Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moli (15 miesięcy(z zaciętością liże łapy (prawą tylną ma już tak wylizaną, że sierść jest bardzo ciemno brązowa)... ja juz nie mam siły :cry: Potrafi tak "glamać" od 3 rano...Biegałyśmy z tym lizaniem do lekarzy od kwietnia...i nic, w między czasie okazało się, że nie produkuje trypsyny, ale to nie powód lizania. Je karmę z jagnięciną ( ale to podobno nie uczulenie). Jest jeszcze nie potwierdzona teoria o narowach - w internecie znalazłam w większości artykułu poświęcone narowom u koni.

Czy Ktoś może spotkał się z podobnym problemem? Będę wdzięczna, ża wszelkie sugestie..

M

p.s.

przepraszam Wszystkich którzy przeczytali juz ten temat w weterynarii...n :-?

Posted

witam

Może skonsultuj to z innym wetem, to może być alergia , czy pies lize się po jedzeniu? prubowałaś zmienic karmę ?Polecam książki FISHERA - OKIEM PSA dosyc dokładnie opisuje problemy tego typu.

życzę powodzenia

Posted

A może dostaje za bardzo białkową karmę?

Moja Samanta też się lizałą i drapała jak karma którą jadła miała 26 % a teraz dostaje 21% i praktycznie problem zniknąłą poza małym drapankiem.

Nie jestem specjalistką więc może sie mylę.

• 4 weeks later...
Posted

Czy zauwazylas w jakiej sytuacji ona lize te lapy? Czy nie jest tak ze zajmuje sie lapka gdy jest sama, gdy nikt sie nia nie zajmuje, gdy sie czegos wystraszy lub gdy zostanie za cis zbesztana?

Przyczyna jej zachowania moze lezec w psychice. Lizanie czy gryzienie lap to jeden z objawow tak zawanej choroby sierocej lub kenelowej.

Moja suka czasami tak ma jak sie zdenerwuje. Gdy wzielam moja suke ( miala wtedy 8 miesiecy) to na poczatku rowniez myslalam ze moze cos jej sie w ta lape stalo dlatego tak ja lize i gryzie. Zaobserwowalam jednak ze robi to w okreslonych sytuacjach. Teraz na szczescie zdarza sie jej to rzadko ale np remont w mieszkaniu przeplacila sierscia na okolo 1/3 przednich lap...

• 2 weeks later...
Posted

Jej, jestem mile poruszona tyloma radami. :oops:

Moli ma zakaz lizania łam - to podobno syndrom jedynaka. Musimy albo miec dzieci albo innego zwierzaka albo zapewnic jej intensywna rozrywke intelektualną. Chcialabym zwierzaka ( czarnego labka albo jakiekolwiek) ale zapewniamy jej rozrywkę, szukamy, tropimy, chcemy zacząć nauczyć się tańczyć, umiemy turlać pilke naosem :D i takie tam pierdolki...

Zmieniliśmy diete na BARF - rewelacyjna skuteczność

Lapki przestaly być prązowe, zwlaszcza prawa tylnia cierpiala bardzo ...Wszystkie maja jednakowy kolor a to juz duzy sukces.

Poza tym grzyby mnie przerażają :evil:

pozdrawiam

sedrdecznie