Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ale Rauni chyba zgłosiła swoje psy jako polskie... mimo wszystko ;)

potem jak rodowód przychodzi to razem z psem meldujesz się po odbiór w dniu dyżuru sekcji

Mojego psa nawet nie chcieli ogladać. :lol:

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Dzidtka_Gl']Rauni NIE WPROWADZAJ W BŁĄD

nie otrzyma numeru rejestracyjnego bez nr PKR , jak chce zgłosić podaje numer zagraniczny rodowodu przy zgłoszeniu do póki nie otrzyma nr PKR

Nie wprowadzam w błąd, całą procedurę załatwiałam nie dalej jak miesiąc temu. Przychodzisz do oddziału ZKwP z rodowodem, który chcesz oddać do nostryfikacji, pies w tym momencie rejestrowany jest w oddziale i otrzymuje numer rejestracji oddziałowej (nie numer PKR).
Analogicznie zresztą jest w przypadku metryki - przychodzisz do oddziału z metryką, pies jest rejestrowany w oddziale i otrzymuje numer rejestracji oddziałowej, mimo, że PKR jeszcze nie ma.
Mam dwa psy importowane zza granicy, obydwa były wystawiane w klasie młodzieży zanim jeszcze rodowód wrócił z nostryfikacji i obydwa miały w tym momencie w zgłoszenie na wystawę wpisywany numer rejestracji oddziałowej, a nie zagraniczny numer rodowodu.

O proszę, zdjęcie z katalogu wystawy, widać, że nr rej. jest, a PKR nie ma i to jest właśnie ta moja sucz zagramaniczna:

Tak przynajmniej dzieje się w oddziale wrocławskim, do którego akurat i wiska należy.

Posted

Rauni napisał(a):
Wiska, idziesz do oddziału, rejestrujesz sukę, dostajesz numer rejestracji oddziałowej i ten wpisujesz na zgłoszeniu, a w rubryce nr PKR w przygotowaniu albo w nostryfikacji, spokojnie do klasy szczeniąt w ten sposób zgłaszasz już jako polskiego psa, bo jest zarejestrowany w oddziale.

Nostryfikacje rodowodu i tak musisz załatwiać przed oddział, tzn. zostawiasz u nich rodowód, oni wysyłają do ZG, potem jak rodowód przychodzi to razem z psem meldujesz się po odbiór w dniu dyżuru sekcji i po sprawie.

Zgłoszenie na wystawę nota bene też możesz od ręki załatwić w oddziale i wtedy nie ma w ogóle żadnego problemu, zgłosiłam w ten sposób dwie suki na pastuchy dopiero co, jedna ma rodowód w przygotowaniu, druga w nostryfikacji.

Juz wlasnie we wtorek dostalam nr rejestracji oddzialowej i Pani z oddzialu mi powiedziala,ze mam zrobic tak samo jak to napisala Rauni ;)

Posted

Rauni napisał(a):
Nie wprowadzam w błąd, całą procedurę załatwiałam nie dalej jak miesiąc temu. Przychodzisz do oddziału ZKwP z rodowodem, który chcesz oddać do nostryfikacji, pies w tym momencie rejestrowany jest w oddziale i otrzymuje numer rejestracji oddziałowej (nie numer PKR).
Analogicznie zresztą jest w przypadku metryki - przychodzisz do oddziału z metryką, pies jest rejestrowany w oddziale i otrzymuje numer rejestracji oddziałowej, mimo, że PKR jeszcze nie ma.
Mam dwa psy importowane zza granicy, obydwa były wystawiane w klasie młodzieży zanim jeszcze rodowód wrócił z nostryfikacji i obydwa miały w tym momencie w zgłoszenie na wystawę wpisywany numer rejestracji oddziałowej, a nie zagraniczny numer rodowodu.
Tak przynajmniej dzieje się w oddziale wrocławskim, do którego akurat i wiska należy.

U nas niestety jest inaczej. Numer rejestracji oddziałowej dostałam po otrzymaniu PKRu. Czekając na nostryfikację mogłam więc zgłaszac psa tylko jako zagraniczniaka...:roll:

• 1 month later...
Posted

Witam.
Mam problem, bo chcę zgłosić mojego psa na wystawę, a rodowód nadal w nostryfikacji. Z tego co piszecie mogę go zgłosić na zagraniczny nr rodowodu. Problem jednak w tym, że nie mam pojęcia gdzie szukać numeru rodowodu na węgierskim dokumencie.
Czy ktoś z was posiada psa importowanego z Węgier i może mi pomóc?

Posted

Błyskotka napisał(a):
A nie masz numeru rejestracyjnego z oddziału ?

Niestety nie. W oddziale powiedziano mi, że otrzymam dopiero przy odbiorze rodowodu, a do tego czasu mogę zgłaszać psa tylko na węgierski numer. Problem w tym, że nie wiem gdzie go szukać, a zgłoszenia na światową są tylko do 17 sierpnia :roll:

• 2 months later...
Posted

Jak to w końcu jest z tym numerem rejestracji oddziałowej?
Nadają go przed czy po nostryfikacji?

Przy rejestracji starszej dziewczyny usłyszałam że od 1.1.2008 numer dostaje się po nostryfikacji.

W tą środę byłam załatwić nostryfikację Sawy i jakie było moje zdziwienie gdy pani w kasie nadała jej ten numerek od ręki :razz:

Bałagan z info w oddziale czy tak faktycznie jest? :razz:

Posted

to zalezy od oddzialu
w przypadku zwyklego rodowodu tez roznie bywa - we Wroclawiu nr rej dostawalo sie dopiero po przyjsciu rodowodu z ZG a w Opolu daja go w dniu zlozenia metryczki :roll:

• 2 years later...
  • 3 weeks later...
Posted

nostryfikacja espresowa trwa tydzien jesli przyniesie sie rodowod w odpowiedni dzien tygodnia-czyli tego dnia, kiedy wysylaja je do warszawy. tak mi powiedziala pani w zwiazku.

ja rosyjski rodowod przynioslam w piatek, zaplacilam haracz i faktyczne w nastepny piatek juz byl do odbioru-wiec to dziala.

jesli chodzi o nr rejstracji oddzialowej to w przypadku zagranicznego rodowodu dostalam go dopiero jak rodowod zostal nostryfikowany.

Posted

a_niusia napisał(a):
nostryfikacja espresowa trwa tydzien jesli przyniesie sie rodowod w odpowiedni dzien tygodnia-czyli tego dnia, kiedy wysylaja je do warszawy. tak mi powiedziala pani w zwiazku.

ja rosyjski rodowod przynioslam w piatek, zaplacilam haracz i faktyczne w nastepny piatek juz byl do odbioru-wiec to dziala.

jesli chodzi o nr rejstracji oddzialowej to w przypadku zagranicznego rodowodu dostalam go dopiero jak rodowod zostal nostryfikowany.

Papiery na expres każdy oddział ma obowiązek wysłać do warszawy kurierem nastepnego dnia! nie ma zadnego ale w tym wypadku i jesli ktoś w odziale mowi inaczej- to stara sie oszczedzic kase ;)

Metheora napisał(a):
Dziekuję za odpowiedzi, tydzień to nawet nieźle :) szczenak sprowadzony moze być wystawiony w klasie Baby po ukończeniu 3 miesięcy, ALE nie uda mi się go zgłosić na wystawę bez nostryfikacji dokumentów? muszę je mieć przed uplywem terminu zgłoszenia?

Zgłosic mozesz, na hodowce z zagraniczym numerem rejestracyjnym, tego Ci nikt nie zabroni.

• 4 weeks later...
Posted

No i mamy nostryfikację :-). Papiery złożone 16 kwietnia. Numer PKR. wbity w Warszawie 30 maja. W łódzkim oddziale do odebrania rodowód był 12 czerwca. Oczywiście nostryfikacja załatwiana w trybie standardowym, nie pilnym.

• 3 months later...
Posted

Kurcze...a ja czekam i czekam na rodowod elsportowy - zachcialo mi sie spa rzadkiej rasy w Polsce...a co dopiero z nostryfikacja rodowodu! Zaczelam powatpiewac, ze popierdułke wystawie w szczeniarach- ma 3 miesiace...

Posted

[quote name='sota36']Kurcze...a ja czekam i czekam na rodowod elsportowy - zachcialo mi sie spa rzadkiej rasy w Polsce...a co dopiero z nostryfikacja rodowodu! Zaczelam powatpiewac, ze popierdułke wystawie w szczeniarach- ma 3 miesiace...[/QUOTE] Tak jak wyżej karenina napisała, można zgłosić na hodowcę (wtedy jako zagraniczny wystawca).

• 3 months later...
Posted (edited)

Koleżanka zgłosiła na wystawę psiaka na nazwisko hodowcy i zagraniczny numer, zapłaciła w euro. Jej zgłoszenie zostało jednak odrzucone z odpowiedzią:
"Jeśli rodowód jest w nostryfikacji, pies nie może być zgłaszany na inną osobę, do czasu nostryfikacji i rejesgtracji w oddziale ZKwP.
Regulują to właściwe przepisy ZKwP."

Przy składaniu rodowodu do nostryfikacji, numerku nie dostała - powiedzieli, że dopiero po.
Jako, że niezbyt się w tym orientujemy, zastanawiamy się o co tu chodzi...

Termin minął wczoraj, czy w takim wypadku może coś wywalczyć...?

Edited by Gezowa
literówka
Posted

Dziwne. Zglaszalam psa w klasie baby - Zabrze - na nazwisko hodowcy - Holendrow - placilam w euro - w tym samym czasie rodowod byl nostryfikowany, mialam ksero jego, z pieczatka mego oddzialu, ze wlasnie trwa nostrykikacja. Zaznaczylam , ze jestem wtedy jeszcze - wspolwlascicielem- mialam na moje nazwisko list przewozowy:) Problemw z wystawa zadnych nie mialam - szczyl zgarnal BoBa:)