Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam wszystkich!

mój 11 miesięczny pies zaczął być agresywny w stosunku do mnie.nie wiem zupełnie co mam robić.jest ze mną od 3 miesięcy i nigdy wcześniej nic takiego się nie zdarzyło.na szkoleniu bawi się ze wszystkimi psami i nigdy nie było nawet takiej sytuacji,zeby na ktoregoś zawarczał.jak powinnam zareagować????

Posted

On chyba próbuje cię zdominować. Ty musisz mu pokazać kto tu jest panem. Możesz zadziałać jak suka karcąca małe. Za kark i mocno potrząsnąć. Może porozmawiaj o tym na szkoleniu z trenerem.

Mój nieżyjący pies mial raz taki występ w stosunku do mojego syna i został mocno przeze mnie skarcony i nigdy wiecej nie bylo takiej sytuacji.

Pozdrawiam

Posted

Co to znaczy jest agresywny w stosunku do Ciebie? :evilbat: Warczy? Rzuca się? W zabawie? Przy misce? przyczyny mogą być różne (najpewniej dojrzewanie) - jakie by nie były nie można psu na jakiekolwiek objawy agresji pozwolić. Ale dobrze byłoby poznać powód tego zachowania.

Posted

Napisz coś więcej. Jak konkretnie się zachowuje, co robi, w jakiej sytuacji, czy coś się zmieniło w domu itd.

Pewnie zachowania można różnie interpretować.

Ostatnio szedłem z Feliksem (staffik 4,5 miesiąca) po osiedlu, a obok przeszła sobie baba. Feliksik oczywiście pełne naciągnięcie smyczy i ciągnie do babska żeby się z nią pobawić. A ona na to: Co to ? Jakiś pitbul ? Fe, taki mały a już taki agresywny ... :wink: Za chwilę idzie następna baba i ta sama śpiewka - mój pies jest młody ale za to bardzo agresywny...

Ręce mi po kostki opadają, umówiły się czy co ? Nie chcę mi się po raz setny odpowiadać że to mały piesek, lubi ludzi i chce się pobawić...

Rozumiem że twój pies rzeczywiście zachowuje się niepokojąco - ale sama rozumiesz, powinnaś opisać dokładnie zachowanie psa. Samo stwierdzenie "agresywny" jest jak podałem na przykładzie dość wieloznaczne :)

Posted

witam

pierwszy raz zawarczal na mnie gdy chciałam się położyć spać on leżał na łożku a ja szturchnęłam go kołdrą.

w piątek siedział koło mnie nakrześle przy biurku ja pisałam prace na kompie a on rzucił się na moje ręce.zrzuciłam go z krzesła i uderzyłam ręcznikiem.

w sobote sprzątałam zbierałam z ziemi śmieci i była powtórka z rozrywki.

dotąd tylko podczas zabawy gryzł skakał bardzo wysoko i dość mocno podgryzał zębami albo biegał po całym domu obijając się o wszystko

wasze psy tez sie tak zachowują?

czy jemu się załącza agresor?????ja naprawde się go boję

co mam robić jak gp ukarać mam go bić????

w sobote założyłam mu kaganiec jest do dzisiaj obrażony ignoruje mnie na nic nie reaguje

Posted

nie masz smyczy?

przylej wariatowi ;)

to początki dominacji, myślę że za łagodnie się z nim obchodzicie.

dowiedz się jak możesz coś o rodzicach i ich aresji :wink:

Posted
nie masz smyczy?

przylej wariatowi

nie zgadzam się z Zematem co do bicia i to tym bardziej smyczą

dowiedz się jak możesz coś o rodzicach i ich aresji

natomias to warto się dowiedzieć.

Ja (choć rzadko się to zdarza) zgodnie z naukami z kursu PT przygniatam Lapidło (roczny faffik) do podłogi z rękoma na jego szyi i bardzo stanowczym głosem przypominam mu kto w tym domu rządzi.

Jest jeszcze jedna rzecz nie wolno mu w czasie zabawy pokazywać zębów, warczenie dopuszczalne jest tylko przy przeciąganiu

PS

W skrajnych wypadkach, jeżeli pies mimo przygniecenia warczy i pokazuje zęby dalej radzono włożyć mu głęboko do pych-gardła palce (no wiadomo nie tak by udusić), ale nie jest to zbyt przyjemne i pies potem kojarzy ze sobą swoje zachowanie i konsekwencje

powodzenia

Posted

Po pierwsze, to należy zacząć od uzdrowienia sytuacji w domu i ustalenia hierarchii, bo z tego obrazka wynika, że pies rządzi :evil:

Najważniejsze, wylatuje z łóżka, to Wasze miejsce a nie jego. Po drugie, nie pozwalacie mu na gryzienie w zabawie (tego nie pojmuję, mocno gryzł a Wy to tolerowaliście???), po trzecie zupełne podstawy- Wy pierwsi idziiecie przez drzwi, pierwsi zjadacie posiłki, generalnie WY rządzicie.

Jak odzyskacie władzę w domu, wtedy można zacząć sprawdzać, czy piesio to dominant, czy tylko miał problemy z wychowaniem.

Przy okazji, jaki to piesek i na jakie szkolenia chodzicie?

Posted
Po pierwsze, to należy zacząć od uzdrowienia sytuacji w domu i ustalenia hierarchii, bo z tego obrazka wynika, że pies rządzi :evil:

Dokładnie Sajko ma rację to co ja napisałam to w chwili gdy pokazuje zęby, ale czas zacząć rządzić w domu, a nie dać się sobą rządzić.

Alfą masz być Ty, są na ten temat książki, poczytaj jest to bardzo potrzebna wiedza.

Posted

Najlepiej kup książkę "Okiem psa "jest super i zastosuj tam przeczytane zalecenia. Nie zaszkodzi też jak dowie się o nswoi miejscu w szeregu.

Posted

dropek jest oczywiście bullterierem.

dziękuję wam za bardzi cenne rady.

postaram się przełamać strach i spróbować go przygnieść do podłogi, chociaż on jest wyjątkowo niereformowalny.już nie mam do niego siły.

co za charakter!!!!!!!!!!

mam jeszcze jedno pytanie dot.kąsania podczas zabawy.

przeczytałam w książce wojciecha koreckiego,że należy psa uderzyć w pysk gdy jest malo delikatny.stosujecie takie praktyki?

poza tym to wiekszość bullterierów których znam śpi w łóżku i to jest również oznaka dominacji???czy wygoda????

p.s. szkolę psa w łodzi u p.zdzisława nowaka

Posted

Myślę, że na czas problemów musisz zapomnieć o spaniu z nim w łóżku. I Przede wszyskim nie możesz bać się swojego psa. Mój czteroletni syn doskonale sobie radził z naszym pierwszym psem aby mu przypominać, że jest ostatni w stadzie. Na pewno samiec to większe wyzwanie. ponieważ je zawsze w d... kręci. I więcej marchewi niż kija w szkoleniu bulla. dobrze aby w domu chodził w koczatce lub zaciskowym łańcuszku wtedy można go skarcić szarpnięciem i ostrym fe.

Posted

Tak, może i wiele bulli śpi w łóżku, ale żaden z nich nie gryzie własnych właścicieli :x

Więc od podstaw- wylatuje z łóżka, je po Was, musicie nauczyć go, że zabieracie mu zabawki, jedzeni i wszystko, co Wam się podoba, możecie zawsze wejść na jego posłanie i sobie tam posiedzieć bez żadnych problemów ze strony psa.

Jak sprawy zaszły tak daleko, to również jak Jedi proponuję na stałe trzymanie go w obroży zaciskowej (niekoniecznie kolczata), aby jednym ruchem móc go do opamiętania przywołać. Co do gryzienia w zabawie- sami znacie Waszego psa i powinniście wiedzieć, co będzie na niego działało. Mój cane corso dostawał leciutkiego! klapa w bok pysk (ledwie muśnięcie, ale połączone z wyraźnym NIE), bullek nigdy nie dostaje i nie dostawał, wystarczy przerwać zabawę i powiedzieć nie, i on wiedział, co przeskrobał (teraz tego problemu wcale nie ma).

I radzę zapoznać się z książką Okiem Psa, lub jakąkolwiek inną. Psy 'nieuleczalnie agresywne' to malusieńki promil w psiej populacji, reszta to po prostu psy niewychowane.

Posted

Myslę, że najskuteczniejsze jest przyciskanie do ziemi za karczycho :) wyglada paskudnie pies charczy, wije się, ale działa - nigdy psa nie biłam. jak miałysmy problem z "okresowa głuchotą" na komendy to wypad z łóżka, także po tym bardzo szybko zmysły wracają do równowagi. Czy wasze psy znaja "ała" jak za mocno podszczypuja w zabawie? zauważyłam, że bardzo szybko pies sam się reflektuje na ten ostry i wysoki dźwięk :D

Okiem psa jest świetną lektura zwłaszcza w sytuacjach problemowych - duzo przykładów, nigdy nie jest na jej czytanie za późno!

jeśli bardzo sie boisz polecam lekki materiałowy poskramiacz na pysk. On nie moze czuć że ma przewagę nad tobą też nie jestem olbrzymką ale z "ręczną dominacją" sobie radzę kwestia wprawy i nie wolno okazac lęku to Ty jesteś ALFA!

pozdro P&L

Posted

postaram się przełamać strach i spróbować go przygnieść do podłogi, chociaż on jest wyjątkowo niereformowalny.już nie mam do niego siły.

co za charakter!!!!!!!!!!

Jeżeli musisz przełamywać strach to nie jest dobrze

Ty nie możesz się go bać, to Ty rządzisz a on słucha, musisz w ten sposób do tego podchodzić, jeżeli będzie widział, że Ty dominujesz będzie potulniejszy.

mam jeszcze jedno pytanie dot.kąsania podczas zabawy.

przeczytałam w książce wojciecha koreckiego,że należy psa uderzyć w pysk gdy jest malo delikatny.stosujecie takie praktyki?

poza tym to wiekszość bullterierów których znam śpi w łóżku i to jest również oznaka dominacji???czy wygoda????

Moim zdaniem najlepszy sposób to przygniatanie, Ty jesteś górą.

Lapidło w pewnym momencie przestał pokazywać zęby, a jak mu się coś"zapomni" to na glebę i od razu sobie przypomina gdzie jest jego miejsce w stadzie.

Teraz musisz wywalczyć sobie dominującą pozycję w "stadzie" więc goń z wyrka, zabieraj zabawki, miskę, Ty wołasz do głaskania, kończysz zabawe itp TY RZĄDZISZ ale to wszystko znajdziesz w książce.

Dużo konsekwencji

Posted

co do strzała w pysk to może ja silna nie jestem ale hak kiedyś Gihi przycedziłam z otwartej ręki w pysk jak ukradła tacie kiełbase to mnie ręka zpiekła a ona nie wzruszona patrzyła się na mnie jak na idiotkę. Więc czasem taka metoda pesfazji nie pomaga.

Posted
Tak, może i wiele bulli śpi w łóżku, ale żaden z nich nie gryzie własnych właścicieli :x

Więc od podstaw- wylatuje z łóżka, je po Was, musicie nauczyć go, że zabieracie mu zabawki, jedzeni i wszystko, co Wam się podoba, możecie zawsze wejść na jego posłanie i sobie tam posiedzieć bez żadnych problemów ze strony psa.

Jak sprawy zaszły tak daleko, to również jak Jedi proponuję na stałe trzymanie go w obroży zaciskowej (niekoniecznie kolczata), aby jednym ruchem móc go do opamiętania przywołać. Co do gryzienia w zabawie- sami znacie Waszego psa i powinniście wiedzieć, co będzie na niego działało. Mój cane corso dostawał leciutkiego! klapa w bok pysk (ledwie muśnięcie, ale połączone z wyraźnym NIE), bullek nigdy nie dostaje i nie dostawał, wystarczy przerwać zabawę i powiedzieć nie, i on wiedział, co przeskrobał (teraz tego problemu wcale nie ma).

I radzę zapoznać się z książką Okiem Psa, lub jakąkolwiek inną. Psy 'nieuleczalnie agresywne' to malusieńki promil w psiej populacji, reszta to po prostu psy niewychowane.

Tutaj się zagadzam w 99,9% ale ja jeszcze bym przylał ponieważ hierarhia w stadzie idzie z agresją i kto silniejszy ten ma władzę :evilbat: