123mariszka Posted January 18, 2009 Posted January 18, 2009 Wiem,że ten temat nie jest tutaj istotny ,ale od jakiegoś czasu bardzo mnie on interesuje.Ciekawi mnie zasadnicza rzecz :jak psy widzą świat, w jakich barwach?O odpowiedż proszę osobę kompetentną czyli weterynarza. Quote
123mariszka Posted January 24, 2009 Author Posted January 24, 2009 Dziękuję za odpowiedz,ale na jednym z forum przeczytałam,że psy widzą również kolor niebieski ,czerwony,więc jak to jest naprawdę?Gdzie leży prawda? Quote
puli Posted January 24, 2009 Posted January 24, 2009 123mariszka napisał(a):Dziękuję za odpowiedz,ale na jednym z forum przeczytałam,że psy widzą również kolor niebieski ,czerwony,więc jak to jest naprawdę?Gdzie leży prawda? Tu: http://beardedcollie.**********/viewtopic.php?f=10&t=129 edit. Nie wpadłabym na to ze adres forum bearded collie jest ocenzurowane ale tak czy siak wiesz gdzie szukac. Jest tam fragment ,,Tajemnic psiego umysłu'' Stanley'a Corena O postrzeganiu kolorów przez psy był tez kiedys art w PSIE. Quote
sota36 Posted January 24, 2009 Posted January 24, 2009 Moj szkoleniowiec mowil, ze oprocz niebieskiego widza tez zolty. Quote
123mariszka Posted January 26, 2009 Author Posted January 26, 2009 Dzieki wielkie Wam za odpowiedzi, chętnie poczytam na ten temat jeszcze.Pozdrawiam ;) Quote
puli Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 sota36 napisał(a):Moj szkoleniowiec mowil, ze oprocz niebieskiego widza tez zolty. Za to nie widza czerwonego i dlatego łatwiej im znalezc w trawie zółta piłke niz czerwona. Artykuł w "Psie" był ilustrowany kolorowym wykresem gdzie był pokazany zakres barw i odcieni rozróżnianych przez psy. Quote
Recommended Posts