Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

przeciez pisalas o "przecietnej suce", czyli taka co to na wystawach raczej dobrze nie wypada?:))))))))))dla mnie przecietna suka to przecietna, na ocene doskonala i owszem ale nic poza tym:)))chyba,ze pod tym pojeciem masz co innego na mysli np. championke , ale ktora wg.Ciebie nie jest egzemplarzem wybitnym, no to wtedy i owszem ma szanse urodzic cos fajnego:)))

sznaucerki miniaturowe RULEZ:))))))))))))moja ukochana rasa:))))))))

Wlasnie, pisz pytania to Ci odpowiemy:))))))))))

STRES to na bank:)))))))))))))ale potem jaka radosc:)))chociaz te pecherze i plody to mi sie po nocy jako horror snia:)))))))))))))))))))

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Championat Polski niestety nie jest miarodajny do wartości psa. Wielu hodowców przyjeżdza z zagranicy, bo jak twierdzą. U nas fajnie się robi championat!!.

Przede wszystkim chodzi o to, że czasem mozna zobaczyć potencjał tam gdzie nie widać go na pierwszy rzut oka... Jest to kwestia bardzo osobnicza i trudno o niej dyskutować.

Posted

w sznaucerkach jakos tego potencjalu nie widzialam-przecietna suka jeszcze tu nie urodzila NIC wybitnego. Wybitne sznaucerki sa po ladnych mamach. Rzeczywiscie nie kazdy champion jest ladny:)))))))))))ale u Ruskow jest gorzej:))

Posted

Za przeciętną suką może stać mało przeciętna plejada wspaniałych ,wartościowych przodków :D

Nie skreślam psów dlatego,że nie robią kariery wystawowej-nie każdy pies lubi wystawy-znam psy,które na widok ringu tracą całą werwę-a tam,gdzie ich nikt nie obmacuje i ocenia :wink: -są bardzo interesujące :D

Posted
chodzi o softke ktora jest ZDROWA
Nie żebym się czepiała, ale skąd to wiadomo? Przecież to szczeniak dopiero...

Rybka, czy Ty poznałaś się już na chorobach genetycznych, które występują w tej rasie? Ja się na tym nie znam, ale wiem, że żadna rasa nie jest od nich wolna. Więc moja rada dla przyszłej mamusi to jest poznać się na tym i przeprowadzić odpowiednie badania, zanim zdecydujesz się na krycie.

Co więcej, ja osobiście uważam, że rozmnażane powinny być tylko osobniki wybitne - mocno trzymam kciuki, żeby Twoja taką się okazała, ale za wcześnie chyba jeszcze, żeby stwierdzić, czy tak będzie. No i oczywiście to tylko moja opinia, a do tego niezbyt popularna - większość rozmnażanych psów to psy bardzo przeciętne.

Flaire troche sie jednak chyba czepiasz :lol:

Logiczne że to dopiero szczeniaczek i na 100% nie można jeszcze stwierdzić czy wyrośnie z niego piękny pies. Jednak w tym wypadku dziewczyna chce się czegoś więcej dowiedzieć o kryciu bo jest zielona więc nie prościej podesłać jej jakieś namiary na ciekawe stronki ewentualnie księżki z tej tematyki lub poprostu powiedzieć co i jak :wink:

Suczka która jest w tej chwili u Rybki wybierana była jako pierwsza z miotu - nie ważne że trafiła do niej dopiero teraz... wszstkie szczeniaki oglądane były w piątym dniu i 7 tygodniu - wspierałem się na doświadczonych hodowcach - sam niestety nie mam jeszcze takiej wiedzy...

Moim skromnym zdaniem - popartym opinią dośwaidczonych hodowców sunia ma predyspozycje aby w przyszłości wyrosnąć na dobrego psa i mam nadzieje że tak sie stanie....więc co za problem że już teraz Rybka chce się jak najwięcej dowiedzieć na ten temat???

rozmowa niepotrzebnie zeszła na inny tor więc....lepiej wracajmy do tematu i zasadniczego pytania Rybki :D

zapewne większość z Was ma już spore doświadczenie w tym temacie więc może podzielicie się z Rybką swoimi dośwaidczeniami? :wink:

pozdrawiam

Posted
Flaire troche sie jednak chyba czepiasz :lol:

Logiczne że to dopiero szczeniaczek i na 100% nie można jeszcze stwierdzić czy wyrośnie z niego piękny pies. Jednak w tym wypadku dziewczyna chce się czegoś więcej dowiedzieć o kryciu bo jest zielona więc nie prościej podesłać jej jakieś namiary na ciekawe stronki ewentualnie księżki z tej tematyki lub poprostu powiedzieć co i jak :wink:

Zgadzam się z Marcino1978. Nawet gdyby Rybka w ogóle nie miała żadnej suki, to takie zainteresowanie jest jak najbardziej usprawiedliwione i dobrze o niej świadczy. Zawsze kiedyś w przyszłości takie informacje mogą się przydać, jak nie przy tej suce, to przy innej, jak nie samej Rybce, to komuś z jej rodziny czy znajomych.

Ja sama też jestem bardzo zainteresowana tym tematem, choć na dzień dzisiejszy mam tylko samca, który jest kundlem - od razu mówię, że wykastrowanym, żeby nie było głupich posądzeń. W przyszłym roku będę mieć szczeniaka - owczarka belgijskiego tervuerena, ale jeszcze nie wiem, czy to będzie suka czy pies (to zależy od losu i od hodowczyni, na której wybór się całkowicie zdaję). A jednak temat ciąży i porodu też mnie bardzo interesuje. Więc zamiast wieszać psy na Rybce i prorokować, czy suka będzie wybitna, czy nie, bądźcie uprzejmi podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami, a ja też chętnie skorzystam. :wink: :lol:

Posted
Zgadzam się z Marcino1978. Nawet gdyby Rybka w ogóle nie miała żadnej suki, to takie zainteresowanie jest jak najbardziej usprawiedliwione i dobrze o niej świadczy. Zawsze kiedyś w przyszłości takie informacje mogą się przydać, jak nie przy tej suce, to przy innej, jak nie samej Rybce, to komuś z jej rodziny czy znajomych.

Ja sama też jestem bardzo zainteresowana tym tematem, choć na dzień dzisiejszy mam tylko samca, który jest kundlem - od razu mówię, że wykastrowanym, żeby nie było głupich posądzeń. W przyszłym roku będę mieć szczeniaka - owczarka belgijskiego tervuerena, ale jeszcze nie wiem, czy to będzie suka czy pies (to zależy od losu i od hodowczyni, na której wybór się całkowicie zdaję). A jednak temat ciąży i porodu też mnie bardzo interesuje. Więc zamiast wieszać psy na Rybce i prorokować, czy suka będzie wybitna, czy nie, bądźcie uprzejmi podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniami, a ja też chętnie skorzystam. :wink: :lol:

Dziekuje Ci Beato dokladnie o to mi chodzilo :D .

A ty temat sie zmienil czy pies sie nadaje czy nie :-? , a przeciez nie o to pytalam.

Wiem ze jest tu duzo ludzi ktorzy przezyli szczesliwe te chwile dlatego wlasnie sie pytam :) bo jest laikiem narazie w tej kwestii.

Marcinku dziekuje za wsparacie :buzi: , bo widac nie ktorzy nie zrozumieli mojego pytania :wink:

Korona dziekuje za tytuly, jak bede miala chwile podjade do sggw. Chyba ze ktos z Was ma takie ksiazki i moglby mi pozyczyc, byla bym wdzieczna :)

Tak wiec nadal czekam na opis waszych doswiadczen :D

Posted

Rybka, "Hodowlę psów" mam i mogę Ci pożyczyć. Ale uczciwie mówię, że nie jestem tą książką zachwycona - a na temat porodu jest tam raptem 5,5 strony. Trochę lepsza pod tym względem jest "Kynologia. Wiedza o psie" (też mam), ale tam najwięcej miejsca zajmują informacje o poszczególnych rasach, a to akurat w interesującym nas temacie niewiele wnosi. Obie książki mogę Ci pożyczyć, jakby co pisz na pw.

Najlepsza jest podobno (od wielu osób to słyszałam) książka "Rozród psów", ale tej niestety nie mam i nawet na oczy jej nie widziałam. :(

Posted

sylwia: jesli pies poza ringiem jest fajny to ni eoznacza, ze jest przecietny!!!mowimy o przecietnej suce, czyli takiej tylko na ocene doskonala, w ktorej nie ma zadnych rewelacji-rzadna czesc ciala nie jest super, no to z takiej suki wybitny potomek sie ni eurodzi:)))))))))))

Posted

Beata: my piszemy ogolnie o psach a nie o tym czy suczka Rybki jest wybitna czy nie.

Zadaj konkretne pytania to uzyskasz odpowiedz, bo o samej ciazy i porodzie sa tony ksiazek napisane:)))))))))))

Posted

Ja sama też jestem bardzo zainteresowana tym tematem, choć na dzień dzisiejszy mam tylko samca, który jest kundlem - od razu mówię, że wykastrowanym, żeby nie było głupich posądzeń. W przyszłym roku będę mieć szczeniaka - owczarka belgijskiego tervuerena, ale jeszcze nie wiem, czy to będzie suka czy pies (to zależy od losu i od hodowczyni, na której wybór się całkowicie zdaję). A jednak temat ciąży i porodu też mnie bardzo interesuje.

to wypowiedz Beatki:)))))))))))))))))))wiec i ona:))))))))

Posted

Rybka, za ok miesiąc bedę mogła pożyczyć Ci książki... Teraz dość częśto z nich korzystam, bo mam psie maluchy w domu. Mam te 3 tytuły, które wymieniłam...

sylwia: jesli pies poza ringiem jest fajny to ni eoznacza, ze jest przecietny!!!mowimy o przecietnej suce, czyli takiej tylko na ocene doskonala, w ktorej nie ma zadnych rewelacji-rzadna czesc ciala nie jest super

Od kiedy suka która jest na ocene doskonałą, lub nawet bdb. nie ma żadnej doskonałej części ciała :o

Rybka, mam nadzieje że sie nie obraziłaś za przebieg tej rozmowy... W żaden sposób nie chciałam sugerować, ze Twoja suka jest "przeciętna". Po prostu rozmowa zeszła na taki temat...

Posted

Korona: wiesz dobrze o czy mowie!osobnik wybitny to osobnik wybitny, musi miec w sobie to COS, czego przecietniak nie ma, nawet jak ma zajefajnych przodkow i powtarzam te psy ktore sa wybitne przynajmniej jesli chodzi o sznaucety urodzily sie z fajnych matek, ani jeden nie mial przecietnej mamusi. Ja Ci moge przyklady podac, a czy Ty mi mozesz napisac konkretnie?ktory wg. Ciebie osobnik jest super , a urodzila go zwykla, przecietna mama???

Posted

a pies wybitny to piesy wybitny, nie tylko ladny, czy majacy wszystko na miejscu, bo moze inaczej pojmujemy definicje psa wybitnego.Moze dla kogos pies wybitny to po prostu ladny, bez wiekszych wad (bo kazdy pies ma jakies) piesek...dla mnie nie:))))wybitne psy mozna policzyc na palcach 1 reki i one SA wybitne :))))))i z anatomii i charakteru

Posted

kazde z tych pytan to prawie temat rzeka...np. z tym wzywaniem weta do porodu...........jednak ksiazka jest najlepszym rozwiazaniem, bo to mozna pisac i pisac.....

dlatego bardziej konkretne pytania by sie przydaly np. po jakim czasie od zaczecia porodu sie wzywa weta, jak to jest z temperatura (nagly jej wzrost=klopoty) itd:))

Posted

a tu na forum jest w GENETYCE jak to sie dziedzicza cechy od rodzicow:))fajny temat,a wg. tego nie ma szans na wybitne cos od przecietnego.

zreszta pamietajcie:

W HODOWLI TYLKO TO CO NAJLEPSZE JEST WYSTARCZAJACO DOBRE

Paul Schockomoele czy jak sie go tam pisze:))))

Posted

Jeśli ktoś jest kompletnie zielony, to raczej trudno mu zadawać bardziej konkretne pytania. Skoro Rybka w ogóle nie wie, czy wzywa się weta, to nie zada pytania, kiedy go wezwać itd. :lol:

Posted

Oczywiście że mogę!! Przykładem jest moja suka!!

INTERCHAMPION, CH. LT. CH.PL. MŁ.CH. PL. ZWYC. LITWY, WEGIER. RES-BOG BUDAPESZT, MŁ. ZWYC. KLUBU 2000, ZWYC. KLUBU 2001 ITD.

Po matce stanowczo nie wybitnej, aczkolwiek poprawnej anatomicznie, zaopatrzonej w bardzo ciekawy rodowód.

Suka (interka) daje bardzo ciekawe dzieci!!

Hodowla psów, jest dziedziną nieprzewidywalną i nawet pełna znajomość genetyki nie jest w stanie odsłonić wszystkich tajemnic. Wiele chodzi psów przeciętnych, po wybitnych matkach i ojcach, czasem te wybitne psy nie przekazują po prostu swoich wybitnech cech!!

Doświadczeni hodowcy, nie patrzą na tytuły psa, ale na potencjał jaki w nim tkwi i na psy które stoją za nim w rodowodzie.

Nie mówie tu o kryciu pierwszym lepszym burkiem, ale o dokładnym przeanalizowaniu anatomii, rodowodu i innych ważnych cech. I jak mawia pewien bardzo znany francuski hodowca. Czasem trzeba zaryzykować wady, aby uwydatnić zalety...

Jest jeszcze kilka innych przykładów, ale nie sądze aby podawanie ich na publicznym forum było na miejscu...

Posted

co ma piernik do wiatraka??? :roll: :roll: :roll:

przecież to jest nie realne żeby rodziły sie same wybitne psy i jak to sie ma do pytania Rybki?

95% wszytskich psów na wystawach jest przeciętna dobra lub bardzo dobra ale nie wybitna

dodatkowo nie ma pewności że wybitny ojciec i wybitna matka dadzą takie potomstwo....

więc co proponujesz zakazać hodowli bardzo dobrych psów???

wtedy wszytsko zejdzie do podziemia i dopiero sie zacznie........