Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Patisa napisał(a):
Prawda:cool3:

Magda pewnie się już cieszy, bo bedzie miała możliwośc poznać Holly, jeżeli bedzie chciała za jakiś czas przejechać się ją odwiedzić w nowym domku:cool3:

Własnie dzwoniła do mnie Pani Teresa, będzie w sobotę, miedzy 11 a 12godz.

Kurczę, Hollaka zywiła się tym co moje psy, czyli BARFem, ale ja dawałam jej to wszystko "na oko". Pani mnie wypytuje o dokładne dane, chyba będę musiała przygotowac jakis ścisły jadłospis...

Martens, help! ( suczka jakieś 12kg;) )

Pewnie ,że sie cieszę:evil_lol: i nie omieszkam małej odwiedzić.
Ja tylko nie wiem czy w gliwicach jest możliwość zakupu BARF-a , orientowałam się bo chciałam przestawić mojego psa , ale nigdzie nie znalazłam, no a tak poza tym to tak do końca nie wiem co to jest i czy to drogo wychodzi. Może ktoś mnie uświadomi:cool3:

• Replies 362
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To 17-dniowy jadłospis, który można stosować u szczeniaka "w kółko" do ok. 5-6 miesiaca życia - wtedy trzeba zacząć zmieniać go na dorosły

1 DZIEŃ
kości drobiowe, jajko ze skorupką
2 DZIEŃ
kości drobiowe, kefir
3 DZIEŃ
twaróg z całym jajkiem i łyżeczką tranu, kości drobiowe
4 DZIEŃ
Rano kość cielęca/wieprzowa do obgryzania, po południu papka warzywna z łyżką oleju
5 DZIEŃ
papka warzywna z łyżką oleju i łyżeczką tranu oraz podrobami (pokrojone, zmieszane z warzywami), wieczorem kości drobiowe
6 DZIEŃ
kości drobiowe, kefir + łyżka miodu
7 DZIEŃ
kości drobiowe, papka warzywna z jogurtem, łyżką płatków owsianych i łyżeczką oleju
8 DZIEŃ
kości drobiowe, łyżka miodu zmieszana z otrębami
9 DZIEŃ
papka warzywna z wątróbką plus łyżeczka oleju i łyżeczka tranu
10 DZIEŃ
kości drobiowe, kefir + łyżeczka tranu
11 DZIEŃ
kości wieprzowe/wołowe
12 DZIEŃ
filet z ryby surowy
13 DZIEŃ
jogurt naturalny, kości drobiowe
14 DZIEŃ
serce wołowe, wieczorem kość cielęca do obgryzania
15 DZIEN
podroby
16 DZIEŃ
kości drobiowe, papka warzywna + łyżeczka tranu
17 DZIEŃ
twaróg + jajko + łyżka miodu + łyżka Algolithu (sproszkowane algi morskie dla psów), kostka drobiowa

Legenda :)
Kości drobiowe - korpusy z kurczaka, skrzydełka z kurczaka, skrzydła z indyka, szyje z indyka, kurze łapki (ważne dla rosnącego psa, wspomagają stawy! - u szczeniaka kurze łapki powinny stanowić ok 1/4 podawanych kości drobiowych)
Kości wieprzowe lub wołowe - kości karkowe i schabowe (wieprz.), mostek wołowy, ogon wołowy lub wieprzowy; dla większych psów też nóżki wieprzowe
Jajko całe, ze skorupką, rozgniecione z twarogiem
Podroby: żołądki, płucka, ozory
Papka warzywna: zmiksowane jabłka, gruszki, marchew, pietruszka, seler, pomidory, ogórki, cukinia, cykoria, kalafior, brokuł, papryka czerwona, buraki czerwone, banany, morele, brzoskwinie, kiwi i inne (nie używam cebuli, czosnku, winogron i awokado) - oczywiście nie zawsze musi to być wszystko, tylko to co akurat jest.
Olej - z pestek winogron lub lniany.

Ważne żeby nie przekraczać zaleconej ilości tranu.

Co do ilości - u rosnącego psa cały czas trzeba ją zmieniać... Orientacyjnie jest to 5-10% masy ciała na dobę, ale szczeniaki mają bardzo różny apetyt i potrzeby więc trzeba się dostosować do psiaka. Niech je ile chce, tylko trzeba uważać by nie utyła.

maggie1971 Barf wychodzi cenowo jak dość dobra karma, a jeśli masz dostęp do hurtowni, tanich bazarków z mięsem, to jeszcze taniej.

Posted

Dzięki Ci Martensiak!

Ludzie naprawdę są porządni. A już na pewno bardzo się przejmują:p

Pani Tereska dzisiaj do mnie dzwoniła, ma już zakupiony BARF ( nie wiem co dokładnie, powiedziała, że dostała w sklepie, jestem ciekawa czy nie kupiła gotowego,a to przecież drożej), mają legowisko, mają gadżety... no i sam fakt, że jadą do nas aż z Gliwic!:lying: To jest 240km!:smhair2:

Także, chyba im zależy :haha:

Jutro dam znac co i jak, może popstrykam jakieś zdjęcia, to się z Wami nimi podzielę ;)

Pozdrawiam

Posted

Foty już są, póki co bez właścicieli, bo jeszcze ich nie ma.:cool3:
Ale już ponagrywałam trochę ostatnie chwile razem...:placz:

Relacje dam od razu jak będzie po wszystkim, a reszta dokumentacji, czyli foty i filmy, to raczej pod wieczór.;)

Posted

Żyjecie jeszcze?

Pastwo przyjechali. Na początku ciężko im było tu trafić, pełno małych wsi o bardzo zbliżonych nazwach :grab:
Ale trafili.
Jak weszli, to psy oczywiście je obstąpiły, nawet powściągliwy zazwyczaj Frodo, jakoś tak blisko odważył się podejść. Wszystkim przywieźli smakoły ( czym od razu kupili Sarę i Holly). Frodo się nie przekupił.

Posiedzieliśmy chwilę, każdy pies znalazł swojego klepacza, nawet Frodo uwalił się pod nogami nowego, 13letniego właściciela Holly :cool3:

Oczywiście Holly wzbudziła same achy i ochy, umowę spisaliśmy i suczka pojechała.

Mam foty z ostatnich chwil z pobytu u nas, mam też fote z nowym Panem :cool3:

Wstawię je później,z tym, ze ta ostatnią fote to nie wiem czy wrzucać, bo nie pytałam o zgodę właścicieli, więc chyba ją zostawię dla siebie.;)

Dziekuję WSZYSTKIM, ktorzy mi pomagali raz jeszcze i WSZYSTKIM, którzy odwiedzali nasz wątek.:Rose::Rose::Rose:

Pewnie wizytę poadopcyjną wartoby przprowadzić jakoś za tydzień? jak myślicie?

Popczestuję Was także zdjęciami Holly z nowego domu, jak tylko będą.;)

Ufff....czyli już po wszystkim. Aż nie wierzę:cunao:

Czyli teraz... za udaną akcję i nowe domki suczek!:beerchug:

Posted

No to super :cool3:
Mogłaś spytać czy mają internet może by założyli Holly galeryjke i napisali czasami co tam u niej.
Już nie mogę sie doczekać fotek :loveu:

Posted

no to spokojną podróż i szczęśliwy żywot u boku nowych właścicieli :kciuki: :knajpa:

Umów z Magdą wizytkę za tydzień , będziesz wtedy spokojniejsza ;)