Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szukalam na weterynarii ale nic na ten temat nie znalazlam, wiec pytam :D :

Jak sie do niej przygotowac ?? Co zakupic?? Jak miejsce dla suki przygotowac?? Generalnie nic na ten temat nie wiem :wink:

Jak zapewnic dobre warunki suczce kiedy bedzie rodzic??

Czy wzywaliscie weta przy porodzie??

Opowiedzcie mi wszystko co wiecie, ja mam jeszcze duzo czasu do tego ale wole wiedziec wszystko przed zeby wiedziec czego moge sie spodziewac.

Z gody dziekuje za odpowiedzi :D

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Rybka a czy twoja sunia, nie ma podejrzenia dysplazji lub innych klopotów ze stawami? :roll:

To o jakiej Ty ciąży myslisz? :-? Przecież te "stawowe" klopoty są z reguły dziedziczne, to jak można mysleć o rozmnażaniu chorej na stawy suczki, nawet jakby była najbardziej rodowodowa ? :-?

Posted
Rybka a czy twoja sunia, nie ma podejrzenia dysplazji lub innych klopotów ze stawami? :roll:

To o jakiej Ty ciąży myslisz? :-? Przecież te "stawowe" klopoty są z reguły dziedziczne, to jak można mysleć o rozmnażaniu chorej na stawy suczki, nawet jakby była najbardziej rodowodowa ? :-?

Przepraszam ale czy ja napisalam ze to goldenka :o sory ale jakbys byla bardziej w temacie to bys wiedziala, ze mam dwa psy.

I nie musisz mi moralow prawic bo dobrze wiem co to jest dysplazja i wiedziala bys tez ze ona bedzie sterylizowana.

Pytam o ciaze ktorej w ogole nie ma a ty odrazu mi wyklad prawisz.

Nie bylo to mile :evil:

Posted

Oj to trzeba było od razu napisać o którą suczkę chodzi :roll:

Rybka wiem, że masz dwa psiaki, ale to nie znaczy, ze wiem, którą chcesz pokryć :wink:

napisałaś, ze to "za jakiś" czas a wiem, ze Suzi młodziutka jeszcze jest :wink:

A i niestety, zadrzają sie różne dziwne pomysly, jesli chodzi o krycie psów :roll:

Posted

mała softka jest kochana i nic jej nie dolega - wiem widzialem osobiście wiec nic nie stoi na przeszkodzie zeby już teraz Rybka mogła się dowiadywać wszystkiego o ciąży i już zacząć ją planować :wink:

Posted
ciaza fajna,ale porod...STRES JAK NA MATURZE:))))))))))))albo i gorszy....:))))))))))))))))))))))))))
a cos wiecej :D ??

Jak sie odbywa?? Czy sam pies sobie poroadzi czy trzeba mu pomoc czy wezwac wet??

WIECEJ INFO!!!!!!!

Posted
Jak sie odbywa?? Czy sam pies sobie poroadzi czy trzeba mu pomoc czy wezwac wet??

WIECEJ INFO!!!!!!!

róznie, to bywa, niestety, ale jakiegoś weta powinnaś miec przynajmniej "pod telefonem" A najlepiej, jeśli to twój pierwszy miot i nigdy nie odbierałaś rodzących szczeniaków to radzę wezwać do porodu weta, albo przynajmniej jakiegoś doświadczonego hodowcę

Ty nie jesteś w stanie określić, czy wszystko idzie ok., czy szczeniak idzie prawidłowo, co trzeba zrobić, jak sunia nie prze, czy łożyska ”rodzą się w całości” i mnóstwa innych rzeczy :roll:

Tu masz linki – koleżanka pytała rok temu o przygotowanie posłanka i kojca dla rodzącej suni, :D teraz sunia jets już daaaawn po porodzie ...... i o porodzie tez tam masz troszku :wink:

http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=9135&start=0

a tu drugi link z opisem ciązy i porodu

http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=15553&start=0

Obie dziewczyny miały asysty weta przy porodzie :wink:

Posted

Chyba w przyszłym roku zostanę "babcią", wiec czytam wszystkie informacje dotyczące porodu i ciąży. :wink:

Niestety mam takiego pecha, że w moim mieście nie ma szans na ewentualne zrobienie cesarki i będę wiec miała mały problem ze znalezieniem weterynarza. :(

Posted

no ja mam doswiadczenie tylko przy dwoch porodach śp. Gapy, basetki, i to tylko tak chwilowo, bo rodzila caly dzien, uh :/ jesli chodzi o ten przypadek, to Gapa sama rodzila, na koncu ostatkiem sil, ale sama, sama tez odgryzala pepowine jesli nie zdazyla pani, ogolnie porod w domku w niestresujacej atmosferze bez komplikacji, raz dzwoniono po weta bo juz wieczor, psinka wyczerpana a tu jeszcze psiaki na swiat chca przyjsc ;) wiec dostala jakis zastrzyk na wzmocnienie i wszystko bylo oki

no ale wazne jest, zeby pies byl w jednym miejscu, bo np za pierwszym razem jak rodzila, to dali jej pochodzic, noi co? urodzila jedno na srodku lazienki ;] nic sie nie stalo, ale lepiej dmuchac na zimne ;) pozdr. ja niestety nie bede miala malych psiaczkow :/

Posted
no ale wazne jest, zeby pies byl w jednym miejscu, bo np za pierwszym razem jak rodzila, to dali jej pochodzic, noi co? urodzila jedno na srodku lazienki ;] nic sie nie stalo, ale lepiej dmuchac na zimne

Suka moze chodzić, jeśli ma na to ochotę!! Nie raz ułatwia to poród, a obowiązkiem właściciela jest pilnowanie żeby szczeniaka nie "zgubiła"...

Rybka, zaopatrz się w literaturę o tej temetyce. Jest wiele ciekawych i fajnie napisanych książek na ten temat.

Jest kilka zasad którymi należy sie kierować przy przygotowywaniu suki do porodu jak i przy samym porodzie.

Przede wszystkim, trzeba sukę zaszczepić i regularnie odrobaczać. Czasem hodowcy odrobaczają przyszłe matki na około 2 tyg przed kryciem. Ważne jest tez odpowiednie karmienie i ruch...

Sam poród jest przeżyciem bardzo stresującym... Trudno sie tu rozpisywać, bo mozna napisac kolejną książkę na ten temat, ale ważne jest abyś miała na kogo liczyć. Nigdy nie wiadomo co może się stać...

Informacje książkowe są dosć suche i schematyczne a każda suka jest inna więc powinien być to z Tobą (lub pod tel) ktoś doświadczony. Powinnaś mieć tez weta którego będziesz mogła obudzić np. w nocy kiedy coś będzie nie tak...

Posted
o WOW Rybko jakież masz dalekosiężne plany :klacz: - ja się zamawiam na mamusię chrzestną dla jednego psiaka :D
wcale nie dalekosiezne to jedyne poltora roku :lol:

chrzestna zawsze mozesz byc :wink: :buzi:

Korona powiedz mi gdzie te ksiazki mozna kupic i jakie to sa tytuly :D

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi napewno mi to przyblizy sprawe. Narazie szukam dobrego weta ktory odbierze moj tel w nocy :D .

Ogladam codziennie Animal Planet :lol: i ogladam porody :wink: . Chce sie najlepiej przygotowac bo to bedzie moj pierwszy (mam nadzieje) miot i nie chce zadnego bledu popelnic. Mam nadzieje ze moja softka bedzie najlepsza mamusia (bo to przeciez tez wazne) :D

Posted
chodzi o softke ktora jest ZDROWA
Nie żebym się czepiała, ale skąd to wiadomo? Przecież to szczeniak dopiero...

Rybka, czy Ty poznałaś się już na chorobach genetycznych, które występują w tej rasie? Ja się na tym nie znam, ale wiem, że żadna rasa nie jest od nich wolna. Więc moja rada dla przyszłej mamusi to jest poznać się na tym i przeprowadzić odpowiednie badania, zanim zdecydujesz się na krycie.

Co więcej, ja osobiście uważam, że rozmnażane powinny być tylko osobniki wybitne - mocno trzymam kciuki, żeby Twoja taką się okazała, ale za wcześnie chyba jeszcze, żeby stwierdzić, czy tak będzie. No i oczywiście to tylko moja opinia, a do tego niezbyt popularna - większość rozmnażanych psów to psy bardzo przeciętne.

Posted

Prawdą jest to co mówisz Flaire. Ale wiele też chodzi wybitnych psów po przeciętnych matkach. I wiele przeciętnych po wybitnych sukach...

Tytuły książek:

"Hodowla psów"

"Co dolega mojemu psu" Jest tam wiele ciekawych informacji, a rozmnażanie ma swój całkiem pokaźny dział.

"Rozród psów" Praca zbiorowa

Kupisz je w księgarni SGGW

Posted

hmmm. w mojej rasie ja tam NIC wybitnego po przecietnej suce nie widzialam. W druga strone i owszem, bo jeszcze sie taka suka nie urodzila co by dawala same super szczenki. Zreszta ja w miocie wole miec tego 1 jedynego wybitnego i reszte chlam, niz wszystkie ale tylko przecietne:)))

Dobry reproduktor poprawi suke a jakze,ale z przecietnej wybitnego szczeniaka nie zrobi-az tak nie poprawi:))))chyba,ze suka wcale nie jest przecietna:))))

Posted

Ja widziałam kilka na prawdę pięknych potomków po sukach raczej przeciętnych, nie mówie tu oczywiście o głębokich wadach. Często zdarza się iż suka nie jest gwiazdą ringów wystawowych, a sprawdza sie jako suka hodowlana...

Posted

nie w mojej rasie-jak cos ledwo zrobilo hodowlanke to jeszcze nie wiszialam nic ladnego po takiej matce nawet pokrytej super psiakiem:)))wybitne egzemplarze widzialam tylko po ladnych matkach,tzn. niektore mi sie nie podobaly, bo to nie moj typ,ale obiektywnie patrzac to matki byly OK,a po tych tylko doskonalych...bez szans:))))nawet jak wyjdzie champion to wybitny w zadnym wypadku nie jest:)

Posted

Ja też nie mam zbyt dużego doświadczenia ( odbierałam dopiero 3 porody), czwarty odbieram za kilka dni, ale to co wiem chętanie ci powiem.

Rybko może będzie łatwej jak będziesz zadawała pytania, a forumowicze ci na nie będa odpowiadać :D

Posted
jak cos ledwo zrobilo hodowlanke to jeszcze nie wiszialam nic ladnego po takiej matce nawet pokrytej super psiakiem:)))

Nie popadajmy w skrajnosci. Ja mówie o suce lekko odstępującej od wzorca, a nie o jakimś perszeronie...