Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, jestem tu nowa- dzisiejsza :) i mam do Was pytanie co zrobic zeby pies moj nie szczekal na obce psy kiedy mijamy sie na spacerze?

Psa mam od srody , jest cocker spanielem ,ma 3 lata i zabralam go osobie ktora nie ma pojecia odnosnie tej rasy- byl kompletnie "zapyzialy" tj mial same dredy i koltuny z tym sie juz uporalam teraz zostal juz trening.Jest dosc energiczny (speede- ma na imie :wink: ), i swoja energie teraz moze "zuzyc"- wczesniej mial male pole do popisu bo byly wlasciciel tylko przed dom i z powrotem....

Prosze pomocy odnosnie szczekania bo mnie to drazni strasznie , a nie bede bila psa jak polecil mi jego wlasciciel.... :-?

Posted

:lol:

Zapewne wyeliminowanie tego przyzwyczajenie będzie bardzo trudne o ile niemożliwe. Jak piszesz, piechu siedział masę czasu w domku. Teraz, na spacerach odreagowuje i na prawidłowo reaguje na kolesi - gada do nich. Po jakimś czasie powinien się uspokoić, z tym, że jako spaniel czyli pies żywiołowy będzie od czasu do czasu lubił sobie pogadać.

Albo zaprzyjaźni się z jakimś baskiem i ten nauczy go spokoju.

Zdrówko

Posted

:hmmmm: moja Luna od małego ma jak u pana boga za piecem i zachowuje się czasem też tak - a już najgorzej jest jak nie ma wyjścia i jakiś pies podejdzie do niej - zaczyna ujadać i czasem się rzuca jak jest pies za blisko - nie umiałam sobie sama z tym poradzić więc poszłam z nią na szkolenie - efektów jeszcze nie ma bo byłyśmy tylko dwa razy, ale szkoleniowiec powiedział że za jakiś miesiąc powinna być poprawa - musi się przyzwyczaić do obecności psów i zobaczyć że one jej nic złego nie chcą zrobić :roll:

może wybierz się z psiakiem na szkolenie - myślę że to świetny sposób na socjalizację i na spędzanie z psem czasu pożytecznie :wink:

Posted

Hmmm, cięzko, ciężko.

Normalnie szkolenie wyglądałoby tak jak każde inne, ale czy to coś da? Napiszę o co chodzi, a ty i ktoś bardziej doświadczony z forum niech oceni, czy na 3-letniego pieska bedzie skutkowało!

1. Prowadzisz pieska na krótkiej smyczy

2. widzi psa, zaczyna szczekać

- szarpiesz za smycz (ale nie ciagniesz tylko pojedyńcze szarpnięcie) i stanowczym głosem mówisz CISZA!

3. BARDZO WAŻNE! Pies sie uskpokaja, dostaje smakołyk

Jeśli bedziesz to poprawnie robić, powinno pomóc, ale tylko z punktem trzecim. Nagradzanie psa jest tu najwazniejszą rzeczą, na pewno dużo ważniejszą od szarpania go we wszystkie strony :)

Aha, i niech jeszcze ma dużo kontaktów z innymi piechami. Może mu sie znudzi :D

Posted

A ja mysle, ze pies jest po prostu niezsocjalizowany z innymi psami, skoro do tej pory wychodzil tylko na chwilke z domu:-(. Potrzebuje kontaktu z psami wiec szczeka...

Speede, nie napisalas, jak sie zachowuje twoj pies w stosunku do innych psiakow, czy to szczekanie to jedyna reakcja? Ja na Twoim miejscu jak najczesciej podchodzilabym z nim do innych psow (oczywiscie po zapytaniu o to drugiego wlasciciela) i tez jak najczesciej stwarzalabym mu warunki do zabawy i przebywania wsrod przedstawicieli jego gatunku:-).

No i na pewno nie zwalczalabym jego szczekania szarpnieciami smycza, bo mysle, ze jest u Ciebie zbyt krotko, by powiedziec z cala pewnoscia, ze jest to jego nawyk...

A dawanie smaczkow jak najbardziej popieram, za kazde zachowanie, ktore Ci sie u niego spodoba, niech jak najszybciej zacznie kojarzyc Twoja osobe z czyms smacznym.

I nie wpadaj w panike, jesli nie "zaprzyjazni sie z jakims baskiem, ktory by go spokoju nauczyl" :wink: . Jest cala masa innych psiakow, ktore potrafia to samo 8)

Posted

dzieki za tyle podpowiedzi...hm...zaczne od tego ze Speede jak widzi z daleka psa to juz sie "ustawia" wtedy probuje mu skrocic smycz mowiac "nie rusz" "noga" ale wsumie malo to skutkuje bo i tak wyrywa sie i szczeka jak "nakrecony".Moja sasiadka ma suczke wiec jak ja kiedys spotkalam na dworze to spytalam czy moge podejsc i nawet bawily sie ladnie, moze to reakcja na psy nie suki?! Nie wiem tez czy inni spacerujacy z psami zgodza sie na spotkanie bo jak bym sama widziala tak ujadajacego psa to dla bezpieczenstwa mojego bym sie nie zgodzila :cry:

chyba bede musiala pojsc na spotkania w psiej szkole

Malawaszka jak przebiega takie szkolenie i na czym ono polega????

Posted

szkolenie polega na wykonywaniu poleceń szkoleniowca - On mówi co mam teraz z psem zrobić i krok po kroku idąc koło mnie mówi jak mam się zaschować - to na początku a potem powtarzanie, powtarzanie :wink: my uczymy się też posłuszeństwa, ale na razie najważniejszym punktem mojego i Luny szkolenia jest oswajanie się z psami - czyli chodzimy między nimi - narazie w pewnej odległosci ale już coraz bliżej i jak jest grzeczna to smakołyki, chwalenie, głaskanie - wszystko co miłe, a jak się rzuca i szczeka to karcenie... byłyśmy dopiero dwa razy więc trudno powiedzieć czy to zadziała u nas, ale mieli tam już takie przypadki i dali radę :wink:

Posted

juz troche wiecej zaobserwowalam np Speede nie szczeka na male psy i na suki moze ma to faktycznie zwiazek ze boi sie psow...?

Jest bardzo "zabawowy" zaprzyjaznil sie z sasiadki border collie- suczka i biegaja razem jak para szalency.

No nic bede Wam na bierzaco komentowac zachowania cockera a Wy w razie czego pouczcie mnie co i jak zle robie.Zycze sobie krytyki - mialam do czynienia z psami ( dalmatynczyk,owczarek,dog) ale kazdy pies jest inny...mysle jednak ze da mi sie go ulozyc na tyle bym nie musiala z nim w jakis sposob walczyc...