Jump to content
Dogomania

Zanim kupisz psa... Kampania!!!

Recommended Posts

Posted

Monka-stw napisał(a):
a "Przyjaciel Pies" i inne "psie" gazety powiadomione?? :cool3:

O! To dobre jest ^^

Ja jestem tam zalogowana i na swoim blogu napisałam cos o tej akcji

• Replies 585
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

super pomysł :cool3: :cool3: :cool3: co byśmy bez was - naszego wsparcia zrobiły:loveu: na razie za godzinę Lokalna, napisałam rado artykuł na stronkę naszego schroniska:) pomału się rozkręcamy :lol:

Posted

na str 6 post nr 58. jasne, że trzymamy :razz: fajnie. A do mnie właśnie nati napisała, że znalazła osobę, która nam zrobi stronkę za friko :multi: umówimy się przedstawimy projekt i będzieeeeee jeeeeeeednak. gazeta się nie pojawiła, sami coś od siebie napisali, nati ma zatwierdzić wieczorem. no ale chociaz jakas wzmianka bedzie a potem rozsyłamy mejle do inncy redakcji:)

Posted

W CAŁOŚCI ZE ŻRÓDŁA "NOWA GAZETA LOKALNA"

Rusza akcja „Zanim kupisz psa”
Szukam: właściciela na całe życie…
Trzeba dużo trudu i samozaparcia, żeby zaadoptować dziecko. Formalności, biurokracja, sprawdzanie, czy przyszli opiekunowie zdają sobie sprawę z odpowiedzialności, którą na siebie biorą. Znacznie łatwiej kupić sobie psa, choć też towarzyszy nam kilkanaście lat, przywiązuje się do domowników i jak dziecko trzeba go wychowywać, zapewniać podstawowe potrzeby. Jak widać po przepełnionych schroniskach, nie każdy zdaje się to rozumieć.
Tego właśnie dotyczyć ma kampania społeczna „Zanim kupisz psa”, rozpoczynająca się w Kędzierzynie-Koźlu i wielu innych miejscowościach w Polsce. Ma zwrócić uwagę na odpowiedzialność za zwierzaka, którego mamy zamiar kupić bądź przygarnąć pod swój dach.
- Pomysł rodził się stopniowo, w miarę obserwowania wzrostu bezdomności psów w naszym mieście i nie tylko. Byłam nawet świadkiem, kiedy psa wyrzucono z samochodu. Powody porzucania są różne - bo brudzą, niszczą i zabierają czas... Pomyśleliśmy, że należy coś z tym zrobić i to szybko – tłumaczy Natalia Maros, jedna z inicjatorek kampanii.
Zadaniem akcji jest postawienie kilku istotnych pytań, na które przyszły właściciel powinien sobie odpowiedzieć, nim np. sprezentuje dziecku puchatą, piszczącą kuleczkę pod choinkę bądź psa najmodniejszej w tym sezonie rasy.
Po kilku tygodniach czy miesiącach okazuje się, że owa kulka nie dość, że wyrasta na pokaźnego rozmiaru zwierzaka, to jeszcze notorycznie sika na dywan i gryzie wszystkie buty i skarpetki. „Prestiżowy” beagle, labrador czy husky niszczy mieszkanie bądź wyje, bo nie ma go kto wyprowadzać, a nie wystarcza mu szybkie wyjście, dwa razy na dobę, na pobliski skwerek.
Chodzi o to, by nie było zawiedzionych właścicieli i nieszczęśliwych zwierzaków tylko dlatego, że ktoś nie przemyślał zakupu, nie dopytał, jakie wymagania ma dana rasa czy cenniejsza okazuje się ładna kanapa.
- Chcemy przede wszystkim uświadamiać ludzi, z czym wiąże się posiadanie psa. Planujemy rozpowszechniać plakaty i ulotki, w których można między innymi przeczytać, że pies to nie tylko sama przyjemność, ale i obowiązki – wymienia współorganizatorka akcji.
W dzieło zaangażowane są głównie indywidualne osoby, w szczególności uczniowie szkół podstawowych, gimnazjów i średnich, włączyło się schronisko w Kędzierzynie, prowadzone są też rozmowy z Towarzystwem Opieki nad Zwierzętami. Zdaniem inicjatorów akcja dopiero nabiera rozpędu, zwiększa zasięg. W dalszym ciągu potrzebna jest każda pomoc i kolejne pomysły.
- Liczymy na pomoc i poparcie władz miejskich, bo chcemy działać oficjalnie i legalnie, przydałoby się też wparcie prawne. No i oczywiście potrzebne są środki finansowe – wymienia Natalia Maros.
Wśród planów jest uruchomienie strony internetowej, a na razie uwagi i porady wymieniane są na forum internetowym: www.zanimkupiszpsa**********. Wolontariusze chcą też organizować wykłady w szkołach uświadamiające dzieci, z czym wiąże się posiadanie psa, do których potrzebni będą studenci, nauczyciele oraz inne kompetentne osoby.
Pomysły, chęć współpracy oraz propozycje pomocy zarówno technicznej jak i finansowej można zgłaszać poprzez e-mail: natiimar@gmail.com. O szczegóły można dopytać też na wymienionym forum.
KJ

Posted

Ludzie, jestem z Was dumna :)
Nie sądziłam że akcja rozkręci...
Co do mojego wykładu, wychowawczyni najpierw mi się wydawało że zapomniała, ale potem powiedziała mi, że uznała że lepiej będzie to zrobić po teście kompetencji...:shake:

Posted

Goldek, to nadal czekamy na info jak Ci poszło :loveu:
Pietrucha, tylko, żeby nie zjadło Cie to pumo-podobne cos, co grasuje w Twoich okolicach :evil_lol:

Posted

no właśnie już mam nerwowe tiki:-o chodzę nerwowo i się rozglądam w kółko na ulicach koszmar :crazyeye: zero ludzi, tylko psy powypuszczane - te odważniejsze...na działkę to normalnie autem pojechałam (100 metrów) do lewiatana tez wolałam autem i przez okienko robić zakupy, bo POOMA może być wszędzie :roll: tak nam się to mówi :evil_lol:

Posted

a może jakiś konkurs wymyślimy ;)) w nagrodę damy plik ulotek do rozdania hehe. możemy się zastanowić:cool3: a co do poomy hmmm myślicie, że mogę otworzyć okno? nie wlezie :-o? jeszcze mi bój inwentarz zje - bertę ;)?

Posted

Jesteśmy otwarci na nietypowe propozycje reklamowe, konkursy, autorskie akcje marketingowe. Jeśli jesteś zainteresowany taką formą współpracy – skontaktuj się z nami. hmm mozna napisać;) mam zaległości od wczoraj bo miałam formata i nie umiem się na kompie odnaleź wrrrrrrr. no ale spoko mówiłam natalii o tym żeby pisac gdzie sie da moze będzie jakis oddzew, spróbowac warto: )

Posted

Piszmy, piszmy ^^
Ja narazie opisałam naszą akcje na ich forum: klub.psy.pl
Ide powieszyć na stronie MP, czy oni tez takie cos maja :cool3:

Otwórz tylko nie całkiem i nie jedz miesa ani nic, bo pachnieć będzie :evil_lol:

Posted

hehe to dam na mikro wentylację :cool3:
no ja myślę, że natalia popisze do gazet a ja się wezmę za pisanie do schronisk, przytulisk itp, może się dołączą:) i potem sami zaczną rozkręcać akcję:) albo chociaz na stronkach umieszczą treść ulotki. dzisiaj zaczynam wystawiać na aukcjach pieski z naszego schroniska i będę współtworzyć nasza stronkę schroniskową (już wysłałam dwa art. a na dniach mam dostac swoje hasło do stronki i sama będę aktualizowac:) także tak tez gdzie się da będę rozgłaszac akcję i forum, a z czasem kampanijną stronę:)

Posted

myślę, że do wszystkich które mają stronę powysyłam:) ile dam rady na dzień. a nóż się komuś spodoba artykulik i umieszczą na swoich stronach właśnie na tvn24 pokazali pseudohodowlę tosa inu...:angryy: koszmar!!

Posted

Super :loveu: Jak porobisz wszystko na stronce, to zarzuć linkiem :diabloti:
tylko się nie wciagaj, bo Cię pum zje
Do schronisk u Was w okolicach czy tak w całej Polsce?

Posted

Widziałam tą 'hodowle'.
Pokazywali jak się psy gryzły?

Nie zapomnij o moim schronisku ^^

Tak sobie mysle... Że skoro będziecie wysyłać maile, to może ja Wam pomogę/ nie żebym się narzucała, czy jak, ale jak cos, to :cool3: