Jump to content
Dogomania

Ksenia -Dzidzia czyli maluch z niebieskim oczkiem...ma juz dom!

Recommended Posts

Posted

Saphira napisał(a):
Ponoć niedługo remont dogo:shake::shake::shake:

To pierwszy duży społecznościowy portal/forum który nie ma zapasowego serwera na takie sytuacje. Takiego wyjścia B.

• Replies 217
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Saphira napisał(a):
Co tam u Didzi ? Ktoś dzwonił:lol:

A se achnę i ochnę, cztery razy po dwa razy, osiem razy raz po raz, o północy ze dwa razy, a nad ranem jeszcze raz.

Posted

[quote name='Saphira']Piękne oczy masz, komu je dasz:eviltong::eviltong::eviltong:

No to śpiewamy dalej z "Czerwonymi Gitarami"

Przyjdę do Ciebie niebieskooka
Przyjdę do Ciebie gdy będzie świt
Żeby się ubić błękitem chabrów
Żeby zrozumieć błękitne sny.

Bo moje oczy są granatowe
Bo w moich oczach jest jeszcze cień
Który mi kiedyś dziad mój zostawił
Gdy rozstrzelany był każdy dzień. /bis

Przyjdę do Ciebie w rozkwicie dnia
Żeby popatrzeć w zwierciadło nieba
Żeby dosięgnąć błękitu dna.

Bo moja oczy są granatowe
Bo w moich oczach jest ciemność drzew
Którą mi kiedyś dziad mój zostawił
Gdy musiał nosić w plecaku gniew. /bis

Przyjdę do Ciebie w pogodny czas
Żeby zrozumieć że tam wysoko
Może być miliard zwyczajnych gwiazd.

Bo moje oczy są granatowe
Bo w moich oczach granatów pęk
Które mi kiedyś dziad mój zostawił
Bym nigdy nie znał co znaczy lęk.

Posted

Główna teoria mówi, że niebieskie oczy pojawiły się z czasem, przez tysiąclecia przystosowywania się do zimniejszego klimatu. Na początku 2008 duńscy naukowcy odnaleźli nowy trop, mogący wyjaśnić genezę niebieskich oczu. Opierając się na długich badaniach prowadzonych wśród społeczności Danii, Jordanii i Turcji doszli do wniosku, że niebieska barwa oczu pojawiła się wskutek mutacji[41]. Tę samą konkluzję wysnuł australijski naukowiec Richard Sturm z Uniwersytetu Queensland w Brisbane. Według nich mutacja miała miejsce ok 10 000 lat temu. Jej rozprzestrzenienie się nastąpić miało wraz z wędrówką na północ, zaś wcześniej jedyną barwą była brązowa. Pojawienie się mutacji u jednego osobnika rodzi domysł naukowców, że współcześni ludzie mający niebieskie oczy wywodzą się od wspólnego przodka.
Niebieskie oczy zawierają niewielką ilość melaniny w podścielisku tęczówki; światło o dłuższych falach jest absorbowane przez leżący pod spodem pigment nabłonka tęczówki, a krótsze fale są odbijane dzięki Rozpraszaniu Rayleigha[5]. Obecna jest eumalanina – rodzaj melaniny[19]. Wzór dziedziczności, towarzyszący niebieskim oczom, jest uznawany za podobny do cechy recesywnej[7].
Niebieskie oczy są stosunkowo powszechne w całej Europie i innych rejonach, zamieszkanych przez ludność pochodzenia europejskiego, takich jak: Kanada, USA, Australia oraz w kilku krajach Ameryki Południowej: Argentynie, Urugwaju, czy Brazylii. W pozostałych częściach świata są stosunkowo rzadkie. Około 8% populacji świata ma niebieskie oczy.
Finlandia i Litwa mają największy odsetek niebieskookich ludzi; jest to również kolor oczu bardzo powszechny w innych krajach leżących nad Morzem Bałtyckim[42]. Pewne badanie wykazało, że niemal 90% Islandczyków ma niebieskie lub zielone oczy[43]. Badania w 2002 r. udowodniły powszechne występowanie niebieskiego koloru oczu wśród przedstawicieli rasy białej o nie-latynoskim pochodzeniu w Stanach Zjednoczonych – odsetek wynosi 33,8% dla urodzonych między 1936 a 1951 r. oraz 57,4% dla urodzonych między 1899 a 1905[7].
Jako że produkcja melaniny rośnie w ciągu pierwszych kilku lat życia, niebieskie oczy dzieci mogą ściemnieć, kiedy staną się starsze.

[źródło: ]Błąd