Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam sukę 8letnią i widze u niej oznaki starzenia sie śiwieje na grzbiecie na brodzie oraz wąsy też ma śiwe :shake: strasznie sie stała łakoma choć nie była :mad:a jak tam wasze ONKI reaguja

Posted

ja dzis doczytalam na tabeli u weta ze moja sucz ma w przełozeniu na ludzkie lata okolo 50ki :crazyeye:, chcialabym byc w jej formie w tym wieku . wg tabelki za jakies 1,5 roku zaczyna nam sie okres starzenia ,boje sie ,choc siwą brode niuska ma juz od dawna . ze zgryzoty pewnie ,ze taki ciezki zywot i trudy i znoje :evil_lol: same po drodze .

Posted

chita jest jeszcze siksa[4 lata z hakiem]a siwa jest jak babulenka juz od roku.
alme zas ma 12 lat i siwy dziobek tylko z przodu
fee ma 13 lat i jest siwa na calej kufie i nad oczami
zesna ma 14 lat i jest siwa do polowy kufy.
cala trojka babc spi i pracuje przy stadzie owiec.:loveu:
jesli chodzi o stan zdrowia to jest gites.dziewczyny wdychaja powietrze znad morza polnocnego nad ktorym wypasaja owieczki:loveu:.maja ich pod nadzorem 126 wschodniofryzyjskich.

Posted

Mój poprzedni Dox zaczął siwieć ok.2lat gdyby nie choroba pewnie dożyłby 15 lat bo tuż przed w wieku 12 lat,energetyczny był niesamowicie, wogóle nie było w nim nic z dziadka.Hamrowy 24 lutego 3 latka,lekki nalot na kufie,ale on to chyba przez kota,ma jednego do pilnowania i zaganiania a ta wrednota wysoko na meble i bezczelnie się na niego gapi:evil_lol:

Posted

moja KERA przesto że jest troche śiwa to jest bardzo żywiołowa ale za to jest bardzo ćieta na inne psy:angryy:wczoraj miała starcie z dwoma bullterierami mojego sąsiada musze przyznać że poszła ostro na nie ale w pore je rozgoniliśmy na szczęście bo by było po niej :crazyeye:co jak co ale nie uznaje bullterierów moim zdaniem to nie psy:shake:a jak reagują wasze psy

Posted

aneta79 napisał(a):
moja KERA przesto że jest troche śiwa to jest bardzo żywiołowa

Siwizna nie ma nic wspolego z zywioloscia. Co ma piernik do wiatraka?

aneta79 napisał(a):
jest bardzo ćieta na inne psy:angryy:

aneta79 napisał(a):
co jak co ale nie uznaje bullterierów moim zdaniem to nie psy:shake:

Troche to sprzeczne, twoja suka moze byc cieta na inne psy a bull co? bull to nie pies? bo tz potrafi byc ciety na inne psy?

Ksieciunio cala maska przesiana, a brodka siwiutka :loveu: Siwe przesianie na brodzie zrobilo mu sie gdy byl jeszcze szczyl, ze 2 lata mial, a potem nagle zaczal bardzo siwiec po skonczeniu 7 lat ;D jak Gnojek do nas zawital ;D

Posted

Cortina byla bardzo dlugo zywiolowa, a najbardziej odzyla jak przyprowadzilam Hage do domu czyli jak miala grubo ponad 10 lat. Siwiala od 3 roku zycia, tak jak Haga, wasy Haga tez juz ma siwe tzn jednego ktorego moja mama stale chce jej obcinac:diabloti:

Posted

Balto dopiero co skonczyl 2 lata. Obejrzalam go sobie ostatnio w dobrym swietle i zobaczylam, ze ze 4 wloski pod broda ma biale, ale nie mam pojecia, czy one sa siwe, czy biale mial je od zawsze.

Posted

Axa ma ponad 4 lata teraz i jakos od roku siwieje.
Broda lekko siwa, wąsy są czarne, ale te pod brodą juz nie.
Jesli chodzi o ogolny kolor siersci to raczej bez zmian, ba nawet pociemniało jej podpalanie teraz. Takie wysycone rude jest.
Na lato natomiast jasnieje to rude.
Taka dziwna sunia :p
No i stała sie bardziej 'sztywna', troche mniej 'szalona', ale tylko troche.
Nie zmieniła sie narazie bardzo.

Yasmina ma 11 mies wiec wogle sie nie liczy jeszcze do oceny siwienia chociaz przesianie na kregosłupie ma, ale to tak od 6 mies zaczeło sie jej robic, a teraz lekko zarasta. :loveu:

Posted

Aicha 30 marca skończy 3 lata(jesoo kiedy to mineło?:-o).Ma siwe kłaki na brodzie.Śmiesznie to wyglada:evil_lol:
W zachowaniu wahania:cool1:.Raz jest statecznym,grzecznym psem,i nagle jak bańka pęka jej chyba zaćmienie mózgu i mnie dobija:evil_lol:

Posted

moj Dick:loveu: ma ponad 8 lat, siwiec zaczal dopiero niedawno.
postarzal sie w zeszlym roku po wypadku, teraz wiecej spi, jest mniej tolerancyjny dla wyglupow szczeniakow, lubi spokoj. Ale to wszystko jak nie ma jakiejs aktywnosci .Jak tylko "cos" robimy Dick wlacza sie i daje z siebie wszystko . Uwielbiam tego psa wlasnie za to, za te pasje do pracy, za to ze nigdy sie nie oszczedzal mogl padac na pysk i cwiczyc. Nigdy nie chcial schodzic z placu za kazdym razem trzeba bylo go sciagac. Obojetnie czy to obrona byla czy posluszenstwo.Ten pies mimo ze brzydki w budowie ,kudlaty pet, jest dla mnie PRAWDZIWYM OWCZARKIEM o idealnej psychice ON-ka !
Zaczyna byc widac po nim "wiek"(fizycznie) ale duchem zawsze bedzie mlodzieniaszkiem .

Posted

to tak jak shado.2 dni przed smiercia slaniajacy sie na nogach i z puchlina jak pilka-nadal gotowy ,zrejterowal dopiero w dzien smierci.umarl jak wyszlam na trening.tak jakby czekal az wyjde.
tak mi sie przypomnialo.
nie poddal sie ani dnia.mimo ze ciezko chory od dawna.mial kryzysy a ten ostatni...myslalam ze znowu sie podzwignie.
ale to tak jakby podjal decyzje tego dnia.dosc.i odszedl.

wszystkie moje onki[poza dwoma suniami]umarly "w biegu"
teraz patrzac na swoje babcie ktore sa w wieku ze kazdy dzien jest darowany znowu mam to samo uczucie.patrze na nie jak patryzlam na shado i inne swoje ony ktore odeszly.patrze i mysle ze one sa wieczne,to niemozliwe zeby odeszly.

• 2 weeks later...
Posted

Moja ON-ka ma 11,5 roku. Siwa jest tylko na spodzie mordki, co lepsze, jak biega za piłka to niektórzy potrafia ją wziąśc za młodego psa :lol: ostatnio wet też skomentował (odpukac, pojawiamy się tylko raz w roku na szczepienia) że nie wygląda na swoje lata. Ale ja widzę różnicę w zachowaniu, co prawda dopiero od ok 1,5 roku - niechętnie wychodzi w upały (kiedys jej to nie przeszkadzało), w zależności od pogody, bywa, że dokucza jej uszkodzona w młodości łapa, słuch zdecydowanie gorszy,w lesie nie pogoni za sarną a nawet jesli, to po10 metrach sama wraca, no z kotem trochę gorzej - ekhm.. widok uciekajacego kota jakby ją odmładza :mad: zawsze była posłusznym psem ale teraz jest kochana, bardziej szuka naszej bliskości, rozumiemy się bez słów, wystarczy ze spojrzę a ona wie o co chodzi... taki pies ideał - na spacerze aktywna, w domu przytulasta nie absorbuje nikogo po prostu sobie spi. I co jest chyba dla mnie największym zaskoczeniem, od jakiegos czasu chce spać z nami w sypialni :-o Pozwalam jej na to, bo zdaję sobie sprawę, ze to juz bliżej niz dalej... ale nigdy tego nie robiła, nauczona była spać na swoim miejscu i nie próbowała się domagac naszego towarzystwa w nocy. Ależ się rozpisałam i rozczuliłam...

Posted

tak, ten kontakt czlowieka ze starszym psem jest suuper. Pies sie robi b. posluszny:diabloti:, domaga sie wiecej czulosci. Jest to piekne szkoda ze tak sie dzieje na ogol na koniec zycia psa:-(