maggie1971 Posted March 9, 2009 Posted March 9, 2009 Patisa napisał(a):Prawda:cool3: Magda pewnie się już cieszy, bo bedzie miała możliwośc poznać Holly, jeżeli bedzie chciała za jakiś czas przejechać się ją odwiedzić w nowym domku:cool3: Własnie dzwoniła do mnie Pani Teresa, będzie w sobotę, miedzy 11 a 12godz. Kurczę, Hollaka zywiła się tym co moje psy, czyli BARFem, ale ja dawałam jej to wszystko "na oko". Pani mnie wypytuje o dokładne dane, chyba będę musiała przygotowac jakis ścisły jadłospis... Martens, help! ( suczka jakieś 12kg;) ) Pewnie ,że sie cieszę:evil_lol: i nie omieszkam małej odwiedzić. Ja tylko nie wiem czy w gliwicach jest możliwość zakupu BARF-a , orientowałam się bo chciałam przestawić mojego psa , ale nigdzie nie znalazłam, no a tak poza tym to tak do końca nie wiem co to jest i czy to drogo wychodzi. Może ktoś mnie uświadomi:cool3: Quote
kamilka91 Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 Huuuraaa! :multi::multi::multi::multi: Powodzenia Holly! :loveu: Quote
Martens Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 To 17-dniowy jadłospis, który można stosować u szczeniaka "w kółko" do ok. 5-6 miesiaca życia - wtedy trzeba zacząć zmieniać go na dorosły 1 DZIEŃ kości drobiowe, jajko ze skorupką 2 DZIEŃ kości drobiowe, kefir 3 DZIEŃ twaróg z całym jajkiem i łyżeczką tranu, kości drobiowe 4 DZIEŃ Rano kość cielęca/wieprzowa do obgryzania, po południu papka warzywna z łyżką oleju 5 DZIEŃ papka warzywna z łyżką oleju i łyżeczką tranu oraz podrobami (pokrojone, zmieszane z warzywami), wieczorem kości drobiowe 6 DZIEŃ kości drobiowe, kefir + łyżka miodu 7 DZIEŃ kości drobiowe, papka warzywna z jogurtem, łyżką płatków owsianych i łyżeczką oleju 8 DZIEŃ kości drobiowe, łyżka miodu zmieszana z otrębami 9 DZIEŃ papka warzywna z wątróbką plus łyżeczka oleju i łyżeczka tranu 10 DZIEŃ kości drobiowe, kefir + łyżeczka tranu 11 DZIEŃ kości wieprzowe/wołowe 12 DZIEŃ filet z ryby surowy 13 DZIEŃ jogurt naturalny, kości drobiowe 14 DZIEŃ serce wołowe, wieczorem kość cielęca do obgryzania 15 DZIEN podroby 16 DZIEŃ kości drobiowe, papka warzywna + łyżeczka tranu 17 DZIEŃ twaróg + jajko + łyżka miodu + łyżka Algolithu (sproszkowane algi morskie dla psów), kostka drobiowa Legenda :) Kości drobiowe - korpusy z kurczaka, skrzydełka z kurczaka, skrzydła z indyka, szyje z indyka, kurze łapki (ważne dla rosnącego psa, wspomagają stawy! - u szczeniaka kurze łapki powinny stanowić ok 1/4 podawanych kości drobiowych) Kości wieprzowe lub wołowe - kości karkowe i schabowe (wieprz.), mostek wołowy, ogon wołowy lub wieprzowy; dla większych psów też nóżki wieprzowe Jajko całe, ze skorupką, rozgniecione z twarogiem Podroby: żołądki, płucka, ozory Papka warzywna: zmiksowane jabłka, gruszki, marchew, pietruszka, seler, pomidory, ogórki, cukinia, cykoria, kalafior, brokuł, papryka czerwona, buraki czerwone, banany, morele, brzoskwinie, kiwi i inne (nie używam cebuli, czosnku, winogron i awokado) - oczywiście nie zawsze musi to być wszystko, tylko to co akurat jest. Olej - z pestek winogron lub lniany. Ważne żeby nie przekraczać zaleconej ilości tranu. Co do ilości - u rosnącego psa cały czas trzeba ją zmieniać... Orientacyjnie jest to 5-10% masy ciała na dobę, ale szczeniaki mają bardzo różny apetyt i potrzeby więc trzeba się dostosować do psiaka. Niech je ile chce, tylko trzeba uważać by nie utyła. maggie1971 Barf wychodzi cenowo jak dość dobra karma, a jeśli masz dostęp do hurtowni, tanich bazarków z mięsem, to jeszcze taniej. Quote
Patisa Posted March 13, 2009 Author Posted March 13, 2009 Dzięki Ci Martensiak! Ludzie naprawdę są porządni. A już na pewno bardzo się przejmują:p Pani Tereska dzisiaj do mnie dzwoniła, ma już zakupiony BARF ( nie wiem co dokładnie, powiedziała, że dostała w sklepie, jestem ciekawa czy nie kupiła gotowego,a to przecież drożej), mają legowisko, mają gadżety... no i sam fakt, że jadą do nas aż z Gliwic!:lying: To jest 240km!:smhair2: Także, chyba im zależy :haha: Jutro dam znac co i jak, może popstrykam jakieś zdjęcia, to się z Wami nimi podzielę ;) Pozdrawiam Quote
Alicja Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 no to czekamy jutro na relacje i fotki ..... :kciuki: Quote
ab-agnieszka Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 No to czekamy na rekacje.:loveu::multi: Quote
Patisa Posted March 13, 2009 Author Posted March 13, 2009 Ale z was Jęczydupki:eviltong: Do jutra wytrzymajcie, ciesze się, ze nie tylko ja to przezywam. pozdrawiam Was wszystkich serdecznie! pati:Rose: Quote
GameBoy Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 zagladam i zagladam, myslalam, ze juz cos sie pojawi :eviltong: Quote
Patisa Posted March 14, 2009 Author Posted March 14, 2009 Foty już są, póki co bez właścicieli, bo jeszcze ich nie ma.:cool3: Ale już ponagrywałam trochę ostatnie chwile razem...:placz: Relacje dam od razu jak będzie po wszystkim, a reszta dokumentacji, czyli foty i filmy, to raczej pod wieczór.;) Quote
GameBoy Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 do wieczora powinno mi jeszcze starczyc cierpliwosci :eviltong: Quote
Patisa Posted March 14, 2009 Author Posted March 14, 2009 GameBoy napisał(a):do wieczora powinno mi jeszcze starczyc cierpliwosci :eviltong: To dobrze:lol: Quote
ab-agnieszka Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 Umieram z ciekawosci:evil_lol::eviltong: Quote
Alicja Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 ab-agnieszka napisał(a):Umieram z ciekawosci:evil_lol::eviltong: ..... reanimować :hmmmm: Quote
Patisa Posted March 14, 2009 Author Posted March 14, 2009 Żyjecie jeszcze? Pastwo przyjechali. Na początku ciężko im było tu trafić, pełno małych wsi o bardzo zbliżonych nazwach :grab: Ale trafili. Jak weszli, to psy oczywiście je obstąpiły, nawet powściągliwy zazwyczaj Frodo, jakoś tak blisko odważył się podejść. Wszystkim przywieźli smakoły ( czym od razu kupili Sarę i Holly). Frodo się nie przekupił. Posiedzieliśmy chwilę, każdy pies znalazł swojego klepacza, nawet Frodo uwalił się pod nogami nowego, 13letniego właściciela Holly :cool3: Oczywiście Holly wzbudziła same achy i ochy, umowę spisaliśmy i suczka pojechała. Mam foty z ostatnich chwil z pobytu u nas, mam też fote z nowym Panem :cool3: Wstawię je później,z tym, ze ta ostatnią fote to nie wiem czy wrzucać, bo nie pytałam o zgodę właścicieli, więc chyba ją zostawię dla siebie.;) Dziekuję WSZYSTKIM, ktorzy mi pomagali raz jeszcze i WSZYSTKIM, którzy odwiedzali nasz wątek.:Rose::Rose::Rose: Pewnie wizytę poadopcyjną wartoby przprowadzić jakoś za tydzień? jak myślicie? Popczestuję Was także zdjęciami Holly z nowego domu, jak tylko będą.;) Ufff....czyli już po wszystkim. Aż nie wierzę:cunao: Czyli teraz... za udaną akcję i nowe domki suczek!:beerchug: Quote
Izuuus Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 No to super :cool3: Mogłaś spytać czy mają internet może by założyli Holly galeryjke i napisali czasami co tam u niej. Już nie mogę sie doczekać fotek :loveu: Quote
kajkoowa Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 No, za akcje:popcorn: Oby jej tam było dobrze;) Quote
Alicja Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 no to spokojną podróż i szczęśliwy żywot u boku nowych właścicieli :kciuki: :knajpa: Umów z Magdą wizytkę za tydzień , będziesz wtedy spokojniejsza ;) Quote
Patisa Posted March 14, 2009 Author Posted March 14, 2009 Wyglądamy... Wesoła rodzinka Gryzowanki :lol: Quote
Recommended Posts