Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 15 miesięczną setrzycę irlandzką. Razem z żoną dużo jeździmy na rowerach górskich po lasach i szlakach turystycznych. W ubiegłym roku przestrzegano nas byśmy za wcześnie nie zabierali naszej Nelli na długie wycieczki (niewykształcona chrząstka stawowa itp.). Mam pytanie, czy obecny wiek pozwala, bez uszczerbku na zdrowiu i kondycji, zabierać naszego psa na dłuższe wycieczki (około 20-30km). Pomijam kwestie oczywiste dotyczące okresowych odpoczynków, czy pojenia psa po drodze. Może ktoś z forumowiczów ma w tym względzie doświadczenie. ;)

Posted

15 miesięcy to już wystarczający wiek :)
Ja mam psa zaprzęgowego co prawda, jednak z tymi dystansami i trasami radziła bym spokojnie :)
Najlepiej na początku brać na krótkie trasy 4-5 km, tak żeby się psiak wyganiał ale żeby została mu ochota na jeszcze i czekał na ta okazję.
Jeździć takimi trasami przez pewien czas do momentu kiedy ona psiakowi nie będzie sprawiała już problemu i stopniowo zwiększać dystanse :)
Oczywiście każdy psiak jest inny i dla jednego psa 5 km to duży wysiłek, a dla innego pestka, tak więc zalecam obserwacje, ponieważ niektóre psy potrafią biegać do zmordowania...
Polecam również kupić sobie szelki typu GUARD jeśli psiak będzie biegał też przypięty do roweru.
Moj psiak szelki zakładane ma tylko kiedy idziemy trenować, biegać wtedy wie co go czeka i niesamowicie się cieszy ;)
Nie brać psiaka na obroży, oczywiście może ona być na karku psiaka :) Ale szelki jednak są dobre ;)

Polecam również prześwietlenie stawów :)
A jeśli ma biegać dużo i daleko, to może jakaś karma z dodatkiem dobrym na stawy, bo setery to jednak duża rasa :)

Pozdrawiam i życzę udanych wypraw!

Posted

Ja już w tamtym roku robiłem z moją sunią traski po 5km, a raz nawet 20km. Tempo co prawda wolne z odpoczynkami co 3km i było wszystko OK. Potem przestałem. Co do chodzenia, czy biegania przy rowerze jest dokonała. Biegnie po prawej stronie równo z korbami. Jest po 2 stopniu szkolenia i uwięź w ogóle nie wchodzi w rachubę, zwłaszcza, że z reguły jeżdżę po drogach leśnych i polnych. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim pytaniem i odpowiedź. Pozdrawiam:terazpol: