Jump to content
Dogomania

Zanim kupisz psa... Kampania!!!

Recommended Posts

Posted

Dziewczyny, nie wolno się poddawać!

W necie jest pełno stron osób, które zajmują się WebDesign`em, czy tak trudno kogoś znaleźć?
Wystarczy napisać do paru osób maila ile by to kosztowało, wybrać ofertę najbardziej odpowiadającą. Jeśli chcecie, mogę tutaj podrzucić kilka stronek.

Na prawdę szkoda tego wszystkie, szkoda marnować to wszystko, do czego doszliśmy...

• Replies 585
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Oż, cho**ra jasna :angryy: Ja bez neta u tu się takie rzeczy dzieją...
Dziewczyny, bardzo Was przeraszam, wyjeżdżając dałam wykonawcy wszystko czego potrzebował do zrobienia strony łącznie z pełnym dostępem do serwera ( brakujące pieniądze dołożyłam z własnej kieszeni). Powiedziałam mu też, żeby się zarejestrował na Dogo i pytał tu jeśli będzie czegoś potrzebować ( dałam też namiar na niego Pietrucha204) i miałam nadzieję, że sprawa będzie się toczyć. Ehhh...
Widzę, że się nie potoczyło, a upadło :shake: Wiem, że jest w tym sporo mojej winy - bo nie kontrolowałam co wykonawca robi, na moje usprawiedliwienie - 3 z moich psów chorowały, a jeżdżenie 20km do weta 5 razy w tygodniu zrzerało prawie całą moją energię :shake:
Nie wiem jak inni, ale ja odmawiam zgody na eutanazję akcji- jest zbyt potrzebna!
Od czwartku mam stały dostęp do sieci, a psy wożę już tylko raz na tydzień, więc mogę wracać do pracy. Jeszcze dziś ukręcę głowę wykonawcy i jeśli z niego nici, to zorganizuję innego. Nie chcę tego zrzucać na Was, bo oferująć, że to załatwię wziełam na siebie odowiedzialność za stronę i mam zamiar doprowadzić to do końca.

Posted

Ok, prototyp strony jest tu: zanim kupisz psa!
Wykonawca umieścił na razie na swoim serwerze, na naszym też już jest, ale dooki domena nie jest podpięta nie działają skrypty PHP.
Także Pietrucha, proszę ureguluj sprawę z domeną!

Teraz tak:
1) Czy podoba się nam logo? Powinno byc jednolite na wszystko ( strona, ulotki, inne materiały)
2. Potrzebne są teksty do działów ( pod linkami), są już gotowe czy mamy się jakoś podzielic pisaniem?
3. Zdjęcia- jak jest z prawami autorskimi? Ja tego nie śledziłam, bo kiedy dawałyście propozycje ja już wyjeżdżałam...
4. Gdzie ma byc wstawiony filmik?

Ja bym chciała, żeby był jeszcze dział "Jak rozsądnie wejśc w posiadanie psa" (nazwa robocza)
- dlaczego nie kupowac na bazarku
- informacje od domach tymczasowych; czym są, jak znaleźc etc. I co myślicie o 'zareklamowaniu' działu adopcyjnego Dogo ( opisz jakiego chcesz psa, a my Ci go znajdziemy")?
- 'wszystko co chciałeś wiedziec o psach ze schroniska, ale bałeś się zapytac'. Mam tu na myśli walkę z przekonaniem, ze każdy pies ze schronu jest chory, agresywny, głupi, stary itd.
Ja przy mojej obecnej częstotliwości wizyt w lecznicy z takim podejściem spotykam się praktycznie za każdym razem. Przykładowa konwersacja-
x: "Jaki śliczny pies, jaka to rasa?"
ja: "Mieszaniec, ze schroniska"
x: *gapi się*/ 'Niemozliwe', 'Chyba Pani żartuje?!' ( autentyczny tekst)
Albo
x: "Ojej, a co się jej stało z okiem ( to o mojej jednookiej Nince)?"
ja: "Straciła w schronisku"
x: "No tak, bo tam to tylko takie psy" :shake:
Jak ktoś chce zobaczyc "niewiarygodnego" mieszańca, to zaraszam tu: http://www.dogomania.pl/forum/f80/wiedzmy-z-zielonego-pagorka-teraz-40-wiecej-zgredka-rubensa-143954/ ( Hathor).

Ok, to chyba na razie tyle...
Tylko proszę o szybkie odpowiedzi i decyzje dotyczące strony, żebym mogła jutro przekazac wykonawcy ;)

Posted

[quote name='"Erica"']Ja bym chciała, żeby był jeszcze dział "Jak rozsądnie wejśc w posiadanie psa" (nazwa robocza)
- dlaczego nie kupowac na bazarku
- informacje od domach tymczasowych; czym są, jak znaleźc etc. I co myślicie o 'zareklamowaniu' działu adopcyjnego Dogo ( opisz jakiego chcesz psa, a my Ci go znajdziemy")?
- 'wszystko co chciałeś wiedziec o psach ze schroniska, ale bałeś się zapytac'. Mam tu na myśli walkę z przekonaniem, ze każdy pies ze schronu jest chory, agresywny, głupi, stary itd.

Zgadzam się w 100%, taki dział byłby wręcz nieodzowny. Większość ludzi nie ma zielonego pojęcia o domach tymczasowych, niektórzy nawet nie wiedzą czym jest schronisko dla psów (znam ludzi, którzy myśleli, że chodzi o giełdę...)!
Uważam, że na stronie powinniśmy się postarać umieścić jak najwięcej przydatnych informacji i wyjaśnień... Ludzie nie widzą nic złego w kupowaniu psa dziecku, bo jeśli chcą po prostu mieć psa do towarzystwa, to przeczytają jedną książkę o opiece nad szczeniakiem i po prostu kupują. Wszyscy Ci, którzy nie są jakoś specjalnie "zapsieni", po prostu chcą zwierzątko, najzwyczajniej w świecie wpiszą w allegro 'lablador', bo widzieli w telewizji i kupują.
Kiedy ja zaczynam wyjaśniać skąd brać psa i jak się nim zajmować, to każdy bierze to za moje dziwaczne, bezpodstawne podejście. Wyjaśnianie każdemu z osobna dlaczego źle jest wziąć psa od handlarza, a lepiej od hodowcy z reguły skutkuje tym, że więcej ze mną nie rozmawiają i tyle (bo przecież "przesadzam!"). Dobrze byłoby mieć stronę, na której byłoby wszystko łopatologicznie wyjaśnione, do której można byłoby odsyłać chętnych do zakupu psa...

Pomyślałam, że może fajnie byłoby zapytać autorkę bloga o pozwolenie na opublikowanie tego: Obrzydlistwa (cz. 2: Koszty, czyli zrażania ciąg dalszy) lub napisanie czegoś w tym rodzaju, dla wszystkich tych, którzy nie wiedzą, co wiąże się z posiadaniem psa. Na Dogomanii autorka tego blogu ma nick Rauni.

Posted

A ja myślałam,że akcja umarła...teraz mi głupio:oops:

No dobrze, bierzemy się na maksiora do pracy:)
Możemy podzielić się pisaniem podstron, ja mogę zająć się działem problemy wychowawcze bądź czyms w tym stylu. Ale wtedy jak z dostępem do strony i dopisywaniem tego? Każdy będzie z nas miał, czy jak? Pytam,bo kompletnie się na tej technice nie znam...:oops:

Dzieki dziewczyny za pomoc,od września ruszamy z wykładami w szkołach:)

Posted

mamy już jakiś oficjalny układ? ktoś się zajmie rozdziałem pracy? :evil_lol: jakby co, chętnie oferuję swoją pomoc, jestem ortograficznym nazgulem, mogę coś wygładzić, dopracować, napisać, skleić, wszystko mogę :evil_lol:

Posted

Może dobrze byłoby wysyłać artykuły do jednej (lub więcej?) osoby która sprawdzi ich poprawność i przejrzystość, wprowadzi ew. poprawki (np. znaki interpunkcyjne...) i wyśle do osoby która będzie to wszystko umieszczała na stronie? Wtedy zawsze będzie wiadomo do kogo z czym napisać i powinno pójść sprawnie.

Posted

O! Ale super!:multi: Ja właśnie na mojej stronce mam plan zrobić taki dział bo mi witki opadają na te tysiące wciąż powtarzających się pytań zalogowałam sie na jednym z forów społecznych i walczę z wiatrakami :P mam jeden sukces chihuahua kupiona z hodowli a nie z pseudo :) kropla w morzu ale zawsze coś :)

Posted

WildH świetny pomysł!
Ja mogę przejąć rolę mediatora,wiecie różne informacje w telewizji czy prasie, ewentualnie sprawdzanie poprawności artykułów o nas (mam nadzieję,że wielu) i proszenie o pomoc mediów. No i oczywiście chętnie pomogę przy rozwiązywaniu psich problemów. Kończę kurs instruktorski ,więc chętnie udziele pomocy właścicielom. Wiecie, coś w stylu "Mam juz psa,ale..."

Posted

Dziewczyny spadłyście mi z nieba :loveu: Czy mogłabym wykorzystać wasze materiały do akcji w podstawówce w moim mieście? i ulotki itp? Chciała bym takie wykłady właśnie tam poprowadzić gdyż jestem współorganizatorem festynu 'pod psem', który ma być finałem całego tygodnia 'pod psem' i ten temat bardzo chętnie bym wprowadziła;)

W razie cuś proszę o PW :loveu: mogę też coś pomóc na wlkp ;)

Posted

Pogniewacie? A&S chyba żartujesz! Akcja musi się rozprzestrzenic na cały kraj,więc nie krępujcie się wykorzystywać materiałów:)
Już w pierwszych postach oddałam wszelkie prawa autorskie,więc korzystajcie do woli:)
Okamia,fajny pomysł z takim festynem. Kto to organizuje?

Posted

NatiiMar napisał(a):
Okamia,fajny pomysł z takim festynem. Kto to organizuje?

Działam pod skrzydłami podstawówki ;) oni organizują papierki i zezwolenia a ja zajmuję się stroną psią ;) niestety ja już nie ten wiek podstawówkowy ale mam posłuch wśród niektórych nauczycieli jeśli chodzi o psy i poprosili mnie o zorganizowanie ;) Jeśli macie jakiś pomysł jak bym mogła wpleść waszą akcję do festynu to chętnie bo wątpię by niektórym nauczycielom będzie się chciało gadać na tematy które ich średnią interesują a ja chętnie uświadomię dzieciaki :)

Posted

Moim zdaniem logo jest OK. Przejrzyste, łatwe, czytelne, wpada w oko, kojarzy się ze znakiem drogowym :evil_lol:
Czy ta fotka szczeniąt obok logo będzie drukowana na ulotkach?

Dalej: podtrzymuję swoją kandydaturę do napisania czegoś tam. Dodałabym też dział "Co to jest Dom Tymczasowy?" czy coś takiego - ludzie naprawdę NIE WIEDZĄ, że coś takiego istnieje, że mogą wziąć szczeniaka zadbanego, szczepionego, po podstawowej socjalizacji i że szczeniak taki pochodzi ze schroniska albo z ulicy!

Co ma być docelowo w dziale "pieski szukają domu?" Będą wybierane poszczególne przypadki z dogo czy co?

"Mam psa, ale..."
- czy tutaj umieszczalibyśmy przykładowe problemy nadsyłane przez właścicieli? Jest na Onecie w dziale 'pies' kącik porad pani Zofii Mrzewińskiej. Czy to miałoby działać na podobnej zasadzie? Może poprosić kogoś znanego o współpracę albo o pozwolenie na wykorzystanie tekstów gdzieś tam puszczonych w sieć o ile będzie taka możliwość? Mówię tu np. o pani Zofii.

Czy w dziale "schroniska" będziemy rozwiewać mity o schroniskach, pokazywać, że są różne, dobre i złe, ale jednak ciągle są to miejsca, gdzie przebywają tysiące samotnych, spragnionych miłości zwierzaków?

W dziale "hodowle" widziałabym może przedstawienie "jak rozpoznać dobrą hodowlę?" - badania!, brak lewych miotów oczywiście, przynależność do ZK, wydawanie metryczek/rodowodów i tak dalej. Napisane językiem prostym, z wyjaśnieniami, tak, aby każdy Kowalski mógł zrozumieć.

"Problem z wychowaniem psa" - co tu ma być docelowo? Czy może tutaj dać taki "kącik porad" a w "Mam psa, ale..." jest przewidziane co innego? Albo zostawić tylko jedno z tych dwóch właśnie jako kącik porad, a w miejsce drugiego walnąć to o DT? [Przy okazji - jeśli chodzi o DT, można by umieścić króciuteńkie wywiadziki z osobami tymczasującymi setki psiaków i kociaków (halbina, ulvheddin, BIANKA1, Jola K i wieeele innych, jeśli oczywiście zgodzą się współpracować, można też poprosić o ich fotki z tymczaskami bądź samych tymczasków ;) ) - podstawy, jak to jest być DT, co to daje, jak zajmują się kociakami/szczeniętami, skąd je zabierają, jakieś szczególne przypadki bliskie ich sercom itd., co Wy na to?]

Do "Pseudohodowle" wypadałoby uzyskać zgodę np. Emira do publikacji zdjęć z likwidowanych masówek (koniecznie yorki w klatce!!!) czy poznańskiej Straży i Pogotowia, chodzi mi np. o te kilkadziesiąt pekińczyków. Oczywiście przy każdym zdjęciu zostanie podane źródło + fundacja, która ma prawa autorskie do zdjęć.

Przepraszam, że szczegółowe uwagi dopiero teraz, ale właśnie się dopchałam do komputera :roll:

Edit: Nie byłabym sobą, gdybym tego nie dopisała :diabloti: Proponuję ustalić jedną czcionkę i jej rozmiar i tylko taką posługiwać się na stronce. Zwiększa to czytelność i wzbudza w czytelnikach/odbiorcach poczucie profesjonalizmu. Naprawdę! Moją propozycją jest nieśmiertelna Verdana :cool3:

Edt2: przejrzałam pośpiesznie bloga Ady (adopcje Dolny Śląsk) i zawiera się tam meritum tego, co mamy napisać! Na podstawie tych tekstów możemy napisać swoje, a autorów zdjęć i schematów poprosić o udostępnienie w celach niekomercyjnych tych fotografii.

Posted

Mam psa ale, to dział poświęcony udzielaniu rad. Będę opisywac konkretne przypadki braku psiego wychowania,ale tez odpowiem na pytania. Wątpię,żeby ktoś znany zgodził się na współpracę.To zabiera dużo czasu...