Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie! Chciałam się Was dopytać i poradzić w sprawie kotki z przerostem mięśnia sercowego.
We wtorek oddałam kotkę do sterylizacji, po południu wróciła do domu ale zachowywała się jak pod wpływem głupiego jasia. Noc była bardzo ciężka, kicia chciała troszkę chodzić ale się przewracała i nie pozwoliłam jej na spacery. Kolejny dzionek był w miarę fajny kicia już lepiej chodziła, aczkolwiek jeszcze "pijana". Dostała syropek przeciwbólowy zalecony przez weterynarza i jakoś sobie już radziła, jadła sama i piła.
Kolejna noc była spokojniejsza, ale rano obudziła mnie druga nasza kicia że coś się dzieje, Kotka po sterylce to Daisy. Wstałam zaraz po wszczętym alarmie przez Tigrę i zobaczyłam że Daisy bardzo szybko i ciężko oddycha. Pojechaliśmy do weterynarza i tam została. Hipotez było kilka, albo infekcja układu oddechowego albo astma,albo fip, oraz serduszko.
Została tam na 3 dni, dostawała kroplówki po których ponawiały się ataki, zrobili jej usg i ekg, okazało się że ma wodę na płucach, a ekg wykazało przerost mięśnia sercowego lewego.
Czy ktoś z was miał już taki przypadek??
proszę podpowiedzcie mi co i jak.

Posted

Na kotach się nie znam, ale wiem, że i świnki morskie chorują na to, i ludzie, więc na podstawie podobieństw można wyciągnąć jakieś wnioski.
Twoja kicia najwyraźniej ma kardiomiopatię rozstrzeniową, czyli powiększenie mięśnia sercowego. Obecność płynu w płucach i "trzaski" słyszalne podczas osłuchu są związane z zaburzeniami krążenia.

Możliwe wczesne objawy chorób serca (przynajmniej u świnek morskich): ospałość, brak energii.
Objawy wyraźnie niepokojące: trudności z oddychaniem, kaszel, świszczący oddech, "pohukiwanie", chroniczne problemy z górnymi drogami oddechowymi, płyn w płucach, ospałość, utrata apetytu, blade lub sine zabarwienie błon śluzowych, głęboki sen, trudności z wybudzaniem, martwica krawędzi uszu na skutek zaburzeń krążenia.

Zarówno ludziom, jak i świnkom morskim zapisuje się w pierwszej kolejności Furosemid na odwodnienie, aby zmniejszyć obrzęk płuc i osierdzia, a następnie dobiera się lek obniżający ciśnienie. Zwierzę (i człowiek) z problemami sercowymi musi brać leki do końca życia, niemniej jednak dzięki nim może prowadzić w miarę normalne, komfortowe życie.

Posted

nie wiem nic o tej chorobie, wiec nie pomoge :shake:

skad jestes?
mozesz jeszcze skonsultowac kotke u specjalistow z dziedziny kardiologii (dobrzy specjalisci we Wroclawiu, czy w Warszawie)
kimera juz troche napisala, da sie z tym zyc, to wazne
walcz o kotke

szkoda ze nie jest standardem robienie ekg przed podaniem narkozy, szczegolnie tej najbardziej obciazajecj - w zastrzyku (!) - slyszalam o kilku zwierzakach, u ktorych przypadkowo wykryto wade serca wlasnie po podaniu narkozy - z niewybudzeniem sie wlacznie [']

aha, popros o pomoc na forum miau, tam byc moze znajdziesz kogos kto mial/ma podobny problem Miau.PL :: Indeks

powodzenia :kciuki: