Jump to content
Dogomania

Zanim kupisz psa... Kampania!!!

Recommended Posts

Posted

[quote name='NatiiMar']Mam psa ale, to dział poświęcony udzielaniu rad. Będę opisywac konkretne przypadki braku psiego wychowania,ale tez odpowiem na pytania. Wątpię,żeby ktoś znany zgodził się na współpracę.To zabiera dużo czasu...

Tak, ale w niektórych przypadkach wystarczyłoby uzyskać zgodę autora na wykorzystanie jego tekstów, np. z blogu czy skądś tam. Nie uważam, że trzeba pisać za każdym razem to samo, skoro to już jest gdzieś napisane, jest napisane dobrze i dotyczy interesującego nas danego problemu. Inaczej się zapętlimy i będziemy tracić czas, powstanie sytuacja jak na dogo, przychodzi w ciągu tygodnia pięć nowych osób i każda z nich zakłada temat "szczeniak gryzie" :roll: po czym okazuje się, że każdy szczeniak to zakup z pseudohodowli i ma 5/6/7 tygodni, a jest tak straszną bestią, że gryzie, warczy a wszyscy się go boją.

• Replies 585
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam bezpośredni kontakt z panem Kłosińskim,który równiez udziela porad na pies.onet. Mam jego teksty i materiały, więc po małym zmodyfikowaniu spokojnie można je wykorzystywać. I tak musze na ich podstawie co miesiąc analizowac kilka psich problemów, więc myślę że dalibyśmy radę. Ale otrzymac prawa autorskie to tez dobra mysl.

Posted

Natii, powiedz, jak w tej chwili wygląda sprawa z akcją w szkołach, wykładami, itp? Są już jakieś ustalenia, coś wychodzącego poza sferę planów? Chętnie bym się tym zajęła na terenie Trójmiasta. Mogłabym poprowadzić coś takiego osobiście (jestem wolontariuszką w schronie, do tego dogaduję się z dzieciakami bo studiuję i dorabiam sobie ucząc w szkole :loveu:)

Posted

Pinkmoon,narazie są tylko plany. Na którejś ze stron wątku są napisane plany wykładów z psem i bez psa (pokazówki). Z tego mozna korzystać,można dodać coś od siebie.

Posted

A czy to będzie jakoś ogólnie koordynowane, czy każdy na własną rękę? ;) Wiesz, w takich wystąpieniach (czy choćby przy załatwianiu ich) bardzo pomocne jest posiadanie 'za sobą' jakiejś większej instytucji czy akcji

Posted

Powiem Ci szczerze,że nie mam pomysłu na prowadzenie takich wykładów. Dobrze by było mieć jakiś plan, no i cos w stylu rejestru szkół gdzie juz bylismy,a gdzie mamy dotrzeć.
Może podłączy się do tego TOZ, w sobotę mamy z Pietruchą spotkanie,może poruszymy ten temat...

Posted

Ja mogę spokojnie sama coś takiego przygotować, to nie jest problem. Chodzi mi tylko o "oficjalne" zaplecze. Wiesz, po prostu jeśli chcę załatwić z dyrekcją szkoły pozwolenie na wejście i przeprowadzenie takich lekcji (np podczas godzin wychowawczych), to zawsze lepiej powołać się na jakąś fundację, organizację, cokolwiek oficjalnego, niż powiedzieć "Dzień dobry, mam na imię Magda i na jednym forum jest taka akcja, że ja bym chciała poprowadzić wykład dla dzieci" ;)

Byłoby dobrze gdyby właśnie jakiś TOZ czy cokolwiek innego to firmowało.

Posted

Spróbujemy coś załatwić z TOZem. Próbowałam z fundacja Animals,ale nie opdisują na maile. Jesli nie TOZ, to któraś fundacja na pewno się podepnie.
Dzięki za pomoc:loveu:

Posted

Zgadza się przede wszystkim odpowiedzialność bo ludzie muszą sobie zdawać odpowiedzialność iż pies to nie sezonowa zabawka a obowiązki.

Posted

Natii, fundacja Animals - w sensie że z OTOZem? Oni odmowili czy nie udalo Ci się skontaktować? Jeśli to drugie, to mogę podejść do ich biura w Gdyni i spróbować coś osobiście załałatwić, zawsze to większa szansa ze się uda.

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='pietrucha204']zanimkupiszpsa.pl działa działa działa:loveu: sorki, ze tak długo:oops: zapomniałam całkiem o tym - przepraszam najmocniej... wchodzić i zarządzac stronką:D:D:D:D:D

Każdy link na stronce przekierowuje z powrotem na główną, to znaczy że treść działów jest wciąż do napisania?

Stronka jest ładna, ale taka smutna, wygląda jak strona schroniska. A pies to przecież też radość :loveu:

Posted

Pietrucha,dziękujęmy! Jesteś wielka:loveu:

Teraz kwestia rozbuowania działów. Jak to robimy?

Aha,a filmik gdzie będzie umieszczony?
Bo mógłby być na pierwszej stronie.

Posted

Hmm, ktoś tu chyba wcześniej proponował podzielenie sie artykułami? Moze kilka osób napisać na jeden temat, a potem zrobić z tego coś jednego, dużego, ale zrozumiałego i trafiającego :diabloti:

Posted

Była propozycja,żeby posyłać uzupełnione teksty do jednej osoby,kltóra będzie zarządzać stroną. Ja uważam,że to świetny pomysł.

KTO BĘDZIE ZARZĄDZAŁ STRONĄ I WKLEJAŁ NASZE TEKSTY?

Podzielmy się obowiązkami. Na stronie są dwa działy o podobnej tamtyce, a mianowicie "mam psa, ale.." i "problemy wychowawcze z psem". Dla mnie to jedno i to samo,ale skoro już jest podzielmy to na dwie rózne tematyki. Niech dział "Mam psa ,ale" będzie polegał na rozwiązywaniu problemów wakacyjnych, czyli na przykład- wyjeżdzam,ale nie wiem co z psem. I tutaj dajemy adresy petsitterów lub hoteli. Bądź mój pies jest chory i tutaj dajemy adresy wetów polecanych i sprawdzonych.

A dział "problemy wychowawcze z psem", który mogę wziąc na siebie, moga poruszac typowe problemy, czyli ciągnięcie na smyczy, sikanie w domu, skakanie na gości. Dodatkowo dałabym jeszcze coś w stylu "co mogę robić z psem" i krótkie instrukcje czego można nauczyć psa-np. podawanie gazety, przynoszenie kapci, gaszenie światła itp...
Wszystko dobrze by było pisac z nutka humoru i dobrej zabawy,żby ludzie sę w tym odnaleźli.

CO WY NA TO?

Posted

Są dwa działy, "pseudohodowle" i "hodowle". Takie rozgraniczenie jest ok dla psiarzy i dogomaniaków, ogólnie osób siedzących w temacie, bo co rusz przekonuję się że mało kto z osób postronnych wie co to jest pseudohodowla. Nie byłoby lepiej gdyby był jeden dział "Gdzie kupić psa?" ? Do czegoś takiego zajrzy na pewno każdy laik odwiedzający taką stronę. A w 'pseudohodowlę' może nawet nie kliknąć, bo uzna że pani sprzedająca małe yoreczki wychowane w domu, "po rodowodowych rodzicach" to nie żadne pseudo.

Może też ustalić, które działy trzeba będzie samemu napisać, a gdzie można korzystać z już gotowych tekstów? Są osobne strony poświęcone konkretnym zagadnieniom, np stoppseudohodowcom.org , sterylizujmy.guv.pl
Można skontaktować się z ich autorami i za ich zgodą skorzystać z zawartych tam informacji, po uprzednim ich przeredagowaniu tak żeby objętościowo pasowały do strony zanim kupisz psa.

Ja ze swojej strony mogę zaproponować pomoc językową :diabloti: tzn mogę np. zrobić wersję całej strony w języku angielskim, kiedy już będzie treść polska. Ewentualnie tłumaczenie jakichś artykułów zagranicznych, jeśli ktoś coś ciekawego znajdzie, itp.

Posted

Pinkmoon, świetnie!
Propozycja angielskiej wersji jest rewelacyjna!
Mogę już zabrać się za pisanie krótkich tekstów dotyczących rozwiązywania podstawowych problemów wychowawczych. Mogę też skontaktować się z Jackiem Gałuszką, może czasem mógłby zajrzeć i coś zweryfikować.

Posted

Świetnie!
Trzymam kciuki i życzę powodzenia.
Ja od jutra rozpoczynam negocjacje ze stacjami telewizyjnymi. Tez trzymajcie kciuki,żeby w którejś sie udało. Zaczne od lokalnej.

Pietrucha,może warto znów uderzyć do naszego radia? Oni chcieli wiedzieć jak akcja się potoczy, a teraz to normalnie mamy profeszjonal;)