym nie pomyslala ze to wszystko jest takie skomplikowane.. :/ Quote
Beatrx Posted June 25, 2012 Posted June 25, 2012 możesz spróbować z britem, w końcu każdy pies jest inny;) my się przerzucamy na boscha, psisko go ładnie zjada a do tego kupy są okej. Quote
GajaS Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 Kika9004 napisał(a):Moim zdaniem jakościowo lepsze karmy są Ariona, a cena ta sama. Ja płacę 7 zł/kg. Brit chyba jest droższy. Znalazlam na allegro Ariona puppy za 109zl przesylka gratis wiec chyba niezle :) A Brit premium puppy 129,ta sama waga i tez bez oplat za przesylke,roznica niewielka.Bosh tez 109zl/15kg,tyle ze adult.Mysle wiec ze znajdziemy cos co polecacie i przy okazji nie zbankrutujemy :) Quote
Beatrx Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 tylko arion ma zboża na pierwszym miejscu w składzie. nie wiem, czy wszystkie rodzaje, ale te parę co obejrzałam to ze zdziwieniem stwierdziłam, ze tak jest. amoże pro pac? Quote
XdamianX Posted June 2, 2014 Posted June 2, 2014 Witam. Czy stanie się coś, jeśli dla mojego 6 miesięcznego shih-tzu, kupię karmę purina dog chow dla psów raz dużych ? Quote
Cockermaniaczka Posted June 2, 2014 Posted June 2, 2014 Oprocz tego ze sa to syfiaste karmy i ta dla duzych ma ogromne granulki to nie... Kup cos psiakowi lepszego,zwlaszcza teraz jak rosnie i potrzebuje dobrego jedzenia... Polecam Taste of the wild,Husse,Acane,Planet pet ... Quote
XdamianX Posted June 2, 2014 Posted June 2, 2014 A Arion? Mały aktualnie je ariona, czy to dobra karma? Quote
Cockermaniaczka Posted June 2, 2014 Posted June 2, 2014 Skład: Ryż, kukurydza, pszenica, mięso drobiowe, tłuszcze, hydrolizowane białko drobiowe, gluten kukurydziany, wysłodki buraczane, tłuszcz zwierzęcy, proszek jajeczny, drożdże browarniane, fruktooligosacharydy, witaminy l składniki mineralne. I tyle na temat... Miesa tyle co nic... :shake: Poczytajcie temat o karmach ... Quote
filodendron Posted June 2, 2014 Posted June 2, 2014 XdamianX napisał(a):A Arion? Mały aktualnie je ariona, czy to dobra karma? Lepsza od puriny dog chow, bo przynajmniej piszą że drób a nie produkty uboczne nie wiadomo z czego. Ale mercedes to to nie jest. Piesek jest mały, nie je przecież dużo, szczególnie że lepsze karmy mają też lepsze dawkowanie - zazwyczaj dzienna dawka jest mniejsza. Na pewno nie powinien jeść karmy dla ras dużych. Zapotrzebowanie na białko i inne składniki odżywcze małego psa jest inne niż dużego. Quote
Niampi Posted January 24, 2015 Posted January 24, 2015 Karmił ktoś tym? Będzie odpowiednia dla szczeniaka nowofundlanda? Jeśli nie to proszę o polecenie czegoś odpowiedniego :) Prosiłabym również o strony z których zamawiacie karmy (chyba, że są łatwo dostępne w zoologicznych.) Quote
gryf80 Posted January 24, 2015 Posted January 24, 2015 moze byc.w zalezności ile kasy jesteś w stanie wyłożyć Quote
martazobeniak Posted January 24, 2015 Posted January 24, 2015 Ja bym po aferze z aflatoksynami i kolejnych ostrzeżeniach wobec fabryk tego koncernu, Purinie nie ufała. Pojawiają się też głosy, że szczenięta odchowywane na Purinie mają w dorosłym życiu problemy z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi (podpatrywałam nawet ostatnio jedną taką dyskusję hodowców w grupie Dog Food Nerds of Facebook). Dodatkowo, Puppy Chow / Dog Chow - to niższa, gorsza linia produktów Puriny (wyżej stoi Pro Plan). Składy są porównywalne do typowych marketówek, czasem nawet gorsze. Żywienie szczenięcia, zwłaszcza dużej rasy, wymaga ostrożności, więc postawiłabym raczej na coś innego - nie zabijającego ceną, ale jednak lepszego jakościowo i pewniejszego. Może na przykład (alfabetycznie) Brit, Husse, Josera, Planet Pet Society? (Biorąc pod uwagę Twój pierwotny pomysł, nie sugeruję tu karm z najwyższej półki cenowo-jakościowej.) Zawsze warto porównać składy, a także dawkowania. Po przeliczeniu okazuje się często, że gorszej jakościowo karmy musisz dać o wiele więcej (przez wypełniacze, które nie są właściwie trawione i wykorzystywane) i dzienny koszt żywienia jest wyższy. Zdziwisz się, ale Pedigree czy Chappi w takim rachunku są droższe od niezłego Brita. ;) Quote
IlonaS Posted January 24, 2015 Posted January 24, 2015 Też bym szukała czegoś lepszego, zwłaszcza, że to pies rasy dużej. O koncernie Puriny też słyszałam niepochlebne opinie.Ja zamawiam karmę w telekarmie i zwierzakowo, jestem zadowolona, ceny przystępne i obsługa dobra. 1 Quote
Niampi Posted January 26, 2015 Posted January 26, 2015 Dziękuję wam za pomoc :) w takim razie odrzucam tą karmę i szukam czegoś innego. W najbliższym czasie idę do zoologicznego, może tam będzie jakaś karma, którą wymieniła martazobeniak :) 1 Quote
martazobeniak Posted January 26, 2015 Posted January 26, 2015 Dzięki za zaufanie do do moich sugestii. ;) Jeśli masz czas i ochotę, możesz przejrzeć i porównać składy, dawkowania i ceny. Brit i Josera są dość popularne i często spotykane w sklepach. Obie te firmy mają produkty tańsze i nieco gorsze składowo (w przypadku Brita - Premium; w przypadku Josery - karmy podstawowe), a także droższe, z bogatszym składem (Brit - Care, Carnilove; Josera - linia Emotion). Nieco trudniej może być ze zdobyciem produktów Planet Pet Society i Husse (niektóre sklepy mają umowy franczyzowe, w innym przypadku trzeba zamawiać przez przedstawicieli). Quote
martazobeniak Posted April 18, 2015 Posted April 18, 2015 Purina = notorycznie zdarzające się aflatoksyny w karmie. Purina = Beneful zatruwający tysiące psów: proces z powództwa zbiorowego - ok. 4.000 osób. Purina = ryzyko alergii / nietolerancji pokarmowych, jeśli karmi się nią od szczenięcia. SMACZNEGO! Quote
dogina Posted August 19, 2015 Posted August 19, 2015 Moja Xenia zajada karmę dla psów Purina i nie wybrzydza. Ona to generalnie od zawsze jest żarłokiem :) Quote
locky Posted March 21, 2017 Posted March 21, 2017 Jaka jest prawda w tym, że nie będą już produkować Puriny Dog Chow PUPPY SMALL Z KURCZAKIEM ?? Z jednego sklepu zoologicznego cofneli mi zamówienie, bo stwierdzili, że producent wycofuje się ze sprzedaży. Quote
locky Posted March 21, 2017 Posted March 21, 2017 Daąc 10 zł. za kilogram karmy, nie wydaje mi się, że by ta karma była "zła".... Quote
Recommended Posts