Jump to content
Dogomania

Strach przed transporterem?? Jak prawidłowo oswajac??

Recommended Posts

Posted

Mój problem dot. transportera.
Zakupiony dzisiaj. Suczka ma 4 miesiace,
Chcialam sie dowiedziec jak przyzwyczajaliscie swoje psiaki do jazdy w transporterze. przed chwila wrzucialam tam pare smakolykow, suczka wsadzila glowe zjadla i uciekla. Transp. stoi w salonie bez drzwiczek. Modle sie tylko zeby tam nie nasikala bo jeszcze zrobi sobie z tego toalete...
Po ilu dniach moge ja przewiesc w transp. autem?
Czekac az sama wejdzie?
cze wsadzac na sile i dawac smakolyk?
Planuje z nia duzo podrozowac wiec niechce zeby w przyszlosci pojawialy sie problemy z tym zwiazane. Suczka jest dosc wrazliwa i strachliwa, boi sie obcych mimo iz byla/jest prawidlowo socjalizowana, wiec mam nadzieje ze rozumiecie moje "delikatne" podejscie.
Wszystkie rady mile widziane. jesli podobny temat istnieje to baaardzo przepraszam ale nie znalazlam :roll:

Posted

Witam !
Ja mojego pieska przyzwyczajałam stopniowo, wrzucałam do transportera smakołyki i zabawki rezultaty były szybko, ale absolutnie nie wolno zmuszać, bo wtedy sunia będzie miała uraz. Myślę ze każdy piesek potrzebuje czasu jeden więcej , drugi mniej trzeba być cierpliwym i nagradzać nawet jeśli wejdzie na krótko. Jeśli to jest duży transporter to nawet można samemu do niego wejść, ja tak zrobiłam i pomogło. Dzisiaj mój Wigor lubi nawet w nim spać.
Życzę powodzenia i cierpliwości dużym plusem jest to że sunia jest młoda.
Pozdrawiam Jola i Wigor.

Posted

Zaczęłabym psa przewozić transporterem dopiero wtedy, kiedy sam zacznie do niego wchodzić np. żeby się zdrzemnąć. Ustaw go w jakimś kąciku, wrzucaj do neigo smakołyki i zabawki, nagradzaj każde wejście (wsuwaj nagrodę, kiedy pies jest w środku, a nie, kiedy już wyjdzie). Możesz tam wstawić miskę z żarełkiem. Minie kilka dni, zanim zacznie go traktowac jak mebel. Mozesz jej w nim zrobić drugie posłanie - najlepiej takie, które już nią albo tobą pachnie- nie coś świeżo po praniu. Kiedy zacznie już sobie w nim drzemac, wchodzic bez paniki, zacznij przymykać drzwiczki na chwilę, nagradzaj i otwieraj. Wiele razy. Wszystko stopniowo. Nie wiem jak długo będzie to trwać. Ale lepiej zrobić to powoli, niż żeby potem walczyć ze strachem i paniką psa na zamykanie w transporterze.

To normalne, że pies wchodzi, zjada smakołyk i zaraz ucieka. W takim momencie zostaw ją samą sobie, nie wykonuj gwałtownych ruchów.

Powodzenia.

Posted

wszystko to idzie baaardzo powoli. Spac w nim niechce :cool1: wchodzi tam sama, raz zamknelam drzwiczki i niebylo z jej strony paniki. Zastanawiam sie czy moze zrobic tak ze pierwszy raz wziasc ja w transporterze do auta przejechac sie po osiedlu gora 10 minut i wrocic do domu zeby wiedziala ze nic zlegosie nie bedzie dziac i ze wroci do domu.. czy przesadzam?? jak myslicie? pomysl z wstawieniem miski jest super zaraz bede testowac :) dziekuje!