Gezowa Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 No właśnie nas też to dziwi i dumamy. Koleżanka ciągle wysyła do nich maile i będzie dzwoniła, bo w weekend nieczynne... W jej oddziale mówili to samo - żeby zgłaszać psa na nazwisko hodowcy, z zagranicznym numerkiem i płacić w euro, bo pies traktowany jest jako zagraniczny... :roll: Quote
sota36 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Dokladnie - jak zagraniczny! A o jaka wystawe chodzilo? Quote
Gezowa Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 O Walentynkową i Nocną w Bydgoszczy. Tam zgłasza się psy przez wystawy.net i wyżej zacytowana odpowiedź jest właśnie od nich... Quote
sota36 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Dziwne, ale zadzwoncie tam raz jeszcze;)i wyjasnijcie - moze sie uda, bo powinno. Quote
vpassione Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Nie wiem dlaczego, ale przez wystawy.net nie da się zgłosić w taki sposób (problemy robili już w 2011 roku z zagranicznym babykiem), więc raczej przepadło wystawienie psiaka. Jeśli nie ma tego pomylonego systemu to zgłasza się bezproblemowo formularzami. A co do trwania samej nostryfikacji to u nas wyglądała tak: 15.11.2012 złożyłam rodowód eksportowy, PKR wbity 15.12.2012, w oddziale do odebrania 03.01.2013. Quote
sota36 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 U mnie daty bardzo zbiezneps. a zgloszenie wypisywalas w wersji angielskiej? Quote
Gezowa Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Dzwoniła do oddziału w Bydgoszczy, dotarła do kierownika i też ją odesłał z tekstem, że "taki jest regulamin i nic nie da się zrobić" oraz "psa nie ma w katalogu", mniej więcej... :roll:. Quote
amanda-1a Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Gezowa']Koleżanka zgłosiła na wystawę psiaka na nazwisko hodowcy i zagraniczny numer, zapłaciła w euro. Jej zgłoszenie zostało jednak odrzucone z odpowiedzią: "Jeśli rodowód jest w nostryfikacji, pies nie może być zgłaszany na inną osobę, do czasu nostryfikacji i rejesgtracji w oddziale ZKwP. Regulują to właściwe przepisy ZKwP." Przy składaniu rodowodu do nostryfikacji, numerku nie dostała - powiedzieli, że dopiero po. Jako, że niezbyt się w tym orientujemy, zastanawiamy się o co tu chodzi... Termin minął wczoraj, czy w takim wypadku może coś wywalczyć...? Nic. Nam odrzucili po kolei trzy zgłoszenia (z trzech różnych wystaw), a potem system "pamiętał" maile, z których odrzucone zgłoszenia pochodziły i od razu przy kolejnej próbie odrzucał zgłoszenie. Dopiero po nostryfikacji, mając nr rej. mogłam zgłosić psa na wystawę. A i to po dokładnej weryfikacji moich i psa danych. Jest to (nadanie nr rej. po nostryfikacji i w związku z tym odrzucenie zgłoszenia bez nr rej.) zgodne z regulaminem wystaw, statutem i innymi regulacjami ZKwP. Jesli oddział daje nr rej. przed nostryfikacją, jest to złamaniem regulaminu... Miałam dokładnie taką sytuację w 2011. Powyższe dotyczy wystaw z systemem wystawy.net. Na inne - próbować, jako wystawca zagraniczny, można. Quote
Itai Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 Mam pewne pytanie ,może nie dotyczy to ściśle nostryfikacji rodowodu ale postanowiłam umieścić je w tym wątku ponieważ zamierzam kupić sobie psa rasy alaskan który jak zapewnia mnie hodowca jest importowany z łotwy i posiada rodowód stowarzyszenia IKU. Zastanawiam się czy jest on uznawany , jak twierdzi ten hodowca , przez ZKwP , czy jedynie zgodnie z wzmiankami jakie znalazłam w internecie przez Polski klub psa rasowego ? Zależy mi na wystawianiu jej w wystawach FCI , a z tego co wiem ZKwP jest jedyną organizacją w polsce dającą taką możliwość....? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote
bachar Posted March 30, 2013 Posted March 30, 2013 Tylko LKF ( http://www.dogs.lv ) należy do FCI (belgijskiego). Jeżeli rodowód wystawiony jest przez inną organizację niż ta z linku, to ZKwP nie uzna rodowodu i nie zarejestruje psa. Quote
Beardedo Posted September 11, 2013 Posted September 11, 2013 A ja mam takie pytanie - ;) Zglosilam babika na Wroclaw , na dane hodowczyni , musze zaplacic 25€ tylko ze nie wiem jak mam przelewem to zrobic bo moja mama mowi ze nie ma takiej opcji, wiec mam im po prostu wyslac 100zl ? Nie bedzie chyba sytuacji ze odrzucą i pieniadze przepadną ? Quote
a_niusia Posted September 11, 2013 Posted September 11, 2013 Beardedo napisał(a):A ja mam takie pytanie - ;) Zglosilam babika na Wroclaw , na dane hodowczyni , musze zaplacic 25€ tylko ze nie wiem jak mam przelewem to zrobic bo moja mama mowi ze nie ma takiej opcji, wiec mam im po prostu wyslac 100zl ? Nie bedzie chyba sytuacji ze odrzucą i pieniadze przepadną ? ja tez w ten sposob zglosilam bejbika i 25 euro zaplacilam w zwiazk kynologicznym bezposrednio, bo jestesmy z wroclawia. sadze, ze powinnas zadzwonic do zwiazku, bo panie sa mile i nie robia problemow. Quote
Beardedo Posted September 11, 2013 Posted September 11, 2013 a_niusia napisał(a):ja tez w ten sposob zglosilam bejbika i 25 euro zaplacilam w zwiazk kynologicznym bezposrednio, bo jestesmy z wroclawia. sadze, ze powinnas zadzwonic do zwiazku, bo panie sa mile i nie robia problemow. Ja jestem z Krakowa , dziś muszę zapłacić , pozostaje tylko przelew bo nie pojade dzis do Wrocławia :lol: Tylko nie wiem czy po prostu mam im stówkę przelać Quote
a_niusia Posted September 11, 2013 Posted September 11, 2013 Beardedo napisał(a):Ja jestem z Krakowa , dziś muszę zapłacić , pozostaje tylko przelew bo nie pojade dzis do Wrocławia :lol: Tylko nie wiem czy po prostu mam im stówkę przelać nie rozumiem, dlaczego nie zadzwonisz i sie nie dowiesz. Quote
Beardedo Posted September 11, 2013 Posted September 11, 2013 a_niusia napisał(a):nie rozumiem, dlaczego nie zadzwonisz i sie nie dowiesz. A nie jest to " zabronione "- zgłaszanie na hodowczynie ? Quote
a_niusia Posted September 11, 2013 Posted September 11, 2013 [quote name='Beardedo']A nie jest to " zabronione "- zgłaszanie na hodowczynie ? ej serio nie kumam, po cholere pietrzyc sobie problemy i to jeszcze z czyms takim jak zgloszenie psa do klasy baby. zadzwon do zwiazku, tu jest numer: http://www.zkwp.wroclaw.pl/kontakt?PHPSESSID=7b12960d4c201668647f94a34e960b5f i panie wszstko ci wyjasnia. termin zgloszen byl zreszta do wczoraj. Quote
Beardedo Posted September 11, 2013 Posted September 11, 2013 [quote name='a_niusia']ej serio nie kumam, po cholere pietrzyc sobie problemy i to jeszcze z czyms takim jak zgloszenie psa do klasy baby. zadzwon do zwiazku, tu jest numer: http://www.zkwp.wroclaw.pl/kontakt?PHPSESSID=7b12960d4c201668647f94a34e960b5f i panie wszstko ci wyjasnia. termin zgloszen byl zreszta do wczoraj. Zgłosiłam psa tydzień temu... Zadzwoniłam , pani powiedziała żeby tylko przeliczyć z Euro na zł i wysłać. Quote
Bijou181 Posted November 20, 2013 Posted November 20, 2013 Mam pytanie. Czy pies który jest zarejestrowany w Zkwp, a jego rodowodu w nostryfikacji może byc zgloszony na polską wystawę? Quote
a_niusia Posted November 20, 2013 Posted November 20, 2013 nie:))) ja np. jeszcze nie mam rodowodu w nostryfikacji, wiec zglaszam sie jako zagraniczny wystawca, ale oddajac rodowod do nostryfikacji juz musisz czekac az skoncza i dostaniesz pkr i nr rejstracji oddzialowej. Quote
Martens Posted November 20, 2013 Posted November 20, 2013 W teorii ;) Inna sprawa, że w praktyce nikt tego nie sprawdza... I jak masz psa zarejestrowanego w systemie na zagranicznym rodowodzie, możesz go i podczas nostryfikacji zgłosić wciąż jako wystawca zagraniczny, i nikt z tego nie robi problemu, pies jest ten sam. Tak naprawdę to pewnie im to na rękę, bo jako zagraniczny wystawca zwykle płacisz więcej :evil_lol: Quote
Bijou181 Posted November 22, 2013 Posted November 22, 2013 Hmmm chyba, że zapłaci się za expresową nostryfikację,jedynie 150zł ;) Ok już wszystko dla mnie jest jasne.. Quote
Skyy Posted March 4, 2014 Posted March 4, 2014 Odkopuję temat z pytaniem, odnośnie kilkukrotnej nostryfikacji rodowodu oryginalnego w dwóch różnych związkach kynologicznych. Jest taka możliwość? Quote
a_niusia Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 w polsce jest tylko jeden zwiazek kynologiczny-o co konkretnie pytasz? Quote
Recommended Posts