Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie. Mam pieska 3 miesięcznego rasy shih tzu. Podaje mu karme royal canin mini junior. Na początku jadł ją i nic mu po niej nie było,ale gdy kupiłam mu drugą paczkę już nie chce jej jeść . Zamiast tego cały czas piję. Piesek zachowuje się normalnie i nic mu nie dolega. Jam myślę, że to może dlatego ze dawaliśmy mu różne smakołyki ze stołu a teraz przestaliśmy bo miał łupież i strasznie się drapał. Czy moglibyście mi napisać dlaczego nie chce jeść tej karmy?:confused::confused:

Posted

No tak.Posmakował szyneczki,kielbaski,kotlecika to teraz masz babo placek!;)
Myslę,że najrozsądniej będzie go przetrzymać.Nie dawać nic tylko karmę.Zagłodzić się nie da:lol:Do karmy można też coś dodawać.Jogurt naturalny,oliwę.Ale to musisz sie dopytac na żywieniowym bo ja za bardzo się nie znam na żywieniu maluchów.

Posted

a ja podam Ci moją tajną receptę na niejadki:lol: dodaj do suchej karmy lub suchej namoczonej wodą /aby zmiękła/ Gerberka dla dzieci / np. kurczak lub indyk- samo mięsko/ wymieszaj i daj psince:cool3: zobaczysz co się będzie działo:evil_lol: ja na moje ,,niejadki na suchą karmę,, stosuję a ,że Gerberkiem kulki przechodzą a dobrze wylizać się nie da -wcinają aż miło

Posted

Dokładnie, spróbuj zmiękczyć karmę(tylko nie mlekiem!) lub dodać trochę oleju rzepakowego (wszystkie moje psy chętniej jedzą taką natłuszczoną karmę, a olej poprawia przy tym kondycję skóry i włosa).

bo miał łupież i strasznie się drapał

Czy łupież i świąd ustały, kiedy przestaliście go dokarmiać ze stołu? Bo jeśli nie, to może rzeczwyście piesek źle reaguje na tę karmę (np ma alergię).

Posted

To chyba nie alergia , był kompany w alervet i łupież ustąpił .Dzisiaj zrobiłam eksperyment i podałam mu karmę też canin ale kupioną w sklepie zoologicznym a nie weterynaryjną, no i powąchał i sobie poszedł .Wię c cwaniaka oszukałam i kilka ziarenek karmy potarłam kiełbasą no i o dziwo wciągnął wszystko to diabeł jeden:diabloti:

Posted

Po pierwsze: nie karm takiego maluszka domowym jedzeniem!!! Możesz mu tylko zaszkodzić, i chyba to mu zrobiłaś.

Po drugie: podawaj mu karmę rozmiększoną w wodzie

Jesli royal mu nie smakuje, spróbuj z innymi karmami, zobacz jak mu będzie smakowala Acana.

Ale nigdy nie podawaj 3 miesięcznemu szczeniakowi kiełbasy i tym podobnym smakołykom!

Posted

malinka2 napisał(a):
chętnie spróbowałabym z inną karmą ale mam 4,5 kg worek royala:placz:

Ja staram się nie kupować takich dużych worków, bo wiadomo, że zanim taki mały piesek to zje, to karma już wywietrzeje

Kup na probę Acane 400gr - 10zł kosztuje :razz:

Posted

[quote name='malinka2']A kiedy podaje się karme Royal Canin sensible?

Wszystko można znaleźć na google :razz:

Royal Canin MINI JUNIOR ULTRA SENSIBLE

SZCZENIĘTA WRAŻLIWE OD 2 DO 10 MIESIĄCA ŻYCIA

Posted

Hej, Ja tez mam tylko że 4miesieczne shih tzu i mam ten sam problem. Ładnie wszystko jadła ale od jakiś 2 tygodni nie chce jesc suchej karmy nawet namaczanej czy z dodatkiem oleju. Już nie wiem co mam robić:( Brałam ją na przetrzymanie, ale poprostu nie jadła;/ wydaje mi sie z tego co pamietam jak raz jej dałam zamiast suchej karmy ryżu z marchewką jak mi poradził vet. a teraz mam problem:(! teraz to juz gotuje jej kurczaka oczywiscie bez przypraw, kroje w kosteczke drobna i dodaje łyzke canina i jakos zjada. Czy da sie jakos zbilansować diete szczeniaka??

Posted

Jeśli pies nie je suchej karmy to kup jakiś preparat witaminowy u weterynarza.

Spróbuj jej wymieszać suchą - namoczoną karmę z kurczaczkiem, może się nie pokapuje i zje? :razz:

Posted

witam! mój psiak nadal nie chce jeść samej karmy więc kupiłam porcje rosołową ugotowałam rosółku i karme polewam 1-2 łyżkami na porcje którą jednorazowo zjada i do tego troszke mięska i marchewki-wymieszam.Sekunda miska pusta nawet wylizana.:multi:

Posted

Witam. Znalazłam sposób na mojego niejadka gotuję mu rosół z porcji rosołowej . Polewam mu karmę 1 lub 2 łyżkami rosołu dodaję troche mięska i marchewki tej z rosołu wszystko mieszam z karmą żeby nie zjadł tego lepszego no i wcina Te 2 łyżki to na jednorazową porcję którą od razu zjada.:multi:

Posted

Czy ktoś wie ile białka jest w karmie Royal Canin Sensible?....BO SPRAWDZAŁAM NA GOOGLE ALE TAM NIE PISZE :p bo w tej co teraz mam jest go za dużo i nie może jej jeść:placz:

Posted

malinka2 napisał(a):
Czy ktoś wie ile białka jest w karmie Royal Canin Sensible?....BO SPRAWDZAŁAM NA GOOGLE ALE TAM NIE PISZE :p bo w tej co teraz mam jest go za dużo i nie może jej jeść:placz:

A niby dlaczego nie może jeść??